Slovenija

'Sporna' karikatura medijske hiše: šovinizem ali medijska svoboda?

Ljubljana, 20. 12. 2023 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žana Vertačnik
Komentarji
163

Karikatura, ki razkazuje gole dele telesa treh slovenskih političark pri vodenju zunanje politike, in poročanje časnika Delo o ženskem dnevu na diplomatskem posvetu sta razdelila politični parket in civilno družbo. "Ne gre za kritiko svobode medijev, gre za opozarjanje na stanje duha v družbi," pravi zunanja ministrica Tanja Fajon, predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je zapisala, da boj za pravice žensk očitno še ni končan. Kako odgovarjajo v Delu in kaj pravijo v Društvu novinarjev Slovenije?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Odziv na Delovo karikaturo
    03:31
    Iz 24UR ZVEČER: Odziv na Delovo karikaturo
  • Iz 24UR: Šovinizem ali medijska svoboda?
    02:47
    Iz 24UR: Šovinizem ali medijska svoboda?

Karikatura zunanjega sodelavca časnika Delo je na noge spravila del politične in civilne sfere. Da je nazadnjaška, so ocenili v Inštitutu 8. marec, protest proti takšnemu prikazovanju žensk so izrazili v združenju Onave, kjer so se obregnili tudi ob to, da je bila na spletu objavljena vulgarnejša, v tisku pa omiljena, a po njihovem še vedno seksistična različica.

"Delovi bralci niso videli različnih karikatur, je pa prvotna različica, ki je, kot navajate, v slovenskem političnem vrhu dvignila kar nekaj prahu, pomotoma končala na spletnih omrežjih. Napako smo odkrili šele v ponedeljek, nemudoma smo jo priznali in ob objavah domnevno sporne karikature objavili pojasnilo in opravičilo," so kasneje pojasnili na časopisni hiši.

Nataša Pirc Musar, Tanja Fajon, Urška Klakočar Zupančič
Nataša Pirc Musar, Tanja Fajon, Urška Klakočar Zupančič FOTO: Bobo

Dodajajo pa, da so opravičilo sprejeli tudi voditelji zunanje politike, ki pa jih je še bolj razburil naslov poročanja z nedavnega diplomatskega posveta. "Šovinistični diskurz, ki ob medijski izpostavljenosti prispeva k temu, da smo ženske na vodilnih položajih in tudi sicer žal še vedno 'drugi' spol, je škodljiv. Leta 2023 je diskreditacija na podlagi spola znamenje šibkosti. Tudi to je znak, da boj za pravice žensk še zdavnaj ni končan in da jih ne gre jemati kot samoumevnih," je na spletu ocenila predsednica države Nataša Pirc Musar in dodala, da je v letu 2023 diskreditacija na podlagi spola znamenje šibkosti.

Kritike tudi čez naslov članka

"Moram reči, da je neprimeren komentar. Dve predsednici in jaz kot gostiteljica smo z zelo jasnimi usmeritvami začrtale naslednje leto zunanje politike, članek v naslovu pa govori, da bo po ženskem dnevu konkretnejši naslednji dan," pravi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki jo je ob karikaturi zmotil tudi naslov članka v časopisu.

Nasprotno pa prvak največje opozicijske stranke Janez Janša, ki vodstvu zunanjega ministrstva namiguje, da ogrožajo medijsko svobodo. A Fajonova je jasna, da tu absolutno ne gre za nesvobodo medijev. "Gre pa za opozarjanje na stanje duha v družbi in to, da imamo po naši ustavi ženske enakost, ki jo je treba spoštovati," odgovarja.

Na časniku Delo so imeli za naslov zelo kratko pojasnilo: "Če je naslov pritegnil k branju, je to v redu. Pričakujem pa, da prispevek ocenjujete po vsebini." Društvo novinarjev Slovenije pa ob tem poudarja, da vedno zagovarjajo visoke novinarske standarde in upoštevanje kodeksa, konkretne primere pa da presoja Novinarsko častno razsodišče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja