Slovenija

Tožilci podpirajo poziv sodnikov, naj ministrica odstopi

Ljubljana, 06. 01. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
198

Globoko zeva brezno spora med tožilci in sodniki na eni in vlado na drugi strani, potem ko izvršilna veja oblasti ne uresniči odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač. Popolna ignoranca, nespoštovanje vladavine prava, pravne države, zavajanje javnosti in popolna zloraba oblasti, so jasni sodniki. Da se zaveda in si bo prizadevala, da se položaj čim prej uredi, da ji je žal, da odločbe ustavnega sodišča vladi ni uspelo udejanjiti v roku, je skušala gasiti požar pravosodna ministrica.

Ministrica poziv sodnikov in tožilcev k njenemu odstopu ali odstopu predsednika vlade označuje za nenaveden, češ da sama v nastalih razmerah ne vidi nobene koristi. Spomnimo, junija je Ustavno sodišče odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja. In ker se to ni zgodilo, so sodniki včeraj za eno uro protestno prekinili delo, pridružili so se jim tožilci. Vlada pa vztraja, da bo urejanje sodniških plač del celovitega reševanja plač v javnem sektorju. Torej da se bo zgodilo, a da z zamikom.

Sodniki so zelo jasni, vlada ne upošteva odločbe ustavnega sodišča, rok je potekel. Zakaj konkretno torej pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan ne bo sledila pozivu, da prevzame odgovornost za hudo kršitev pravnega reda in odstopila? "Prvič: kot ministrica nisem pristojna za urejanje sodniških plač. Ne vem, zakaj mene pozivajo k odstopu. Menim, da si že dolgo prizadevam za ureditev plač," vztraja ministrica, ki dodaja, da je o pozivu izvedela iz medijev. "Zanima me, kje vidijo mojo odgovornost?" 

Švarc Pipanova prav tako trdi, da je že pred novim letom podprla sodnike in tožilce, a da je treba razumeti, "da če rešujemo en problem, ne moremo s tem poslabševati drugega problema", še dodaja ministrica iz vrst SD, ki se zaveda tudi težav nizkih plač pri ostalih uslužbencev. 

Mirjam Kline, vrhovna državna tožilka in namestnica generalnega državnega tožilca, razume poziv, naj ministrica in premier Robert Golob odstopita. "Gre za legitimen poziv. Drži, da se je ministrica zavzemala za uresničitev odločbe in da se plače izboljšajo. Zato me preseneča in sem razočarana nad njeno izjavo." Klinetova namreč meni, da je bila petkova izjava ministrice, ki da je decembra govorila drugače, verjetno stališče vlade, ki se mu mora pridružiti, če hoče ostati v tej vladi. 

Švarc Pipanova odgovarja, da je bilo njeno stališče vedno enako. "Odločbo je treba spoštovati in jo čim prej udejanjiti."

Klinetova je izpostavila tudi, da imajo nekateri javni uslužbenci v pravosodju, na sodiščih in državnih tožilstvih celo višje plače od okrajnih državnih tožilcev in sodnikov. "Zapisnikarji zagotovo ne, prav tako ne pravosodni policisti. Ne mešajmo problemov z rešitvami, celoten plačni sistem je treba spremeniti," na očitke odgovarja ministrica, ki je društvu državnih tožilcev in sodniškemu društvu v petek poslala povabilo, naj se ji v torek pridružijo na nujnem sestanku, "da me seznanijo s stavkovnimi aktivnostmi in ostalimi ukrepi, ki bi lahko vplivali na delovanje državnih institucij". 

Klinetova je potrdila, da so povabilo dobili, da pa ga razumejo kot zagovor, kaj bodo počeli v času stavke, "čeprav je zakon jasen in določa, kaj moramo izvajati v času stavke. Natančnega datuma še ni, pogovarjajo se o datumu konec januarja."

Kaj bodo torej na ministrstvu storili, če v Sloveniji ne bodo mogli izpeljati evropskih volitev? Sodniki namreč pravijo, da brez njih ne bo šlo. Ministrica vztraja, da bodo skušali pripraviti ukrepe, da bi stavka imela čim manj vpliva, o čemer se bo pogovarjala tudi z ministrom za javno upravo.

"Ustavna odločba govori o uskladitvi sodniških plač s plačami funkcionarjev ostalih dveh vej oblasti. Mi trdimo, da stvari ne mešamo mi, temveč vlada, ki meša jabolka s hruškami," meni Klinetova. 

