Slovenija

Spletna 'avtobus demokracija': strankarski jurišniki gredo v komentarjih na nož

Ljubljana, 23. 05. 2019 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
588

Že dalj časa je znano, da politične stranke uporabljajo spletne novičarske strani kot platformo za pridobivanje podpore in posredovanje argumentov. Govorili smo s "spletnimi vojaki", (nekdanjimi) člani političnih strank, ki so nam razkrili podrobnosti o delovanju sodobnih oblik agitpropa, oddelkov za agitacijo in propagando.

V času okrog volitev smo v obdobju, ko pod vsemi članki, ki so vsaj posredno povezani s politiko, mrgoli komentarjev, povezanih s političnimi akterji, strankami in idejami, ki jih, vsaj na ideološki ravni, kandidati in stranke zastopajo. "Moderatorji imamo pred volitvami vselej več dela kot običajno," pravi eden od moderatorjev naše spletne strani. V predvolilnem času ti namreč zaznavajo večje število na novo registriranih uporabnikov, veliko 'mirujočih' komentatorjev pa se tik pred volitvami znova aktivira.

"V tem času zaznamo številne uporabnike, ki si za uporabniško ime izberejo celo ime stranke ali njen slogan ter za avatar uporabijo logotip stranke ali fotografijo kandidata. Nekateri od njih so na forumu ves dan in nenehno objavljajo iste komentarje." Kot opažajo moderatorji strani 24ur.com, še posebej pestro postane ob dnevih, ko na dan privre kakšna politična afera, povezana z določeno stranko ali kandidatom.

Brezhiben ustroj verige poveljevanja

Nekdanja članica največje opozicijske stranke SDS nam je v pogovoru razkrila podrobnosti delovanja verige poveljevanja v komentatorski vojski. "Navodila za komentiranje prihajajo s sedeža stranke v Ljubljani, in sicer na lokalni izvršilni odbor, kjer nato ukaze posredujejo članom, ki so zadolženi za komentiranje," pojasnjuje in dodaja, da je bilo v njihovem lokalnem odboru aktivnih do deset komentatorjev, ki so morali biti ob izrednih dogodkih stranki na voljo tudi med delovnim časom. "Če je bil tak ukaz, si moral spustiti lopato in komentirati," pripoveduje.

Najbolj zvesti 'jurišniki' žrtvujejo tudi svoj delovni čas za obrambo strankinih interesov.
Najbolj zvesti 'jurišniki' žrtvujejo tudi svoj delovni čas za obrambo strankinih interesov. FOTO:

"Dobili smo neposredna navodila. Razdelili so nam področja delovanja. Nekdo je moral na Facebook, drugi na 24ur, tretji na Dnevnik itd. Naš cilj je bil predvsem 'zakuriti' debato in povzročiti, da se o stranki govori." Kot nam je zaupala, komentatorji resničnosti argumentov, ki jim jih prek vodij lokalnih odborov posredujejo iz Ljubljane, ne preverjajo, temveč jih reproducirajo dalje.

"Informacije smo dobivali izključno od predsednika lokalnega odbora, z Ljubljano nismo imeli stikov. Če si trditve preverjal in ugotovil, da ne držijo, so lahko sledili disciplinski ukrepi," razkriva sogovornica, ki omenja več takšnih primerov. "Član stranke je v času vstaj všečkal in komentiral eno od objav vstajnikov, saj se je po njegovem mnenju skladala z vrednotami, ki jih zastopa njegova stranka. Toda doletela ga je izključitev, saj bi se o komentarju s svojega Facebook profila moral posvetovati s predsednikom odbora."

Raztrgati sovražnike stranke

Opažanja in ugotovitve naših moderatorjev potrjujejo izjave nekdanjih spletnih vojakov. "Aktivnosti komentatorjev se povečajo pred volitvami, sicer jih je veliko manj oziroma se njihova množičnost dvigne takrat, ko izbruhne kakšna afera in je treba braniti ali napasti člana stranke," pove nekdanja članica SDS. "Dobili smo navodila, da se je treba aktivirati in nekaj narediti za zaščito stranke ali posameznika. Nasprotnike, ki so ogrožali izid stranke, je bilo treba diskreditirati. Ni pomembno, ali si dober ali slab. Ti si sovražnik, in ker ti kaže dobro, te je treba raztrgati. Gre se na nož." Ker je stranka organizirana po lokalnih odborih, se člani lotevajo predvsem komentiranja lokalnih tem, "kjer nasprotnike poznaš in greš lahko na osebno raven".  

