Slovenija

Športne dogodke več milijonov Evropejcev gleda nezakonito, cveti tudi črni trg

Ljubljana, 12. 06. 2024 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po podatkih študije, ki jo je izvedel Urad Evropske unije za intelektualno lastnino, je kar 12 odstotkov Evropejcev, vključno s 14 odstotki Slovencev, že dostopalo do športnih vsebin prek nezakonitih virov. Zato je urad ob prihajajočih športnih dogodkih, ki jih pričakujemo po vsem svetu, sprožil kampanjo, s katero navijače poziva, naj spremljajo le uradne prenose in kupujejo originalno športno blago.

14 odstotkov Slovencev je za ogled športnih dogodkov že dostopalo do vsebin iz nezakonitih spletnih virov, od tega 39 odstotkov mladih, starih od 15 do 24 let. 10 odstotkov mladih Slovencev pa je na spletu že zavestno kupilo ponarejeno športno opremo. Oprema, ki ni originalna, proizvajalce v Evropski uniji na leto stane 850 milijonov evrov. V Evropi se bodo letos zvrstili največji športni dogodki, kot so evropsko prvenstvo v nogometu, Dirka po Franciji, poletne olimpijske in paraolimpijske igre pa bomo letos lahko spremljali iz Pariza.

Ob tem, ko številni Evropejci nestrpno čakajo na spremljanje prenosov največjih športnih dogodkov, jih bo več milijonov to znova počelo nezakonito. Po podatkih študije Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) več kot četrtina mladih priznava, da za ogled športnih dogodkov uporablja nezakonite spletne kanale.

Kot so zapisali pri EUIPO, se ljudje pri piratstvu dogodkov v živo poslužujejo številnih načinov za razširjanje nedovoljenih vsebin na spletu, vključno z nezakonitimi naročniškimi storitvami in odprtimi internetnimi tokovi, ki se napajajo iz prihodkov oglaševanja. Ti kršitelji uporabljajo izpopolnjene tehnike, zaradi katerih jih ni mogoče odkriti, pri čemer pogosto izkoriščajo zakonite storitve za distribucijo vsebin. Spletno piratstvo se izvaja tudi pri dogodkih, ki se predvajajo na brezplačnih kanalih, kot so olimpijske igre ali zadnji krogi nogometnih prvenstev pod okriljem Uefe.

"Ko bomo poleti uživali v tekmovalnem navdušenju, je treba igrati pošteno, to velja tako za igralce na igrišču kot za gledalce doma. Pravice intelektualne lastnine, ki izhajajo iz teh dogodkov, varujejo in krepijo naše izkušnje v vlogi navijačev, podpirajo naše športnike ter navdihujejo prihodnje evropske in svetovne prvake. S spremljanjem uradnih prenosov in kupovanjem licenčnih izdelkov zagotavljamo, da bodo naši priljubljeni športi uspešni tudi za prihodnje generacije," je poudaril izvršni direktor urada EUIPO Joo Negr.

Večji kot so športni dogodki, večje pa so priložnosti za goljufe. Glede na ves vloženi denar več milijonov gledalcev in potrošnikov imajo goljufi priložnost, da tudi oni ustvarijo dobiček. Nezakonito spletno pretakanje vsebin vsako leto zajema tudi športne dogodke. Urad EUIPO je ocenil, da se s piratstvom v vseh medijih letno ustvari milijarda evrov nezakonitih prihodkov.

Kot so zapisali pri EUIPO, je piratstvo dogodkov v živo pereča problematika za obstoj financiranja športa. Prihodki, ustvarjeni na podlagi pravic intelektualne lastnine, se po ključu solidarnosti razdelijo športnim gibanjem in športnikom. Emma Terho, predsednica Komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja za športnike, je na konferenci urada EUIPO o boju proti spletnemu piratstvu športnih in drugih dogodkov v živo oktobra 2023 povedala: "Če navijači spremljajo športne dogodke v živo z nezakonitim pretakanjem vsebin, to vpliva na celoten model solidarnostnega financiranja olimpijskega gibanja. Medijske pravice bi izgubile svojo vrednost, njihovi imetniki pa bi jih prenehali pridobivati, kar bi imelo velike posledice za model solidarnostnega financiranja celotnega olimpijskega gibanja."

Po podatkih urada EUIPO sektor športne opreme v Evropski uniji poleg prenosov športnih dogodkov letno utrpi 850 milijonov evrov izgube. Ta številka ne vključuje športnih oblačil, kot so ponarejene nogometne majice in športni čevlji, ki letno zajemajo znaten delež od skupno ocenjenih 12 milijard evrov ponaredkov oblačil v Evropi.

V nekaterih državah vsebine športnih dogodkov nezakonito pretaka skoraj polovica mladih. Tovrstna praksa je najpogostejša v Bolgariji, kjer je 21 odstotkov vprašanih priznalo, da si dogodke ogledajo nezakonito. V Grčiji je to priznalo 20 odstotkov vprašanih, na Irskem in v Španiji 19, v Luksemburgu pa 18 odstotkov. Iz študije pa je razvidno še, da so o nezakonitih ogledih mladi Evropejci poročali dvakrat pogosteje.

Preprodaja športne opreme je v EU letos vredna 850 milijonov evrov.
Preprodaja športne opreme je v EU letos vredna 850 milijonov evrov. FOTO: EUIPO

Promet s ponarejenim športnim blagom 850 milijonov vredna težava

Po podatkih urada EUIPO povprečno 10 odstotkov mladih v Evropski uniji, starih od 15 do 24 let, priznava, da so že namerno kupili ponarejeno športno opremo, pri čemer to najpogosteje storijo mladi Grki, delež mladih, ki so to priznali, je 18-odstoten. Ob tem pa je sedem odstotkov mladih evropskih potrošnikov ponarejene izdelke kupilo nevede.

Učinek prodaje ponarejenih izdelkov v Evropski uniji po izračunih urada EUIPO letno znaša 851 milijonov evrov oziroma 11 odstotkov ocenjenega skupnega upada obsega celotne prodaje v sektorju. Največje denarne izgube imajo Francija, Avstrija in Nizozemska, vsaka od njih letno utrpi po več 100 milijonov evrov. V smislu sorazmernega vpliva so najbolj prizadete Romunija, Litva in Madžarska, saj ponarejena športna oprema v vsaki od teh držav znaša do 20 odstotkov celotnega zmanjšanja obsega prodaje.

Preprodaja športne opreme je v EU težka 850 milijonov evrov.
Preprodaja športne opreme je v EU težka 850 milijonov evrov. FOTO: EUIPO

Pri EUIPO opozarjajo, da ima ponarejanje resne gospodarske in družbene posledice. Ponarejeno blago pa ustvarja tveganje tudi za zdravje potrošnikov in ni v skladu z evropskimi standardi glede zdravja, varnosti in varstva okolja. Kot je navedeno v študiji urada in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj o nevarnem blagu (OECD), lahko ponarejena športna oprema v kritičnih trenutkih odpove, poleg tega vsebuje strupene ali nevarne sestavine.

Države in prizadete stranke po vsej Evropski uniji se borijo proti piratstvu dogodkov v živo, pri tem pa se zanašajo na predpise in tehnologijo za onemogočanje nezakonitih spletnih storitev. Evropska komisija je sprejela dve priporočili. Eno o boju proti spletnemu piratstvu športnih in drugih dogodkov v živo, s katerim je bila vzpostavljena namenska mreža nacionalnih upravnih organov, in drugo o boju proti ponarejanju z okrepljenim uveljavljanjem pravic in ozaveščanjem. Poleg tega prizadevanja za boj proti piratstvu vključujejo ozaveščanje, da bi potrošniki lahko našli zakonite digitalne vsebine. V ta namen je pod okriljem urada na voljo orodje Agorateka, ki gledalcem pomaga prepoznati zakonite ponudbe spletnih vsebin, vključno s športnimi dogodki.

Preprodaja športne opreme je v EU letos vredna 850 milijonov evrov.
Preprodaja športne opreme je v EU letos vredna 850 milijonov evrov. FOTO: EUIPO

V letu zasegli 14 milijonov ponarejenih športnih izdelkov

Z operacijo 'Fake Star', ki jo vodi španska nacionalna policija, koordinira pa jo Europol, so policijski organi po vsej Evropi odkrili in zasegli osem milijonov ponarejenih luksuznih in športnih izdelkov, kar je več kot polovica od 14 milijonov ponarejenih izdelkov, zaseženih leta 2023. Ponarejeno športno blago je vključevalo ponarejene tekstilne izdelke, obutev, našitke, usnjene izdelke in oblačilne dodatke, vključno s športno obutvijo in oblačili, katerih ocenjena drobnoprodajna vrednost je bila 120 milijonov evrov. V okviru operacije pa je bilo v povezavi s ponaredki aretiranih 264 oseb.

Med operacijo je bilo odkritih 552.611 kosov obutve, 1.140.343 kosov športnih oblačil in 5.497.460 ponarejenih našitkov z logotipi. Na podlagi zasegov se je potrdilo, da je veliko končnih ponarejenih izdelkov dokončanih v Evropi, kjer se za neoznačene izdelke uporabljajo ponarejeni logotipi. V operaciji so razkrili tudi druga huda kazniva dejanja, kot so organizirani kriminal, tihotapljenje, goljufije in pranje denarja.

