Slovenija

'Splošna stališča, ki niso nič bolj zbližana'

Ljubljana, 03. 11. 2010 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Druga obravnava pokojninske reforme je minila v znamenju ponavljanja že znanih stališč. V koaliciji se zavzemajo za drugačen odnos do dela, v opoziciji pa za preglednost pokojninske blagajne.

Poslanci so na seji parlamentarnega odbora za delo pri predlogu pokojninske reforme v drugi obravnavi do zdaj večinoma ponovili stališča, znana že s prve obravnave zakona. Predstavniki socialnih partnerjev pa so ponovili kritike na račun socialnega dialoga.

Majda Potrata iz SD je menila, da ponavljanje splošnih stališč, ki pa niso nič bolj zbližana, ni potrebno in da je treba preiti na dopolnila. Poleg tega je ocenila, da za številne cilje ni dovolj le spreminjati zakona, temveč tudi kulturo medsebojnih odnosov in odnos do dela.

V opozicijski SDS se po besedah Franceta Cukjatija z vloženimi dopolnili zavzemajo za postopnost uveljavljanja rešitev, nujno pa je treba po njegovih besedah tudi vzpostaviti informativni osebni račun – da bo lahko delavec kadar koli pogledal, ali so prispevki zanj vplačani ali ne.

Minister Ivan Svetlik
Minister Ivan Svetlik FOTO: Damjan Žibert

Minister za delo Ivan Svetlik se je odzval z besedami, da so nekateri koraki v tej smeri narejeni, a za dokončno vzpostavitev sistema je potreben daljši čas – 10 do 15 let. "V vmesnem obdobju pa smo v krizi, gospe in gospodje, ko je treba zagotavljati vzdržnost pokojninske blagajne," je poudaril.

V SLS pa pogrešajo mnenja mlajše in srednje generacije, ki jih predlog najbolj zadeva. Pokojninska reforma je ob skrbi za več delovnih mest in večjo dodano vrednost med prednostnimi nalogami države, je poudaril Jakob Presečnik.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Zabukovec
04. 11. 2010 08.11
iz seznama zaposlenih šefov na zpizu naj črtajo sam vsakega drugega in vse zaposlene ki imajo za več kot tri mesece neodgovorjenih vlog na svoji mizi, pa bo pokojninska blagajna kar lepo polna. seveda pa na cesto tiste šefe in lenuhe, ki so žlahta ministrov, sekretarjev in poslancov. rešitev enostavna brez nepotrebnega zgubljanja časa v parlamentu. po takem postopku bi potem ostali zaposleni na zpizu delali vsaj približno dovolj hitro in natančno
alterego
03. 11. 2010 15.51
jasno, da je denarja za penzije premalo, ko se pa tolk pokrade!
selector
03. 11. 2010 13.57
Smeh, tamle gledamo lestvico "najbogatejših" v Sloveniji, tuki pa se trud vlada na vsak način ukradt upokojencem tisto za kar so delal cel življenje in jim po možnosti še kej prišrnt. Jao jao..
cupofmarja@email.si
03. 11. 2010 13.06
in garancija da se iz pokojninskega proračuna ne krade:-)))