Slovenija

'Otroku moramo dati vedeti, da ni sam kriv za zlorabo, ki se mu je zgodila'

Ljubljana, 18. 11. 2020 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
10

"Dom in družina bi morala biti za vse otroke varno zavetje; sodeč po podatkih različnih raziskav, ki so pokazale, da je vsak peti otrok žrtev ene izmed oblik spolnega nasilja, to za marsikaterega otroka ne drži – žrtve večinoma zlorabijo njihovi domači, ki naj bi jih imeli najraje. Otroci pa se zaradi groženj storilca, sramu, krivde ali strahu bojijo spregovoriti o stvareh, ki se jim dogajajo," je ob evropskem dnevu za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo poudarila pravosodna ministrica.

Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo je Svet Evrope na pobudo Slovenije razglasil 18. novembra 2017. 

Epidemija covida-19 je še povečala stisko vseh, ki živijo v nasilju, je na torkovem mednarodnem strokovnem srečanju s področja spolnega nasilja poudarila predsednica društva SOS telefon Maja Plaz. V trenutnih razmerah ima manj žrtev možnost poiskati pomoč, manj je tudi prijav spolnega nasilja nad otroki. A to ne pomeni, da ga ni.

Raziskava, ki so jo opravili ob razvijanju modela Hiše za otroke, je pokazala, da je vsaka peta oseba v Sloveniji v otroštvu doživela vsaj eno obliko spolnega nasilja, vsaka sedma pa vsaj dve. Najpogosteje gre za dotikanje in razkazovanje. Samo šest odstotkov žrtev je vložilo kazensko ovadbo, polovica jih je šla na sodišče, vsako četrto sojenje pa se je končalo brez obsodb.

Danes obeležujemo evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo.
Danes obeležujemo evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. FOTO: Shutterstock

Kozlovičeva: Spolna zloraba povzroča neizbrisne travme 

Kot je opozorila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, spolne zlorabe predstavljajo najhujšo obliko kršenja otrokovih pravic, obenem pa je spolno nasilje tudi najbolj tabuirana oblika nasilja, saj se najpogosteje odvija v otroku domačem okolju. "Dom in družina bi morala biti za vse otroke varno zavetje; sodeč po podatkih različnih raziskav, ki so pokazale, da je vsak peti otrok žrtev ene izmed oblik spolnega nasilja, to za marsikaterega otroka ne drži – žrtve večinoma zlorabijo njihovi domači, ki naj bi jih imeli najraje. Otroci pa se zaradi groženj storilca, sramu, krivde ali strahu bojijo spregovoriti o stvareh, ki se jim dogajajo," je poudarila.

Otroku moramo dati vedeti, da ni sam kriv za zlorabo, ki se mu je zgodila, pri odpravljanju posledic pa smo mu dolžni ponuditi pomoč. Treba se je namreč zavedati, da otroke – žrtve spolnega nasilja – posledice spremljajo skozi vse življenje, saj spolna zloraba povzroča neizbrisne travme ter predstavlja grob poseg v človekovo bit, je še dodala.

Za uspešen boj proti spolnim zlorabam se moramo truditi vsi, opozarja ministrica Lilijana Kozlovič.
Za uspešen boj proti spolnim zlorabam se moramo truditi vsi, opozarja ministrica Lilijana Kozlovič. FOTO: Ministrstvo za pravosodje

Ministrstvo za pravosodje je s projektom Hiša za otroke (Barnahus) aktivno pristopilo k ureditvi področja zaščite otrok, ki so žrtve spolnih zlorab. Glavni namen projekta, pri katerem sodelujejo s številnimi mednarodnimi partnerji, strokovnjaki, predvsem pa s Svetom Evrope in Evropsko komisijo, je usklajevanje sočasnih kazenskih preiskovalnih postopkov za zaščito otroka in podpora otrokom, ki so žrtve ali priče nasilja, v otroku prijaznem in varnem okolju.

Po prijavi spolne zlorabe in drugih kaznivih dejanj bo v hiši potekal pogovor z otrokom, ki ga bo vodil ustrezno usposobljen preiskovalec. Otroku tako ne bo treba večkrat govoriti o spolni zlorabi, hkrati pa bo pogovor potekal v njemu prijaznem okolju, ne pa na sodišču. Na tak način želijo preprečiti ponovno viktimizacijo otroka, žrtve spolne zlorabe.