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martin celin
12. 06. 2024 16.20
+2
Bi gledal kolesarske tekme na RTV,pa jih ne prenašajo ker Pogačar nosi rumeno majico,katera ni v barvi RTV ja.
medŠihtom
12. 06. 2024 15.08
-4
sej tut originale dobiš po ceni "padlo iz tovornjaka" samo znajdit se je treba, ne bit tumplek.
ap100
12. 06. 2024 16.46
+6
originali ne padajo iz tovornjaka fejk robe je veliko različnih kvalitet - se pa strinjam superge za 1000 ali vrhunski fejk za 100 vedno izberem vrhunski fejk
FONDAČ
12. 06. 2024 14.07
+4
Zakonito moram buliti v butasto propagando.
medŠihtom
12. 06. 2024 15.18
-2
dokler mi ne dokažejo da sem karkoli gledal, nisem nič gledal. kar pa se dogaja v računalniku pa naj se menijo kje drugje - nisem strokovnjak.
Žiga Habjan 1
12. 06. 2024 13.57
+1
Čestitke Slovenija - nad povprečjem. (Ni sarkazem)
vvvilice
12. 06. 2024 13.22
+16
Če bi bile cene primerne, verjamem da ne bi bilo tega. Tako pa so močno obdarjene z ekstremnimi dobički. ZATO cveti črni trg!
malibojan2
12. 06. 2024 13.14
+14
vse, kjer nas nekdo ne lupi, je nezakonit?? Navijaške majice po 80 €, kapce po 25 €..... 😡
Bikoborec
12. 06. 2024 13.11
+9
Hahaha zakaj le? Sej sploh tekme ne moremo gledat hahaha.
NNNNNN
12. 06. 2024 13.03
+22
In zakaj potem nacionalni operater RTV ne prenasa vseh tekem? Vsi ga plačujemo. Tako pa so prenos dali privat in se ljudje tudi privat znajdejo. Prvo počistite pred domačim pragom nato ljudi nagovarjajte kje naj gledajo EURO 2024.
medekmali medekmali
12. 06. 2024 13.01
+5
v sloveniji je hervis prvi ki ga je treba zapret ker ke 99% ponaredkov tam.
niktalop
12. 06. 2024 12.58
+7
Plačujemo za nekaj kar nekoristimo (večina ne gleda RTV SLO) zato gledamo programe zastonj drugod. Sicer pa je nemogoče dokazati da je nekdo gledal športni prenos mimo uradnih kanalov. Ni posnetkov na enem od medijev, tv pa nima spominske enote. Eden od razlogov za zastonjkarstvo je previsoka cena za ogled prenosa.
Sonex
12. 06. 2024 12.58
+1
vzamite bek od rtv ja pa bo vse pokrito
muceli
12. 06. 2024 12.48
+15
Hja, plačevat moram RTV, čeprav NIKOLI ne spremljam ne TV ne Radijskih programov. Pa bi spremljal, v kolikor bi recimo bil prenos tekem DM iz NBA, pa recimo prenos motokrosa, pa recimo kolesarstva ... Po drugi strani se iz tega denarja financira recimo sodelovanje na Evroviziji ...
mamma mia
12. 06. 2024 12.47
+9
Ponarejeno ne stane jih nič,le ogromni dobički so malo nižji.Če bi ne bilo te konkurence,bi cene nedvomno bile še višje.Tako,da so v bistvu dobrodošli zaviralci cen.
bohinj je zakon
12. 06. 2024 12.42
+7
Internet je zakon. Strimi so zakon. Poiščeš kaj želiš gledati........klikneš ............in gledaš.
nikhrast
12. 06. 2024 16.11
-9
Ni tako enostavno, poglej koliko je teh portalov, vse pa moraš plačati, vsaj tako je v Severni Ameriki.
Mehtilda
12. 06. 2024 12.42
+9
Seveda gledajo na črno, če ni prenosa. Noben ne bi gledal neke tekme na spletu, če bi si lahko ogledal na tv. Evo, že sv. prvenstvo v nogometu. Če si na telekomu, boš lahko gledal eno tekmo na dan in to tisto, ki ti jo oni izberejo.
Janez_53
13. 06. 2024 14.11
+1
Na Telekomu imaš na razpolago Eurosport 1 in 2 ter cel kup drugih športnih programov. Ne verjamem, da bo možno gledati le ENO tekmo na dan!
Mateja88
12. 06. 2024 12.41
+6
Ni panike, Evropa se nosi kot high society. Zavedat pa se moramo, da bo kmalu na ravni Bangladeša.
123soba
12. 06. 2024 12.36
+8
Ja gledajo na črno, ker jih naša rtv ljubljana ni sposobna prenašat. Lani je bil prenos kolesarstva, letos ga ni....
Narkodefinkica
12. 06. 2024 12.35
+5
Po moje bi bilo potrebno ukinit ta nacionalna sranja in plačevati eno Evropsko TV.. Drgač js sem za plačilo samo tistega kar bom sama izbrala TV Ljubljano zagotovo ne..
mamma mia
12. 06. 2024 13.04
+1
Tega nikoli ne bo,ker se oni trudijo obdržati monopol nad plačilom TV.Zakaj bi to dali drugim?Ne splača se jim tega spreminjati,kar od vedno v svoj žep tlačijo.Pa še reklam nič manj kot ostali.Zelo lepo jim gre,pa še prenosov tekem jim ni treba prenašati.Tako jim vse za plače ostane.
Mamuth
12. 06. 2024 12.31
+9
Tudi prisilno plačevanje neke režimske televizije je nezakonito. Seveda pa režim s svojimi zakoni skrbi, da morajo ljudje to prisilno financirati.
komarec
12. 06. 2024 12.23
+3
Ja kaj pa, črni trg vedno cveti kot alternativa belemu trgu.