Slovenija

Sporen odpoklic dopisnikov

Ljubljana, 20. 04. 2007 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.S./N.Š.K.
Komentarji
36

Evropska zveza novinarjev in sindikati novinarjev so obsodili predčasni odpoklic dveh dopisnikov časopisa Delo.

logotip DELO
logotip DELO FOTO: Dare Čekeliš

Evropska zveza novinarjev, Sindikat novinarjev Avstrije, Sindikat novinarjev Hrvaške, Društvo novinarjev Hrvaške, Društvo novinarjev Slovenije, Sindikat novinarjev Slovenije in Klub tujih dopisnikov na Hrvaškem obsojajo predčasni odpoklic dveh dopisnikov Dela.

Časnik je namreč pred kratkim predčasno odpoklical dopisnika z Dunaja Matijo Graha in zagrebškega dopisnika Roka Kajzerja.

Zoper oba je uprava Dela sprožila neupravičeni postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti, ki se lahko konča z odpovedjo delovnega razmerja, je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) zapisalo v protestnem pismu. Društvo zato poziva k takojšnji ustavitvi začetih postopkov in vseh zlorab instrumentov delovnega prava za discipliniranje kritičnih glasov.

Politično 'neprimerna' novinarja?

"Uprava družbe Delo ostro zavrača vse očitke, s katerimi želita sindikat in aktiv novinarjev Dela diskreditirati vodstvo podjetja. Uprava Dela je presenečena nad današnjo izjavo novinarjev, v kateri se podpisniki poslužujejo lažnivih in zavajajočih obtožb, ki ne le škodujejo ampak dejansko uničujejo celotno podjetje. Ukrepi znotraj uredništva niso posledica političnih ali kakršnih koli drugih pritiskov, saj je uredništvo pri svojih odločitvah avtonomno,“ je uprava Dela zapisala v izjavi za javnost.

Dopisnika sta v "svojih komentarjih in mnenjskih člankih zastopala mnenja, ki so bila pogosto drugačna od stališč slovenskega zunanjega ministra oziroma ministrstva, kar po našem mnenju predstavlja dejanski razlog za odpoklic, ki pa ga je lahko razumeti tudi kot obliko povračila za javno razkritje postopkov proti njima,“ opozarjajo v DNS. Ob tem je treba spomniti, da sankcioniranje novinarjev zaradi izraženega mnenja predstavlja nedopusten poseg v ustavno in mednarodno zagotovljeno svobodo izražanja.

Uradna podlaga za odpoklic je negativna ocena dela obeh dopisnikov s strani urednika zunanje redakcije Dela. Dan pred odpoklicem pa je v javnost prišla informacija, da je negativno oceno od urednika zahtevala uprava, opozarjajo v društvu novinarjev.

Predstavniki koroških Slovencev so se sicer Grahu, ki je pred tednom dni prejel nagrado DNS za svoje delo, zahvalili za kritično in objektivno poročanje o dogajanju na Koroškem, izrazili solidarnost in obžalovanje, da bo moral utihniti "pogumen glas v podporo Koroškim Slovencem".

Protest novinarjev Dela

Odpoklic dveh dopisnikov je uredniška odločitev, ki temelji na oceni dela in usposobljenosti novinarjev. Protesti organizacij, ki razlogov ne poznajo in prizadetih, ki navajajo neresnične razloge, niso resni, pojasnjuje odgovorni urednik Dela Jančič in dodaja: "Kot urednik ne bom z javnim predstavljanjem razlogov za odpoklic diskreditiral dopisnikov, s katerima poteka dogovarjanje, kakšno delo bosta opravljala v uredništvu."

V protestni izjavi so novinarji Dela zapisali, da že leto dni doživljajo različne oblike pritiska na novinarsko avtonomijo. Kot so zapisali, je zadnji dogodek – uvedba postopka "redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi" dveh dopisnikov Dela - Graha in Kajzerja - "najbolj drastičen izraz tega pritiska". Uvedba omenjenega postopka je argumentirana z domnevno nesposobnostjo obeh dopisnikov, vendar naj bi po njihovem mnenju šlo za politično motiviran poseg in samovoljo uprave. "Ukrep razumemo kot način ustrahovanja in discipliniranja novinarjev Dela," so zapisali v protestni izjavi.

"Uprava Dela pod vodstvom Danila Slivnika, ob asistenci odgovornega urednika Petra Jančiča, uničuje dnevnik Delo," pišejo. Na novinarje naj bi trajno pritiskali s posegi v novinarsko svobodo, arbitrarnim nižanjem plač, disciplinskimi ukrepi, odvzemanjem področij, so prepričani novinarji na Delu. "V zadnjem letu je časopis zapustilo več kot deset uveljavljenih novinarjev, mnogi novinarski potenciali so sistematično marginalizirani in pasivizirani. V časopisu vladajo (samo)cenzura, pasivnost in strah. Kršijo se ustava, zakon o medijih, zakon o delovnih razmerjih, zakon o soupravljanju delavcev v podjetjih in interni pravilniki."

Novinarji časnika Delo opozarjajo, da že leto dni doživljajo različne oblike pritiska na novinarsko avtonomijo
Novinarji časnika Delo opozarjajo, da že leto dni doživljajo različne oblike pritiska na novinarsko avtonomijo FOTO: Dare Čekeliš
Novinarji dnevnika Delo v svoji protestni izjavi pozivajo lastnike podjetja, da preprečijo njegovo uničevanje. Ministrstvu za kulturo predlagajo, da takoj zaustavi kršenje novinarske svobode. Državni zbor pa pozivajo, da na izrednem zasedanju spregovori o množičnih kršitvah medijske svobode, enega od temeljnih pogojev vsake demokracije.

"Uprava in odgovorni urednik s takim početjem po našem prepričanju ogrožata preživetje dnevnika Delo in s tem tudi podjetja s skoraj 500 zaposlenimi. Delovanje časopisa je bistveno oslabljeno, ugled je okrnjen. Naklada je v dobrem letu dni padla za skoraj deset odstotkov, kar je katastrofalna številka. Padanje naklade je tesno povezano z delovanjem uprave, z njeno politično motiviranostjo in nesposobnostjo za vodenje podjetja," sta v sporočilu za javnost zapisala izvršilna odbora sindikata in aktiva novinarjev Dela.

Gre za kršenje zakona

Novinarske organizacije poudarjajo, da slovenski zakon o medijih izrecno zahteva, da se novinarju "ne sme odpovedati delovnega razmerja ali prekiniti sklenjene pogodbe z njim, zmanjšati plače, spremeniti statusa v uredništvu ali kako drugače poslabšati njegovega položaja zaradi izražanja mnenj in stališč, ki so v skladu s programsko zasnovo ter s profesionalnimi pravili, merili in standardi". Časopisna hiša Delo pa z ukrepi proti svojima dopisnikoma izvaja prav takšno sankcioniranje.

Predčasni odpoklic dveh Delovih dopisnikov in uvedba postopka za odpoved pogodbe o zaposlitvi sta samo najbolj izpostavljena primera vse hujših pritiskov in cenzure, s katerimi se soočajo novinarji v Sloveniji, ne le v Delovih, ampak tudi v drugih uredništvih, je DNS zapisal v sporočilu za javnost. Evropska zveza novinarjev je že na nedavni skupščini v Zagrebu s posebno izjavo izrazila globoko zaskrbljenost zaradi poročil o pritiskih na novinarje in obsodila neposredne posege uprav v novinarsko delo, na primer z grožnjami s posledicami, če "bodo še naprej pisali na tak način", in drugimi ukrepi, ki so namenjeni uveljavljanju samocenzure in odsotnosti kritične analize oblasti.

Zaskrbljeni tudi nepovezani poslanci

Odpoklic dopisnikov Dela je nesprejemljiv tudi za nepovezane poslance. Po njihovem mnenju je zgolj zadnji dokaz, da "sprega lastniških in vladnih pritiskov na medije v zadnjem času zavzema povsem nesprejemljive in zaskrbljujoče razsežnosti".

Nepovezani poslanci opozarjajo, da se je primer odpustitve obeh novinarjev zgodil v časopisni hiši, ki je bila pred kratkim predmet nepregledne zamenjave lastništva. Povezanost prevzema časopisne hiše Delo s prodajo družbe Mercator ni bila nikoli pojasnjena, ker so vladne stranke preprečile preiskavo tega primera.