Kaj pa glede našega razkritja in vprašanja, ali je država stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, ki bo namenjena sodstvu, preplačala za šest milijonov. Ob tem je stavba v precej slabem stanju, zato jo bo morala država popolnoma prenoviti. Ministrica vztraja, da gre za ugoden posel,  investicija pa da se bo povrnila v desetih letih. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo DESNO je pravo
10. 01. 2024 17.59
Obvezno odstop. Nesposobna..enako kot celotna vlada
Jožajoža
07. 01. 2024 12.40
-2
Janšusti,spet strel v koleno.ja koliko slovencev pa mara sodnike po vseh teh " oprostilnih" sodbah janše in njihovih simpatizerjev.vse obravnave so speljali k janšustičnim sodnikom.epilog je bi že v naprej znan.kriv,a primer zastaral
Vseslovenski
06. 01. 2024 19.42
+0
Pred volitvami 2022 toliko lepih besed, toliko obljub sedanjega predsednika vlade, kaj vse bo v uredil, ko bo PV in sam se je pri tem veselo smejal oziroma posmehoval. Že takrat je vedel, da tega, kar je natolceval in besedičil na predvolilnih soočenjih, da je dobil glasove, nikoli ne bo delal ali naredil. Volilci smo takrat verjeli in nasedli besedam v politiko "izstreljenega" Roberta Goloba, ki so se po volitvah izkazale za predvolilni nateg oziroma blefiranje.
Iteb Tona
06. 01. 2024 20.52
+0
No pa povej kaj vse je jj v svojih mandatih uničil vključno z obdobjem DEMOSA, petrleta bajuka, katerim je bil on komandant!!!!!!!????🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
pekoči paradižnik
06. 01. 2024 18.50
+0
Dokler ne bodo vsi nekdanji člani partije, zveze komunistov in sodelavci UDBE izločeni iz javnega, družbenega in poslovnega življenja ali v zaporu, toliko časa v tej državi ne bo miru, normalnih razmer za življenje, napredka in objektivnega vrednotenja zgodovinskih dejstev. pri tem imam v mislih predvsem sodelavca udbe z imenom Sava.
prašek
06. 01. 2024 18.29
+0
Če želite spoznati kulturo desnega pola, si preberite komentar : Rudolf Maister 06. 01. 2024 17.39 .............................. SRAMOTA !!!!!
pekoči paradižnik
06. 01. 2024 18.53
+2
Diareja, latrina in prepoznavna vsebina latrine so besede, ki najbolj slikovito opišejo janšizem in kletne komentatorje.
Teofil
06. 01. 2024 18.09
-1
Ministrica podpira sodnike in tožilce kot ministrica,kot član vlade pa je proti njim.
borjac
06. 01. 2024 17.52
+5
Tožilci, sodniki so sedaj v borbi za denar pokazali največjo odločnost v svojih karierah, zahtevajo odstope PV, ministrice ....... super bi bilo če bi pokazali vsaj pol te odločnosti v sodbah proti Kavaškemu klanu, posiljevalcem otrok iz RKC, in raznih "vzgojnih ustanov", proti združbam ki prodajajo mladoletna dekleta za prostitutke, proti mogočnežem ki so nam Slovencem pokradli milijarde, proti SODNIKOM IN SODNICAM iz lastnih vrst, ki so z nelogičnimi sodbami, pobirali ljudem stanovanja, hiše, zaradi minornih dolgov, te iste hiše in stanovanja pa so potem kupovali njihovi sorodniki in prijatelji, sodnike ki so morilce izpuščali na prostost zaradi političnih vzrokov, sodnici ki je naprimer imela hišo zgrajeno na črno, pa sodne postopke bi tudi lahko skrajšali, če bi le malo z ritjo mrdnili, ............ polni samopašnosti, nedotakljivosti, vzvišeni, nad narodom in bogom........ govoričijo o spoštovanju Ustave, istočasno pa bi pobrali Državljanom temeljno demokratično pravico do volitev, nedotakljiva kasta z pištolami na mizi, ki ni nikdar odgovarjala za svoje napačne sodbe, čeprav so bile naklepno in iz finančnega interesa napačne, mogoče pa bi jim resnično morali omejiti mandate in jih s tem malo prizemljiti.
