Slovenija

Soočenje zagovornikov in nasprotnikov: kaj pomeni glas za in kaj proti?

Ljubljana, 08. 07. 2021 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
546

O čem bomo glasovali na nedeljskem referendumu? Je novela Zakona o vodah tako škodljiva, da je usoda vode v rokah državljanov in državljank, kot trdijo pobudniki referenduma? Bodo na obrežjih rek, jezer, morja nenadzorovano zrasli novi hoteli, restavracije, bencinski servisi? Je ogrožen dostop do obale? Ne drži, trdijo predlagatelji zakona, ki poudarjajo, da so novelo zakona predlagali, da okrepijo varovanje ustavne pravice do kakovostne vode, na priobalnih zemljiščih bo možno graditi le enostavne objekte, če to dopuščajo občinski prostorski načrti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje 2.del
    11:41
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje 2.del
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje 1.del
    10:49
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje 1.del
Kozarec vode
Kozarec vode FOTO: Shutterstock

Kaj torej pomeni glas za in kaj glas proti na referendumu? Kaj je res in kdo zavaja? In predvsem, kaj o noveli zakona o vodah pravi stroka? Pa tudi, ali dejansko glasujemo samo o vodi ali tudi o zaupanju v aktualno vlado? 

Gostje oddaje 24UR ZVEČER so bili minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, pobudnik referenduma Uroš Macerl iz Eko kroga, Roman Kramer, direktor republiške Direkcije za vode, in Barbara Čenčur Curk, profesorica s katedre za aplikativno geologijo na naravoslovnotehniški fakulteti.

Uroš Macerl in Andrej Vizjak.
Uroš Macerl in Andrej Vizjak. FOTO: 24UR ZVEČER

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je dejal, da se jim je z zakonom mudilo zaradi zagotavljanja poplavne varnosti. "Zakon je predvideval, da bomo s sredstvi sklada za vode že v letošnjem letu zgradili in vzdrževali vodotoke," je dejal in dodal, da bi na ta način negativno delovanje visokih voda preprečili že v jeseni. "Zato smo pohiteli, da bi lahko ta sredstva plodno naložili v korist ljudi, ki živijo ob vodah in ob vsakem večjem nalivu trepetajo," je dejal. Pojasnil je, da ima zakon pet členov, štiri vsebinske, in da je imel po njihovi oceni vsak dovolj časa, torej 14 dni, da je zakon prebral, si ga interpretiral in dodal pripombe.  

Kot je poudaril Uroš Macerl iz Društva Eko krog, je vlada do zadnjega skrivala najbolj nevarne člene, "ki so jih krepko po javni obravnavi podtaknili". To so členi, ki omogočajo pozidavo priobalnih območij, ogrožajo dostopnost obale, poplavno varnost in pitno vodo. "Proti njim je vsa vodovarstvena in okoljevarstvena stroka, varuh človekovih pravic in nazadnje vsi podpisniki referenduma," je dejal. Po besedah Macerla so jih opozarjali pravočasno, člene pa bi lahko popravili. "A imajo jasen namen, da podtaknejo te člene in izsiljujejo s sredstvi za poplavno varnost."

Da javna obravnava, sicer kratka, je bila, pravi Barbara Čenčur Curk s katedre za aplikativno geologijo in dodaja, da je bil takrat zakon drugačen. "Kar nekaj institucij je podalo svoje mnenje, a nobeno mnenje ni bilo upoštevano," je poudarila in pojasnila, da mnenj sploh niso upoštevali. "Na spremembe, ki so katastrofalne za naše vode, pa stroka ni imela nikoli možnosti podati svojega mnenja. Mnenje smo podajali v obliki izjav, vendar upoštevanja tega mnenja nikoli ni bilo," je dejala.  

A Vizjak trdi, da očitki ne držijo. "Ti podatki so preverljivi. Sprememba 37. člena je bila v okviru javne obravnave tudi javno objavljena," je dejal in dodal, da so nekatere organizacije izrazile željo po vključitvi še dodatnih možnosti pozidave. "Predlagali so, da bi bilo na jezerih dobro graditi sončne elektrarne," je podkrepil svojo trditev in pojasnil, da tega niso upoštevali. "Javna razprava je namenjena temu, da se poda mnenja in potem se na ministrstvu skupaj z direkcijo za vode odločimo, katere bomo upoštevali in katerih ne," je pojasnil in dodal, da nekatere predloge vendarle so upoštevali.  

Roman Kramer z Direkcije RS za vode je poudaril, da ima na področju vodarstva 40 let izkušenj, ves čas pa se zavzema za kakovost površinskih in podzemnih voda. "Verjamem stroki, ki je na direkciji za vode, kjer imamo sedem doktorjev znanosti in drugih strokovnjakov, katerim bo zaupano odločanje, kaj se lahko gradi na priobalnem pasu." Po njegovih besedah stroka stoji za tem zakonom, tudi nasprotniki zakona so, tako Kramer, priznali, da če se bo upoštevalo teh šest kriterijev, bo malo verjetno, da lahko karkoli umestimo na priobalna zemljišča.

Čenčur Curkova se je vprašala, kdo je stroka. "Že več kot 25 let se ukvarjam z vodami, upravljanjem voda, površinskimi in podzemnimi vodami. Običajno se strokovnjaki nismo tako javno angažirali, vendar ker so te spremembe za vode tako katastrofalne, smo se strokovnjaki dejansko angažirali in podajali mnenja," je dejala. Angažirala so se štiri strokovna združenja, ki imajo veliko število članov, med njimi je tudi veliko doktorjev znanosti, je še dodala.  

'Kot minister sem dolžen v zakon implementirati varovalke'

"Kot minister za okolje in prostor sem dolžen v zakon implementirati varovalke, da ne pride do pozidave priobalnih ali vodnih zemljišč, ki bi poslabševala stanje voda, ki bi ogrožala poplavno in erozijsko varnost, ki bi bila v nasprotju s cilji upravljanja z vodami," je dejal Vizjak in pojasnil, da so to varovalke, ki so naštete v drugem odstavku 37. člena. "In še jih je nekaj naštetih," je pripomnil.  

"O tem, ali so varovalke za poseg izpolnjene, odloča stoka, odločajo na direkciji za vode. Doslej je bilo možno na priobalnem zemljišču graditi tovarne in bencinske servise," je izpostavil in prikazal primer s Prevalj iz uredbe iz leta 2016. Prikazal je tudi fotografije stanovanjskih hiš, ki so ob rekah na podlagi spremembe priobalnega zemljišča prav tako zrasle v tem obdobju. "To so bile vlade Alenke Bratušek in Mira Cerarja," je dejal.  

"Sedanji zakon omogoča pozidavo priobalnih zemljišč tudi za objekte zasebne rabe, zdaj pa to ožimo samo na objekte javne rabe pod temi strogimi pogoji," je pojasnil in dodal, da se ne more zgoditi, da bi bil na priobalni površini zgrajen objekt, ki bi škodoval vodam ali ljudem.  

Te varovalke, ki nam jih prodajajo, smo v Eko krogu doživljali 15 let in tovarne so dobivale dovoljenja, pa mu je odgovoril Macerl. "Potrebovali smo 10 let, da smo prišli na sodišče, da smo dokazali, da so vsa izdana dovoljenja nezakonito izdana," je dejal. Navedel je tudi, da jih uradniki, tudi z ministrstva, prosijo, naj preprečijo ta zakon, saj se že zdaj na njih izvajajo pritiski.

Kramer navedbam Macerla o izvajanju pritiska na uradnike ne verjame. "Pri nas je širša skupina imenovala in pripravila točna navodila, kako se bo izdajalo vodno soglasje. Mi imamo za vsako točko od šestih izdelane kriterije, po katerih uredbah moramo presojati," je pojasnil Kramer. Dovoljenje bo sicer izdajala Direkcija RS za vode na podlagi preverjanja šestih kriterijev.

"Postopek je enak sedaj in potem," je o tem, ali bo o dovoljenjih resnično odločala stroka ali politika, dejala Čenčur Curkova. "Vodno soglasje izdaja direkcija za vode na podlagi hidrološko-hidravlične študije," je pojasnila. "Razlika je v tem, da po obstoječem zakonu odloča vlada z uredbo, po spremembi zakona pa upravna enota v postopku gradbenega dovoljenja in s pridobitvijo vodnega soglasja," je dejala.  

Macerl: Pritiski na uradnika bodo bistveno večji

"Dovoljenje za posege na priobalnem pasu je danes in po še veljavnem zakonu možno na podlagi uredbe vlade o zoženju priobalnega pasu. To je politična odločitev vlade na podlagi mnenja direkcije za vode. Mi menimo, da je prav, da o tem odloča samo stroka, in ne politika. In to bo zdaj mogoče na podlagi vodnega soglasja direkcije za vode," je dejal Vizjak in dodal še, da se glede pridobitve gradbenega dovoljenja s tem zakonom nič ne spreminja. "Gradbena dovoljenja izdajajo upravne enote, kadar ne gre za poseg, ki bi imel vplive na okolje, in izdaja ga ministrstvo, kadar gre za poseg, ki ima vplive na okolje in je treba pridobiti okoljevarstveno soglasje," je še pojasnil Vizjak. 

Stroka je morala po istih postopkih izdajati dovoljenja tudi po obstoječem zakonu, nato pa je dovoljenje izdala šele vlada, zdaj pa vladi tega ne bo treba, ampak bo dovoljenje izdal samo uradnik, je poudaril Macerl. Pritiski nanj bodo bistveno večji, je ocenil, saj bo upošteval svoje nadrejene. "Tudi stroka je vprašljiva, ker je pod okriljem ministrstva za okolje. Napake se dogajajo."

Kramer je poudaril, da je do zdaj direkcija podala mnenje, na podlagi katerega je vlada sprejela uredbo, zdaj pa bo direkcija vodila upravni postopek. Na uradnika po besedah Kramerja ne sme nihče vplivati, pri odločanju pa bo povsem samostojen. 

Soočenje
Soočenje FOTO: 24UR ZVEČER

Kaj zakon pomeni za pitno vodo?

"Kar se tiče pitne vode, bomo pili enako kot zdaj, kajti ta zakon z viri pitne vode nima povezave," je poudaril Kramer. Vodo se, kot pravi, varuje z vodovarstvenimi pasovi in o tem govorijo druge uredbe. Sam meni, da se ukrepi z zakonom še zaostrujejo, tako da bomo pili še bolj kakovostno podtalnico.

Kaj voda pomeni ljudem, bodo pokazali v nedeljo na referendumu, je dodal Macerl. Proti temu zakonu bodo glasovali vsi iz naravovarstvene stroke, nevladne organizacije, volila pa bo predvsem mladina, ki jim jemljejo prihodnost, je ocenil Macerl.

"To so res zavajanja. Kot je tudi stroka povedala, ta novela nima neposrednega negativnega vpliva na vire pitne vode, kvečjemu obratno," je prepričan Vizjak. "Še enkrat bi rad podčrtal. Nikoli ne bomo dovolili posegov na priobalna zemljišča, ki bi imela negativne vplive na vodo, in to je v zakonu jasno zapisano," je zatrdil in dodal, da obalni pas razbremenjujejo s tem, da se ne bo dalo graditi objektov zasebne rabe. "Po novem bo na priobalnem pasu možno graditi za 80 odstotkov manj objektov. Mogoče bo graditi le objekte javne rabe, ki jih je bilo za približno 20 odstotkov od vseh sedanjih odobrenih," je še dejal.  

"Samo 40 metrov smo pustili reki in priobalnemu pasu, ki varuje pitno vodo. Še tega nam nočejo pustiti," je dejal Macerl, ki pravi, da zakon dovoljuje pozidavo znotraj 40-metrskega pasu.

"Potem ne bi bilo možno zgraditi niti nobenega pomola, ker je to poseg na vodnem zemljišču," je odvrnil Vizjak in dodal: "To strašenje ljudi, to zavajanje s posegi na ustavno pravico je zloraba referenduma, ki se je zgodil s strani nekih interesov. Jaz lahko jamčim, da ne bo praktično omembe vredne pozidave priobalnega zemljišča, razen v izjemnih primerih, ko to ne bo vplivalo na kakovost vode in bo skladno s cilji upravljanja voda," je dejal. 

Čenčar Curkova: Vseeno je, če je objekt zasebne ali javne narave, vsak objekt uniči ekosistem

Čenčar Curkova je na drugi strani dejala, da v noveli zakona obstajata dve izjemi za gradnjo, ki do zdaj nista bili dovoljeni. "In to na vodi in ob vodi," je dodala. "Ti objekti v javni rabi ali enostavni objekti so gostilne, hoteli, trgovski centri in parkirišča. Vseeno je, če je objekt zasebne ali javne narave, vsak objekt uniči ekosistem, hkrati pa lahko z odpadnimi vodami onesnažuje tudi vodo," je prepričana. Pojasnila je, da novela zakona omogoča gradnje tudi izven naselja. Kot primer onesnaževanja je izpostavila Bled, kjer imamo zaradi odpadnih vod težave s cvetenjem. Spomnila je, da se je jezero obarvalo rdeče. Poudarila je še, da so podzemne vode naš vir pitne vode.  

"Gradnje vseh objektov, ki jih je gospa naštela, so pod enakimi pogoji možne že danes," je odvrnil Vizjak in pojasnil, da bo gradnja hotelov še naprej možna, vendar pod strogimi pogoji. "Po novem so pogoji za gradnjo hotelov identični sedanjim," je še enkrat ponovil.  

Referendum bo pokazal tudi, kakšno je zaupanje v ministra in vlado. "Voljo ljudstva bom upošteval. Če ta rešitev pade, bom to voljo ljudi obžaloval," je dejal in dodal, da so šli ljudje "očitno po poti čustvenih reakcij na pozivanje za pitno vodo, ne da bi prebrali zakon". "Pustimo čas nedelji in objavi rezultatov," je še dejal.  

