Slovenija

Sova: Premier ni naročil preložitve aretacije ruskih vohunov

Ljubljana, 26. 10. 2023 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.K., M.V., STA
Komentarji
169

Po obtožbah, da naj bi premier Robert Golob lani direktorju Sove naročil, da preloži aretacijo ruskih vohunov, je zdaj direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Joško Kadivnik te navedbe zavrnil kot neresnične.

Kot smo že poročali, naj bi tako nekdanji v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav kot nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar po naših neuradnih informacijah na za javnost zaprtem delu seje poslancem razkrila, da naj bi predsednik vlade Robert Golob lani direktorju Sove naročil, da preloži aretacijo ruskih vohunov. Razlog za to pa naj bi bilo sovpadanje aretacije z referendumskim trojčkom. 

V zvezi z navedbami glede izvedbe prijetja osumljenih vohunjenja je direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Joško Kadivnik na nujni seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb kot nadzornemu organu predstavil vsa relevantna dejstva ter te navedbe zavrnil kot neresnične.

Poslovna stavba, v kateri sta delovala tudi domnevna ruska vohuna.
Poslovna stavba, v kateri sta delovala tudi domnevna ruska vohuna. FOTO: Luka Kotnik

"Agencija je v danem primeru svoje aktivnosti načrtovala v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom. Možne datume realizacije prijetja je predlagal direktor agencije, in sicer iz operativno-taktičnih razlogov in nikakor ne na željo ali zahtevo predsednika vlade ali kogar koli drugega. To pomeni, da navedbe, ki krožijo v javnosti v zvezi s tem, ne držijo," so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje. 

Agencija je do prijetja osumljencev izvajala vse aktivnosti za zagotavljanje nacionalne varnosti Slovenije, same hišne preiskave pa so bile izvedene v časovnem okviru, določenem v odredbi pristojnega sodišča, so še dodali.

Agencija operativno-taktičnih razlogov in ukrepov zaradi tajnosti podatkov sicer javno ne more pojasnjevati, predstavljeni pa so bili članom KNOVS na današnji seji. "V zvezi z ukrepi pojasnjujemo še, da so temeljili tudi na odredbah za izvajanje posebnih oblik pridobivanja podatkov, s katerimi se je prav tako seznanil KNOVS," so še zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da v skladu s slovensko zakonodajo predkazenski postopek usmerja in vodi tožilstvo in ne Sova.

"Z magnetogramom zaprtega dela seje preiskovalne komisije agencija ne razpolaga," so odgovorili na naše novinarsko vprašanje in izrazili prepričanje, da bodo pristojni organi ustrezno ukrepali v skladu s svojimi pooblastili.

Kot smo poročali lansko leto, je Sova v Ljubljani odkrila dva tuja državljana, ki sta vohunila za Rusijo. Skupaj z Nacionalnim preiskovalnim uradom ju je v začetku lanskega decembra priprla. Osumljencema za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora. Delovala sta v najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom. 

Predsednica Pirc Musar izrekla podporo Bobnarjevi

Iz predsedničinega urada so sporočili, da nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar uživa polno zaupanje in podporo predsednice republike Nataše Pirc Musar pri delu, ki ga opravlja kot njena svetovalka. Kot so še dodali, se bo Pirc Musar vedno zavzemala za pravno državo, vladavino prava, temeljne človekove pravice in avtonomijo državnih podsistemov.

V uradu predsednice republike, kjer Bobnar danes deluje kot svetovalka predsednice za človekovo varnost, so v odzivu zapisali, da je nekdanja ministrica njej znana dejstva in informacije natančno predstavila pristojni preiskovalni komisiji DZ, kamor je bila povabljena na željo članov komisije. "Površnih informacij iz zaprtega dela zaslišanja, ki so po njenem pričanju iz njej neznanih razlogov prišle v javnost, ne bo komentirala, prav tako ne izjav direktorja Sove, saj je to stvar preiskovalne komisije. Gre za varnostno občutljive informacije, zato je tudi zaprosila za zaprtje tega dela seje. Za svojim pričanjem trdno stoji in pričakuje, da bo komisija svoje delo opravila in zaključila neodvisno od različnih političnih pritiskov," so zapisali.

Knovs v pridobivanje dodatnih pojasnil o izbiri datuma prijetja ruskih vohunov

Knovs je na današnji nujni seji obravnaval navedbe, da naj bi se premier Robert Golob vpletel v aretacijo ruskih vohunov. Ob doslej opravljenih pogovorih so ugotovili, da se informacije ne skladajo. Zato bodo nadaljevali s pridobivanjem podrobnejših pojasnil, ali je bil datum aretacije izbran strokovno ali politično, je dejal poslanec Janez Žakelj.

Povod za današnjo nujno sejo, ki so jo zahtevali v NSi, so bile izjave nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar na ponedeljkovi seji preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, zlasti na njenem zaprtem delu. Po naših neuradnih informacijah naj bi namreč govorila o tem, da naj bi se Golob osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov z novembra na 5. december lani.

Člani Knovsa so se danes sprejeli več sklepov, med drugim, da so na podlagi opravljenih pogovorov ugotovili, da je bilo skladno z odredbo preiskovalnega sodnika časovno okno za aretacijo domnevnih ruskih vohunov predvideno med 28. novembrom in 10. decembrom lani. Po besedah predsednika komisije Janeza Žaklja (NSi) je bil kot datum aretacije na predlog direktorja Slovensko obveščevalno-varnostne agencije (Sova) izbran 5. december, in sicer zaradi možnega vpliva aretacije na trojni referendum in drugi krog lokalnih volitev, kljub temu da je bila policija za aretacijo pripravljena že 28. novembra.

Na današnji seji Knovsa so sprejeli tudi sklep, s katerim predlagajo omenjeni preiskovalni komisiji DZ, da izvede soočenje direktorjev Sove in Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Na eno od prihodnjih sej pa bodo povabili tudi Miroslava Žaberla, Rajka Pirnata, Boštjana Lindava in Tatjano Bobnar. Člani Knovsa namreč želijo pridobiti natančnejša pojasnila, na podlagi katerih bi lahko ugotovili, ali je bil datum aretacije ruskih vohunov izbran strokovno ali politično, je pojasnil Žakelj. Po pogovorih, ki so jih opravili z direktorjem Sove, NPU, generalne policijske uprave so namreč ugotovili, da se vsa dejstva niso skladala.

O tem, ali bi lahko oziroma je izbira datuma aretacije vplivala na njen razplet in tudi samo nacionalno varnost, predsednik Knovsa danes ni želel špekulirati, kot tudi ne, ali je prišlo do kakšnega klica iz kabineta predsednika vlade ali premierja samega. "Gre pa za veliko kršitev, če se je sam datum določal glede na politične pri preference," je poudaril Žakelj.

Na Sovi so sicer danes zanikali navedbe, da naj bi se premier Robert Golob novembra osebno zavzel za preložitev prijetja ruskih vohunov, kot neresnične jih je na seji Knovsa označil tudi direktor Sove Joško Kadivnik, so sporočili. Kot so še zapisali v izjavi za javnost, je agencija v danem primeru svoje aktivnosti načrtovala v sodelovanju z NPU, možne datume realizacije prijetja pa je predlagal direktor agencije, in sicer iz operativno-taktičnih razlogov in nikakor ne na željo ali zahtevo predsednika vlade ali kogar koli drugega.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fjfjf
09. 11. 2023 17.02
Alarm je ze to da se Sova sploh meša v take zadeve in se javno izpostavlja ker vec kot ocitno kaze da hocejo pokrti predsednika vlade
lambert
26. 10. 2023 21.53
+4
He he he ... sorry noben vec mu ne vejame.
blue3dragon
26. 10. 2023 21.42
+0
Kdo je Joška nastavil?
Yoka Nono
26. 10. 2023 21.18
+3
Ne vem no... Janša je le star komunist in udbovec,on že ve.
jutri_pa_res
26. 10. 2023 20.59
+3
Policija, RTV in vsi državni organi bi morali imeti pripravljene spiske zaposlenih po politični pripadnosti. Da vidimo torej, kdo so Janšisti, kdo Golobisti, kdo Kučanisti, kdo Mesečisti, kdo Fajonsti in kdo Toninisti. Da se vsakokratna nova oblast ne bo mučila z iskanjem, katere je treba počistiti.
jodr
26. 10. 2023 21.27
+2
Mekenzi
26. 10. 2023 20.43
+2
Ne Golob Kučan in strici, so narocili, ker crpajo Ruski kapital, Rusija ima v Sloveniji več kot polovico vseh firm, samo napisani so na drugi, ime kapital iz Rusije financira Levaki in druge, samo na skrivaj. 🙄🙄
metuljka
26. 10. 2023 20.37
+3
bobnarjeva je šolana za zavajanje in pozna vse trike za laži. Policaji so za to usposobljeni. Zakaj ni o tem govorila , ko je odstopila ? Po letu in pol pride z štorijo o Golobu in vohunih na dan ! Kakšna otroška zgodba ! Golob je imel 100 % prav, da ji ni zaupal, pa ogromno ljudi ji je nasedlo. Jaz ji nisem zato, ker je šla v medije s svojo zgodbo in napihnila zgodbo kot prvo klasna lažnivka. Tudi Musarca , jaooo je naivna ali zlobna tudi ona
jutri_pa_res
26. 10. 2023 20.52
+1
Golob je vendar sam priznal (izgleda nevede, da je to protizakonito), da je od nje zahteval, da iz policije odstrani vse 'janšiste', kar je povedala tudi ona, in dodala še nekaj imen, ki bi jih po njegovem ukazu morala skidati. In ker ni, je izgubil zaupanje in jo nagnal. Kdor ne razume, noče razumeti.
metuljka
27. 10. 2023 08.47
-1
ni rekel, da je protizakonito. To je rekel tudi na predvolilnih soočenjih. Se strinjam, da jo je nagnal in je morala kao oditi sama, bila pa je Trojanski konj v Golobovi vlado. V to sem prepričana
TO-91
26. 10. 2023 20.20
-7
Se preveč boji za svojo rit da bi govoril drugače, goloba v kletko da ne bo mogel oplivati na priče , tako se dela z podobnimi☝️🤮
Joža_Gulikoža
26. 10. 2023 20.14
-4
A ni zanimivo, ta 🐦ni za nič kriv, država je pa v razsulu
petka5
26. 10. 2023 19.56
+5
Bobnarjeva je rekla tu na posnetku, da je dobila informacijo o tej stvari vpliva na aretacijo... torej nekdo jinje povedal... kdo ji je povedal in zakajk politicni funkciji ministra odtekajo informacije strokovnegavorgana, ce ona trdi, da se v delo strokovnih organov ne vmesava... potem tudi informacoj ne bi dobivala... cetudi lažnih ocitno... rekla kazala je to ona ba s takimi rekla kazala kar nekoga obfozi in sebe postavi na polozaj, da, se je dejansko vmesavala v delo strokovnih organov... ce je fobivala od njih kskrsnekoli info o poteku njihovega dela... s tem je to priznala
brezveze13
26. 10. 2023 19.48
+0
tavbi se spopada z dejstvi, kako že pravijo, kdor drugemu jamo koplje -sam vanjo pade
Na pol ovca
26. 10. 2023 19.47
+0
Kod da ima tu sova kaj za govorit befel je prišel od MI6 torej anglosasov ali najbolj genocidnega naroda
kiropraktik
26. 10. 2023 19.44
+0
Seveda ni naročil! JE UKAZAL! Lutkarji pa ubogate !
BeliRisko
26. 10. 2023 19.39
+3
Torej, če bosta to trditev dokazala, potem sem prvi, ki je za to, da mora Golob odstopiti. Ne vem zakaj bi moral sedaj Golob sploh karkoli dokazovati, naj resnico svoje klevete dokažeta tista, ki sta ga obtožila. Tako to menda gre v normalnih sistemih, ali se motim?
son?ek11
26. 10. 2023 19.39
+5
Ja, bobnarca ima krit hrbet, zato pa tolče tako z veseljem. Jaz ji nič ne verjamem upam, da se bo kmalu razkrilo, da je bilo z njene strani vse eno navadno nakladanje
petka5
26. 10. 2023 19.57
+4
zenska ima ego... velik... to se ji vidi in ocitno gre tukaj za te egotripne spopade
jodr
26. 10. 2023 19.38
-2
In edini obisk Goloba v letu in pol je bil obisk BiH. Le zakaj?
Eagle76
26. 10. 2023 19.38
-2
Čimprej drugo vlado!!!
4556
26. 10. 2023 19.28
-5
Očistita janšistov to j zelo huda beseda kaj ta četrtina volivcev nima nobene pravice --to je FAŠIZEM V pravem pomenu besede ej svobodnjaki kase dogaja z vami ,da tako razmišljate.
jodr
26. 10. 2023 19.25
-2
Včeraj dopoldne sta se na Gregorčičevi srečala Golob in direktor Sove Kadivnik. Le o čem sta se pogovarjalaIn zakaj sta se sploh srečala malo pred zagovorom Kadivnika na KNOVs.
4556
26. 10. 2023 19.25
-3
So os--li toliki pa spet ne ,da bi priznali kriminalne posle Goloba pa je narod že ocenil kot velikega lažnivca in kdor laže nima čistih poslov ---narod zagotovo bolj verjame Lindau in Bobnarjevi
Maxx365
26. 10. 2023 19.41
+2
son?ek11
26. 10. 2023 19.43
+3
Golob ima velik ego, timhe res. Narod ga pa ni ocenil kot lažnivca. In 4556,,ne trosi svojega lastnega mnenja,,kot splošnega!!! To je tvoje nakladanje