Dobro organiziranost spletne armade stranke SDS si gre morda pojasniti s prepričanjem, da mediji niso na njihovi strani, pravi sogovornica.

Komentiranje na spletni strani 24ur.com urejajo usposobljeni in izurjeni moderatorji. Lažnih profilov pravila komentiranja ne dovoljujejo in četudi je komentiranje anonimno, je sledljivost zagotovljena.

 

"V SDS je vedno veljalo pravilo, da mediji niso naši, da so kupljeni in da nas bodo uničili. Ker ne poročajo realno oziroma to počno po navodilu druge strani. Naše edino orožje pa je, da tam, kjer lahko sami komentiramo, orodje vzamemo v svoje roke in s komentarji uravnotežimo prispevek."

Kot pojasnjuje, gre večinoma za ljudi, ki so stranki predani z umom in srcem in ki komentiranje sprejemajo kot dolžnost pri uveljavljanju svoje oz. strankine resnice. Za svoje delo ne prejemajo plačila. V tem SDS komentatorji niso osamljeni, saj so – kot so nam potrdili nekdanji člani SD, SMC in Levice – pri drugih strankah okoliščine zelo podobne in komentatorji za svoje vztrajno in predano delo, razen pohvale in morda priložnosti za napredovanje, ne dobijo ničesar, "tudi za kavo ne".

Komentatorji, ki po navodilih strank uporabljajo več spletnih profilov, za svoje predano delo ne dobivajo plačila.
Komentatorji, ki po navodilih strank uporabljajo več spletnih profilov, za svoje predano delo ne dobivajo plačila. FOTO: Shutterstock

Glede na odgovore nekdanjih članov drugih strank, ki so prav tako sodelovali v 'spletnem vojskovanju', je pri njih mogoče opaziti slabšo organiziranost in manjšo množičnost. "V stranki so ljudje, ki prebirajo vse komentarje na spletnih straneh. Večinoma se nato lotevajo odgovarjanja na napade, po potrebi pa angažirajo tudi druge člane stranke," politiko spletnega komentiranja v stranki SMC razkriva njen nekdanji član. "Čeprav tega nisem opazil sam, je do mene večkrat prišla informacija, da so nekateri vidnejši člani stranke z lažnih profilov pisali komentarje proti sebi in nato na njih odgovarjali. Na ta način so se najbrž poskušali bralcem komentarjev predstaviti kot osebe z dostojanstvom in integriteto."

Če sklepamo po pričevanju sogovornikov – nekdanjih in zdajšnjih članov stranke, so pri SD organizacijo komentatorske vojske začeli precej pozno. Odpadniki, ki so stranko zapustili pred letom 2014, omenjajo le spletne ankete in telefonska glasovanja, medtem ko novejši člani povedo, da komentiranje poteka bolj kampanjsko in da prošnje in ukaze za udeležitev v razpravah prejemajo prek SMS sporočil ali elektronske pošte.

Vsi sogovorniki so tudi potrdili, da komentatorji upravljajo z več uporabniškimi računi in spletnimi profili. Tehnike komentiranja se pri tem od stranke do stranke bistveno ne razlikujejo. Komentatorji skušajo ustvariti vtis, da gre za več uporabnikov tako, da pri posredovanju istega sporočila "obračajo stavke".

Več notranjih spopadov kot ideološkega boja

Kljub morda drugačnemu vtisu so po besedah sogovornikov napadi strankarskih spletnih komentatorjev bolj usmerjeni proti članom lastne stranke kot proti drugim političnim nasprotnikom. Gre predvsem za notranje boje, kjer se akterji potegujejo za višja mesta v stranki ali boljši položaj na volilnih listah. "Tovrstnih komentarjev je bilo najmanj toliko kot napadov na druge," nam pove nekdanji član SMC. Znotraj strank je namreč vedno več taborov, ki med seboj tekmujejo za večji vpliv in boljše položaje.

"Vedno gre za to, kdo je močnejši, in zaradi tega največje sovražnike najdemo znotraj strank," pojasnjuje sogovornica z izkušnjami iz stranke SDS. "Ko nam je kazalo najbolje in je bilo treba stopiti skupaj, je ven prišlo pranje umazanega perila." Po navadi je šlo za zelo osebne zgodbe, njihovo plasiranje v javnost prek komentarjev pa je klasičen primer osebne diskreditacije. "Diskreditacija in znotrajstrankarski boj imata prednost pred ideološkim bojem. Zaradi takšne prakse na koncu najbolj trpi stranka, katere kandidati na koncu niso izvoljeni," meni nekdaj aktivna spletna komentatorka. 

Primer Mesojedec
"Glede na to, da so uporabniki na našem spletnem portalu anonimni, ne bi bili presenečeni, če bi komentarje pisali celo sami kandidati ali člani strank," meni moderatorka Špela, katere ugibanja se vsaj v enem primeru kažejo kot upravičena. Morda najbolj znan primer sovražnega komentiranja in internega obračunavanja je napad nekdanjega poslanca SDS Ivana Grilla na nekdanjega strankarskega kolega Silva Mesojedca leta 2011. Grill je pod psevdonimom Padalec na spletni strani Dolenjskega lista spisal komentar, v katerem je žalil Mesojedca. Kot so v forenzični preiskavi ugotovili izvedenci za računalništvo, so komentarji z isto vsebino prišli z več naslovov, med drugim iz novomeške knjižnice, zdravstvenega doma ter Grillove pisarne v državnem zboru.

Primer napada Ivana Grilla na nekdanjega strankarskega kolega Silva Mesojedca je le eden v vrsti notranjih bojev v strankah, ki se odvijajo v komentarjih prek spleta.
Primer napada Ivana Grilla na nekdanjega strankarskega kolega Silva Mesojedca je le eden v vrsti notranjih bojev v strankah, ki se odvijajo v komentarjih prek spleta. FOTO: Blaž Garbajs

Grill je zanikal avtorstvo komentarja in trdil, da ni imel motiva za žaljenje Mesojedca, saj naj ne bi bila v sporu, kar se je izkazalo za neresnično. Poleg tega je dejal, da si je poslansko pisarno delil z drugimi in da jo je obiskalo veliko ljudi. Nadzora nad gibanjem v pisarni tako ni bilo, torej je mogoče, da bi nekdo zlorabil njegov računalnik. To možnost sta obe sodišči zaradi mnogih drugih dokazov in motiva, ki ga je imel Grill, izključili.

Reguliranje spletnih mitingov resnice

Pri tem se postavlja vprašanje, ali gre za zlorabo demokratične norme, svobode govora, kot je komentiranje pod članki. "Dokler je pogovor med uporabniki na kulturnem nivoju, ni moteče, težava nastane, ko pogovor preraste na osebno raven in se začne žaljenje," pojasnjuje naša moderatorka Špela. Nemalokrat se zgodi, da je moderator 'prisiljen' blokirati uporabnika, ki se zna hitro znova registrira in nadaljuje komentiranje v "svojem" slogu.

Z nekaj zgodovinskega spomina je mogoče potegniti nekatere vzporednice med aktiviranjem članstva stranke za dosego političnih ciljev in mitingi resnice, ki so se v nekdanji državi odvijali konec osemdesetih let. T. i. "avtobus demokracija" deluje tudi na spletu, le da tisti, ki jih na miting dostavijo po navodilih z vrha, ne dobijo ne sendviča ne jogurta in "tudi za kavo ne".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (588)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MASTERSS
31. 05. 2019 12.01
+8
sej že cel čas pravim da se prerekam z janezom na portalu 24 zato pa ga nikoli v parlamentu.zdej veste kdo je biu ježek teka teka...
sodelujem
31. 05. 2019 11.57
+1
12 v kombiju,koliko pa mimo?Se nič ne dogaja....
politik70
31. 05. 2019 11.23
+3
@driska@ Lonec pomaga....
korintos23
31. 05. 2019 10.26
+1
Koliko dni te tota driska traja? Ga sračka spet od ranega jutra že tretji dan.
krtofl
31. 05. 2019 11.40
+4
če ga pa hranijo z hrano pretečenega roka...
mallonge
31. 05. 2019 09.29
+1
Baje je Erjavc čista resnica, častna Desusovska!
korintos23
31. 05. 2019 10.24
-1
Včeraj je dal malega mah niča v žep na TV! mali je norel.
mallonge
31. 05. 2019 11.16
+1
Ti pa res ne veš niti tega, kaj je žep!. Je jokal kot Bandelli, ne pa dajal koga v žep!
proofreader
31. 05. 2019 09.26
+8
Kakšna pa so navodila za danes?
krtofl
31. 05. 2019 10.13
+6
Nabru3
31. 05. 2019 08.59
+6
Sej bi vam rekel na zdravje in dober tek, pa nima smisla. Ni papice, ni kavice.
direstraits
31. 05. 2019 07.59
-4
Se vidi, na čigavi plačilni listi, je avto Mirko...., verjetno kroži po Levih trobilih in piše svoje spomine, z drugačnimi imeni in nazivi strank... kako pronicljivo in diletantsko... bom zbrisan?
ivan.z Doba
31. 05. 2019 08.17
+4
@driska, Današnja navodila si očitno dobil. Le da ne paše pod ta članek, ki piše o sektaških diletantskih forumaših. In ti si en večjih. Diletant! 😀
Entip?ek
31. 05. 2019 08.57
+0
tale človek je sam nase jezen, pa smo očitno za njegove tegobe krivi vsi, ki nismo desno usmerjeni,..očitno mu je prvenstveno, da svoje flustracije izliva anonimno na takih forumih, da zadovolji potem pred ogledalom svoje potrebe.....
direstraits
31. 05. 2019 09.45
-3
Ja ,vidim, da tud iz celice na Dobu, za en star čik, po navodilih iz dneva v dan, smeti trosiš in neumnosti pišeš.. jaz si navodila zapomnim, ti jih pa tud prebrat za sabo ne znaš....ker te bedarije in nebuloze, ti tudi iz Straniščne stranke, ne bi pošiljal,.... kajne LOLEK..
direstraits
31. 05. 2019 09.46
-3
ivan.z Doba
01. 06. 2019 09.43
+1
Principat
31. 05. 2019 07.17
+11
preberem 100 komentarjev in vidim 95 % bruhanje desnice z žaljivkami in blatenje sodržavljanov
Morana7
31. 05. 2019 08.51
+5
Aja torej zmerjanje z leve opazite zgolj v 5%? Smo malo pristranski kaj? Malo dol poskrolajte boste ugotovili, da levi komentatorju zmerjanje prav tako zelo dobro obvladajo...ko zmanjka argumentov pač pride do tega..
Entip?ek
31. 05. 2019 09.05
+4
direstraits...preber njegove komentarje, pa da vidiš kdo bruha....sam ker si iz iste pisarne, tega seveda ne smeš napisat....
mentorhercul
31. 05. 2019 07.05
+6
Ajde hlapci v akcijo, obranite svojega gospodarja!
Kruh+sol!
30. 05. 2019 21.53
+3
Saj ne morem verjet. Pop tv? Se v tako pomembnem clanku se spravite na SDS in to verjetno na izmisljeni osnovi. Kdo bi pa govoril z vami glede tega, ce bi res po nalogu stranke pisal komentarje? A vam so pa kar povedali? Tale novinarcek je pa res pameten, da pise take clanke. Podn
Krainerland
30. 05. 2019 21.58
-6
Izgubili so, zdj pa ne vejo koga bi najprej hhaha
Recenzor
31. 05. 2019 07.05
-2
wolfterier
31. 05. 2019 09.20
+2
Temu smo včasih rekli agitprop,danes pa presstitucija !
SLObunkeljn
30. 05. 2019 21.35
+9
