Slovenija

Arnes o novih težavah: Vsi skupaj smo v nekih novih okoliščinah

Ljubljana, 09. 11. 2020 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Kralj, Urša Zupan
Komentarji
289

Uporabniki spletnih učilnic so znova poročali o težavah s sistemom Arnes, upočasnjeno je bilo namreč delovanje spletnih učilnic. "Kljub temu da smo med počitnicami sistem spletnih učilnic znatno izboljšali in pohitrili, še vedno velja, da govorimo o kompleksnem sistemu, ki se je moral v kratkem času prilagoditi stokratni obremenitvi," odgovarjajo. Arnes je sicer za infrastrukturo v letu 2020 dobil približno dva milijona evrov.

Številni učenci, starši in učitelji so se bali ponedeljka, saj so pričakovali težave v delovanju Arnesovih storitev. Na Arnesu so zjutraj okoli 8. ure zapisali, da spletne učilnice delujejo, medtem ko lahko nekateri zaznajo upočasnjeno delovanje storitve. 

Nekateri uporabniki pa so nato sporočali, da se v spletno učilnico ne morejo prijaviti zaradi težav na strežniku in da storitev ne deluje. Iz Arnesa so sicer kmalu sporočili, da so izboljšali stanje in da je odzivnost storitve dobra: "Še vedno delamo pri optimizaciji delovanja."  Kot so pojasnili, se je zgodilo ozko grlo, polovica uporabnikov je imela težave, ki jih bodo ponoči odpravljali. To je bilo sicer ob takšni količini uporabnikov pričakovano, so povedali. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Kljub temu da smo na Arnesu med počitnicami sistem spletnih učilnic znatno izboljšali in pohitrili, še vedno velja, da govorimo o kompleksnem sistemu, ki se je moral v kratkem času prilagoditi stokratni obremenitvi. Današnji dan se je pričakovano začel s povečanim navalom na vse spletne storitve Arnesovega okolja za izobraževanje na daljavo. Sodeč po uporabi različnih storitev, na primer videokonferenc, je bil skoraj dvakrat večji kot 19. oktobra," pa so v večernih urah sporočili iz Arnesa.

Kot pravijo, je ob takem povečanju težko vnaprej predvideti vsa možna ozka grla, ki se lahko pojavijo na zelo različnih nivojih, od uporabniškega vmesnika, različnih ravni programskega okolja, podatkovnih baz in omrežne komunikacije med deli sistema. "Na Arnesu, tako kot institucije, s katerimi sodelujemo in se z izobraževanjem na daljavo ukvarjajo v drugih državah, pridobivamo izkušnje o delovanju sistemov v povsem spremenjenih razmerah."

Vsi skupaj smo v nekih novih okoliščinah, to je več delov sistema, na katerem koli delu lahko nastane ozko grlo in se pojavi težava," je za oddajo 24UR povedal Tomi Dolenc iz Arnesa. 

Kot so pojasnili, so danes nekaterim uporabnikom – gre za delež med 30 in 50 odstotki – med 8. in 11. uro upočasnjeno delovale Arnes Učilnice. "Stanje Arnes Učilnic je bilo tudi med tem časom neprimerljivo boljše kot 19. oktobra. Ob 11. uri se je stanje normaliziralo in Arnes Učilnice za vse uporabnike delujejo brez težav. Ponoči bomo delali na odpravi težave," so zagotovili.

Arnes Učilnice je do 15. ure uspešno uporabljalo 131.000 unikatnih aktivnih uporabnikov, ki so naredili skoraj 300.000 uspešnih obiskov in si ogledali več kot 3.000.000 strani. Arnes Učilnice je v časovnem oknu petih minut hkrati uporabljalo več kot 23.000 uporabnikov. Videokonferenčna storitev Arnes VID je v Arnes Učilnicah zabeležila skoraj 1.000 videokonferenčnih sob. "Po zaslugi raznolikosti storitev za izobraževanje na daljavo začasna upočasnitev ene od storitev, pa čeprav povzroči upravičeno nezadovoljstvo uporabnikov, ne ustavi izobraževanja," so še zapisali.

Šolanje na daljavo
Šolanje na daljavo FOTO: Dreamstime

2.400 hkratnih videokonferenc

V Arnesovih videokonferencah pa so do 15. ure zabeležili več kot 264.000 udeležencev v skoraj 14.000 različnih videokonferenčnih sobah. Med 9. in 10. uro je hkrati potekalo 2.400 videokonferenc, kar je več kot dvakrat toliko, kot v tednu med 19. in 23. oktobrom. Uporabniki so do 15. ure v videokonferencah preživeli več kot 9.100.000 minut, so še sporočili. 

