Slovenija

Fajonova: Juncker naj premisli o odstopu

Bruselj, 17. 09. 2018 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
502

Evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver sta v odzivu na objavo mnenja pravne službe Evropske komisije, ki potrjuje slovenska stališča glede arbitraže, stopila v bran šefu komisije Jean-Claudu Junckerju. Tanja Fajon in Igor Šoltes pa sta zelo kritična. Peterle pa pravi, da bo govoril z vodilnimi v EPP.

Kakšen je odziv evropskih poslancev iz Slovenije na objavo dokumenta pravne službe komisije, ki potrjuje slovenska stališča, da gre pri nespoštovanju arbitražne razsodbe za kršenje evropskega prava? So zanj vedeli, bodo kakor koli ukrepali, da bi zagotovili upoštevanje tega mnenja v komisiji?

Fajonova pričakuje vnovično razpravo ali Junckerjev premislek o odstopu

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je kritična, da je ignoriranje oziroma prikrivanje dokumenta pravne službe, kar je počel šef komisije Jean-Claude Juncker, "nedopustno in sramotno zanj, razočaranje za pravnike komisije ter upravičena jeza in skrb Slovenije". 

Po razkritju nemškega časnika Spiegel o mnenju pravne službe Evropske komisije, ki ga je njen predsednik Juncker "prezrl", je Cerar sporočil, da je Hrvaška dolžna uveljaviti arbitražno razsodbo, z neupoštevanjem odločitve arbitražnega sodišča pa krši mednarodno pravo in pravo EU.

Ob tem Fajonova izpostavlja, da je Evropska komisija varuhinja pogodb, vladavina prava pa temelj evropskega povezovanja. Tisti, ki spodkopavajo te temelje, po njenem mnenju spodkopavajo zaupanje Evropejcev v evropske politike, kar jo v zadnjem letu do volitev še posebej skrbi. Opozorila je tudi pred negativnimi posledicami za Zahodni Balkan, če bo komisija v primerih nerešenih meja kot varuhinja pogodb ravnala neodgovorno, pristransko in nad vladavino prava.

Fajonova od Junckerja pričakuje najmanj opravičilo ter da bo njegova komisija resno pregledala mnenje lastnih pravnikov in se postavila v bran pravu. Od komisije pričakuje tudi vnovično razpravo. "Ali pa naj Juncker premisli o odstopu," je pozvala evropska poslanka.

Fajonova od Junckerja pričakuje najmanj opravičilo ter da bo njegova komisija resno pregledala mnenje lastnih pravnikov in se postavila v bran pravu.
Fajonova od Junckerja pričakuje najmanj opravičilo ter da bo njegova komisija resno pregledala mnenje lastnih pravnikov in se postavila v bran pravu. FOTO: POP TV

Peterle bo govoril z vodilnimi iz EPP

Alojz Peterle (EPP/NSi) je dejal, da dokumenta ni videl, je pa vedel, da pravniki pripravljajo strokovno mnenje. Spomnil je tudi, da je Junckerja s pismom in v osebnem pogovoru opozoril na dejstvo, da gre za vprašanje prava in da bi nas "vračanje na preseženo (neuspešno) bilateralo vrnilo v območje grškega koledarja".

Peterle meni, da bi bilo prav, da bi komisija sledila pravnemu mnenju, četudi ima pravico, da se o zadevi na tej stopnji ne izreče. Ne gre za dilemo postaviti se na stran Slovenije ali Hrvaške, temveč gre za to, da se je treba postaviti na stran prava. Tudi za EPP je pravno in politično edino prav, da se pridruži vsaj desetkrat javno izraženemu stališču komisije, da je treba sodbo implementirati, izpostavlja.

Ob tem Peterle tudi opozori, da komisija ne more z vso strogostjo obravnavati domnevnih prekrškov madžarskega premierja Viktorja Orbana, pri odnosu do arbitražnega sodišča pa gledati stran. "Gre tudi za verodostojnost. O tem bom govoril z vodilnimi iz EPP," je še poudaril.

Šoltes obljublja pritisk na Junckerja tudi iz Evropskega parlamenta

Evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni) je kritičen, da Juncker deluje netransparentno in neverodostojno ter da gre za popolno ignoriranje prava EU. "Neverjetno je, da je Juncker še preteklo sredo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu jasno povedal, da je treba sodbe sodišč spoštovati, nato pa že čez nekaj dni pride na dan, da je ravnal povsem nasprotno," je menil.

Šoltes Junckerju očita "Evropo različne obravnave", kar upravičeno zbuja veliko dvomov o EU, ki se s takšnimi odločitvami vse bolj oddaljuje od svojih temeljev, in to manj kot leto dni pred evropskimi volitvami. "To je najmanj neodgovorno in nezrelo od vodje komisije, ki pozablja, da če pademo na vladavini prava, pademo kot Evropa," je še izpostavil.

Šoltes meni, da je nujen oster in odločen odziv slovenske vlade, ki mora na neverodostojno ravnanje Junckerjeve komisije opozoriti vse članice unije. "Evropski poslanci bomo poskrbeli, da bo ta zgodba dosegla tudi naše kolege iz drugih držav, ki jih bo po razkritju Spiegla gotovo lažje prepričati, tako da bo pritisk na Junckerja prišel tudi s strani Evropskega parlamenta," je napovedal.

Juncker naj bi omenjeno mnenje popolnoma ignoriral na prošnjo hrvaškega premierja Plenkovića, ki je član iste stranke kot on.
Juncker naj bi omenjeno mnenje popolnoma ignoriral na prošnjo hrvaškega premierja Plenkovića, ki je član iste stranke kot on. FOTO: AP

Bogovič namerava to vprašanje odpreti v okviru poslanske skupine EPP

Evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS) pravi, da je za obstoj pravnega mnenja komisije izvedel iz objave v časniku Spiegel in poročanja slovenskih medijev.

Napovedal je, da bo odprl to vprašanje v okviru poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu, vendar pa odgovornost EPP zavrača. Za obravnavo tega pravnega mnenja v Evropski komisiji bi moral biti po njegovem mnenju v prvi vrsti odgovoren prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za področje spoštovanja prava. In ker Timmermans prihaja iz skupine S&D, bi morala nanj pritisniti slovenska evropska poslanka iz te politične skupine, torej Fajonova in predsednik SD Dejan Židan. Pa tudi slovenska evropska komisarka Violeta Bulc, ki prihaja iz skupine Alde.

Dodal je sicer, da je s tem, ko je Evropska komisija "dvignila roke", "več kot očitno, da sta na zunanjepolitičnem parketu hrvaški premier Andrej Plenković in hrvaška diplomacija žal nadigrala slovensko, ki sta jo vodila Miro Cerar in Karl Erjavec".

Tomčevi se Junckerjeva politična pripadnost ne zdi pomembna

Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) je zapisala, da za obstoj dokumenta ni vedela in da je zanj izvedela iz medijev. "Menim, da je politična pripadnost Jean-Clauda Junckerja v tem primeru nepomembna oziroma ne bi smela biti pomembna. Ker gre za odločitev arbitražnega sodišča, ne vidim razloga, da bi o tem razpravljali znotraj politične skupine EPP," je še ocenila.

Za Zvera ne gre za vprašanje politične družine EPP, ampak komisije kot celote

Milan Zver (EPP/SDS) pa je na vprašanja odgovoril z besedami: "Če dokument pravne službe obstaja in če držijo očitki, da ga Evropska komisija ni upoštevala, potem to ni vprašanje politične družine EPP, ampak mora nanj odgovoriti komisija in slovenska komisarka Violeta Bulc, ki je del te komisije."

Bulčeva: O mnenju se je govorilo neuradno

STA je vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije prosila za splošen odziv na objavo dokumenta pravne službe komisije, ki potrjuje slovenska stališča, da gre pri nespoštovanju arbitražne razsodbe za kršenje evropskega prava. Slovenske člane EPP so vprašali tudi, ali so za dokument vedeli ter ali so oziroma bodo kakor koli ukrepali, da bi zagotovili upoštevanje tega mnenja v komisiji.Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) in Patricija Šulin (EPP/SDS) se za zdaj nista odzvala.

Bulčeva, tudi komisarka za promet, je sicer za nacionalno televizijo potrdila, da evropski komisarji na sejah niso obravnavali mnenja pravne službe, se je pa o njem govorilo neuradno. Vsebino srečanj sicer določa predsednik komisije Juncker. Bulčeva sicer meni, da za razpravo še ni prepozno, a tiskovna služba komisije je prav danes potrdila, da trenutno ni načrtovane nobene razprave na to temo.

Ob tem so spomnili, da je kolegij o tem razpravljal na podlagi predstavitve vodje pravne službe 4. julija lani, zatem pa je komisija objavila izjavo, v kateri je zapisala, da od Slovenije in Hrvaške pričakuje, da bosta arbitražno sodbo izvršili. Izrazila je tudi pripravljenost, da pomaga pri zagotovitvi celovite in pravične uresničitve sodbe.

"Pred nekaj tedni smo imeli povsem enako razpravo," je v Bruslju dejal glavni govorec komisije Margaritis Schinas v odgovoru na vprašanje, zakaj je Juncker ignoriral mnenje lastne pravne službe. Znova je ponovil tedanje izjave, da komisija po členu 259 ni dolžna podati pravnega mnenja, da v štirih od osmih podobnih primerih v preteklosti mnenja ni podala ter da "nikoli ne komentirajo notranjih komisijinih dokumentov, sploh ko jih je toliko".

