Slovenija

Španski kralj zaključil obisk

Ljubljana, 05. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./T.R./STA
Komentarji
0

Španski kralj Juan Carlos I. in kraljica Sofia sta zaključila tridnevni obisk v Sloveniji. Na špansko-slovenski poslovni konferenci sta se predsednik Kučan in španski kralj strinjala, da bi lahko bilo gospodarsko sodelovanje med državama še boljše.

Juan Carlos in Milan Kučan
Juan Carlos in Milan Kučan FOTO: Dare Čekeliš

Slovensko gospodarsko sodelovanje s Španijo je trenutno osredotočeno predvsem na blagovno menjavo, že dalj časa pa obe strani izkazujeta velik interes tudi po krepitvi investicij. Blagovna menjava je lani dosegla 353,3 milijona ameriških dolarjev, Slovenija pa vsa leta beleži precejšen primanjkljaj. Lanski izvoz slovenskega gospodarstva v Španijo se je približal 90 milijonom dolarjev, uvoz pa je dosegel 263,6 milijona dolarjev.

slovensko-španski odnosi
slovensko-španski odnosi FOTO: Dare Čekeliš

Sicer pa blagovna menjava Slovenije s Španijo stalno narašča. Pozitiven trend potrjuje podatek, da je v prvih štirih mesecih letos dosegla okroglih 145 milijonov dolarjev, kar v primerjavi z enakim obdobjem lani predstavlja 31-odstotno rast. Med največje slovenske izvoznike v Španijo v omenjenem obdobju se uvrščajo Revoz, Iskraemeco, Sava Tires, Unior in Metalflex, največ pa so uvozili Revoz, Porsche Slovenija, Citroen Slovenija, Summit Motors in Lek.

V Španiji je zelo razvita avtomobilska industrija, saj se ta pirenejska država uvršča med največje svetovne izvoznice motornih vozil. Visoko raven razvoja pa so dosegli tudi v ladjedelništvu, kemični, jeklarski ter tekstilni in obutveni industriji, izjemno močan pa je tudi storitveni sektor, ki ustvari največji delež nacionalnega dohodka. Pomembno je tudi kmetijstvo, saj Španija po vsem svetu slovi po agrumih, grozdju in olivah oz. proizvodov iz teh pridelkov.

Minister Rupel s španskim gostom predvsem o vključitvi Slovenije v EU in Nato

Rupel je pozdravil vlogo kralja pri demokratizaciji Španije
Rupel je pozdravil vlogo kralja pri demokratizaciji Španije FOTO: Reuters

Španski kralj Juan Carlos in zunanji minister Dimitrij Rupel sta dejala, da so odnosi med državama odlični, krona sodelovanja pa je prav obisk španskega kraljevega para. Minister Rupel se je kralju zahvalil za podporo pri slovenskem vključevanju v Evropsko unijo in zvezo Nato. Minister Rupel je izpostavil pomen in vlogo španskega kralja pri demokratični tranziciji Španije. Rupel mu je predstavil slovensko vključevanje v EU in zvezo Nato, izrazil je zadovoljstvo nad prizadevanji Španije, povezanimi s pogajanji za članstvo, pripravo pristopne pogodbe in zavzemanjem za potek širitve.

Španski kralj Juan Carlos je zadovoljen s sprejemom, ki ga je bil deležen v Sloveniji, presunilo pa ga je tudi dobro poznavanje španske kulture in jezika v Sloveniji. Carlos je poudaril, da je z obiskom v Sloveniji spoznal del sveta, ki mu do sedaj ni bil tako blizu, izpostavil je še, da Slovenijo in Španijo družijo mnoge skupne vrednote in interesi.

Pred odhodom iz Slovenije sta si kralj in soproga ogledala še lepote Bleda, kjer ju je na kosilu gostil predsednik državnega zbora Borut Pahor.

Med tridnevnim uradnim obiskom v Sloveniji se je španski kraljevi par srečal z visokimi slovenskimi političnimi predstavniki, poleg gostitelja predsednika Milana Kučana še z premierom Janezom Drnovškom in s predsednikom DZ Borutom Pahorjem. Srečala sta se tudi z vodji poslanskih skupin, v ljubljanski mestni hiši pa z ljubljansko županjo Viktorijo Potočnik in se vpisala v zlato knjigo gostov mesta Ljubljane.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1