Na slovenski izobraževalni portal Arnes Video je bilo v zadnjih petih dnevih naloženih več videoposnetkov kot v celotnem letu 2019. Danes so jih uporabniki do 15. ure naložili skoraj 400, na portalu pa smo zabeležili 33.000 ogledov. Spletišča, ki jih gostijo na Arnes Spletu, so do 15. ure zabeležila več kot 3.450.000 obiskov. Arnesova e-pošta je zabeležila 373.000 dostavljenih sporočil in več kot 5.000.000 IMAP in POP3 dostopov.

Na Arnesu se uporabnikom opravičujejo za nevšečnosti in jih prosijo za razumevanje.

Kot je znano, so se težave s spletnimi učilnicami pojavile že pred počitnicami, ko se je na daljavo šolal del osnovnošolcev. V Arnesu so sicer prejšnji teden ocenili, da bodo ta teden spletne učilnice zmogle povečano uporabo. Storitev so namreč stabilizirali že v oktobrskem tednu šolanja na daljavo, počitnice pa so izkoristili za to, da so med drugim dodatno razširili strežniške zmogljivosti in z nadgradnjami pohitrili sistem. "Če spletne učilnice ne bodo dobro delovale, je to seveda naša težava in odgovornost," je že v petek dejal Tomi Dolenc.

Arnes se je sicer od začetka šolskega leta soočal s številnimi težavami, kritikami in predlogi, ki pa so jih večinoma zavrnili. Med drugim so nekateri poudarjali, da do težav sploh ne bi prišlo, če bi Arnes aplikacijo gostil na javnem in ne zasebnem oblaku. Na Arnesu pa so dejali, da za to ni potrebe in so zagotovili, da trenutna oprema ne predstavlja kritične točke za zmogljivost. Prav tako so bile njihove spletne učilnice tarča hekerskega napada. 

Dva milijona dodatnih sredstev za infrastrukturo

Spomnimo, da  je Arnes  v letu 2020 dobil okoli dva milijona evrov dodatnih sredstev za šolanje na daljavo. Kot so nam pojasnili na Ministrstvu za izobraževanje, "Arnes prejema sredstva za delovanje njihove infrastrukture iz rednih letnih sredstev (do leta 2020 je šlo za okoli 600.000 evrov na leto). V letu 2020 pa je Arnes prejel za infrastrukturo okoli dva milijona evrov, ki še niso v celoti realizirana. Velika večina opreme bo Arnesu dobavljena novembra 2020. Dodatna sredstva za njihovo informacijsko infrastrukturo so prejeli iz dveh projektov, ki se financirajo iz EU sredstev, v okviru IKT programa SIO-2020, ki se je začel izvajati v letu 2017 in v okviru projekta COVID-19 - IKT za VIZ, ki se je začel izvajati v začetku julija 2020 (gre za okoli milijon evrov za okrepitev Arnesove infrastrukture)." 

Ministrstvo: Z vodstvom smo v stiku vsak dan

Zaradi precejšnjih dodatnih sredstev, ki jih je prejel Arnes, nas je zato zanimalo, ali bodo zato morali zaradi nedelovanja sistema tudi odgovarjati ministrstvu za izobraževanje. Prav tako nas je zanimalo, ali so na ministrstvu zaradi dodatno vloženih sredstev, opravili kakšen nadzor nad tem, kako tečejo priprave na šolanje od doma na Arnesu. 

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zatrjujejo, da so vsak dan v stiku z vodstvom Arnes in ključnimi tehniki: "Ti nas seznanjajo, kaj delajo predvsem na področju zagotavljanja storitev za šole. Arnes je v istem tednu, ko so se pojavile težave s spletnimi učilnicami, obiskal državni sekretar MIZŠ dr. Jure Gašparič z ekipo sodelavcev. Seznanili so se z vzroki težav, vodstvo Arnesa pa jim je predstavilo tudi kako bodo težave rešili. Z Arnesom smo v stiku tudi danes. Arnes učilnice delujejo, nekateri uporabniki poročajo le o upočasnjenem delovanju storitev. Arnes se trudi za optimizacijo delovanja." 

"Arnes je v času epidemije dobil dodatna sredstva. Večina je bila vložena v nakup prenosnikov za šole, ki jih te v primeru izobraževanja na daljavo lahko posodijo učencem. Preostala sredstva smo skupaj z rednimi sredstvi vložil v razširitev osnovne infrastrukture, nadgradnjo storitev in za nadomeščanje opreme, ki jo je dobil v posodo med prvim valom epidemije,"  pa so oktobra zapisali v podjetju. 

Kako so se na šolanje od doma pripravile šole? 

Ravnatelj Osnovne šole Antona Aškerca Velenje Zdenko Gorišek je za STA pojasnil, da so danes oddali še zadnji računalnik za družino z dvema šoloobveznima otrokoma, nekateri starši pa so prevzeli še nekatere šolske potrebščine za učence, ki so bili pred počitnicami bolni. Na pouk na daljavo so se dobro pripravili, pravi ravnatelj, med drugim so učence od 4. razreda dalje izobraževali za delo s spletnimi orodji.

Posebej so se pripravljali tudi na pouk na daljavo za učence prvih treh razredov, kjer bodo učitelji dodeljevali predvsem tedenske naloge, prilagodili so tudi urnik. Ti učenci potrebujejo pomoč staršev, v delo z učenci prve triade pa so vključili tudi učitelje podaljšanega bivanja.

Sicer pa je na splošno za delo v tem tednu po njegovih besedah cilj, da se predvsem ponavlja snov, učitelji pa delajo od doma, pri čemer pa so se dogovorili, da lahko posamezna šolska ura prek videopovezave poteka največ pol ure. Posebej delajo tudi z otroki s posebnimi potrebami, prav tako niso pozabili na nadarjene otroke, je še dodal ravnatelj.

Šole bodo zagotovile tudi topel obrok za vse učence, ki so do njega upravičeni, nekatere pa bodo to možnost ponudile tudi drugim otrokom. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (289)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akinom1976
11. 11. 2020 19.44
+1
pokasirali in nič naredili kot je to v slo navada
klopson
10. 11. 2020 08.49
+1
Ker prodajajo kg kruha za dobro ceno, sposobni pa so zagotoviti pol žemljice...
klosar.
10. 11. 2020 08.00
+3
Očitno nam država ne nudi dovolj, da bi lahko investirali v razvoj infrastrukture. Kolegov osebni računalnik, ki nadomešča strežnik pa zmore samo toliko. Prosim za dodatna sredstva. Lp.
User1538643
09. 11. 2020 21.49
+3
Glavno, da imajo pojasnila in opravičila. Ko se bo pri nas začelo spoštovati, beri plačevati, tiste, ki stojijo za svojo besedo in obljubo, ter so je pripravljeni in sposobni izpolniti, ter zagotoviti in ponuditi rezultate, se bomo začeli približevati zahodnim vzorom, do takrat pa plačujemo opravičevalce, demagoge in gremo navzdol.
MathewM
09. 11. 2020 21.25
+1
Saj ni dvoma da se trudijo, samo v tem primeru pa ne vem kaj razmišljajo o neskončni širitvi lastne infrastrukture. Ko rabiš elastičnost je javni oblak edina prava stvar. Ko bodo čez kako leto imeli kup železja končno v delovanju, bo potreba po njih po vsej verjetnosti izginila, ostali pa bodo stroški. Če bi bili zares pametni, bi med počitnicani dobro razmislili in prilagodili proces učenja novim razmeram. Na isti način izvajati pouk na daljavo kot si ga v živo je precej traparija in ne more biti optimalno. Pa saj, tudi to bomo osvojili, če bo to stanje trajalo dovolj časa. Eno je gotovo: močnejši in pametnejši bomo prišli iz te krize.
Primula1
09. 11. 2020 21.19
+5
Saj do konca tretjega vala, bo pa menda delovalo. Mater, dobro, da nas ni 20 milijonov.
akize
09. 11. 2020 20.51
+5
Rde?a pesa in hren
09. 11. 2020 20.49
+2
No, saj v Sloveniji imamo še vedno veliko radioamaterjev, ki bi lahko pomagali v tej situaciji. Njihova oprema bi ob ustrezno organizaciji in mobilizaciji lahko delovala. ne da se čez noč, a bi lahko že davno začeli na državni ravni, če bi hoteli. Ampak to očitno ne pade nobenemu na pamet, ker ne prinaša dobička. V Avstraliji še vedno imajo t.i. "korespondenčno šolo" oz šolo preko radia. To sicer v zadnjem času nadomešča internet in telefon. Ja, v časubivše YU smo imeli skoraj v vsaki občini radio klub in na stotine radioamterjev, pa je potem modernejša tehnologija vse pogoltnila. Žal. V takih situacijah, ko ni interneta pa še vedno ostaja dobro stari radio.
Gudek
09. 11. 2020 20.40
+1
Zanimivo da pA nagaja samo osnovnim solam.
Takozvani
09. 11. 2020 20.20
+5
Bodite prosim potrpežljivi ne vidite, da Arnes še vedno uporablja volja.net internet
Periot222
09. 11. 2020 20.16
+8
VLADA NAJ ODSTOPI KER JE NESPOSOBNA IN DELA SKODO LJUDEM IN GOSPODARSTVU!
caspera1
09. 11. 2020 20.04
+12
Mene pa zanima, kako ima prvošolcek lahko pouk na daljavo. V solo gre pri šestih letih, pred karanteno ni hodil v solo niti dva meseca. Torej ga niso naučili niti pisati in brati. Zdaj je pa Arnes večji problem kot obvezno vsakodnevno sedenje pred računalnikom.
Nika Kučan
09. 11. 2020 20.38
+4
Tako, da ti v 95% nadomeščaš učitelja medtem ko on jamra kako ima nizko plačo za svojih 20 šolskih ur dela/teden.
dajno
09. 11. 2020 21.31
-1
Kar sem v bistvu spodaj napisal. Naši ministri, šolniki pričakujejo, da otroci vse to že znajo... Ja, če bi bilo tako, šolnikov ne bi rabili in/ali bi šli direktno vsaj v srednjo šolo
wii1
09. 11. 2020 19.56
+3
Pocitnice in 1 teden dodatnih pocitnic in se jim spet sesuje niso v 14 dneh uredil, a pravijo da bojo ponoci uredili da bo v torek delalo normalno.. Pricakujem da bojo predlagal da ima polovica sol dopoldne pouk druga polovica pa popoldan, tako nebi bilo ozkega grla in se nebi sesuval sistem..
dajno
09. 11. 2020 21.32
+1
Najbolje tri smene...pa usklajeno s starši...
letmeseeit
09. 11. 2020 19.50
+17
Daj, kaj toti na Arnesu ne morejo malo na Pornhub poklicat kak majo servere porithane oni? Tam lahko par 100k dedov na enkrat gleda isto babo, pa ne šteka niti malo na 4k, tu pa mi froc ne moe priti niti na spletno učilnico, ker imajo "tehnčne težave". Ko da bi poslušal Dars vsako leto pozimi, ko se 2 tedna napoveduje sneg, njih pa preseneti.
Nika Kučan
09. 11. 2020 20.16
+10
SEJBOBOL
09. 11. 2020 19.33
Danes je itak IN tisti k bolš laže .....
bandit1
09. 11. 2020 19.31
+6
ARNES v težavah odkar obstaja. Le denar so si pobasali, zakaj AMAZON na celem svetu dela en ubogi ARNE -s pa se sesuje če sta 2 na njem . Banda.
rolicapapirja
09. 11. 2020 19.31
+3
Ja kar problem je narediti optimalno, da bo dobro za vse. Seveda je vsem jasno, da vsi nimajo enakih možnosti za izvedbo na daljavo predvsem v smislu tehnologije, vsi nimajo najbolših računalnikov in tudi pokritost z internetom je ponekod slaba ali je sploh ni. Tudi otroci niso sposobni, da spremljajo tak pouk... Mogoče zadnji 3 razredi OŠ, kar pa je nižje pa bolje, da čimprej gredo v šole. Je pa tudi problem, recimo v naši vasi z cca 50-60 ljudi poznam 3 družine, kjer so imeli v razredu covid ali učenci ali učitelji, ena je potem bila celo potrjena. Torej to niti ni tako malo pri tako mali populaciji. A vseeno bi morali sprejeti to tveganje, ker se bojim, da virusa pred pomladjo ne bomo ustavili. Mislim, da morajo vsaj otroci od 1-6 razreda čimprej v šolo, zadnja triada ter srednje šole in univerze pa se lahko, glede na to, da je tu mladina že bolj odgovorna, predvsem pa bolj samostojna, kamot naprej izobražujejo od doma. Tudi staršem ni lahko po 8 ali več urah težkega dela v proizvodnji še igrati učitelja...
Jaka Jack
09. 11. 2020 19.10
+3
Staršem plače učiteljev. Delajo delo države.
Sentis
09. 11. 2020 19.07
+3
Nesposobni ste, ni drugega. Saj pa nismo leta 1990 da bi iskali takšne izgovore.
bojer
09. 11. 2020 19.05
+4
...znova in znova... neumnosti...