Ta referendum ne sme pasti, je bil jasen Macerl. "Ljudje morajo dati jasen signal tej in vsem vladam, ki prihajajo, da je način sprejemanja okoljske zakonodaje, ki so jo zdaj ubrali, nedopusten. Z glasovanjem proti moramo zagotoviti prihodnost naslednjih generacij," je zaključil.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (546)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivan zDoba
09. 07. 2021 11.49
+4
2.odst.37.čl.-Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je poseganje v prostor na priobalnem zemljišču v tlorisni širini od 15 metrov od meje vodnega zemljišča do zunanje meje priobalnega zemljišča na vodah 1. reda zunaj območij naselja dovoljeno za gradnjo pomožnih kmetijsko-gozdarskih objektov na podlagi vodnega soglasja, razen če je s predpisom, izdanim na podlagi tega zakona, drugače določeno.
Ivan zDoba
09. 07. 2021 11.50
+4
PROTI !!! Le bedak lahko glasuje za zakon, ki nam.bo vzel obalo in bregove!
Dark Knight
09. 07. 2021 14.48
-2
relos
09. 07. 2021 11.23
+11
... zapeljite se do kakega bližnjega avstrijskega jezera in videli boste V ŽIVO, kaj nam prinaša 37.člen novega škodljivega zakona o vodah. ....Vse pozidano, same ograje in table "privat" in "dostop prepovedan". ..... 200 let smo Slovenci zdržali, ohranili bisere in nismo pozidali obal naših jezer in rek .... za vse vas, za naše otroke in bodoče generacije gre! ...zato glasuj PROTI .
ni_mi_vse_eno
09. 07. 2021 10.54
-5
Tu ne gre za vodo, ampak za Janša ali proti Janša. Vsi vemo, da so spremembe tega zakona dobre za vodo. Komentar: "Sem iz Kopra in hočem graditi ob morju, zato glasujem PROTI".
proofreader
09. 07. 2021 10.48
-9
Po tej katastrofi od zagovornika Macerla bodo vsi glasovali ZA.
Franček
09. 07. 2021 10.53
+11
Prav maš, zato jih je predčasno glasovalo skoraj 85.000 in vsi so po tvoje ZA? MOKRE SANJE KOPRIVE!!!!!
sky3
10. 07. 2021 08.08
+1
Ja . Jih poznam kar nekaj ko so sli predcasno glasovati in niso bili proti . Odkje vam ideja ce gre nekdo predcasno glasovat si pa takoj Rdec in si glasoval proti .
proofreader
09. 07. 2021 10.44
-6
A je Macerl sploh kaj povedal po resnici? Vse njegove trditve so bile neresnične.
Malinha
09. 07. 2021 11.02
+7
Nacionala TV, Tarča, 19.12.'13. Predsedniki parlamentarnih strank govore o reševanju bančne luknje. Jansha: "Če se motim in če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast, s katero bomo lahko z lahkoto odplačevali kredite, ki jih najemamo po petodstotnih obrestih, potem, glejte, jaz se upokojim kot politik in bom užival v tem blagostanju in bom zelo vesel." Pred tem, v isti oddaji, izjavi: "Upam, da bo ta posnetek shranjen in da si ga bomo lahko ogledali čez dve let." Trol kletarski.
relos
09. 07. 2021 10.43
+0
POZOR! Šparajte počivalškove TURISTIČNE BONE, saj boste morda vnovčili za zadosto do obale novo-ograjenih jezer in rek. ....Novi zakon o vodah vnovčenja turističnih bonov za vstopnine do vode sicer ne predvideva, omogoča pa pozidavo obale in zagraditev le-te.
ivo105
09. 07. 2021 10.42
+5
Ta vlads tako laže, da ni vradna našega zaupanja!
Valkidžija
09. 07. 2021 10.42
+2
A je trbovc že ves denar od nagrade zagonu, da se spet pojavlja po medijih? Z prejšnjo lafarge akcijo je nekdanjim zaposlenim in njihovim družinam povzročil več škode ( zaradi izgub služb ), kot pa je koristi od zaprtja tovarn. Dokazano je že, da največje onesnaževanje povzroča promet.
rolicapapirja
09. 07. 2021 10.30
-1
Škoda je, da pade zakon zaradi zavajanja, da gre za pitno vodo in samo zato, da se nagaja vladi in da si proti Janši. Vsi okoljevarstveniki in nasprotniki novega zakona mi povejte, če je stari zakon čisto vredu, kako je mogoče, da je Jankovič zgradil kanalizacijo čez vodovarstveno območje oz. vodonosnik? Kje ste bili takrat nevladniki? Kako je mogoče, da je Magna postavila lakirnico na najboljši kmetijski zemlji nad zalogami podtalnice? In ko pravite, da bomo z novim zakonom prodali pitno vodo oz. izvire (kar seveda ni res) mi povejte, kdo je lastnik izvira Radenske, Costelle, Uniona oz. Laškega, Fructala? Peljejo vas žejne čez vodo, na podlagi laži in zavajanj, zaradi političnih igric smo lahko na slabšem, če referendum pade. Pravico do pitne vode imamo v ustavi, to se z tem zakonom nikakor ne spreminja, kajti v tem primeru bi morali spremeniti ustavo. Tako, da malo preberite zdajšnji in novi zakon.