Med glavne cilje Hiše za otroke spada tudi povečanje ozaveščenosti strokovnjakov in širše javnosti o pojavu spolne zlorabe otrok v Sloveniji. "Za uspešen boj proti spolnim zlorabam se moramo truditi vsi, tematike ne smemo tabuirati, temveč se moramo o njej odkrito pogovarjati," opozarja ministrica. 

Več o projektu, ki bo po napovedih ministrice zaživel že v nekaj mesecih, si lahko preberete tukaj:

Otroci delijo lastne fotografije in posnetke

Podatki Europola iz leta 2018 medtem kažejo, da je eno izmed štirih eksplicitnih fotografij, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok in krožijo po spletu, ustvaril otrok. Starost otrok se znižuje. Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je opozorila, da otroci fotografije ustvarijo, ne da bi pomislili, da jim lahko te slike nekoč uidejo izpod nadzora.

Poudarila pa je tudi pomen kazenskega pregona spolnega izkoriščanja in spolnih zlorab. Po njenem mnenju se je treba kazenskemu pregonu izogniti, ko otroci ali najstniki pošiljajo svoje eksplicitne fotografije v zasebne namene. Bolje je, da jim pomagajo specializirani strokovnjaki, saj so pogosto žrtev manipulacije ali prisile.

Policija poziva: Obvestite nas, če zaznate nasilje

Policija je občane pozvala, naj jih obvestijo, če zaznajo nasilje v družini. "Žrtev v teh dneh, predvsem zaradi stalne prisotnosti nasilneža, težko najde način, da bi sama poklicala na pomoč," so izpostavili na Policijski upravi Koper. "Ne zatiskajte si oči in ne preslišite klicev na pomoč iz sosednjega stanovanja. Večkrat pokličite znanko, ki vam je že kdaj povedala za situacijo v družini, če mogoče potrebuje pomoč in podporo, ko ne more iz nasilnega odnosa," so sporočili prebivalcem. 

Da ima Policija ničelno toleranco do nasilja in vzpodbuja vse, da ga ob zaznavi nasilja tudi sami prijavijo, da se zaščiti žrtev in obravnava nasilneža, so poudarili tudi na PU Kranj. "Krog nasilja, v katerem se znajde žrtev nasilja v družini, se namreč nikoli ne prekine sam od sebe. Zato apeliramo na žrtve, da najdejo svojo notranjo moč, poiščejo pomoč in podajo prijavo. Policisti bomo vedno storili vse za zaščito žrtve tudi v teh kriznih časih in bomo ukrepali zoper storilca. Skupaj s Centri za socialno delo in nevladnimi organizacijami bomo pomagali žrtvam, da živijo življenje brez nasilja," so zapisali in pozvali, naj bo čas, ki ga preživljamo skupaj, zaznamovan z razumevanjem, spoštovanjem in potrpežljivostjo. 

Prijavo o nasilju lahko vloži vsakdo: žrtev, otrok, priča, znanec, sosed, sodelavec, CSD, nevladne organizacije, opozarjajo kranjski policisti. "V splošnem pa še vedno nasilje v družini največkrat prijavi žrtev sama. Oblike nasilja, ki ga doživljajo žrtve, so pogosto prepletene in se tudi v teh časih ne spreminjajo. Nasilje je torej tako psihično, fizično, spolno, ekonomsko ali pa gre za zanemarjanje. Vsako nasilje je nesprejemljivo in zanj ni tolerance. Najpogosteje so žrtve nasilja v družini osebe ženskega spola," so še zapisali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slobodan Cvijetinovic
18. 11. 2020 11.33
+0
Moj že na ves glas zna povedat,da so nesposobneži,ter roparji zaprli državo,in da bo prišel super junak,ter jih osvobodil,in potem bomo živeli srečno do konca svojih dni,.... O njihovi usodi je pa se premlad da mu povem
kokobu
18. 11. 2020 11.18
+1
Kaj ti pomaga prijava na policijo, če je postopek na sodišču prava farsa. Izvedenci, ki žrtve sploh ne poznajo, potegnjeni iz naftalina, sodnice, premeščene na druga sodišča, dodelitev drugemu sodniku in potem vse tiho je bilo (A. Aškerc). Še posebej, če je storilec “ugleden” član družbe. Otrok - zdaj že odrasel - pa trpi
Uporabnik2005296
16. 02. 2021 14.42
Imate prav! Pred časom sem delila peticijo za strožje kazni spolnim prestopnikom in uvedbo registra le-teh, kar imajo že vse zahodnoevropske države in tudi Hrvaška! Pri nas pa.........🐑🐑🐑🕯🕯🕯🙏🙏
Sokril
18. 11. 2020 11.01
+0
V ZDA je v zadnjih 4 letih resno trpela "dobava" otrok za elito, uničili so jim celo luksuzno lokacijo (Epstin Island). Zadeve se sedaj vračajo v "ustaljene" tirnice.
Heretik1
18. 11. 2020 09.24
+4
Letos bo pedofilije manj, ker so zaprti farovži in cerkve.
Misses
18. 11. 2020 10.39
+2
Ravno to je tisto, najvec tega je med domacimi. Vsak peti je kar pravilna statustika. Ce ne poznas, se ne pomeni da ti je clovek povedal, to so stvari, o laterih se molci
TerminatorX
18. 11. 2020 09.14
+0
Sveta inkvizicija iz murgelj in vatikana nadaljuje svoj plenilski pohod nad neodtujljive pravice nedotakljvosti družinskega življenja. Kar naenkrat je vsaka druga posiljena in vsak drugi otrok zmanipuliran in zlorabljen. Ne pozabit. Soros je Stefaniji Kucan nakazal 6 milj EUR za take posege v družbi.
JohannDoe
18. 11. 2020 11.18
+0
Ker kar se dogaja znotraj družine je sveto in nedotakljivo in noben se nima pravice vmešavat pa to... skor ko jaslice, čeprav majo s tem malo veze. Sosedje majo pa da rečejo, da "nikoli ne bi pomislili" pa "tako fajn so bili". Če jih že kdo vpraša.
Carmennula26
18. 11. 2020 08.51
+4
Za vzgojo otrok lohka napišemo. Dokler ni bilo stroke so starši celo znali vzgajati,, otroci so bili normalni,, rasli so v zdravi družini, bili veseli nagi umazani predvsem pa zdravi in NORMALNI..imeli so veselje in otroštvo.. Odkar je na delu stroka, starši nič več ne znajo, otroci so hiper aktivni, indigo, kristalni, presuhi, lačni ali predebeli normalni v nobenem primeru, vsepovsod jih trpinčijo, nadlegujejo, za vsakim vogalom pedofili v CERKEV ne groza kaj se jim bo zgodilo, za vsakim vogalom so jih slikajo, na kopališčih nadlegujejo.. generacija gre v pogubo in stroka ter strokovnjaki z svetovalci to komaj rešujejo..???? Še sreča, resnična sreča, da na pomoč pride .. STROKA..??... Ampak resnica je drugačna otroci nimajo več otroštva jim ga je vzela stroka, nimajo spoštovanja do starejših staršev..predvsem zaradi strioke, so odtujeni od realnosti, staršev zatadi stroke in strokovnega dela in ko bodo odrasli bodo srali vsem po glavi samo in zključno samo zaradi stroke, strokovnjakov in strokovnega dela.. Kaj je veselo otroštvo pa otroci zaradi stroke, strokovnovnsti, svetovalcev, DIPLOM, MAGISTERIJEV DOKTORATOV.. in ministrstva ne bodo vedeli nikoli, vemo pa mi.šele sedaj kaj smo IMELI..??? Še sreča da bo na pomoč prišla STROKA....??
Uporabnik2005296
16. 02. 2021 14.45
+1
Sedaj je stroka za vse kriva? Včasih se o zlorabah, zlasti spolnih, ni smelo govoriti... Skoraj dosedaj je bilo tako.... In storilci dobivajo smešno nizke kazni, največkrat pogojne, "obrazložene" s kakšno "olajševalno okoliščino".... Za take prestopke rabimo stroge kazni in register spolnih prestopnikov!!!!