Slovenija

Sporni Popovičevi posli

Ljubljana, 10. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Še vedno ni uradno znano, kaj natančno preiskujejo kriminalisti v zvezi s koprskim nogometnim klubom, <em>Rumeno nočjo</em> in javnim razpisom za fekalni zbiralnik. Jasno pa je, da sta v vse tri zgodbe tako ali drugače vpletena koprska občina in župan Boris Popovič. Ugotovili smo, da se primeri celo prepletajo.

Ante Guberac
Ante Guberac FOTO: POP TV

Predsednik dobrih osemdeset let starega koprskega nogometnega kluba, ki šteje 350 članov, je domačin Ante Guberac, ki je v priporu. 130 milijonov tolarjev težak proračun klub med drugim zapolni z organizacijo tekmovanj, prodajo vstopnic, najemninami, prodajo igralcev ter seveda s sponzorskimi sredstvi. Na listi slednjih so številni koprski gospodarstveniki: Sport line, Grafist, Banka Koper, NLB, Istrabenz, LB-Leasing, Adriatic, Slovenica, Intereuropa in tako naprej. Občina letos še ni prispevala svojega deleža - med 4 in 5 milijonov tolarjev.

Kriminalisti so klub prečesali že junija, in sicer zaradi sporne porabe 70 tisoč nekdanjih mark, ki jih je klub zaslužil s prodajo dveh igralcev italijanskemu prvoligašu Parmi leta 2001, v času Popovičevega predsednikovanja. Sedaj ga sumijo še, da je v žep pospravil lep kupček klubskega denarja.

Rumena noč s 150 tisoč obiskovalci letos je drugi domnevno sporni Popovičev posel. Javni razpis za organizatorja ene najspektakularnejših poletnih prireditev v Sloveniji je občina objavila maja. Zmagovalcu so obljubili 5 milijonov tolarjev. Med dvema ponudbama pa izbrali ljubljansko podjetje Kisik. Mimogrede, na razpis se, presenetljivo, ni prijavilo koprsko turistično društvo, ki je več let zapored organiziralo to prireditev.

Primož Ogrizek
Primož Ogrizek FOTO: POP TV

Boris Popovič in direktor Kisika, Primož Ogrizek, znan kot bivši mož manekenke Vesne Dolenc, naj bi posel že pred izborom na javnem razpisu sklenila kar po telefonu. Podjetje Kisik so zjutraj prečesali kriminalisti. Ogrizek je pojasnil, da so pred javnim razpisom vršili določene oglede lokacij, se pripravljali na zadevo, ker so pač pričakovali, da javni razpis bo. Nikakor pa ni bilo z nobene strani obljubljeno ali dogovorjeno, da so oni tisti izvajalci, še dodaja Ogrizek. Tudi na koprski občini zatrjujejo, da je vse črno na belem. Preiskavo kriminalistov pa komentirajo kot popoln nesmisel.

Nesmisel pa je navidez tudi zgodba o koprskem javnem podjetju Komunala, ki je objavilo približno 180 milijonov tolarjev težak javni razpis za obnovo fekalnega zbiralnika na eni izmed koprskih ulic. Vsa naša vprašanja so na Komunali preslišali. Občinska razpisna komisija je štiri prispele ponudbe zavrnila, češ da so vse nepopolne. Eden izmed ponudnikov se je pritožil, in sicer podjetje Grafist, državna revizijska komisija pa je pred dnevi njegovo pritožbo zavrnila kot neutemeljeno.

Najbolj pa bode v oči, da je direktor Grafista pravzaprav Ante Guberac, torej predsednik koprskega nogometnega kluba in zaenkrat edini mož, ki bodisi zaradi nogometnega kluba ali pač javnega razpisa za fekalni zbiralnik po odločitvi preiskovalnega sodnika ostaja za zapahi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni