Slovenija

Sova v Ljubljani odkrila dva ruska vohuna in ju priprla

Ljubljana, 30. 01. 2023 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Slovenska obveščevalno-varnostna služba je v Ljubljani odkrila dva tuja državljana, ki sta vohunila za Rusijo. Skupaj z Nacionalnim preiskovalnim uradom ju je v začetku lanskega decembra priprla. Osumljencema za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora.

Kot poroča časopis Delo, naj bi ruska vohuna z državljanstvom ene od južnoameriških držav (vsaj eden naj bi imel argentinsko državljanstvo) delovala pod lažno identiteto. Pri pregonu in priprtju osumljencev je sodeloval tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). 

Osumljena sta bila pripadnika tuje obveščevalne službe, ki sta z nezakonito pridobljenimi tujimi osebnimi listinami in lažno identiteto prebivala in poslovno delovala v Sloveniji ter v korist tuje obveščevalne službe v Sloveniji izvajala prikrito obveščevalno dejavnost, so sporočili iz Generalne policijske uprave. Delovala sta v najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom. 

Predkazenski postopek so na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani neuradno začeli na podlagi naznanila Slovenske obveščevalno-varnostne službe Sova. Decembra lani so nato na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča zoper dve privedeni fizični osebi vložili zahtevo za preiskavo.

Preiskava poteka zaradi suma kaznivega dejanja vohunjenja za tujo obveščevalno službo in kaznivih dejanj overitve lažne vsebine. Za kaznivo dejanje vohunstva jima grozi od šestih mesecev do petih let zaporne kazni, za kaznivo dejanje overitve lažne vsebine pa zaporna kazen do treh let. Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so za STA povedali, da v preteklosti še niso obravnavali nikogar zaradi kaznivega dejanja vohunstva.

Ruska agenta, ki sta delovala na Parmovi ulici, naj bi služila ruski vojaški obveščevalni službi GRU in delovala v okviru kompleksnega programa, ki so ga protiobveščevalci v ZDA poimenovali "ilegalci". To je močno razpredeno omrežje visoko usposobljenih "spečih agentov", ki imajo večinoma lažne identitete in državljanstva tretjih držav, pogosto držav Južne Amerike, največkrat pa delujejo pod okriljem vojaške obveščevalne službe GRU. V ZDA so med njimi odkrili tudi vohune v obveščevalni službi ruskega zunanjega ministrstva SVR.

Sova
Sova FOTO: POP TV

Skladno z omenjeno zakonsko določbo Sova pridobiva in vrednoti podatke ter posreduje informacije o delovanju in aktivnostih tujih obveščevalnih služb oziroma njihovih pripadnikov na območju Slovenije, ki so usmerjeni zoper našo državo ter s svojo aktivnostjo ogrožajo ali bi lahko ogrozili nacionalno varnost in interese Slovenije, piše STA. Skladno z resolucijo o strategiji nacionalne varnosti pa Sova tudi redno obvešča o obveščevalni dejavnosti tujih akterjev tudi nosilce nacionalnovarnostnega sistema, pri tem pa tesno sodeluje s slovenskimi varnostnimi organi kot tudi organi in službami EU in Nata.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob sta danes na Brdu pri Kranju gostila tradicionalni sprejem za diplomatski zbor ob začetku novega leta. Glede aretacije ruskih vohunov so diplomati dejali, da je to stvar slovenskih notranjih zadev in postopkov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več aretacij ruskih vohunov tudi v tujini

Na Norveškem so oktobra lani aretirali brazilskega akademika in raziskovalca na univerzi Tromsøju Joséja Assisa Giammariasa. Kot je razkrila norveška obveščevalna služba, je brazilski raziskovalec v resnici častnik ruske obveščevalne službe Mihail Mikušin.

Lani poleti pa je nizozemska obveščevalna služba AIVD v Haagu prijela še brazilskega državljana Viktorja Mullerja Ferreiro, ki je bil v resnici agent GRU Sergej Vladimirovič Čerkasov. Ta se je skušal prek stika s pripravnikom infiltrirati v Mednarodno kazensko sodišče v Haagu, ki preiskuje vojne zločine Rusije v Ukrajini.

Prav tako pa so ruske agente in sodelavce ruskih obveščevalnih služb pred kratkim odkrili tudi na Švedskem, v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Madžarskem, Poljskem, v Moldaviji in Latviji. Med njimi so bili poslanci, uradniki, pripadniki oboroženih sil, poslovneži pa tudi uslužbenec železnic v Latviji, ki je fotografiral in snemal premike Natovih enot ter posnetke pošiljal kontaktom v ruskih obveščevalnih službah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3