Malinha
09. 07. 2021 10.41
+3
Valkidžija
09. 07. 2021 10.56
-2
Nima veze. Za taprav denar je v bananistanu vse mogoče. De de, Nje??
kekec_pokec
09. 07. 2021 10.29
+8
Tega Vizjaka res ne zastopim. Zakaj hudiča so šli potem sploh spreminjat že obstoječ zakon, če je vse, kar se tiče vodovarstva po njegovem tolmačenju seveda ostalo tako, kot je bilo do sedaj. Potem je težava samo v ovinkarjenju, ki ga elita in priskledniki izkoriščajo že sedaj, v bodoče pa ga bodo ob sprejemu tega zakona lahko še bolj.
Ivan zDoba
09. 07. 2021 10.27
+2
Kljub umiku spornega člena novela zakona o vodah še vedno škodljiva Dnevnik.si SLOVENIJA SVET POSEL ŠPORT KULTURA MAGAZIN KRONIKA LOKALNO MNENJA OBJEKTIV NEDELJSKI GAZELA NIKA Kljub umiku spornega člena novela zakona o vodah še vedno škodljiva Ugotavljamo, da je novela zakona o vodah, kljub temu da je vlada umaknila 4. člen spremembe, ki bi dopuščal gradnjo in izvajanje potencialno nevarnih dejavnosti na vodovarstvenih območjih, še vedno škodljiva. V sporni noveli zakona namreč ostaja člen (2. člen, vezan na 37. člen ZV-1), ki dovoljuje gradnjo objektov na območju priobalnega pasu rek, (presihajočih) jezer in morja, s čimer so ogroženi priobalni pas in podzemni vodonosniki, s tem pa še vedno tudi viri pitne vode. 28. april 2021 00:01 28. april 2021 0:01 Predviden čas branja: 3 min Fotografija je simbolična. Fotografija je simbolična. (Foto: Bojan Velikonja) Novela zakona o vodah tako kljub umaknjenemu členu ostaja sporna zaradi vsaj treh razlogov: prvič, ne varuje več pitne vode kot javnega dobra, kljub temu da je pravica do pitne vode zapisana v ustavo RS; drugič, onemogoča varovanje pravice dostopa do vode kot javnega dobra, saj omogoča pozidavo bregov rek, jezer in morja; ter tretjič, dopušča gradnjo na območjih, ki bodo zaradi podnebnih sprememb pogosteje podvržena izrednim naravnim dogodkom, predvsem poplavam, in bi se pozidavi teh območij morali izogibati že po načelu previdnosti, ki ga uzakonja zakon o varstvu okolja. Dopuščanje gradnje na omenjenih območjih namreč pomeni tudi ožanje razlivnih območij in s tem večjo poplavno ogroženost! Vladno izgovarjanje, da s tem omogoča samo (!) gradnjo igrišč in drugih rekreacijskih površin ob vodi, je zavajanje, saj gre očitno za komercializacijo, in to brez kakršnih koli razmislekov o dolgoročnih posledicah. Opozarjamo, da ob prihajajočem neambicioznem načrtu za okrevanje in odpornost vsaka deregulacija poseganja v prostor povečuje možnost prevlade zasebnih interesov nad javnim, kar bo v tem primeru nedvomno vodilo v degradacijo priobalnih in drugih območij, v oviranje dostopa do jezer, rek in morja in ne nazadnje do škodljivih posledic za zdravje ljudi zaradi vplivov na pitno vodo in večje poplavne ogroženosti. V razvitih državah gre trend v renaturacijo obal, zlasti rečnih, v večanje razlivnih območij in vračanje prostora naravni dinamiki. Sporna sprememba 37. člena vodi stran od sodobnih usmeritev: pozidava obal bo namreč slej ko prej privedla do zahtev po varstvu tega premoženja in do novih tehničnih protipoplavnih ukrepov. Sporna sprememba 37. člena je tudi v nasprotju z državnimi strateškimi dokumenti: RS je v resoluciji o nacionalnem programu varstva okolja, ki jo je sprejela marca 2020, za cilj postavila doseganje neto ničelne pozidave. Izgovarjanje na to, da je bilo poseganje v priobalni pas na podlagi posebne uredbe Vlade RS že dovoljeno, ne vzdrži resne presoje, saj je šlo za izjeme.
Uporabnik1542745
09. 07. 2021 10.25
+4
predlagatelj zakona-sram naj va so,vse je ena sama laž.Kapital Vas plačuje,zato hočete na nedostojen,potuhmjen način vpeljati v zakon stbari,ki bodo pogubne za pitno vodo.
