Slovenija

Ruski hekerji Sloveniji: Bodite razumevajoči in mirno sprejmite napade

Ljubljana, 29. 03. 2024 13.32 | Posodobljeno pred 28 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
0

Ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn je objavila anonimni video z nagovorom Sloveniji, kjer opravičujejo napade na našo državo. Zatrjujejo, da ne želijo škoditi državi in navadnim državljanom, saj imamo zastavo z enakimi barvami in da je razlog napada pomoč Ukrajini. Zatrjujejo, da je rusko ljudstvo miroljubno in da le odbijajo napade nase. Rusija je napadla Ukrajino pred 765 dnevi in povzročila od 300 do 400 tisoč mrtvih in ranjenih. V brutalnem, neizzvanem in nezakonitem napadu Rusije na sosednjo Ukrajino zaseda skoraj eno petino ozemlja sosede.

Cyber Army Russia Reborn, za katero so analitiki prepričani, da ima tesne vezi z ruskimi obveščevalnimi službami, je v tem tednu napovedala kampanjo proti Sloveniji, tokrat pa v sporočilu pravi, da so tarča tudi objekti kritične infrastrukture. Pozivajo nas, naj mirno sprejemamo njihove napade.

"Nam, Rusom in Slovencem, ni treba deliti sovraštva. Poleg tega imamo na zastavah enake barve – belo, modro in rdečo trobojnico, različna sta le grba, tako da ni zmede, ne samo z Rusijo, ampak tudi s Slovaško."

Po večletni moriji, ki jo je sprožil Vladimir Putin, nam sporočajo: "Vzamemo orožje samo za to, da odbijemo napade na nas in na tiste, ki jih imamo za svoje brate, tako po veri kot po krvi. In trenutni vojaški konflikt s fašističnim vodstvom Ukrajine pod judovskim jarmom Zelenskega je zaradi naše lastne varnosti in zaradi miru in blaginje v Evropi."

Zaključujejo s tem, naj Slovenci ne verjamejo medijem, ki poročajo o zlobni in agresivni Rusiji. Sporočilo pa zaključujejo z "Naj živi troedina sveta Rusija".

Sporočilo ruskih hekerjev Sloveniji
Sporočilo ruskih hekerjev Sloveniji FOTO: 24ur.com

V preteklih dneh vrsta hekerskih napadov, najnovejši tarči Policija in Telekom

Po naših informacijah je bil tarča ruskih hekerskih napadov tudi Holding Slovenskih elektrarn (HSE). Na vprašanje, ali so bili tarča napada, v HSE odgovarjajo, da nepravilnosti v delovanju informacijskih sistemov HSE ne beležijo, prav tako ne posegov vanje. So pa dodali, da je bila danes  zaradi povečanega števila dostopov in posledične preobremenjenosti krajši čas slabše dostopna le spletna stran HSE: "Ta gostuje na zunanji infrastrukturi, ki ni del informacijskega sistema HSE. Normalna odzivnost spletne strani je bila zagotovljena v manj kot eni uri." 

 Seznam spletnih strani, ki so bile tarča hekerskih napadov, je vse daljši. Po naših informacijah so na njem tudi spletne strani Policije, Telekoma, časnika Delo, državnega centra za storitve zaupanja SI-TRUST na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, Letališča Ljubljana, Krke, spletno mesto državne uprave gov.si in Holding Slovenskih elektrarn. 

Njihova prva tarča v sredo je bila spletna stran predsednice države Nataše Pirc Musar. Na SI-CERT so pojasnili, da je šlo za t. i. napad onemogočanja. V takšnem primeru gre za usklajeno poplavo zahtev, katerih namen je obremeniti strežnik in otežiti njegovo dostopnost. Ob tem so poudarili, da hekerji niso ukradli nobenih podatkov. 

Včeraj so sledili napadi na več spletnih strani državnih organov. Direktor Urada Vlade RS za informacijsko varnost Uroš Svete je v izjavi za medije pojasnil, da je prišlo do povečanega prometa na slovenski kibernetski infrastrukturi. Povedal je, da so nastale določene motnje, ki so bile pogojene tudi s tehničnimi zmogljivostmi. Minulo noč pa so si hekerji za tarčo izbrali še RTV Slovenija, saj njihova spletna stran med 22.45 in 24.00 ni bila dostopna. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3