Slovenija

Potrdili predlog zakona, ki predvideva ustanovitev 'super agencij'

Ljubljana, 14. 10. 2020 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, Veronika Lavrenčič
Komentarji
272

Vlada je določila besedilo predloga zakona, ki predlaga spojitve nekaterih javnih agencij. Tako bi iz sedanjih devetih nastali dve t.i. super agenciji. Predlog zakona je sicer sporen, kot opozarjajo nekatere agencije, namreč ta posega v njihovo neodvisnost. Pripravljali so ga v strogi tajnosti, agencije o njem niso bile obveščene. Za razliko od osnutka, ki je v medije prišel pred dnevi, je v sprejetem predlogu predvideno, da člane sveta in uprave obeh organov imenuje DZ. Po naših informacijah imajo pomisleke tudi koalicijski partnerji.

Vlada je na današnji dopisni seji določila besedilo predloga Zakona o Javni agenciji Republike Slovenije za trg, varnost prometa in potrošnike in Javni agenciji Republiki Slovenije za finančne trge, ki predlaga ustanovitev Javne agencije Republike Slovenije za trg, varnost prometa in potrošnike in Javne agencije Republike Slovenije za finančne trge, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje.

Še vedno pa so ob teh združitvah glasni kritiki, češ da si bo vlada s to potezo podredila ključne nadzorne institucije v državi in z enim zamahom počistila po državnih regulatorjih trga. Prva agencija, za finančne trge, bi združevala obstoječi agenciji za zavarovalni nadzor in trg vrednostnih papirjev, ki trenutno med drugim preiskuje, ali je minister Vizjak pri nakupu Petrolovih delnic zlorabil notranje informacije. Druga, še večja agencija, pa bi obsegala na videz nepovezljivo - od energetike, telekomunikacij in medijev, varstva konkurence in treh različnih prometnih agencij. Po naših informacijah tudi pomisleki koalicijskih partnerjev ostajajo, kar napoveduje vročo razpravo v državnem zboru.

Gre za predlog vlade, ki mu nekatere agencije nasprotujejo, saj opozarjajo, da ta predlog zakon posega v njihovo neodvisnost. Javne agencije so bile v odzivu na združevanje agencij kritične, saj jih, kot trdijo, nihče ni obvestil, da se pripravlja omenjeni predlog zakona. Prav tako so mnenja, da združevanje bistveno vpliva na njihove pristojnosti in delovanje, hkrati pa tudi posega v njihovo neodvisnost.

Agencija za varnost v prometu
Agencija za varnost v prometu FOTO: Bobo

Predlog zakona, po katerem bi osem regulatorjev združili v dve agenciji, je v nasprotju z vsemi demokratičnimi normami in predpisi, ki veljajo v Sloveniji, ter z evropsko direktivo, meni Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK). Bistveno bi se namreč zmanjšali neodvisnost in samostojnost AVK, kar je v nasprotju z direktivo, poudarja.S  predlogom zakona se ne strinjamo, so jasni v Agenciji za civilno letalstvo CAA .Po njihovih besedah je predlog zakona v nasprotju z vsemi predpisi s področja letalstva.

 Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) ni sodelovala v nobeni fazi priprave zakona, niti niso predloga zakona prejeli v mnenje, so sporočili iz agencije. Po njihovem mnenju je odločitev o združitvi ATVP in Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) politična. Z vidika politike kot stroke je način takšne zakonodaje neprimeren, prav tako nekatere določbe predloga zakona dodajajo. Združevanja agencij ne podpirajo, saj je v nasprotju z evropskim pravom in za energetski trg ter odjemalce ne prinaša koristi, pa so sporočili z Agencije za energijo.  

Opredelili organe agencij

Kot  so v UKOM zapisali po današnji dopisni seji vlade, bo tako Javna agencija Republike Slovenija za trg, varnost prometa in potrošnike opravljala naloge na področju trga z energijo, elektronskih komunikacij, poštnih storitev, medijev in avdiovizualnih storitev, prometa, zagotavljanja varstva konkurence in varstva potrošnikov. Nastala bo s spojitvijo Agencije Republike Slovenije za energijo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa, Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije, Javne agencije za železniški promet Republike Slovenije in Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence. Na Javno agencijo Republike za trg, varnost prometa in potrošnike se bodo prenesle tudi nekatere naloge s področja varstva potrošnikov, ki jih opravlja Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

V besedilu zakona so spremenili del, po katerem bi vlada imenovala vodstvene organe obeh agencij, po novem bo to vlogo imel Državni zbor, a na predlog vlade. 