Rudolf Maister
06. 01. 2024 17.39
+1
Pa kaj jemljejo tile kruleži? Sedaj so skozlali,da je Janša poslal sodnike nad vlado. No to je paže zadnji stadij
pekoči paradižnik
06. 01. 2024 18.52
+1
Ne tekmujem proti konjem in ne prepiram se z bedakom, saj konja ne morem premagati niti bedaka prepričati.......
prašek
06. 01. 2024 19.07
+1
Rudolf Maister
06. 01. 2024 17.37
-1
Mora pa biti super z tako prazno glavo kot jo ima pekoči paradižnik. Ponavlja kot papagaj kar prebere. V državi kjer podjetje predsednika vlade trguje z državnim podjetjem v katerega prav on postavlja upravo , medijem in organom pregona in nadzora pa se to ne zdi sporno in se vsi ukvarjajo s sarmami predsednikove konkubine ni prihodnosti.Pika
pekoči paradižnik
06. 01. 2024 18.52
+3
Ne tekmujem proti konjem in ne prepiram se z bedakom, saj konja ne morem premagati niti bedaka prepričati.
pekoči paradižnik
06. 01. 2024 15.59
-3
Retorika sodnikov in tožilcev, zdravnikov in kmetov je neverjetno podobna,..... zahteve, stavka, odstop,.... verjetno imajo istega idejnega vodjo, ki trpi zaradi abstinenčne krize in odtegnitvenega sindroma od vladanja,.... tudi halucinacije in deliriji se že pojavljajo.
Darko32
06. 01. 2024 16.12
+1
Nevem kje si našel vzrok, da kmete zraven mešaš. Poglej če ste zamočili in šli se krajo živali je povsem na mestu, da je CELA Slovenija skočila po konci in se prpripravila na splošne ukrepe. SAedaj vidimo povsem nekaj drugega. Sodniki zlorabljajo Ustavne rpavice in češ, d aje ustavno sodišče ugotovilo, d aimajo sodniki premale plače. SOčasno pa nihčre nič ne reče okrog trajnih mandatov. Zato ne mešati in zlorabljati vseživo samo da opravičiš svoje. POGLEJ SODNIKI si ne ZASLUŽIJO VIŠJIH PLAČ, KAKOR TUDI NE TOŽILCI. POTREBNO JE IZVESTI OSTRO LUSTRACIJO IN ŠELE NATO REŠEVATI TO PODROČJE.
jutri_pa_res
06. 01. 2024 15.54
+1
Za Robija bi bilo pravzaprav dobro, da sodnikom in tožilcem za vsak slučaj čim prej podvoji plače...pa da se čim prej dokonča novi zapor v LJ, ki bo nadstandarden, namenjen prav eliti......
User300173
06. 01. 2024 15.36
+3
Naj ministrica odstopi? Dobro. Ampak, zakaj ministrica, če je sklep Vlade pač kakršen je? Vlado bi morali zahtevati odstop, krivca se preganja, a ne gospodje sodniki in tožilci? Navsezadnje, o plačah v javnem sektorju, kamor spada tudi tretja veja oblasti, bo reševalo ministrstvo za delo...itn. Torej gospodje pravniki, ne zmorete najti odgovornega in za dejanja odgovornega? Pravosodna ministrica je zadnja, katere odstop lahko upravičeno zahtevate. Torej, se vam pojavlja sodna dvorana, kjer težko ločite " zrno od plevela"? Z identicnim primerom se ukvarjajo tudi na Hrvaškem in stališče vlade podobno slovenski. Omejen mandat štiri leta in potem naprej v razciscevanje zastarelih, dvomljivih (cerkveni gozdovi on Zvon 1 in 2), neizterjani tajkunski milijoni oseb z osebnim stečajem in zelo bogato rodbino...itn. Ste državni uslužbenci in šele nato področje dela.
Darko32
06. 01. 2024 16.14
+2
Seveda zahtevajo to, ker so jo porinili sami sodniki naprej, saj pravijo, da lahko dirigirajo volitve.
jutri_pa_res
06. 01. 2024 15.08
+5