A joj, jaz sem pa mislil, da so vsaj nekaj malega plačani, da te nebulozne komentarje trosijo tu gor! Zdaj pa vidim, da zastonj iz zaslepljene čiste ljubezni do ljubljenega vodje. So se mi pa res kar nekako zasmilili reveži.
Krta?a 21
30. 05. 2019 20.34
+8
Ehhhh ko bi sds vsaj enga samcatga inteligentnga komentatorja gor spustu....sam štrapac...
Kaktus111
30. 05. 2019 20.45
+11
Je Janez reku , da edini inteligenten je on ........ vse ostalo je pa kanonfoter ......
Krta?a 21
31. 05. 2019 12.07
+2
More res nizek iq kader izbirat, če ne je v nevarnosti da bo njegov iq hit presežen...
Zmaga Ukrajini ...
30. 05. 2019 20.22
+2
TIME OUT! Ajde Levičarji,… Milan je pripeljal dve gajbi Komunajzerja. Ali ste vedeli, da v Novem mestu pivovarna Komunajzer d.o.o., vari štiri različne vrste piva: Komunajzer JOSIP (India Pale Ale), Komunajzer BROZ (Lager), Komunajzer TITO (Pale Ale) in Komunajzer JOVANKA (pšenično – Wheat Beer). No, saj bomo kakšnega komunajzerja poslali tudi svečkarjem, ali ne? Šele zdaj vidim kako neznosno tragična je njih usoda:(
sodelujem
30. 05. 2019 19.50
+0
Objava z namenom.Pljuvaj po SDS-u.Tisti ki kritizirajo SDS,lahko uporabljajo vse možne izraze,dočim nasprotno samo kakšna omemba se takoj briše.
Brakedirt
30. 05. 2019 20.05
+2
seveda, edino pravilno. se prepovedati vas je treba, zgagarje. potem se pa se pritozujejo.
Kaktus111
30. 05. 2019 20.27
-2
sodelujem ))))) Kar komu pripada ............. kaj češ .........
wolfterier
31. 05. 2019 09.21
+2
Je že Zoki povedal:Če si proti Janši,si car !
slabzadah
30. 05. 2019 18.52
+1
Jaz komentiram samo takrat ko sem na sekretu. Torej veste kje sem sedaj.
Belibog
30. 05. 2019 18.51
+0
Lewaški komentatorji so najbolj disciplinirani, cel dan morjo bit gor, drugač jih iz partije vržejo ven.
Brakedirt
30. 05. 2019 19.09
+2
Brakedirt
30. 05. 2019 19.10
+2
RupniK
30. 05. 2019 18.49
+4
V tem SDS komentatorji niso osamljeni, saj so – kot so nam potrdili nekdanji člani SD, SMC in Levice – pri drugih strankah okoliščine zelo podobne in komentatorji za svoje vztrajno in predano delo, razen pohvale in morda priložnosti za napredovanje, ne dobijo ničesar, "tudi za kavo ne".
RupniK
30. 05. 2019 18.50
+4
Zdaj mi naj pa nekdo pove, zakaj bi volil eno od naštetih strank? Niti za kavo vam ne dajo, sektaši! 😂 😂
Brakedirt
30. 05. 2019 19.08
+7
z dovoljenjem za bivanje itak ne mores voliti, kaj se nekaj slinis.
RupniK
30. 05. 2019 19.42
-5
Aja, pozabil sem napisat, da mi naj nekdo PAMETEN pove, zakaj bi volil eno od teg strank... Oprosti gastarbajter... Vem da imaš samo dovoljenje. Kaj pa rineš gor.
Brakedirt
30. 05. 2019 20.07
+2
sveckar niti nima pojma,kdo je gastarbeiter. to ti ne mores biti, ker lenuhi ne delajo.
Brakedirt
30. 05. 2019 20.11
+3
sedaj bo sveckar povedal, ali je drzavljan v svoji drzavi lahko gastarbeiter?
wolfterier
31. 05. 2019 09.23
+0
Saj smc in levico ni nihče volil,razen nekaj takih,ki so pozabili očala !!!
prolek
30. 05. 2019 18.27
+6
TaTrstenjakova zgleda kot SDS cirkus-ob času volitev najhujše primerke spletne živine spustijo na plano, da se izserjejo, nato jih pa imajo do naslednjih volitev zaprte po kletkah, male kakce pa spuščajo samo male opice ..
Recenzor
30. 05. 2019 17.12
-1
Torej so Braedpit, korintos, srebrni, prašek ... na plačilnem seznamu SDS
prašek
30. 05. 2019 17.13
+11
piljan
30. 05. 2019 17.18
+2
A samo to je svečkar dobil s trstenjakove?Da jim ne zmanjkuje ?
ivan.z Doba
30. 05. 2019 17.20
+1
@recenzor, Bi morda sendvič in "vrečko" elektrike?! Kavice pa ne bi pil s teboj. Se mi želodec obrača ob desnih presežkih.
mackintosh
30. 05. 2019 17.31
+4
ne rabi on vrečke z elektriko. imajo na trstenjakovi dvosmerni tok :))))
mackintosh
30. 05. 2019 17.38
+7
mackintosh
30. 05. 2019 17.40
+4
a nazaj gre bolj počasi je SĐS elektriko tudi strah migrantov :)
Recenzor
30. 05. 2019 18.27
+3
wolfterier
31. 05. 2019 09.25
+2
No,prešek,sem čakal,kdaj te bodo poklicali iz štale za tipkovnico.