Slovenija

Sprememb dohodnine še ne bo

Ljubljana, 17. 09. 2009 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je imela na dnevnem redu tudi novelo zakona o dohodnini, vendar jo je iz procedure umaknila, saj je ocenila, da so potrebna še dodatna usklajevanja.

France Križanič-2
France Križanič-2 FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je na današnji seji obravnavala tudi novelo zakona o dohodnini, vendar jo je iz vladne procedure umaknila. Kot so pojasnili na ministrstvu za finance, je vlada ocenila, da so potrebna še določena medresorska usklajevanja. Napoved novele zakona o dohodnini je zaradi nekaterih izjav ministra za Finance Franceta Križaniča dvignila kar nekaj prahu, nato pa je finančni minister napovedal "le manjše spremembe dohodnine".

Dodatna dohodninska razreda

Minister Križanič je takrat razburil z napovedjo, da namerava vlada uvesti kar dva dodatna dohodninska razreda, s katerima bi dodatno obdavčili bogate, pa tudi velik del srednjega razreda. Za tiste, ki letno zaslužijo več kot 30.500 evrov, so predvideli 45-odstotno obdavčitev, za dohodke nad 37.000 evrov pa 50-odstotno. Ob tem pa bi tiste, ki zaslužijo najmanj, z višjo splošno olajšavo oprostili plačila dohodnine. Ponovno naj bi uvedli tudi stanovanjsko olajšavo, do največ 600 evrov. Hitro se je pokazal razkol med koalicijskimi partnerji, ki glede novih dohodninskih razredov očitno niso bili usklajeni.

