Slovenija

Spopad med policijo in parlamentarno komisijo, politiki panični zaradi vohunjenja

Ljubljana, 26. 02. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
301

Konflikt, ki ga je prejšnji teden povzročil nenapovedan obisk parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na policiji, je Slovenijo spet razdelil na dva dela.

Prva polovica je bila šokirana nad tem, kaj se gre politika, da na podlagi nekih "govoric" ali celo izmišljenih zgodb na policiji preverja in poizveduje, koga imajo trenutno v delu, komu prisluškujejo, komu sledijo in podobno. Po mnenju poznavalcev to počnejo predvsem zato, da preverijo, ali morda obravnavajo tudi koga od politikov, strankarskih kolegov. Kar pa se zdi stroki nezaslišano. Če je to res, je to popolna zloraba policije za politične namene, opozarjajo.

Druga polovica državljanov pa je prepričana, da ni nič narobe, če politika nadzira policijo, da ji ne bi prišlo na pamet, da bi delala po domače. Ali morda res prisluškovala politikom. In jim sledila ter jih tajno opazovala.

Drama in paranoja med politiki ... policija vohuni?

Kako razumeti vso to dramo, nastalo zaradi fotografij, ki jih z navadnim telefonom lahko naredi kdorkoli? Lahko je recimo nekdo od sosedov obrambnega ministra na Hrvaškem slikal njegov avto. Ali kdorkoli od gostov v lokalu slikal kmetijsko ministrico, ko je bila z družbo na kavi. Znane Slovence ljudje vsak dan fotografirajo, kjerkoli jih opazijo in prepoznajo. Kar naenkrat pa takšna panika zaradi "paparaco" fotografij. In nekdo se spomni, da bi lahko šlo za vohunjenje. Potem še infrastrukturna ministrica pristavi, da so pa tudi njenega sina policisti ponoči ustavili v njenem vozilu in da je šlo za zelo nenavadno policijsko kontrolo. In drama je popolna. Policija vohuni za nami, sklenejo politiki. Gremo hitro v nadzor, da vidimo, komu prisluškujejo. Če so med preiskovanci tudi naši strankarski kolegi, poslanci, morda ministri. In naredijo škandal.

Knovs je v nadzoru na policiji menda zahteval bistveno več podatkov in informacij o policijskih preiskavah, kot mu dovoljuje zakon.
Knovs je v nadzoru na policiji menda zahteval bistveno več podatkov in informacij o policijskih preiskavah, kot mu dovoljuje zakon. FOTO: Kanal A

Ali res lahko politika brez pravih argumentov preverja, koga preiskuje policija in komu prisluškujejo?

Človek bi pričakoval, da se parlamentarni nadzor in s tem tako hud ukrep, kot je brskanje po sodnih odredbah za prikrite preiskovalne ukrepe, lahko zgodi samo ob resnih sumih, da nastajajo nepravilnosti, zlorabe, se krši zakone ali pravice tistih, ki jih policija preiskuje. Ne pa na podlagi govoric in fotografij, ki so se pojavile v medijih in jih je lahko posnel kdorkoli od državljanov. Zakaj se takšne fotografije povezuje z vohunjenjem policije? In še huje – kje so argumenti, da je vse skupaj povezano s prisluhi politikom? Zakaj že? Zato ker je nekdo slikal ministrico na kavi, v javnem lokalu? To naj bi bil dokaz, da policija vohuni? Ali da zoper politike uporablja prikrite preiskovalne ukrepe? Ker če govorice zadostujejo za parlamentarni nadzor, se lahko vsak teden zgodi, da politika brska po zaupnih policijskih spisih in sodnih odredbah. In se člani Knovsa seznanijo, komu vse policija prisluškuje. Tako lahko vedno znova preverjajo, ali so morda med osumljenci kaznivih dejanj tudi politiki ali njihovi znanci, prijatelji, sorodniki? Potem ni čudno, če kdo zapiše, da gre za zlorabo policije za potrebe politike.

Policija brez sodelovanja tožilcev in sodnikov ne more nikogar nadzirati

Če bi bili odrejeni prikriti preiskovalni ukrepi za koga od politikov, bi to pomenilo, da obstaja sum, da je vpleten v kazniva dejanja. Ko ima nekdo status osumljenca in se zoper njega lahko odredijo prikriti ukrepi, se v zgodbo seveda vključijo še tožilci in sodišče. Policija o ničemer ne odloča sama, potrebuje vrsto dokazov, da tožilca prepriča, da si nekdo zasluži obravnavo s prikritimi ukrepi, torej da je za uspešno preiskavo kaznivih dejanj treba uporabiti prisluhe, tajno opazovanje, sledenje in podobno. Šele ko tožilec presodi, da so za ta ukrep izpolnjeni vsi pogoji, zaprosi sodišče za odredbo. Torej ko tudi preiskovalni sodnik presodi, da so za preiskavo nujno potrebni prikriti preiskovalni ukrepi, jih odredi. Če presodi, da niso potrebni, jih zavrne.

Šele z odredbo sodišča operater lahko nekoga priključi na snemanje telefonskih pogovorov. Tako gre to v praksi. Če morda kdo misli, da se policija kar sama odloči, da bo recimo v soboto priklopila enega od politikov, da sliši, kam gre za vikend, če gre morda na morje, pa gre potem še kakšno zanimivo fotografijo posnet, živi v hudi zmoti. Ko človek posluša vse te izjave politikov, levih in desnih, res ne ve, kaj naj si misli. Ali sploh poznajo svoje pristojnosti? Poznajo zakonodajo? Ali poznajo postopke, ki veljajo za delo policistov in kriminalistov? Nenazadnje prav politiki sprejemajo zakonodajo na tem področju. Pa se včasih zdi, da nimajo pojma ... da za Zakon o kazenskem postopku še slišali niso.

Direktorici policije Tatjani Bobnar je prekipelo. Zaradi vseh manipulacij, laži in zavajanja je napovedala prijavo politikov, ki ji delajo škodo.
Direktorici policije Tatjani Bobnar je prekipelo. Zaradi vseh manipulacij, laži in zavajanja je napovedala prijavo politikov, ki ji delajo škodo. FOTO:

Knovs lahko nadzira samo prikrite preiskovalne ukrepe, opozarja stroka

Knovs je v nadzoru na policiji menda zahteval bistveno več podatkov in informacij o policijskih preiskavah, kot mu dovoljuje zakon. Strokovnjak za varnostne vede Branko Lobnikar je povedal, da Knovs lahko nadzira samo prikrite preiskovalne ukrepe, tako določa zakon, pravi. Drugo politikom ne sme biti dostopno. Tudi on potrdi, da vpogledi v policijske evidence parlamentarcem niso dovoljeni. Tako narekuje zakonodaja. Parlamentarna komisija pa se s tem ne strinja in je prepričana, da lahko nadzira več kot samo prikrite ukrepe. Zato je zahtevala tudi vpogled v evidence, da bi se seznanila, koga je policija preverjala.

Generalna direktorica policije se je temu uprla in parlamentarni komisiji jasno povedala, da teh podatkov ne bo dobila. Tako bi se namreč lahko seznanila z vsemi odprtimi postopki, ki tečejo zoper osumljence kaznivih dejanj. Čeprav je prva dama policije sporočila, da so Knovsu dali vse, kar zakon določa, in mu v celoti omogočili nadzor, Knovs še naprej trdi, da so mu nadzor onemogočili in da ni dobil vsega, kar je želel. "V policiji spoštujemo parlamentarni nadzor in Knovsu vedno zagotavljamo vse potrebne podatke in vpoglede v dokumentacijo, v okviru zakonskih pristojnosti," pravijo v vodstvu policije.

Notranji minister: "Naredili so zgodbo, v kateri ni kančka resnice"

Direktorico policije je podprl tudi notranji minister Boštjan Poklukar, ki najostreje obsoja nadzor Knovsa: "Zahtevali so podatke, do katerih niso upravičeni. Zlorabili so svoja pooblastila in pristojnosti. To je v demokratični in pravni državi nedopustno in nesprejemljivo." In dodal: "Vsa Slovenija je talka nekaj portalov, ki so naredili zgodbo, v kateri ni kančka resnice." Direktorica policije Tatjana Bobnar je sporočila, da sicer že poteka tudi predkazenski postopek zaradi objavljenih fotografij politikov, in poudarila, da do zdaj za to ni obravnavan nihče iz policije, ampak gre za (neznane) ljudi zunaj policije. A politika je spet preslišala podatek, da vohunjenja ni osumljen nihče iz policije. In konflikt se je nadaljeval z obtožbami, da je Bobnarjeva ob nadzoru zamolčala, da poteka predkazenski postopek zaradi vohunjenja, da laže in podobno. Bobnarjevi pa je prekipelo. Zaradi vseh manipulacij, laži in zavajanja je napovedala prijavo politikov, ki ji delajo škodo.

Če bi bili odrejeni prikriti preiskovalni ukrepi za koga od politikov, bi to pomenilo, da obstaja sum, da je vpleten v kazniva dejanja.
Če bi bili odrejeni prikriti preiskovalni ukrepi za koga od politikov, bi to pomenilo, da obstaja sum, da je vpleten v kazniva dejanja. FOTO: Bobo

Policija: Prenehajte neutemeljene napade in diskreditacije

Policija poziva, naj se prenehajo neutemeljeni napadi na to institucijo in diskreditacije vodilnih. Tiskovni predstavnik Drago Menegalija sporoča: "Medijska gonja, ki so jo deležni vodstvo policije, Nacionalni preiskovalni urad, njegov direktor, vodstvo Uprave kriminalistične policije, ima za cilj destabilizacijo kriminalistične policije, zmanjšanje učinkovitosti njenega delovanja in posredno vplivanje na njeno delo v konkretnih predkazenskih postopkih." A ne glede na vse nedotakljivih še naprej ne bo, ne bomo klonili pod pritiski, sporočajo. "Slovenska policija ni in ne bo podaljšana roka politike," dodajajo. In še pojasnilo gorenjskih policistov, zakaj so okoli polnoči ustavili sina ministrice Alenke Bratušek: "Vozilo osebe je bilo v času, ko so pogosto vlomi, pred začetkom vožnje parkirano nasproti stanovanjskih hiš, voznik pa je vožnjo začel, ko se mu je policijska patrulja začela približevati." Zato so v prvi vrsti želeli preveriti identiteto osebe, nato pa je sledila še klasična kontrola v cestnem prometu, pojasnjujejo na PU Kranj. O kakšni posebni, neobičajni in nenavadni preiskavi, ki naj bi potekala na čuden način, ni govora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (301)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
27. 04. 2020 21.25
+1
Evo lepota se je zopet javila. Če ga na hitro pogledaš bi rekel ,da je v ožjem sosrodstvu s Kimom S. Koreja.
Doctore111
27. 04. 2020 21.23
-1
levi itak vse lahko nič ni korupcije če Šarec zaposli svojo ljubico, desni to ne smejo ker je to korupcija
zavetnik
26. 02. 2020 21.59
+9
Ja se je danes videlo na pričanju mariborske tržne inšpektorke kako se streže lažnjivim kljukcem Mahniču in Kanglerju samo tako naprej lažljivci in izmišljene zgodbe?
Bofur
26. 02. 2020 21.36
+11
S pomočjo kobajagi liberalne SMC in Počivakška in Zorčiča bo SDS lepo elegantno zasedla notranje ministrstvo ... ter zaključila vse preiskave proti stranki SđS in njenemu firerju Jovanu. In mirna republika Srbska, mislim Bosna :)))))
Belibog
26. 02. 2020 21.20
+0
Vrh policije in kriminalistov je itaq lewo politično usmerjen, potrebna je komplet zamenjava
Ost1234
27. 02. 2020 10.20
+1
Belibog Vi morte narod zamenjat ...V Argentino ...
MirkoSedlar
26. 02. 2020 20.41
+4
Brez skrbi so poskrbeli v kolikor bo potrjena njihova vladada so nastavili svojega ministra za pravosodje in MNZ iz vrst SDS šele sedaj se bo začel politični pritisk na neodvisne veje....
Ost1234
26. 02. 2020 21.04
+4
Seveda .... BREZ REPRESIVNIH ORGANOV IN VOJSKE DIKTATURE ABSOLUTIZMA NI ....
jokicas
26. 02. 2020 20.27
+2
Nosmoke
26. 02. 2020 19.58
+2
Kaj dela policija : Radar postavijo 300-500 m pred naseljem ,kasirajo pa v centru ! To pa je čisto inkasantska logika ,saj je umirjanje prometa pomembno v STRNJENEM naselju in ne daleč izven - a takoj ZA in PRED tablo.
Ost1234
26. 02. 2020 20.18
+1
Nosmoke
26. 02. 2020 19.44
+0
Bobnarjeva,odpelji vse svoje na južno mejo ,mi pa bomo lahko kdaj pa kdaj lahko vozili 51 km/h mimo table 50.
bublika
26. 02. 2020 19.25
+10
Dajte spokajte se ali pa ga nekam mahni-te...............
kaoslovenac
26. 02. 2020 18.53
+8
današnja UDBA
Bofur
26. 02. 2020 18.09
+17
hahahahaha, državljani panični zaradi koronavirusa, politiki pa zaradi vohunjenja. Ta slovenska politika je res super smešna. Paničen zaradi vohunjenja je lahko zgolj tisti, ki se ukvarja s kriminalno dejavnostjo ali ima kakšne takšne spolne fetiše, obiskuje javne hiše, vara ženo, hodi na gejevske zabave, kupuje kokain ali podobna "poživila" :)))) Torej tisti, ki nima kaj skrivati, se nima tudi česar koli bati ... Smešno je vse skupaj. In najbolj zaskrbljeni so prav ta desni ... Ja kaj pa bodo groznega odkrili o njih "vohuni", hahahahaha
Ost1234
26. 02. 2020 18.09
+12
Vse sosednje države obveščamo, da bomo okrepili naše oborožene sile. Na vsako provokacijo ali blatenje našega ljubljenega vodje bomo odgovorili z vso silno vojaško močjo! Naše lokostrelske enote bodo najprej izstrelile opozorilno salvo na vaše glavno mesto. Če pa se bodo sovražne aktivnosti še nadaljevale, pa bodo naše naborniške formacije zasedle vse vaše ozemlje ....
Nosmoke
26. 02. 2020 19.47
+1
Ost1234
26. 02. 2020 20.21
+0
Darko32
26. 02. 2020 18.01
+6
Pa vohunijo oboji za ljudmi. Levi za svoje potrebe, da vidijo odziv pri narodu in desni, da vidijo odziv pri narodu. Zato govorenje, da se ne vohuni je čista neresnica. Kdo pa je zadolžen na POICIJI; da vodi evidence o občanih in jih še dodatno diskreditira. Glede MAHNIČA pa je njegovo početje malo preveč po domače. On dela kaj kdo vrže v javnost in ne dela po pridobljenih dokazih. Za parlamentarno komisijo sploh nebi smel nekaj takšnega pomisliti, da bi delovala na podlagi govoric ampak na podlagi dejstev.
Jožajoža
26. 02. 2020 17.43
+9
kaj bo sedaj počel mahnič, ko so akcijo "vohunjenje" ustavili.
Ost1234
26. 02. 2020 18.03
+9
Postal bo državni jager maister in rejec zobrov ... Kot njegov vzornik nekoč ...
iga_biba
26. 02. 2020 17.40
+18
Politika SDS temelji na sovraštvu: do soljudi, okolja in kulture..
bublika
26. 02. 2020 19.27
+5
Na srečo jih poznam mekaj ki so dobri. Žal je baza SDS dovolila, da so v stranki nekateri, ki z vrednostmi socialdmokracije nimajo nobene veze !!!
Ost1234
26. 02. 2020 17.21
+8
A bo tud kaj s politično policijo in Johanovo telesno SdS gardo??? Sam vprašam pa to ....
vinogradnik33
26. 02. 2020 17.04
+16
Sedaj bo vse drugače , ko bo zaprisegla nova vlada , zamenjali bodo vse , ki so sedaj delali preglavice in niso ubogali članov KNOVS-a , od SOVE, policije in vojske , tudi pravosodje bo na prepihu !
gašper horvat
26. 02. 2020 18.06
+4
KAJ BO DRUGAČE, ČISTO NIČ NE BO, LE SVOJE LJUDI BODO POSTAVILI. ČE BI SE ZASTOPIL NA PRAVO, BI RAZTMIŠLJAL MALO DRUGAČE ... TO NI ŽALITEV...
Lumpx
26. 02. 2020 19.43
-3
Saj je ze cas da razbijejo to levo bando ki se je zavlekla v vse pore drzanih in JU sluzb in sam pije kri navadnim delovnim ljudem.
Levcekk
26. 02. 2020 16.32
+9
Politika in politicna policija nadzoruje,ustrahuje,izsiljuje,izkljucuje iz druzbe nas drugace mislece,ki se ne zelimo pridruziti politiki korupcije ali podrediti in molcati zato razni Jankovici,Jansati,Kanglerji lahko pocno kar se jim zdi brez posledic od,kar so leta 90 ugrabili drzavo ,komunisti in nstedili mafijsko drzavo korupcije.
xyz01
26. 02. 2020 16.24
+23
Res nenavaden tale obisk parlamentarne Komisije, da povabi zraven še novinarje, da bodo ja vsi vedeli kaj se gredo. Res čuden način delovanja KNOVS-a!