Na vprašanje, ali je torej dokument, ki ga je podpisala namestnica generalnega direktorja pravne službe Karen Banks in ki je naslovljen na šefinjo Junckerjeva kabineta, zgolj eden od dokumentov in ne najpomembnejši v tem primeru, pa je odgovoril: "Mislim, da sem bil zelo jasen. Ne bom ponavljal svojih besed glede teh notranjih dokumentov."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (502)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
29. 09. 2018 17.07
-1
bravo Fajonova, tako se dela
Nevzdrzni
18. 09. 2018 15.08
-6
Fajonko na južno mejo da bo s tem sihtom strašila ilegalce!! In ne da trosi nas denar v Bruslju ob tem pa si šteje največji ospeh kariere odprava viz za sladoledare
antilevi?ar
18. 09. 2018 13.33
-5
Fajonova, ti odstopi, ker nam delaš sramoto. Ti, sorošev plačenec v EU
vinogradnik33
18. 09. 2018 14.23
+7
Po vaše , bi bilo tako najbolje , da vsi ki razmišljajo s svojo glavo in v korist domovine Slovenije morali prepustiti stvari SDS-u kot sekti , ki deluje proti lastni domovini !
korintos23
18. 09. 2018 14.35
+7
Prevzame pa naj Janša in njegovi? Hrvati bi bili veseli kak satan.
misterbin
20. 09. 2018 13.24
vinogradnik ......... Oni edino premišljujejo o svojih plačah in kako čim dalj časa ostati v fotelju
vinogradnik33
18. 09. 2018 11.37
+23
Nič novega bi lahko rekli , Zver in Tomčeva samo potrjujeta to , na kar nekateri opozarjamo od osamosvojitve dalje , da je SDS proti državi Sloveniji ! To , da javno nastopita proti vladavini prava in podreta manipulativnega Junckerja , je dokaz več , da SDS v navezi Juncker , Plenkovič in Orban ( vsi so v isti stranki !) želi speljati Slovenijo v diktaturo in brezpravje in želi nadaljevati s podarjanjem Slovenskega ozemlja Hrvatom , kot ga je Janša 1990 za lažje prodajanje orožja !
alenka.NN
18. 09. 2018 16.38
+11
bravo za komentar, to je vse popolnoma res....zver in tomčevka pa res delata sramoto nam vsem ...neskončno plusov ti pripišem
korintos23
18. 09. 2018 11.24
+1
Nerkaj se čuj, da naj bi spet Johan bil v Zagrebu na tajnem sestanku s Plehnatim!?!
Castrum
18. 09. 2018 10.51
+7
Zadnjih 10 let imamo ministra za zunanje zadeve, ki nista storila NIČ za to, da bi imela Slovenija svoje zaveznike, take ki v neformalnih dogajanjih stopijo na tvojo stran. Žbogar je bil neviden, Korl pa je hodil samo v Rusijo, kar je bilo za nas še slabše. Ja, Cerarja čaka veliko dela, da pridobi nazaj naše zaveznike iz 90-ih let (Nemčijo ...).
korintos23
18. 09. 2018 11.21
+7
Tvoji zavezniki so Jzncker in Hrvati? Enkrat že skapiraj da obveze v nednarocnem merilu nekaj veljajo in se jih mora spoštovati! Zakaj Juncker, Hrvati, in poslanci SDS tega ne spoštujejo?
Castrum
18. 09. 2018 10.48
-3
No, to je nekorektno! Zver in Tomčeva nista stopila v bran Junckerju ampak v bran EPP, kar je bistvena razlika. Oba trdita, da bi morali upoštevati pravno mnenje komisije in sta za to odgovorna Juncker in Timmermans, ne pa njune stranke! Na vsak način pa mora tudi stranka EPP pri tej zgodbi svoje povedati, oziroma se opredeliti , tako kot je tudi Peterle lepo povedal.
korintos23
18. 09. 2018 11.22
+0
V bran Hrvatom in Junckerju! Eu je z veliko večino proti totim tvojim, samo poglej kak so Orbana pošlihtali.
BUONcaffee
18. 09. 2018 09.42
-16
Junker ne se dat eni ženski katera bi ti lahko bila hči.
poneumljanje
18. 09. 2018 10.48
+5
????????? nič ne razumem, vam samo,da je kafe črno kot noč. kot princ teme, ali črni med vojno pa še bi se našlo kaj
Mladi? Plasto
18. 09. 2018 11.20
+2
a s se TI zdej zbudu al si na šihtu kafetek??
korintos23
18. 09. 2018 11.23
+6
On je itak gej, nisi videl kako moške posiljuje in jih za rito šlata?
korintos23
18. 09. 2018 11.24
+2
BUON, ti si za svojem to ti itak ne zamerimo.
BUONcaffee
18. 09. 2018 09.28
-14
Če dobro pogledamo stvar, stvar ni niti naperjena proti Junkerju, dejansko hočejo zopet gredo eni proti Janši.
VolkBrenin
18. 09. 2018 09.40
+10
Ja sej , Milan je podtaknil junkerja v eu komisijo...
VolkBrenin
18. 09. 2018 09.40
+10
Mladi? Plasto
