Slovenija

Spet zaprtih več mlečnih prog

Ljubljana, 13. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Peter Vrisk je na osnovi podatkov, ki jih je dobil od direktorjev nekaterih zadrug, povedal, da so, zaradi suma prisotnosti kloramfenikola v mleku, zaprte tri mlečne proge na Ptujskem in po ena v Ljutomeru, Ormožu, Bohinju in Izlakah. Vipavska mlekarna se je zato odločila, da začasno ne bo odkupovala bohinjskega mleka.

VURS vipavski mlekarni ni izdal nobene začasne prepovedi odkupa mleka, mlekarna se je za ta ukrep odločila sama
VURS vipavski mlekarni ni izdal nobene začasne prepovedi odkupa mleka, mlekarna se je za ta ukrep odločila sama FOTO: POP TV

Na republiški veterinarski upravi so sicer v zvezi z ugotovitvijo navzočnosti kloramfenikola v skupinskem vzorcu mleka bohinjskih kmetov pojasnili, da veterinarska uprava vipavski mlekarni oz. bohinjski kmetijski zadrugi ni izdala nobene začasne prepovedi odkupa mleka. Pač pa je res, da so pri vnovičnem pregledu vseh 171 slovenskih mlečnih prog konec novembra na nekaterih progah znova ugotovili navzočnost koncentracije 0,4 mikrograma kloramfenikola na liter. Uprava je te ugotovitve posredovala mlekarnam, ki so se nato same na podlagi pogodbenih določil odločile, da začasno prenehajo odkupovati mleko z oporečnih mlečnih prog.

Gozdarsko kmetijska zadruga Srednja vas pri Bohinju, ki organizira odkup mleka pri 98 bohinjskih kmetih za prodajo v vipavsko mlekarno, je danes od vipavske mlekarne prejela obvestilo o začasni prepovedi oddaje mleka. Prepoved je nastala na osnovi skupnega vzorca mleka iz cisterne iz dne 27. novembra, je povedal direktor tamkajšnje zadruge Mitja Vodnjav. Gre za okvirno količino 11 tisoč litrov mleka. Pri tem naj bi nastalo za okrog 700 tisoč tolarjev škode. Na tej progi sicer mleko oddaja 89 kmetov.

Bohinjska mlečna proga je bila začasno zaprta že ob odkritju navzočnosti kloramfenikola 8. novembra
Bohinjska mlečna proga je bila začasno zaprta že ob odkritju navzočnosti kloramfenikola 8. novembra FOTO: Reuters

Kot je znano, je bila bohinjska mlečna proga začasno zaprta že ob odkritju navzočnosti kloramfenikola 8. novembra. Dodatni testi posameznih vzorcev iz referenčnih laboratorijev pa niso potrdili prisotnosti kloramfenikola pri nobenem kmetu.

Upravičenci naj bi plačilo dobili čez 14 dni

V kmetijskem proračunu so za povračilo škode, ki je nastala zaradi suma prisotnosti kloramfenikola v mleku, predvideli 110 milijonov tolarjev.

Direktorica Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja Sonja Bukovec je za 24 ur povedala, da so kmetijske zadruge in mlekarne prijavile stroške izpada dohodka kmetov zaradi prepovedi oddaje mleka v višini 90 milijonov tolarjev, stroški uničenja mleka so znašali 11 milijonov tolarjev, stroški zbiranja in odkupa mleka v obdobju prepovedi pa 2,5 milijonov tolarjev.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA