Slovenija

Spopad okrog Titove ceste v Radencih bi lahko trajal več mesecev

Radenci, 11. 06. 2020 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
144

V Radencih se konflikt med županom Romanom Leljakom in občani, predvsem stanovalci Titove ceste, zaostruje. Kot smo že poročali, občani nasprotujejo preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije. Občinski svet je spremembo podprl, stanovalci pa že zbirajo podpise za začetek referenduma. Župana medtem poziva vse javne uslužbence, predvsem učitelje in vzgojitelje, naj se v podpisovanje peticije "ne vpletajo". Pobudniki to dojemajo kot poskus pritiska na občane.

Pobudniki peticije, ki se zavzemajo za ohranitev imena Titove ceste, izpostavljajo, da v občini Radenci živijo tudi "tisti, ki se z županovanjem gospoda Leljaka ne strinjajo". Še več, kot so zapisali v pismu za javnost, se "sramujejo, da jim županuje človek, ki javno podpira ustaštvo in potvarja zgodovino"

Županu Romanu Leljaku in občinskemu svetu očitajo, da sta zaobšla voljo več kot 500 podpisnikov peticije 501, ko je bil sprejet občinski sklep o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije. Županu očitajo avtokratski način vodenja in celo "uporabo prikritih groženj, izsiljevanj in pritiskov na konkretne osebe in celo njihove družinske člane".

Člani civilne inciative župana obtožujejo spodbujanja ideoloških delitev.
Člani civilne inciative župana obtožujejo spodbujanja ideoloških delitev. FOTO:

Župan Leljak nam je v pogovoru povedal, da obtožbe o pritiskih na občane ostro zavrača. "Vsak ima pravico podpisati peticijo," je dejal, a hkrati pozval "vse javne uslužbence, vzgojitelje in učitelje, ki opravljajo častno oziroma javno funkcijo, da se kot vzgojitelji in učitelji ne vmešavajo v to zadevo". Kot pojasnjuje, se posamezniki lahko opredelijo, imajo tudi možnost glasovati, vendar naj tega ne počnejo javno. "To je isto, kot da bi se o tem opredeljeval sodnik, tožilec ali podobno."  V tem Leljak ne vidi elementov pritiska na občane. 

Podporniki peticije medtem izpostavljajo njegov zapis na družbenih omrežjih, kjer Leljak napoveduje, da bo objavljen seznam imen 127 podpisnikov pobude za referendum o Titovi cesti takoj, ko bodo o njem obveščeni svetniki. "Razočaran bom, če se bodo med podpisniki našli učitelji, vzgojitelji, pedagogi in ostali, ki bi morali imeti jasno stališče do vseh totalitarnih režimov. Bomo videli. Celotno dogajanje bo javno, objavljeni bodo vsi seznami. Nikomur se ne bo nič prikrivalo," je v eni izmed objav na Facebookovem profilu zapisal Leljak.

Predstavniki civilne iniciative trenutno občinsko oblast obtožujejo nepotrebne politizacije v kriznih časih. "Ko so mnogi izgubili delo, ko se socialna kriza poglablja in ko podjetja mukoma spet prehajajo na vsaj minimalno vzdržno poslovanje, je skrajno neprimerno, neracionalno in stroškovno neupravičeno kakršnokoli preimenovanje ulic." Kot pravijo, bo strošek preimenovanja ulice dosegel 10.000 evrov. Tam namreč poleg menjave tablic vključuje tudi druge stroške, kot so izdelava dokumentov, fotografij, sprememba naslova podjetij, ki poslujejo v ulici, itd.

"Če bi referendum že bil, predvidevam, da bo na začetku drugega leta," pravi župan občine Radenci.
"Če bi referendum že bil, predvidevam, da bo na začetku drugega leta," pravi župan občine Radenci. FOTO: POP TV

S tem pa se župan ne strinja. Povedal nam je, da je občinski svet odobril 4000 evrov sredstev, vendar bo strošek izvedbe preimenovanja ulice veliko manjši. "Izdelava tablic je 416 evrov. Sprememba osebnih dokumentov, za katere bi stanovalci imeli pravico, da jim občina vrne sredstva, stroškovno ne bo presegla 2500 evrov. V sklepu občinskega sveta imamo odobrenih 4000 evrov, verjetno pa ne potrebujemo niti 3000 evrov, da to izpeljemo. Večji strošek je s peticijami in drugimi stroški, ki bodo nastali."

