Slovenija

Spolno nasilje: predlagajo ureditev po modelu 'ja pomeni ja'

Ljubljana, 02. 02. 2021 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Inštitut 8. marec je v državni zbor danes vložil pobudo za zbiranje 5000 podpisov državljanov v podporo predlogu redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja. Predlagajo ureditev po modelu "ja pomeni ja". Na ministrstvu za pravosodje so to pobudo pozdravili in poudarili, da so na ministrstvu v predlogu obsežnejše novele kazenskega zakonika umestili spremembe na področju kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki predstavljajo pomemben korak v smeri modela soglasja.

Posilstvo

Kot je v današnji izjavi za javnost povedala Mojca Lukan z Inštituta 8. marec, so že januarja 2019 sprožili peticijo za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja. 

Takratna ministrica za pravosodje Andreja Katič je sicer obljubljala spremembe na tem področju, a se po njenih besedah niti pod prejšnjo niti pod zdajšnjo vlado ni predlagalo konkretnih sistemskih sprememb. "Ker oblast s tem žrtvam spolnega nasilja sporoča, da so si za to krive same, smo se odločili, da bomo predlog pripravili sami," je dodala.

Po besedah direktorice inštituta Nike Kovač so se odločili za težjo pot, saj ne želijo, da bi bil zakon polje za nabiranje političnih točk. "Če smo tudi včeraj slišali glasove, ki so pogumno spregovorili o svojih izkušnjah, je zdaj čas, da skupaj ustvarimo gibanje, da rečemo 'dovolj je' in spremenimo zakonodajo," je poudarila in dodala, da bodo šele takrat vzpostavljeni pogoji, da bo žrtev manj in da bodo o teh zločinih upale spregovoriti.

Trenutna ureditev je namreč utemeljena na uporabi sile in s tem žrtve sili, da se aktivno upirajo in s tem tvegajo še večje nasilje, je pojasnila predstavnica inštituta Kristina Krajnc. Takšna ureditev ne zajema situacij, ko žrtev spi, izgubi zavest ali otrpne, je opozorila. Zato v inštitutu predlagajo ureditev po modelu "ja pomeni ja", ki so ga po njenih besedah sprejele že številne druge evropske države.

Predstavnice Inštituta so danes spomnile na številna pričevanja žrtev spolnega nasilja v okviru kampanje Jaz tudi ter na izpovedi o spolnem nadlegovanju in nasilju, ki jih je slišati v zadnjih dneh. Spomnile so tudi na sodbo koprskega sodišča, ki je storilca kaznivega dejanja posilstva oprostila, ker je žrtev med pričetkom posilstva spala.

Na Inštitutu so sicer dobili tudi veliko pričevanj o spolnem nasilju v univerzitetnih institucijah, a gre po besedah Kovačeve za sistemski problem. "To je stvar, ki je prisotna v vseh institucijah, kjer so prisotni hierarhični odnosi," je dejala. Omenila je še primer Slovenskih železnic, na katere se je po njenih besedah vsul val obtožb o spolnem nadlegovanju, "pa še vedno niso naredili popolnoma nič".

Po prejemu zakonodajne pobude mora sicer predsednik DZ v sedmih dneh obvesti ministrstvo, pristojno za vodenje evidence volilne pravice, in določiti 60-dnevni rok za zbiranje overjenih podpisov. Če so izpolnjeni vsi pogoji, se začne zakonodajni postopek, DZ pa predlog obravnava po enakem postopku kot vse druge zakone.

Na ministrstvu za pravosodje so pobudo pozdravili. Kot so zapisali, pa predlog novele kazenskega zakonika, ki so ga javnosti predstavili julija lani, že predvideva dopolnitev kaznivega dejanja posilstva. Tako kaznivo dejanje ne bo podano le v primerih, ko gre za uporabo sile ali grožnje, kot je trenutno v veljavi. Temeljni obliki kaznivih dejanj posilstva in spolnega nasilja bosta podani že, če bosta storjeni proti volji žrtve, torej in brez uporabe sile ali grožnje s strani storilca.

Rešitev po navedbah ministrstva predstavlja pomemben korak v smeri modela soglasja in temelji na ugotovitvah empirične študije z naslovom Sila, objektivno sposobna streti odpor iz novembra 2019. Ta je pokazala pomanjkljivosti trenutnega, že desetletja obstoječega modela prisile.

Od predloga Inštituta 8. marec se predlog razlikuje le v tem, da predlaga t. i. model veta, torej izrečenega nesoglasja, ki je bil s strani strokovne skupine prepoznan kot najbolj vzdržen. Organom odkrivanja in pregona bo namreč dejansko dal orodje za učinkovitejši pregon tovrstnih kaznivih dejanj in bo zagotavljal tudi pravno varnost udeležencev v postopku, so še zapisali na ministrstvu.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sokril
02. 02. 2021 19.36
+3
Kmalu sledi tudi notarsko overjena pogodba.
npc2335
02. 02. 2021 18.41
+2
Kaj ni NE pomeni NE !!! pa se nema veze jajca jim bek vrazat jih dat na ketno pa garantiram da se bi take stvari majnkrat zgodile.
Drekachi24
02. 02. 2021 15.07
+3
Sicer pa je "ja" pogovorna oblika, slovnično pravilno je "da". Itak pa pravi zapeljevalci ne zapeljujejo s postavljanjem vprašanja: Ali si za seks?
Drekachi24
02. 02. 2021 15.05
+2
Ja je odgovor. Kaj pa je vprašanje?
Razumnež
02. 02. 2021 14.07
+4
JA pomeni JA je popolna bedarija. Omamljen človek bo rekel JA in kaj potem? Skratka popolnoma brezvezen slogan, ki ne pove popolnoma nič. NE pomeni NE !!!
RamzesII
02. 02. 2021 16.16
+1
RamzesII
02. 02. 2021 16.18
+1
JA pomeni JA torej to pomeni privoljenje, to je logično.
RamzesII
02. 02. 2021 20.15
-2
Zaman se zadeva skuša postaviti na glavo, potem sledi manipuliranje.
JApajaDAja
02. 02. 2021 13.25
+3
NE pomeni NE! amen!