Slovenija

Sporazum med vlado in Fidesom ostaja neznanka

Ljubljana, 11. 01. 2023 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Lobe
Komentarji
14

Kaj je vlada ponudila zdravnikom in zobozdravnikom, da je sindikat Fides tik pred zdajci preklical za sredo napovedano stavko? Podrobnosti sporazuma obe strani skrivata, predstavili naj bi jih v četrtek, neuradno pa naj Fides ne bi dosegel svoje temeljne zahteve – dviga plač za vse zdravnike za pet plačnih razredov oziroma za 20 odstotkov. Se bodo pa še ta mesec začela pogajanja o posebnem zdravstvenem plačnem stebru, ki so ga z včerajšnjih dogovorom bolj jasno vsebinsko opredelili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Fides preklical stavko
    02:49
    Iz 24UR: Fides preklical stavko
  • Iz SVETA: Zdravniki niso stavkali
    06:02
    Iz SVETA: Zdravniki niso stavkali

 

V družinskih ambulantah zdravstvenega doma Maribor je bil danes običajen dan. Tudi v primeru stavke namreč skoraj zagotovo ne bi odpovedovali načrtovanih pregledov. "Praktično moramo pogledati vse akutne bolnike z novimi težavami, vsa poslabšanja kroničnih bolnikov, starejše nad 65. Praktično vse, kar počnemo. Večina naših družinskih ambulant ni načrtovala večjih sprememb v svojem delu," je pojasnila družinska zdravnica Maja Arzenšek iz ZD Maribor. 

Stavko je v torek zvečer preklical vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič, ko je sporočil: "Imam dobro novico, poskus mediacije je bil uspešen, prišli smo do sporazuma, ki smo ga parafirali."

V sporazumu je med drugim konkretnejša vsebina ločenega plačnega stebra, za katerega so se dogovorili oktobra. "Karierna pot, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov, nagrajevanje tistih, ki jih presegajo," je pojasnil Zemljič.

Podrobnosti sporazuma naj bi razkrili v četrtek

Pogajanja o novem plačnem stebru pa se bodo začela še ta mesec. "Predvsem se nam je zdelo pomembno gledati dolgoročno, vemo, da se nekatere zadeve ne morejo urediti čez noč," je dejal Zemljič. 

Neuradno naj bi tako Zemljič precej popustil in odstopil od Fidesove temeljne zahteve po takojšnjem dvigu plač za pet plačnih razredov za vse zdravnike. Te informacije pa naj bi med zdravniki povzročile kar nekaj nezadovoljstva.  V zdravniški zbornici medtem menijo, da bi stavkali zaradi nemogočih delovnih pogojev, je pa to ukrep, ki bi ga najbolj občutili bolniki, zato je dobro, da je bil dogovor dosežen.

"Seveda pa vsi zelo nestrpno čakamo, kakšni so bili dogovori, jaz upam, da je tako, kot je bil objavljeno v medijih, da je dogovor prvi korak k eni odkriti reformi zdravstvenega sistema, ki se mora hitro zgoditi," meni podpredsednik Zdravniške zbornice Boštjan Kersnič

Podrobnejšo vsebino sporazuma naj bi Fides razkril v četrtek, ko ga bo obravnavala in podpisala še vlada.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
12. 01. 2023 09.15
+1
seveda ostaja.da bi fides stopil nazaj je malo verjetno.mogoče so se ,ot je bilo rečeno že ob prvem koštrinovem poizkusu,pod mizo zmenili.ni pa nič novega,da je v zdravstvu dovolj kadra,kar se že kaže brez novačenja po balkanu,to je povedal že minister fakin,za kar je verjetno zdravniški lobi uredil ,da je mesto ministra iz zdravstvenih razlogov,zapustil
mmgrr
12. 01. 2023 08.15
+1
Ker je moj osebni zdravnik dal odpoved in ga sedaj nimam in ga tudi ne morem dobit, bom FURS poslal zahtevek za vračilo plačanega prispevka za zdravstveno varstvo. Če ni storitve, ni plačila........ Ajde, zasipajmo jih z zahtevki za vračilo..... :)
Rudolf Maister
11. 01. 2023 20.30
+0
Sporazum je tajen ,izplačila geni-ja( državna firma)so tajna, perjad je čisto izgubila razsodnost.Ljudje sedaj je čas ,izsiljujte vse povprek , golobnjak je totalno v qu..u in totalno izgubljen . Dejmo sedaj je čas ,plenite, ropajte izsiljujte , časa imate še kakšen mesec ,potempa se bo vse sesulo samo vase.
Ivar The Boneless
11. 01. 2023 20.43
+2
Strinjam se, da se jih zamenja. Samo ne z SDS
Harpuna
11. 01. 2023 21.05
+1
Phil Saj to je problem,ker sedaj drugega kot Svobode in SDS ni v bistvu več,torej s kom jih zamenjati?
iskriv
11. 01. 2023 20.07
+3
Fides vztraja na izsiljevanjih tako moralnih kot finančnih !
Groucho Marx
11. 01. 2023 20.06
+5
Plačni steber, omg, kakšna skovanka. Dajte nam iz gospodarstva vsaj pustit naše prihodkovne stebre, kakršni so, in nam ne nabijajte novih davkov. Če se nam že povečat ne morejo, ti stebri.
nopino
11. 01. 2023 20.03
+3
Gospodje zdravniki, reševalci življenj, povedal vam bom zelo na kratko: včasih smo imeli kvalitetno javno zdravstvo, gradili zdravstvene zavode, klinične centre in še in še. Vi zdravniki (pa ne vsi) ste si upali to zdravstvo uničiti iz pohlepa (nikdar dosti). Podali ste se na pot privatstva in koncesionarstva, z pomočjo vsakokratne vlade in različnih doktorjev-ministrov, z pomočjo zdravniške zbornice. Sedaj se naenkrat pojavljate kot privatno zdravstvo reševati javno zdravstvo z ceno 80 ur netto, brez plačila dohodnine. Prišli ste z namenom, da uničite še to malo dobrega, ki je ostalo. A vam ni nerodno bolniku pogledati v oči. Pa še nekaj: minister zdravstva je tudi dvoživka, na tem mestu, z najboljšim željam, da bi kaj popravil ne more biti. Predsednik vlade, premislite malo.
ap100
11. 01. 2023 19.51
+3
v svobodi vse postaja tajno
Rafael Kramar
11. 01. 2023 19.49
+1
So zvišali jim plače, vse se srečno je izšlo...
Nebodijetreba
11. 01. 2023 19.47
+4
V naši svobodni domovini je še marsikaj neznanka.
Ivar The Boneless
11. 01. 2023 19.46
+5
Torej, ce so tiho, pomeni, da so spet stalali nas denar koruptivcem in sokrivcem za covid krizo.
mario7
11. 01. 2023 19.45
+7
Potiho jim bodo dali višje plače...
Potouceni kramoh
11. 01. 2023 19.44
+6
Že napovedujejo v medijih zdravnisko trojko iz tujine, ki bo odprla gnojno rano pohlepa zdravnikov,sodnikov,štaba vojske,policajev,uciteljev in vzgoje.Potem po ko v Grčiji