Slovenija

Sova ima novega direktorja

Ljubljana, 23. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada je razrešila dosedanjega direktorja Slovenske obveščevalno varnostne agencije Tomaža Lovrenčiča in na to mesto imenovala ministrskega svetnika Iztoka Podbregarja.

Tomaž Lovrenčič
Tomaž Lovrenčič FOTO: POP TV

Tomaž Lovrenčič je na spletni strani Sove objavil zapis, da je predsednika vlade zaradi družinskih razlogov zaprosil za zaključek mandata kot direktor Slovenske varnostno obveščevalne agencije. Po neuradnih podatkih Lovrenčič odhaja na zunanje ministrstvo, saj naj bi bil imenovan za veleposlanika v Španiji. Tomaž Lovrenčič je direktor Sove postal januarja leta 2000. Pred tem je bil leto dni namestnik tedanjega direktorja Sove Draga Freša. Zanimivo je, da je Lovrenčič ostal na položaju tudi v času Bajukove vlade, čeprav ga je na funkcijo direktorja Sove postavil premier Janez Drnovšek.

Iztok Podbregar
Iztok Podbregar FOTO: POP TV

Tako Lovrenčič kot tudi novi direktor Sove Iztok Podbregar sta na položaj direktorja prišla iz kabineta predsednika vlade Janeza Drnovška. Podbregar je kot ministrski svetnik skrbel za področje nacionalne varnosti. Od aprila 1998 je bil načelnik generalštaba Slovenske vojske, marca 2000, pred prihodom v Drnovškov kabinet, pa je bil tudi državni sekretar v ministrstvu za obrambo. Na zadnjem Drnovškovem obisku v ZDA je bil v njegovem najožjem spremstvu.