ksrecko
09. 07. 2021 10.24
-3
Mezanima kakšno čistilno napravo uporablja g, Marcel je menda tudi mali kmet živi tu v hribih kam odvaja kanalizacisko vodo jo vozi v Ljubljano na Magmo je takrat pozabil ali je bil v ilegali.
Ivan zDoba
09. 07. 2021 10.23
+5
Vlada načrtno zavaja, da sporni zakon omejuje vpliv politike na sprejemanje odločitev, za kar naj bi po novem poskrbela Direkcija za vode. Kot vemo, pa je bila prav omenjena direkcija eden prvih kadrovsko-političnih plenov aktualne oblasti, se pravi, da ne gre za neodvisno agencijo, ampak za politično vodeno agencijo. po mnenju stroke vse navedeno pomeni tveganje za kakovost pitne vode in nesprejemljivo ogrožanje kakovosti podzemnih voda ter preprečevanje dostopnosti ljudem do slovenskih voda.
Ivan zDoba
09. 07. 2021 10.21
+4
"Novela zakona razširja možnost posegov na vodna in priobalna zemljišča ter na območja presihajočih jezer z gradnjo enostavnih objektov in objektov v javni rabi. Če smo konkretni, to pomeni tudi, da bodo prost dostop do obrežij preprečevala parkirišča, trgovine, hoteli, gostilne, črpalke, oglasni panoji, ceste, pokopališča … S posegi na ta območja se bodo občutno povečala tveganja za onesnaževanje površinskih in z njimi povezanih podzemnih voda, ti pa so glavni viri pitne vode. Torej gre za ogrožanje naše pitne vode, vodnih in obvodnih ekosistemov in našega zdravja. Poleg tega novela zakona o vodah ogroža prost dostop do vode in obale, saj bodo ti deli dostopni samo za tiste, ki bodo za dostop lahko plačali."
biggie33
09. 07. 2021 10.20
+6
A bomo obalo tudi Madžarom prodali??
Ivan zDoba
09. 07. 2021 10.26
+6
AlternativeFacts
09. 07. 2021 10.26
+3
ćurkl
09. 07. 2021 10.20
+5
Minister Vizjak bi moral imeti še več medijskega časa za predstavitev novega zakone, ker se tako lepo zapleta v svoje laži ...
samoza
09. 07. 2021 10.18
+1
Macerl dela samopromocijo kot v resničnostnih sovih Glasovanje je povsem politicno 22000 nevladnim organizacijam se zapira pipica Vsaj vecini Kar je povsem prav Saj sploh ne potrebujemo vlade če imamo nevladnikov toliko na naših delavskih davkih
AlternativeFacts
09. 07. 2021 10.19
+0
samoza 09.07.2021, 10:01:41 Lažeš in zavajas Te nikoli možgani ne vprašajo kaj pa zdaj
ćurkl
09. 07. 2021 10.14
+0
Zakaj g. minister deluje kot LOBIST za privatiziranje voda??
ćurkl
09. 07. 2021 10.15
+2
Kot "minister" seveda mislim Ministra za okolje in prostor.
proofreader
09. 07. 2021 10.44
-7
Privatiziranje omogoča samo obstoječi zakon.
relos
09. 07. 2021 10.11
+8
NAVODILA ZA INVESTITORJE: Investitorji so na podlagi novega zakona že začeli lov na priobalna zemljišča, predvsem tista, ki imajo plaže in lepe obale. Kje so poslovne priložnosti? POSLOVNA PRILOŽNOST 1: po 37.členu lahko po novem brez gradbega dovoljenja na hitro na priobalnem zemljišču postavite enostavni objekt (rečimo garažo, lopo ali zidanico), v katerem sicer ne živite, a imate v njem neko orodje. Ker gre za imovino, jo imate pravico zaščititi z ograjo, ki preprečuje dostop, in ker se priobalno zemljišče dotika obale, potegnete ograjo do vode in cela plaža je vaša in lahko zaračunavate dostop ... jupi !! ... POSLOVNA PRILOŽNOST 2: zamislite si vikend tik ob obali in naredite fiktivno prijavo sobodajalca in tako objekt postane javno dobro, ki se lahko gradi po novem zakonu....jupi !! ... POSLOVNA PRILOŽNOST 3: imate veliko izplenjenega denarja in ne veste, kam z njim. Prepričate (€,€) občinski svet (dovolj je ena struja, to je ponavadi 4-5 ljudi) za soglasje za gradnjo in preprosto ob obali zgradite igralnico, ki obogati turistično ponudbo male občine ... vse to omogoča novi podjetniški zakon o vodah. Če pa tega ni, ni tudi poslovnih priložnosti. Glasujte PROTI , ker narava je lepša brez pozidav in ograj ...
biggie33
09. 07. 2021 10.12
+9
samoza
09. 07. 2021 10.19
-9
Uporabnik1542745
09. 07. 2021 10.29
+4
Samoza Je potrebno kdaj tudi kaj prebrati(zakon) potem pa si naliti čistega vina.Pa saj niste"nezemljan"