Niso bogataši, pa bi bili bolj obdavčeni

Kje je bila ključna težava Križaničevih novih dohodninskih razredov? Poleg bogatih Slovencev bi bili bistveno bolj obdavčeni tudi tisti, ki jih v naši družbi imenujemo vlečni konji gospodarstva, razvoja in napredka, denimo raziskovalci in znanstveniki. Ti imajo sicer dobre plače, a še vedno ne tolikšne, da bi se uvrščali med bogataše. In če bo finančni minister v času krize, ko sta prav razvoj in preboj izjemno pomembna, uvedel višjo obdavčitev za ustvarjalce dodane vrednosti, bi lahko ti enostavno odšli v tujino, je bilo slišati komentarje ekonomistov na tak predlog.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manco-capac
17. 09. 2009 19.02
Spoštovani "est", mi ni mar kam bodo šli bogati, pričakujem pa, da bodo njihova podjetja, ki zaposlujejo delavce v Sloveniji pošteno plačala plače in davke. Ne vem zakaj bi tudi tako rekoč brez davka posedovali nepremičnine pri nas? Če jim ni kaj prav, pa res lahko gredo kamor hočejo.
est
17. 09. 2009 18.51
Bogati vam bojo *******na Nizozemsko in Ciper. Pobrali boste manj davkov in še bolj terorizirali tiste, ki imajo že tako mizerne dohodke. Tovariš minister samo preko vladne mize pri tovarišu Golobiču dobite vse informacije.
erikon
17. 09. 2009 11.58
Podpiram Križaniča !!!!!
Morana7
17. 09. 2009 10.56
Ko so že pri novih davkih lahko uvedejo še kakšnega za neefektivnost sploh v politiki.... Morda bodo potem videli smisel v delanju planov za 20 let ne pa za en mandatek... Beg možganov se pa več kot očitno že dogaja, odkar se firmam več ne splača vlagat v raziskovanje in si rajši menedžerji več v žep spravijo. Če ne bomo imeli kvalitetnih podjetij ne bo služb, kvalitetnih podjetij pa ne bo, če bo to odvisno od enega posameznika, ki se bo odločal med razvojem in jahto....
blokirani
17. 09. 2009 10.50
Jesen bo še vroča. V Gorenju so le otvorili sezono.
jacknicholson
17. 09. 2009 10.39
A luksuz je pa nedotakljiv pojem za ministra Križaniča? Resnični bogataši ne nakažejo svojih astronomskih dohodkov(imajo drugačno obliko prihodkov). Z obdavčitvijo luksuza bi le te prizadel. Svojih tovarišev pa ne bo tikal. lažje je obdavčit že tako nenormalno obdavčen srednji sloj, ki je gonilo razvoja in gospodarstva ter kateri je edini sposoben izvleč državo iz krize. A kaj ko bo že tako šibak srednji sloj napram zahodnoevropskim državam še bolj obubožan? Pa saj ta minister ni resen. Kdo pa bo izvlekel to državo iz krize, ko se bo ves srednji sloj se zaposlil v tujini(iz Ljubljane potrebuješ v vsako smer do meje 1 uro, kar ni nič za prevozit)?
kvapatebriga
17. 09. 2009 10.02
Dodaten vir prihodkov v davčno blagajno: ŠTUDENTSKO DELO Pa brez zamere, študentje že plačujejo prispevek. Potrebno pa je definirati pojem Študentsko Delo: Študentsko delo je delo, z nižjo odgovornostjo ali brez odgovornosti, ki ga podjetje uvede za premostitev lukenj v kadrovski združbi, ki se pojavijo zaradi Letnih dopustov in Bolniških odsotnosti, kar pomeni sledeče: Študente se zaposli za maksimalno tri mesece na določeno delovno mesto. V kolikor je delovno mesto odprto dlje kot tri mesece, se le to ne tretira več kot študentska zaposlitev. PODJETJE, KI OHRANJA DELOVNO MESTO NAMENJENO ŠTUDENTOM DLJE KOT TRI MESECE NAJ PLAČA ENAKE DAJATVE KOT ZA REDNO ZAPOSLENO OSEBO! Na ta način je možno zapolniti proračun oziroma ustvariti nova delovna mesta.
zakretene
17. 09. 2009 09.58
Davek na zrak in svetlobo. Pardon, harač na zrak in svetlobo, "naši" so na Nizozemskem varni.
kvapatebriga
17. 09. 2009 09.25
tomazbodner Se kar precej strinjam. Najprej naj si svetovalce vsak plača sam. Volilci ne volimo obrazov temveč ljudi ki naj mislijo s svojo glavo. To bo zmanjšalo stroške javne uprave za 50%. Za 2 milijona prebivalcev je 20 poslancev čez glavo dovolj - nadaljnih 80% prihranka..... Zmanjšati birokracijo v zdravstvu - 50% prihranka.....
RADO62
17. 09. 2009 09.23
Sociaistični ekonomsit Križanič nas bo gotovo pozitivno?? presenetil.... Z najvišjimi davki v EU drvimo v višave kjer nas nikoli nihče ne bo ujel... Hvala Pahor, pa toliko besedičenja, da so te ljudje izvolili, sedaj si pa zafural celo državo s tvojo politiko konsenza.... heh
kvapatebriga
17. 09. 2009 09.21
Torej sledijo manjše spremembe. Bolj obdavčimo reveže. To bo manjša sprememba. V koaliciji se bodo vsi strinjali saj nihče ne bo prizadet.
Marija Demec
17. 09. 2009 09.18
že iščem apaurin,Križanič je na 24ur......
BorgQueen
17. 09. 2009 09.16
Seveda srednji sloj bo kot ponavadi naj....bal
ivo55
17. 09. 2009 09.13
Se pravi da se bo spet, enako nepošteno, kot je to že naredil Bajuk, spravil na vlečnega konje t.i. srednji sloj. Zaradi olajšav in nepravičnih kriterijev za socialne transfere bo matematično gledano tri četrtine družin imelo približno enak obseg razpoložljivega denarja, ne glede na to če kaj delajo in kaj sploh delajo!
presno
17. 09. 2009 09.12
Važno, da v gospodarstvu niso obdavčeni dedki mrazi, božičnice, pa poslovna darila... Vi kar nižajte plače, pa dajajte pogodbe za določen čas, pa bolniške manjšajte...še malo pa bo pogoj za službo preizkus moči v taborišču in bo namesto pripravništva Goli otok in take reči.
BorgQueen
17. 09. 2009 09.10
Dajmo en predlog našim vrlim ministrom, ...........kaj če bi nam plače obdavčili za ene 80%............mogoče bi to državo zadovoljilo!!!!!!
cefur_slovenija
17. 09. 2009 09.07
Ponovno naj bi uvedli tudi stanovanjsko olajšavo, do največ 600 evrov. upam da gospod ministar tudi tu uvrsca najemnine za stanovanje katere vecina nas placuje oderuskim lasnikom, a zato nismo delezni nobenih olajsav... dok oni dobro sluze
tomazbodner
17. 09. 2009 08.48
Drzava je predraga in obstajata 2 nacina, kako to resiti: 1) znizati stroske v negospodarstvui z a) znizanjem plac b) znizanjem stevila zaposlenih c) znizanjem ostalih stroskov d) znizanjem investicij e) kombinacijo zgornjih ali 2) povisanjem prihodkov Vlada se je sicer na zacetku odlocila za prvo moznost, dokler se Kresalova in Pavliniceva nista javno sprli, zdaj gre pac z 2. varianto. Sam sem se vedno preprican, da ceprav bi to prizadelo veliko ljudi, bi bilo bolje krepko omejiti izdatke kot poskusati na plecih ze tako preobdavcenih drzavljanov poskusati povecati prihodke...
Klampfman
17. 09. 2009 08.43
Kako rešiti proračun: 1. Davek na nepremičnine (dodatne, kjer se ne živi) 2. Ekološka taksa (vsem kamjonarjem in vzhodne evrope) 3. Davek na nagrade 4. Znižanje plač sodnikom, ki zdaj tožijo državo (kljub večjim plačam)
CKKPJ_Milko
17. 09. 2009 08.37
Spet valilnica idej..... Izgleda da ga v otroštvu v vrtcu niso pustili vrstniki do igrač....