18. 09. 2018 10.57
+4
AnšajJong
18. 09. 2018 08.48
+19
Sram vas bodi SDS ovci...... Spet izdajate sloveniji zaradi vasih frustracij!!!!!! Sramota!!!!
najvsivedo
18. 09. 2018 09.03
-6
VolkBrenin
18. 09. 2018 09.16
+6
najvsivedo
18. 09. 2018 08.43
-13
Da zjutraj vstaneš prižgeš računalnik ,in vidiš kako vsaki dan eni in isti levaki lažejo in zavajajo pa sploh ni važna katere tema je oni vidijo v vsakem komentarju Janšo ,in SdS......TO STE VSI SAMI DEMENTNI LJUDJE ,KI VAS SAMO ŠE ČAKA PATOLOŠKA ORAVNAVA.
VolkBrenin
18. 09. 2018 09.18
+17
patološko je , da vsako jutro počneš isto kar očitaš ostalim ...
direstraits
18. 09. 2018 08.39
-16
Pa povsem jasno je, da se v EU bolj otepajo Levakov, kot pa migrantov. Žal, zaradi tega, trpi večina Slovencev.... razen onih, ki volijo v Levo.
Mladi? Plasto
18. 09. 2018 10.58
+6
pejt v šolo .... nauči se ŠTETI !!!! ..... ker si v manjšini :D
ale999
18. 09. 2018 08.32
+6
Erjavec je, ko je bil minister, po domače, zafural ...
direstraits
18. 09. 2018 08.29
-16
Z Arbitražo, slo itak zgubil, Hrvatarji pa veliko pridobil. Treba na Novo začet pogovarjat, ker Manj kot je arbitraža, itak ne more bit. Se noben ne vpraša, koliko folka in domačij ostane na Hrvaškem..
SDS_je_poden
18. 09. 2018 08.30
+11
Arbitraža je največ, kar smo lahko dobili po sporazumu Drnovšek - Račan. Vsa ostala pogajanja bodo prinesla manj, celoten Piranski zaliv si pa lahko samo slikate.
direstraits
18. 09. 2018 08.36
+0
Ja sploh, če bodo Marino v Portorožu prodali Hrvatarjem...
VolkBrenin
18. 09. 2018 09.20
+8
pol je kitajska restavracija v kopru že kitajska država ?
Mladi? Plasto
18. 09. 2018 10.59
+1
če te skrbi za marino jo pa ti kupi če maš dnar ane :D
puspan
18. 09. 2018 08.28
+30
To, kar sta sinoči v Bruslju povedala Tomceva in Zver, je višek delovanja proti lastni državi. Da vaju ni sram? Človek bi se vprašal, če sta to državljana sosednje države, infiltrirana, kot predstavnika Slovenije.
VolkBrenin
18. 09. 2018 09.20
+8
Scipion
18. 09. 2018 08.24
+19
Tako Zver kot Tomičeva sta pokazala svoj pravi obraz s tem da sta se potavla na stran Junkerja in ne Slovenije. Po drugi strani naj bo pa Fajonova samo tiho, oseba ki se zavzema da mojo deželo množično naselijo kosovarji in migranti, Šoltes se pa kot priviligirani vnuk Kardelja tud nima kaj za oglašat, ker je za v isti koš. V glavnem tako kot naši politiki tudi ti v Bruslju delajo samo za svoje riti!
SDS_je_poden
18. 09. 2018 08.28
+23
Res je, namesto da bi vsi poslanci stopili skupaj, sta Zverko in Tomičeva pokazala svoje prave gene.... Enkrat izdajalec, vedno izdajalec.
Scipion
18. 09. 2018 08.32
-9
Prav tako Fajonova in Šoltes da nebono nepristranski
VolkBrenin
18. 09. 2018 09.22
+9
ferik . dej napiši kje sta se zavzela z argumenti in s čem
eFranjo
29. 09. 2018 17.14
ta dva izdajalca bi moral šarec odpoklicat pod nujno
igy02
18. 09. 2018 08.24
-17
Levaki. Zapišite si v trdo butico. Arbitražo so zjebali Erjavec, Sokolec in Drenikova. To so dejstva. Vse ostalo je nakladanje.
SDS_je_poden
18. 09. 2018 08.27
+22
Sodba je pravnomočna in izvršljiva. Arbitraža BO sprejeta in uveljavljena tudi na Hrvaškem, samo malo bo trajalo. Zapiši si to v trdo betico.
direstraits
18. 09. 2018 08.24
-17
In spet je Slovenija, po spletkah dobila. močno, v EU prepoznano, izkušeno, moderno, izobraženo, z ogromno prijatelji , vlado ki nas bo sramotila in potisnila proti Neuvrščenim.
Mladi? Plasto
18. 09. 2018 11.01
+1
a ni tak , da bi vi šli ven iz EU in v španovijo z višegrajci ??? :D
SDS_je_poden
18. 09. 2018 08.24
+24
Vidite, Zverko in Tomčeva sta iz SDS legla in sta se postavila na stran Junckerja. To so te izdajalci lastnega naroda.
igy02
18. 09. 2018 08.20
+8
Bulceva ima 20.000 euro mesečne plače. Vsem jasno, zakaj nič ne naredi. Je izjavila, da se je nekaj govorilo o tem pravnem mnenju. Res nas ima za bedake.
VolkBrenin
18. 09. 2018 09.23
+10
zver dela gratis ? koliko pa ima kaplarjev sin in njegova priležnico in kakšno delo opravljata ???
Mladi? Plasto
18. 09. 2018 11.01
-3