Zgodil se je čudež. Levi in desni komentatorji so proti nesposobni in prepotentni sodniški bandi. In upam, da ne bomo dopustili, da zlorabijo slovenski pravni sistem, da nas karkoli izsilijo.
Jožajoža
06. 01. 2024 15.19
-5
Kaj nisi opazil,da je na okope sodnike poslal janša.z vsemi je že poskusil.z kmeti,gasilce je poslal na ulice ,z zdravniki je prodal,upojence sc15 let delovne dobe je izkoristil,pa mu nikjer ni uspelo.
jutri_pa_res
06. 01. 2024 15.29
+2
Kako Janša, on pa je zadnji politik, ki bi bil na liniji s sodniki in s 'krivosodjem'...
Jožajoža
06. 01. 2024 15.37
+0
Je redek kriminalec v sloveniji,ki še ni zaprt.kdo obsoja in zapira kriminalce,policija ,vojska...ne sodniki.zakaj ni zaprt....ker matod določa,kateri njihov sodnik bo vodil obravnavo
Jožajoža
06. 01. 2024 15.38
-2
Matoz pelje obravnave tam,kjer so njihovi sodniki
jutri_pa_res
06. 01. 2024 18.35
+3
Uau, a torej je Matoz tisti stric iz ozadja...kdo bi si mislil...
JApajaDAja
06. 01. 2024 15.01
+1
če kdo razume migracijske tokove v eu ,so to indijanci-danes so v rezervatih....../mala kraja z X-a /
SlobodaNE
06. 01. 2024 14.58
+0
Krula še ni odstopila?
Iteb Tona
06. 01. 2024 14.35
+1
jj pravnomočni obsojenec, rupar pravnomočni obsojenec, oba arestanta!!!!!!!!!!!!!! grims je preživel atentat, breznik vozi pijan, sds ovce podpirajo v Buslju vojnega zločinca, ki je pobil 11 otrok in več kot 100 nedolžnih civilistov, pa saj bi še  našteval norosti, ki jih počne fašistično komunistična  sds!!!!!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
SlobodaNE
06. 01. 2024 14.58
-2
Jožajoža
06. 01. 2024 14.29
+3
Štrajk sodnikov: V mnogih državah EU prepovedan, v Sloveniji pa dokaz, da slovenija ni pravna država
SlobodaNE
06. 01. 2024 14.59
+1
Imaš ti samo štiri razrede oš da lahko komentiraš?
Jožajoža
06. 01. 2024 15.04
-2
Darko32
06. 01. 2024 16.42
+2
Nikolivecdesno A tako, če pove resnico pa ga žališ.
Darko32
06. 01. 2024 16.42
+1
Slovenija je daleč od pravne države in tukaj vidimo do kje si dovolijo prevaro naroda.
Jožajoža
06. 01. 2024 14.28
+6
Dodatno jezo ljudi pa povzroča spoznanje, da si visoke plače želijo že precej dobro plačani sodniki z varnimi delovnimi mesti, ki so ob tem še izjemno neučinkoviti, še posebej takrat, ko gre za zelo odmevne ali politično sporne primere.
pekoči paradižnik
06. 01. 2024 14.22
+2
Da sodna veja oblasti poziva izvršno vejo oblasti naj odstopi je pa skregano z vsako logiko in je lahko samo plod janšistične želje po vladanju za vsako ceno, ne glede na način,.... sedaj ko ni več desusa in smc, ki bi izdali svoje volivce so uporabili sodnike, ki.... lahko rečem samo, da sem razočaran nad njimi,... imel sem jih za bolj pametne, pa sedaj vidim, da so v večini janševci.....
Darko32
06. 01. 2024 16.44
-1
Kaj trosiš neumnosti. Ti, k izahtevajo dstop so v preteklosti bili učenci RDEČIH in sedaj hočejo dobro plačo in trajni mandat.
Iteb Tona
06. 01. 2024 14.22
+2
Nekdaj so omenjali šiviljo, kao nesposobno itd...... Pa bi vas rad spomnil, da je ta nesposobna šivilja rešila Slovenijo, ko je đđ klical trojko naj reši Slovenijo, ker je sam ni znal rešit gospodarske krize!!!!!! Pa je prišla šivilja in je rešila Slovenijo pred evropsko trojko!!!!!!!!! Janez se je pa potem polulal v hlače!!!! Še plenica ni pomagala!!!!!! Ubogi janez, upam da danes ne hodi posvetu polulalan, ker tudi brez tega lulanja, dela sramoto SLOVENIJI PO SVETU🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
pekoči paradižnik
06. 01. 2024 14.26
+1