Organa Javne agencije Republike Slovenije za trg, varnost prometa in potrošnike sta svet in uprava. Svet bo sestavljalo sedem članov in bodo imenovani za dobo šestih let, upravo pa bo sestavljalo šest članov, ki bo odločitve sprejemala z večino glasov. Člani uprave bodo imenovani za obdobje petih let in jih bo imenoval Državni zbor Republike Slovenije na predlog Vlade Republike Slovenije na predlogi javnega natečaja sveta.  

Javna agencija Republike Slovenija za finančne trge pa bo opravljala naloge na področju zavarovalnega nadzora in trga vrednostnih papirjev in bo nastala s spojitvijo Agencije za zavarovalni nadzor in Agencije za trg vrednostnih papirjev.  

Organa Javne agencije Republike Slovenije za finančne trge sta svet in uprava. Svet bo sestavljalo pet članov, ki jih bo imenoval Državni zbor Republike Slovenije na predlog vlade na podlagi javnega natečaja, ki ga izvede ministrstvo, pristojno za finance. Upravo pa bodo sestavljali trije člani, ki jih bo imenoval Državni zbor Republike Slovenije na predlog vlade na podlagi javnega natečaja, ki ga bo izvedel svet. Člani sveta in člani uprave bodo imenovani za šest let z možnostjo ponovnega imenovanja, so sporočili z  UKOM. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (272)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miha pod
15. 10. 2020 14.30
-2
Pravilno, bravo vlada! Vsaj nekdo dela potrebne poteze debirokratizacije! Še sodno vejo poštimajte in RTV!
Bavci11
15. 10. 2020 11.14
-2
Bravo vlada. Koncno nekdo ki kaj dela
hotchilipoper
15. 10. 2020 11.05
+2
Ja, še več agencij,je treba zaposliti otroke elite
Dbist
15. 10. 2020 10.55
+0
Če bi bilo kaj reda v tej naši sloveniji, bi ta vladajoča garnitura pela tisto ponarodelo: "Naša četica koraka strumno in veselo, zdaj na Dobu bomo spali, vpregli se v delo)
vomo
15. 10. 2020 10.53
+3
Mislim, da je na tem portalu veliko zaposlenih iz teh agencij. Skrajni čas, da si najdejo drugo zaposlitev v realnem sektorju in dobijo tako plačo kot so vredni na trgu.
vomo
15. 10. 2020 10.51
+2
PRAVILNO, manj rdečih direktorjev, kateri so nastavljeni pred davnimi časi ali zdaj. Še OBČINE UKINIT in postaviti limit 50 000 prebivalcev pa bo. Ne pa, da ima vsaka ulica svojo občino ali celo par hiš....
jg57
15. 10. 2020 09.23
-3
Je že skrajni čas, da se to naredi. Nato bo potrebno pogledat kaj kdo dela in racionalizirat število zaposlenih ter viške zaposliti v realnem sektorju.
SLObunkeljn
15. 10. 2020 09.30
+1
Še eden katerega je nebeško kraljestvo ... ali pa je plačan. ;)
AlexReal
15. 10. 2020 09.10
-4
Odlično ! Vlada deluje na področju zmanjšanja administracije! Sedaj mora nujno ustanoviti še eno krovno iber ober ales čez vse naj naj agencijo, ki bo kontrolirala ti dve krovni agenciji ! Sarcasm off !
SLObunkeljn
15. 10. 2020 09.29
-1
Ne razumeš kam to vodi, a ne? Blagor ti, tebe je nebeško kraljestvo!
SLObunkeljn
15. 10. 2020 09.03
+4
Tipično, na veliko se govori o virusu in novih ukrepih, da se lahko neopaženo v ozadju izvršuje plan popolne nadvlade ....
sinhron
15. 10. 2020 08.55
+7
KOALICIJSKI PARTNERJI SO GOVORILI , DA NISO PRIPRAVLJENI VSI SPREJETI ZAKONA O ZDRUŽITVI AGENCIJ V DVE SUPER AGENCIJI ! Sedaj , pa ko je bilo treba z glasovi ovreči ta poizkus degradacije samostojnosti agencij pa so kot je pri teh brezhrbteničnih strankah ( NSI , SMC , DESUS in SNS )v navadi so pohlevno podprle ta zakon ! Najprej bi morali počistiti po parlamentu , da bi odstranili parazite kot so razni sinčki poslancev in politikov nasploh in sorodniki vsi ti so nameščeni na mesta , ki ne dajejo ničesar samo plače vlečejo ( razni kontakterji za javnost pri posameznih strankah , svetovalci itd .), potem počistiti po posameznih ministrstvih , kjer je politične navlake mnogo preveč , prav tako bi morali počistiti agencije in jih narediti bolj fleksibilne in učinkovite a ne z združitvijo , skratka potrebno bi bilo narediti vitko državo očiščeno balasta , ki bi bila učinkovita in prijazna do državljanov !
