Slovenija

Spolna zloraba v centru, kjer skrbijo za mladostnike z motnjami v duševnem razvoju?

Ljubljana, 21. 03. 2019 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Martin Tomažin, N.P.
Komentarji
1

Iz Centra Dolfke Boštjančič, kjer med drugim skrbijo za mladostnike z motnjo v duševnem razvoju, prihaja zgodba o spolni zlorabi enega izmed mladostnikov, ki ima avtizem. Zlorabil naj bi ga drug varovanec. V vodstvu centra odgovarjajo, da je govoriti o spolni zlorabi v tem primeru ’najmanj neodgovorno dejanje’.

V Centru Dolfke Boštjančič so dogodek staršem prikrili.
V Centru Dolfke Boštjančič so dogodek staršem prikrili. FOTO: POP TV

V spolno zlorabo v eni izmed enot Centra Dolfke Bostjančič naj bi bila vpletena dva mladoletna fanta. Eden izmed njiju ima poleg težje motnje v duševnem razvoju tudi diagnozo avtizma, drugi vedenjske težave in blažjo obliko motnje v duševnem razvoju. Mama prvega fanta je za dogodek, ki se je zgodil v drugi polovici februarja, izvedela tri tedne pozneje.

"Moj sin naj bi bil na kolenih in oralno zadovoljeval drugega fanta. Ta naj bi mojega sina peljal v kopalnico in mu pokazal, kaj naj stori. Fant naj bi bil večji in močnejši. Moj sin je avtist in nima pojma o spolni praksi," je v pismu zapisala mama. O dogodku je izvedela 22 dni po tem, ko se naj bi zgodil od varuha iz centra. Pred tem, na govorilnih urah, ga niso omenile niti učiteljica, vodja doma in psihologinja.

Vodja doma ji je dejala, naj se pomiri in da so fantje v obdobju, ko drug drugega raziskujejo. "Isto je trdila psihologinja, ki je izjavila tudi, da ni nujno, da bi bil sin žrtev," zapiše mama. Vodstvo o dogodku ni obvestilo drugih staršev, prav tako pa fantov niso ločili – še vedno so v isti skupini v dnevnem prostoru, uporabljajo skupno kopalnico in skupno mizo. Mama dodaja, da so varuha, ki ji je za dogodek povedal, premestili v drugo enoto.

Valerija Bužan, vodja centra, dogodka v odzivu ni zanikala. Zatrdila je, da o primeru trenutno potekajo ustrezni postopki in preiskave, a da je govoriti o spolni zlorabi neodgovorno dejanje posameznikov, ki niso bili vpleteni in ne poznajo dejstev.

Zakaj so premestili varuha, ki je o dogodku obvestil mamo? Zaradi zlorabe varstva osebnih podatkov, odgovarjajo. Upravičenost premestitve preiskuje sindikat. "Odgovorni smo za zaščito vsakega posameznika, kar je tudi naša etična dolžnost. Zato zlorab v tem smislu ni in jih ne sme biti," odgovarja Bužanova, ki je takoj po tem, ko so jo naši novinarji kontaktirali, o tem obvestila svojega odvetnika.

Mnoge varuhinje se sicer z Bužanovo, ki trdi, da govoriti o spolni zlorabi ni na mestu, ne strinjajo. Ena od njih pravi: "Z diagnozo avtizma je nemogoče, da bi pristal na odnos, moral mu je verjetno pokazati in ga prisiliti v to. Sam tega nikakor ne bi naredil, njegovo edino veselje je po rokah prelagati avtomobilčke in premetavati lego kocke."

Mladoletnikov, vpletenih v dogodek, v centru niso ločili.
Mladoletnikov, vpletenih v dogodek, v centru niso ločili. FOTO: POP TV

Spet druga dodaja: "Kako lahko trdijo, da je fant, ki ima motnjo avtističnega spektra, ki je netežaven, neškodljiv do drugih, ki ne gleda pornografskih vsebin, ampak risanke in otroške vsebine, pristal na spolni odnos z vedenjsko zelo težavnim fantom, s fantom, ki je mentalno na višji ravni kot on? Sploh pa ... fant, ki je to storil, je dogodek vodstvenim delavcem priznal."

Dve varuhinji pa opozarjata na neprimeren odziv vodstva, ki naj bi dogodek sprejelo kot nekaj "normalnega", namesto, da bi takoj obvestili organe pregona, odstranili storilca od žrtve in o dogodku obvestili starše. "Zadeve so prikrivali tri tedne, zaposlenim naročili, naj staršem ne dajejo informacij," razkrije ena izmed varuhinj.

Prav tako naj bi se v centru dogajale t. i. kazenske premestitve, na kar je opozarjal tudi SVIZ. "Nekateri zaposleni so o teh zadevah raje tiho, saj se bojijo, da bi bili premeščeni ali odpuščeni. Ves čas se nad zaposlenimi izvaja hud pritisk," so še povedale varuhinje.

Iz PU Ljubljana so nam sporočili, da so prejeli prijavo, ki jo kriminalisti preverjajo. Dogodek preiskuje tudi socialna inšpekcija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1