 Očitno sledijo večmesečni postopki

Leljak priznava, da je odziv pobudnikov referenduma demokratičen in dopusten, a da bo zdaj postopek dolgotrajen. Uradni odgovor napoveduje za jutri. "Podpise preverjamo. Če je njihova vloga v skladu z zakoni in občinskimi odloki ali pa ne, jih bomo o tem obvestili. Če pobudo zavrnem kot neustavno, imajo možnost, da preko upravnega sodišča razveljavijo mojo odločbo. Če sodišče odloči, da nisem imel prav, se bomo na občinskem svetu dogovorili za rok, v katerem morajo pobudniki zbrati pet odstotkov podpisov vseh volivcev v občini Radenci, kar pomeni približno 250 ljudi. Nato občina določi datum referenduma. V tem času imamo možnost dati pobudo ustavnemu sodišču, da presodi o zakonitosti takšnega referenduma." Kot pravi, pa tak postopek lahko traja več mesecev. "Če so pobudniki menili, da se bo zadeva rešila prej, se ne bo," je bil jasen.

S tem je župan Radencev več sto občanom dal jasno vedeti, da je pripravljen spodbijati njihovo peticijo in celo preprečiti referendum. Spor zaradi preimenovanja Titove ceste bi se tako lahko zavlekel celo v prihodnje leto. Vmes pa, kot opozarjajo v civilni iniciativi, kriza trka na vrata. Z njo se bodo morali soočiti tako župan kot občani, s Titovo cesto ali brez nje. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
12. 06. 2020 09.19
+1
Naj dajo ime Ulica Marjana Pojbiča.
komarec
12. 06. 2020 09.17
+3
Naj jo spremenijo v karkoli, ostala bo Titova cesta. Uradno ime bo drugače, med ljudmi bo še vedno veljali staro. Poznam človeka, ki ima uradno ime Jože, mi ga kličemo Pepi, ko Jožeta ga nihče ne pozna. Tako, da leljlak še te bo grizlo.
Malo_sutra
11. 06. 2020 20.08
+0
A jim je malo dougcas, nej grejo v rudnik ce nimajo kaj drugega za delat kokr se ukvarjat z ulico.
Pan1
11. 06. 2020 18.24
+0
Ko je bil Tito v Mariboru, veste zakaj ni obiskal klavnice Košaki? Na vhodu je bil napis, Tito je naš.
Luther
11. 06. 2020 18.30
-5
To vi stari komunajzarji vedno ponavljate. Star štos. Točno se vidi kam spadate. med nekdanje goreče komuniste, zdaj komunajzarje, brez domišljije, brez pameti. smešni ste vi, ne ta star štos.
komarec
12. 06. 2020 09.18
Diegol14
11. 06. 2020 17.18
-4
Rupnikova cesta naj bo...slava mu!
Rde?a barva
11. 06. 2020 17.00
+9
Tita lahko izbrišete iz table, ampak ga ne morete iz naših src.
Pan1
11. 06. 2020 18.09
-7
Samo iz tvojega. Ostali, ga nismo niti imeli v srcu. Nikoli.
nikhrast
11. 06. 2020 20.16
+1
Ljuba teta, kakšne bereš, ti verjetno še vedno hodiš iz nostalgije v Avstrijo po kavo. Ej, pa čez mejo ti ni treba več švercat.
JAZsemTI
11. 06. 2020 16.52
+17
Še beseda dve o Titu. Ni bil ravno nežen je pa končal državljansko vojno in Stalinu odrekel pokorščino. Zato nismo postali 2. Madžarska ali Romunija. In trdo je moral vladati, ker potem ste vsi videli kaj se je zgodilo, ko so nacionalisti dvignili glave. Nevarno je igrati na karte starih zamer, kar polagam na srce tudi zdajšnji oblasti, ki nas je s svojim pristopom popolnoma skregala. A nam kdo garantira, da se zaradi nenehnega razpihovanja med in povojnih dogodkov, tudi v Sloveniji ne more zgoditi državljanska vojna.? Nevarno igro igrajo. Ne nasedaj( te) preveč. Srečno...
enakopraven
11. 06. 2020 16.46
+10
Dragi moj Leljak. Mislil sem, da ti ni prepihalo glave, ker si imel čelado, vendar me presenečaš v negativnem smislu, pa ne samo danes s Titovo, tudi z ostalo tvojo zgodovino odkar nisi več motorist. .. no in tako so v času Tita med nami živeli tudi beli, kateri imena Tito ne morejo prenesti. Pa vendar je to zelo pogosto ime. Celo v koledarju je Tit skupaj s Timotejem 26. januarja. Po novo zavezi je bil Tit Pavlov sodelavec. Spreobrnil ga je Pavel. Bil je prvi kristjan iz poganstva, ki je postal misijonar. Nanj je naslovljeno Pismo Titu, eno izmed znanih Pavlovih pisem. Pa niso bili komunisti, ali pač so bili eni prvih komunistov. Morda bi jo preimenoval v Romanovo ...ali Romarsko...ali celo Romsko....bo bolj podobno in tebi znano.
JAZsemTI
11. 06. 2020 16.39
+11
Tako je, če si vola izvoliš! Od začetk je bilo jasno na katere strune bo brenkal. Klasičen tip "politika" , ki takrat, ko ne ve/ zmore delovati konstruktivno se spravi drek mešat, polarizira ljudstvo in na koncu, ko gre zapusti prepad. Na koncu pa naj dodam še to: če so stanovalci ulice zadovoljni jih pusti pri miru.
pavliVIDA
11. 06. 2020 16.31
+16
Noben Leljak, Janša ali karkoli že pljuva po predsedniku Titu ne bo izbisal dejstva, da je Tito en in edini državnik, ki smo ga slovenci kadar koli zares imeli.
korintos25
11. 06. 2020 16.35
-1
Luther
11. 06. 2020 16.43
+2
pavliVIDA
11. 06. 2020 16.53
+4
Nobena komunista. Samo koristoljubna koritnika. Pravih komunistov je zelo malo.
pavliVIDA
11. 06. 2020 16.53
+7
Biti socialist/komunist je stanje duha in ne modna muha
Pan1
11. 06. 2020 18.11
-4
Govori za sebe. Tito, je za mene navadni neizmerno bogati diktator.
mmickica
11. 06. 2020 16.28
-5
Meni je najbolj zanimivo to, da se isti ljudje, ki sedaj na kolesih protestirajo proti razlicnim omejitvam, karantenam, itd..., hkrati najbolj zavzemajo za kakrsenki obstoj Tita, ki je bil diktator, mojster omejevanja clovekovih pravic in zapiranja politicnih zapornikov na Goli otok in to v mirnem casu, ne v vojni, ali pandemiji!
JAZsemTI
11. 06. 2020 16.42
+7
Če ne bi bilo Tita bi nam vladala Stalinova marioneta a-la Causcescu. Misliš, da bi bilo bolje?
Luther
11. 06. 2020 16.49
+10
Na Goli otok je poslal v večini zagovornike Stalina in stalinizma. Če se Tito ne bi uprl in poslal tja staliniste, bi vi danes pisali v cirilici. V YU morda res ni bilo človekovih pravic po današnjih standardih, vendar se tega vsaj 95% ljudi ni zavedalo in so bili zadovoljni. Vsak, ki je mislil, da so mu pravice kršene, je lahko odpotoval v tujino. Vsi smo imeli potni list in to možnost. verjetno se vi ne vprašate zakaj so zaporniki v Guantanamu brez tega, da bi bili sodno procesirani za razliko od zapornikov na Golem otoku. Vsi so bili sodno procesirani, morda ne po današnjih standardih pa vendarle.
nikhrast
11. 06. 2020 16.16
-9
Po svetu odstranjujejo kipe, imena... teh kontroverznih karakterjev, v Sloveniji bi pa še kar naprej častili diktatorja. Pa saj se je na koncu pokazal kot luzer, Juga je propadla, njegova zapuščina je bankrot države, vojna med narodi...
Luther
11. 06. 2020 16.52
+7
Ko je YU propadla je bil on že 10 let mrtev. Ko je bi on živ je bila YU kar v dobri formi. Dolg na prebivalca je bil 200 dolarjev, danes smo Slovenci zadolženi nekaj tisoč dolarjev. Po vaši logiki bi morali zrušiti tudi kipe generala Maistra. on se je boril za kraljevino YU.
nikhrast
11. 06. 2020 18.50
+0
Malo pomisli, po letu 1980 je vse propadalo v Jugi, ne vem kje si bil takrat. Maister se pa ni boril za diktaturo Srbov, Hrvatov in Slovencev, to se je uvedlo pozneje pod kraljevino in Titovim režimom.
jowiki72
11. 06. 2020 16.10
-9
Luther
11. 06. 2020 16.54
+6
Samo zaradi njega, komunistov in partizanov se je slovenija ozemeljsko povečala za 1/3 in dobila dostop na morje, ki ga je današnja politika verjetno izgubila.
Pan1
11. 06. 2020 18.12
-1
Luther
11. 06. 2020 18.32
-2
Joj, navdušen sem nad tako globokoumnim odgovorom. Ponavadi taki odgovori pridejo od tistih, ki so permanentno na čudnih substancah in potem sklepajo da so vsi.
Lutra Lutra 1
11. 06. 2020 15.56
+39
Le kaj se mora zgoditi v glavah ljudi, da izvolijo takšnega goljufa, tata, prevaranta, fašista, bivšega zapornika, ponarejevalca zgodovine za svojega župana?
Millady
11. 06. 2020 16.06
+11
Luther
11. 06. 2020 16.56
+6
Še premalo, lahko bi dodali komunista, udbovca, švercerja, lažnivca, bleferja, šarlatana.
igy02
11. 06. 2020 15.49
-6
Ustavno sodišče je že odločilo. Po tem zločincu se ne bi smelo nič imenovat.
CestniKolesar370Wattov
11. 06. 2020 15.58
-10
Nič? Se ti ne zdi, da pretiravaš? Za WC papir je Tito odlično ime.
23kur
11. 06. 2020 16.25
+4
Tito je vzdevek. Kapiš? Ali ti moram po domače razložiti? Kje piše, da je ulica Josipa Broza? Je samo Titova cesta. Titojev je dosti na svetu, samo moraš iti malo dalje od Graza ali Trsta, da boš sploh razumel, kaj ti hočem povedati.
Luther
11. 06. 2020 16.58
+10
US je odločilo, da se na novo ne sme imenovat (pa še ta odločitev je sporna). V Kopru imamo glavni trg, ki se imenuje Titov trg in še v petih mestih je Titova ulica.
korintos25
11. 06. 2020 15.43
+28
Še se spomnite tistega poljskega avta P-26? Leljak je za tote pobiral kupnino ni pa niti auspuhov dobavil.
Luther
11. 06. 2020 16.59
+9
nightifly
11. 06. 2020 15.40
+28
Zanimivo kaksna ofenziva domobrancev je zadnje case , da se spremeni tok zgodovine , kar pa jim ne bo in ne more uspeti . Lelak , ko to pocnete , vemo tudi zakaj , a vas ni nic sram ? Saj vemo,da se ne gre za Tita ,ampak pocasi brisete vse oznake in spomine ,ter dejstva ,ki kazejo na velicasten boj slov .naroda proti okupatorju , se posebno pa proti domacim izdajalcem . To pa boli a ne . Kolaboracije se ne da izbrisati z menjavo tabel . Niti s pozabo . Tako kot stare knjige in klinopisi izpred 4000 let pricajo o tem in onem bodo zapisi pricali o boju Slovencev proti hlapcem okupatorjev ,z njimi vred . To bo pisalo . To je dejstvo .
Pan1
11. 06. 2020 15.47
-10
Nočni. Kdo pa hoče spreminjati zgodovino? Zgodovina, je kristalno jasna. In ti, najdeš v tej zgodbi domobrance? Glej. Če se ti ne strinjaš z mano in obratno, sem za tebe jaz domobranec? Imam svojo glavo in svoj spomin, ki sega daleč pred tvoje rojstvo in ne mi ti palamudit o Titu. Bil je, ni ga, Bogu hvala.
Luther
11. 06. 2020 17.01
+6
Bogu hvala, da je bil. Brez njega bi Slovenija bila manjša za 1/3, verjetno bi pisali v cirilici, ne bi imeli dostopa do morja, bili bi dokaj neizobraženi in nerazviti.
Lisec7
11. 06. 2020 15.40
+9
on hoče imet Leljakovo cesto!
korintos25
11. 06. 2020 15.40
+24
Naj si jo naredi v rodni vasi na Hrvaškem.
Fluxx
11. 06. 2020 15.26
+33
Če se odstrani spomenik ali spremeni ime ulice, se s tem spremeni tudi zgodovina?
Pan1
11. 06. 2020 15.30
-5
Luther
11. 06. 2020 17.05
+7
Zgodovino ne more spremeniti nihče (vsaj dokler ne bodo izumili časovnega stroja). Torej Tito je bil in pod njegovim vodstvom smo Slovenci prvič v zgodovini prišli na geopolitični zemljevid sveta in Evrope. Pod njegovim vodstvom je prvič v zgodovini slovenska vojska pod poveljstvom zmagal v kakšni bitki proti tujim okupatorjem itd.
?ebula
11. 06. 2020 15.20
+39
Rojen sem v Radencih zato sem bil razočaran že ko je bil Leljak izvoljen za župana.
korintos25
11. 06. 2020 15.41
+21
Jaz še bolj ko ste ga izvolili, kam ste gledali in restanta poslušali?