saturnsky23 saturnsky23
15. 10. 2020 08.54
-3
Najboljša vlada doslej. Fantje garajo. Popravljajo ruševine 25set letne zgrešene vladavine komunistov po osamosvojitvi, da ne govorimo o po 45setem letu.
yanay
15. 10. 2020 11.10
+0
Ja res, tako garajo, da smo mi vsi prešvicani!
Nimasmisla
15. 10. 2020 08.52
+1
zadnji čas preveč direktorjev tajnic in fikusov
murglpal?ek
15. 10. 2020 08.47
+0
Zadnji čas.....90% zaposlenih v teh agencijah pride zjutraj samo popit kavico ...pol pa že razmišlja kaj bo delal popoldan.
gz9999
15. 10. 2020 08.50
+5
Res si naiven. Nikogar ne bodo odpustili, zamenjali bodo nekaj direktorjev in dodali nekaj "preverjenih" kadrov. Rezultat bo še več kofetkarjev, ki pa bodo po novem poslušni velikemu vodji.
Scout
15. 10. 2020 08.45
+4
Največji problem je "neodvisnost" raznih nečakov in svakinj, ki bodo ob tem izgubili službo. Slovenija je na žalost prerevna za tako predimenzioniran državni aparat. Potrebno ga bo zmanjševati še kje drugje. Združevanje agencij je premalo!
smlatna
15. 10. 2020 08.36
+0
Ko so levi politiki nastavli čuda ljudi v agencije,direktorate.. nikomu ništa, a zdaj so pa vsi kao neodvisni.
gz9999
15. 10. 2020 08.40
+3
Dokazi? Poleg tega pa desni vedno lapajo, kako je potrebno debirokratizirati, zmanjšati javni sektor, itd., dejansko pa ga vedno širijo s svojimi nastavljenci. Od levih tega še nisem slišal.
gz9999
15. 10. 2020 08.43
+4
A si že slišal za "whataboutism"? Po slovensko bi lahko rekli "kazanje s prstom" ali "preusmerjanje pozornosti". Trump se tega na veliko poslužuje, in tudi naš Kaplar. Ovce pa veselo kimajo in ponavljajo kot papige.
gz9999
15. 10. 2020 08.32
+4
Počivalšek je sam izjavil, da bodo nove agencije kot "večstanovanjski objekt". Kaj to pomeni: "stanovalci" (stare agencije) ostanejo, pride pa novi "upravljalec" (nove super-agencije). Torej, še več birokracije in več zaposlenih, več davkoplačevalskega denarja, ki ga bo manj za zdravstvo, infrastrukturo, prehod na čisto energijo, itd. Jasno pa je tudi, kaj je edini namen. Ta "upravljalec" bo poskušal "stanovalce" popolnoma podrediti "lastniku" (Janši).
prinašalec2
15. 10. 2020 08.22
-4
Joj, darja, ti boš kriva, da bo slovenija imela sedaj agencije.....vsaj tak izgleda njena zaskrbljenost ko poroča o tem. Ne vem pa če res ne ve da je za delovanje teh ustanov zadolžena vlada, ki mora skrbeti, da so njene dejavnosti organizirane čimbolj racionalno. Tak, da darja, to ni tvoja skrb, ne jokat...in delat scene prek javne tv. Ko pa je šarec dve leti spal na "lovorikah", ga niste nič spomnili, da mora vlada vendarle kaj delati ne samo plačo prejemat in afne guncat.
Dbist
15. 10. 2020 10.50
+1
scipio
15. 10. 2020 08.16
+2
Da združujejo zaradi učinkovitejše uporabe PODPORNIH procesov (npr. Snažilk, vratarjev, računovodij, IT, najemnin ipd., to se zdi logično. Če pa bodo vzpostavili sistem SUPERDIREKTOROVANJA, potem gremo v smeri diletantizma in direktnega vpliva strankarske POLITIKE na STROKOVNE odločitve, kjer bo super-močnjak z nekaj znanja o cestnem prometu hotel imeti velik semafor na Šmarni gori za kontrolo pristajanja letal na Brniku, ne glede na to, da mu bo podrejeni letalec dopovedoval nekaj o ILS sistemih. Še sreča, da smo v EU, da čisto tako pač ne bo, a hudič se vedno skriva v podrobnostih...
?ebula
15. 10. 2020 08.01
+9
Oblačno je, dežuje potem pa še slika tega zabuhlega Počepovavška pa je cel dan pokvarjen
mikitr
14. 10. 2020 21.37
+8
Država mora biti v službi državljanov in ne obratno.