Slovenija se tako, potem ko se je znašla pod kritiko mednarodnih organizacij zaradi kršitve človekovih pravic v primeru Romov in izbrisanih, uvršča tudi med države, ki jih mednarodne novinarske organizacije kritizirajo zaradi omejevanja novinarske svobode in avtonomije medijev. "Upravičeno se bojimo, da bo Slovenija v mednarodni javnosti pridobila neslaven sloves države, ki oži prostor svobode in (strokovne) avtonomije," so še zapisali v poslanski skupini.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
21. 04. 2007 13.15
Še vedno ne razumem, zakaj je taka panika pri novinarjih, pri drugih ljudeh je pa to stvar "lastnika", "menažerja" in ne vem še koga. Mar ti novinarji posnemajo manire politikov? Tam se za vsako zadevo, ki se jih tiče, požene hajko, da gre za politično gonjo, zaroto in ne vem še za kaj. Pa kaj ti novinarji mislijo, da bodo sami izbirali urednika in ne vem še koga in pisali, kar jim srce poželi. Tega pač ne morejo početi v službi, lahko pa to počnejo zasebno, ustanavljajo razne časopise (spletne, papirnate itd.(. Glede na njihov potencial nimajo prav nikakršnih dodatnih pravic kot ostali naši državljani. Svoja osebna stališča lahko končno objavljajo tudi v pismih bralcev!! Ni neodvisnih časopisov in medijev, če je pa pač kateri "neodvisen", izraža mnenje lastnikov in pišočih in je definitvo subjektiven. Nič ni objektivno in neodvisno hkrati!! To so neke pravljuce za otroke!!
selector
21. 04. 2007 11.39
Zanimivo je, da imajo novinarji ustavno in ne vem kakšno mednarodno pravno pravico do tega da pojejo. Prav tako pa imajo lastniki tudi vso ustavno in ne vem kakšno mednarodno pravno osnovo, da na podlagi svoje lastne presoje in večinskega deleža v podjetju, kar DELO nedvomno je, lahko rečejo, ti pa delaš proti mojim interesom in čaw. Kdo pa je še deležen take zaščite svojega delovnega mesta, kot si jo lastijo novinarji? Samo še državni funkcionarji, katerim še niso prikrajšali mandata. En navaden državljan ima tudi vso ustavno in ne vem kakšno pravno podlago da ga serje po svoje, in lastnik podjetja v katerem dela ima tudi vso podlago da ga odpusti. Če jim kaj ni prav, jim ni prav to, da ne bodo našli močnejšega AGENTA prek katerega bi še lahko manipulirali ljudi kot je bil ČASOPIS DELO, ki je bilo roko na srce vedno rdeče.
vox populis
21. 04. 2007 11.38
Ja, pretepeni "neodvisni novinar" je sedaj poslanec SDS. Drugi in "še bolj neodvisni novinar" je predsednik uprave "Dela"! Sami neodvisneži! Prej komunisti, sedaj demokrati in "demokrati"! Slovenci, smo svetovno znani kot hlapci in kaj boljšega, si gotovo ne zaslužimo!
selector
21. 04. 2007 11.33
Naj razženejo rdečo bando in kapitalistične podrepnike na njeni osnovi. Čimprej, tem bolje.
hinko.murovec@siol.net
21. 04. 2007 11.19
Hinko MUROVEC, Ja spoštovani g. " Hribovc5" imate prav nihče ni povprašal druge strani, saj mišljenje tistih nekaj združenj iz cele Europe pač res ne šteje. Jasno bi že moralo biti , da je edino mišljenje velikega JJ merodajno. Sicer pa bo bolje ko bo veliki JJ predsedoval EU in jih bo lahko podučil o demokraciji iz prve roke. Hinko MUROVEC
Tonček Balonček
20. 04. 2007 22.05
Vse je res in še kaj zraven, smešnopa je to, da masa ljudi doživlja mnogo hujše premestitve in "odpoklice", žal so vsi brez odmeva, da ne govorim o odpustitvah! Tem odpoklicanim se ne zgodijo nikakršni eksistenčni zlomi, pač pride nazaj v uredništvo in deluje naprej, s plačo. Na stotine zaposlenih ostaja brez služb, nekateri dobivajo razna nadomestila, zanima pa to nikogar! Novinarje zanimajo Strojani, Železnik, Drnovšek in njihovi odpoklici. Koga na tem svetu naj bi skrbelo, da je nek dopisnik premeščen nazaj na cetralo! Kaj naj bi bilo to tako usodneka? Kako je pa bil imenovan tja? Podobn, prejšnji pač šefom ni bil po gopdu in so poslali njega, zdaj je pa to nekaj groznega!!
albertinum@excite.com
20. 04. 2007 18.20
Hribovc, sem zelo vesel zate, ker vem, da se ne boš sekiral če tvojo družino vržejo na cesto. Saj bodo našli službo tam, kjer je okolje politično/ekonomsko bolj prilagojeno (kot ti praviš). Si pač še eden izmed zadrtih desničarjev, ki v diktaturi ne vidi nič slabega (dokler je diktator prave barve).
Uporabnik113189
20. 04. 2007 18.12
hribovc05, zate je očitno medijski pluralizem nekaj podobnega kot če bi se kmet nekega dne odpravil v Ljubljano z polno cisterno gnojnice in jo začel polivati po mestu. Po tvoji logiki je to čisto v redu, ker gnojnico polivajo povsod, po travnikih in poljih, le zakaj naj bi bilo mesto izjema? Vsak stvar ima svoje mesto in to kar sedja počne politika je skregano z zdravo kmečko logiko, sploh pa z demokracijo..
hribovc05
20. 04. 2007 17.08
Tako dolg prispevek, pa niso uspeli povprasati 'druge' strani, kaj meni o tem, ccc .... Sicer pa je dovolj pogled na to, kdo se pritozuje, pa se ve, koliko je vse skupaj strokovni in neodvisno. Ampak ni strahu. Na srečo imamo v Sloveniji že dobro leto medijski pluralizem in nam ni treba poslusati enih in istih pravljic. Bosta ta dva novinarja menda brez tezav našla službo tam, kjer je okolje politično bolj prilagojeno njima. Tisti, ki razmišljajo drugače od njiju, pač še nedolgo nazaj te možnosti niso imeli. Niti niso imeli možnosti, da bi o pritiskih nanje pisali take članke kot je zgornji ...
M.U.K.
20. 04. 2007 16.45
Ni JJ problem. On je tak kot je in je povsem prepričan v svoj prav. Če se pa kdo s tem ne strinja, pa.... verjamem, da ni daleč čas, ko bomo rekli -ta jo je je dobro odnesel, še je živ. No... pravi problem SMO MI. Pasivno gledamo, kako se pred našimi očmi ustvarja diktatura, ki ji ni nič sveto, naredimo pa nič. Bliže kot si zidu, manj imaš možnosti, manjši je zorni kot.... mi pa bomo ravno to. Postavljeni pred zid žalostne resničnosti.
?rni panter 1
20. 04. 2007 16.43
@ ja2rise a kar piše na internetu je pa čista resnica?
Vegos
20. 04. 2007 16.28
Maks, če bo še 4 leta JJ se bomo pač klanjali novemu ljubljenemu vodji, nova SOVA pa se bo pač začela povezovat s KGB... ...saj ni tako hudo, kaj?
kosir_maks
20. 04. 2007 16.25
Albertinoum : tako se govori . Čez dve leti bo pa mogoče Kacin , Pahor, Lahovnik! če ga boste lomil bo pa še 4 leta JJ !
ja2rise@email.si
20. 04. 2007 16.15
it.sucks2: s takimi izjavami samo potrjuješ da je res to kar počne ta vlada...se pravi da če bom želel točne informacije bom moral na internet...kaj pa starejši ljudje in vsi ki ne uporabljajo interneta?oni naj pa živijo v svetu, ki jim ga prikazuje vlada.
albertinum@excite.com
20. 04. 2007 16.13
Vsi, ki tukajle razpravljate o pristranskosti in objektivnosti, dojemite že, da je zdaj glavni razsodnik o Resnici naš veliki vodja Janez Janša s svojimi politkomisarji. Če Janša misli, da je nekaj pristransko, potem pristransko tudi je, kajti on kot bog v človeški podobi to najbolje ve.
it.sucks2@yahoo.com
20. 04. 2007 16.01
ja2rise ... potem pa ne znaš uporabljat interneta če ne znaš priti do informacij
Matej Rojc
20. 04. 2007 15.54
Počasi bodo morali priznati tudi najbolj nejeverni tomaži, da če to obnašanje vlade "še" ni enako postopkom diktature in enoumja, pa mu je vedno bolj zelo podobno. Bojim se, da bo počasi se hujše kot v dobi komunizma.
Vegos
20. 04. 2007 15.44
Maks, I give up. Na tvojem nivoju ti res ne morem parirati.
ja2rise@email.si
20. 04. 2007 15.42
ok. zdej pa razumem, zakaj podpiraš to kar vlada dela z mediji.....morajo napumpat čim več ljudi, da bodo spet zmagal...ampak ali se zavedaš, da ti s tem lahko tudi preprečijo da prideš do informacij, ki pa so morda za nekoga pomembne...
kosir_maks
20. 04. 2007 15.38
Med nami ni nobenga, ki bi podajal nepristranska in docela objektivna mnenja ! Kaj naj ti sedaj gdo garantira ! V politiki se gre samo zato, gdo bo vsake štiri leta bolj vešče napumpal večje število volilcev !