Slovenija
Oglas

Spoznajte pet razlogov za kariero v EU!

Ljubljana, 27. 11. 2023 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Si kdaj zaželite, da bi svojo poklicno pot – namesto, da ji zgolj sledite – aktivno gradili sami? V tem primeru je brez dvoma čas, da pozabite na naključja in si ustvarite kariero, ki vam bo prinesla tudi osebno zadovoljstvo.

V nadaljevanju predstavljamo pet razlogov za karierno pot v Evropski uniji in razkrivamo dva nasveta strokovnjakov, kako jo uspešno začeti. Zakaj pa ne bi prav vi s svojim znanjem in veščinami dopolnili kadrovske ekipe ene od številnih institucij, ki redno iščejo nadarjene strokovnjake iz držav članic?

Z zelenjem bogat Bruselj predstavlja privlačno mesto tako za mlade na začetku karierne poti kot za izkušene strokovnjake, ki so si že ustvarili družino.
Z zelenjem bogat Bruselj predstavlja privlačno mesto tako za mlade na začetku karierne poti kot za izkušene strokovnjake, ki so si že ustvarili družino. FOTO: Arhiv ponudnika

Spoznajte prednosti zaposlitve v institucijah Evropske unije!

Odločitev za menjavo delodajalca ali kraja delovnega mesta nikoli ni povsem enostavna. Prav nič drugače ni pri odločitvi za delo v Evropski uniji, kjer pa številne ugodnosti, ki jih ta ponuja svojemu osebju za zadovoljitev poklicnih in osebnih potreb, brez dvoma pretehtajo.

1. Zaposlitvene priložnosti za vse

V institucijah Evropske unije lahko stalno zaposlitev najdejo strokovnjaki zelo različnih profilov in različnih kariernih stopenj. Priložnosti se najdejo tako za sveže diplomante javne uprave, pravnike in ekonomiste kot tudi za izkušene prevajalce in tehnike – in to ne glede na doseženo stopnjo izobrazbe. Poleg tega v prid iskanju dela v EU govori tudi dejstvo, da ima Slovenija zaradi kvot še precej odprtih možnosti za iskalce dela v katerem od evropskih mest.

2. Multikulturno mednarodno okolje

Ste si vedno želeli delati in živeti v mednarodnem okolju? Delo v večkulturnem in večjezičnem okolju zagotovo predstavlja poseben izziv, a ga vse prednosti, ki jih prinaša, odtehtajo. Uradniki EU namreč govorijo 24 različnih jezikov, biti del takšne raznolike skupnosti pa brez dvoma predstavlja odlično priložnost za širjenje obzorij, ki omogoča hitrejše razvijanje učinkovitih rešitev za evropske izzive.

3. Osebni in poklicni razvoj 

Odlične možnosti za osebni in poklicni razvoj zaposlenih ponuja že samo multikulturno okolje, v katerem delajo EU-uradniki. Ti lahko v okviru internih programov nadgrajujejo svoje veščine in znanja na različnih področjih od jezikov in diplomacije do digitalnega razvoja in reševanja družbenih izzivov.

Največ poklicnih priložnosti se res morda ponuja v Bruslju in Luksemburgu, kjer je največ institucij EU. A to nikakor ne pomeni, da boste za vedno ostali v enem od teh dveh mest. Če v vas živi popotniška duša, vas bo razveselil podatek, da so evropski uradniki lahko zaposleni v vseh članicah Evropske unije, ob napredovanju pa lahko kariero razvijate tudi drugje po svetu.

4. Sodelovanju v oblikovanju prihodnosti Evrope

Če verjamete v vrednote EU, kot so mir, svoboda, človekove pravice, enakost in demokracija, ter če želite aktivno prispevati k oblikovanju evropskih politik, ki lahko obogatijo življenja približno 450 milijonov ljudi, potem vam je delo v eni od institucij Evropske unije pisano na kožo. Sodelujete lahko pri reševanju različnih izzivov od bolj trajnostnega gospodarstva do okoljskih razmer in tako prispevate k večji blaginji državljanov EU.

5. Zdravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem

Res je. Zaposlitev v institucijah Evropske unije vam ne prinaša le konkurenčnega plačila in možnosti pridobivanja novih znanj, ampak poskrbi tudi za ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Tako lahko zaposleni v EU uživajo v prilagodljivem delovnem času in delu na daljavo, z družinam prijaznimi nadomestili (kot sta otroški dodatek in dodatek za šolanje) pa EU poskrbi tudi za dobro počutje njihovih družinskih članov.

Svetovljanska Bruselj in Luksemburg z živahnim kulturnim življenjem ponujata visoko kakovost bivanja tudi družinam, dobre prometne povezave pa zagotavljajo, da niste nikoli zares daleč stran od domačega kraja v Sloveniji.

Evropska unija ponuja poklicne priložnosti za strokovnjake različnih profilov.
Evropska unija ponuja poklicne priložnosti za strokovnjake različnih profilov. FOTO: Arhiv ponudnika

Kako v morju priložnosti v EU poiskati pravo?

Če vas torej zanima poklicna pot v Evropski uniji, je prvi nasvet, ki ga boste dobili od strokovnjakov, ta, da redno spremljajte spletišče EU Careers, na katerem Evropski urad za izbor osebja (na kratko EPSO) ažurno objavlja informacije o trenutnih zaposlitvenih možnosti. Drugi nasvet, ki vam ga bodo zaupali, pa je, da se na selekcijski postopek za službo v Evropski uniji pripravite na skupinskih organiziranih pripravah.

Za ocenjevanje kompetenc kandidatov za zaposlitev v EU-institucijah so bili namreč razviti posebni testi, ki se v nekaterih točkah pomembno razlikujejo od izbora kandidatov za delo v Sloveniji. Da boste torej uspešno prestopili prvo stopničko na poti do sanjskega delovnega mesta v svetovljanskem okolju evropskih mest, je pomembno, da odlično poznate potek selekcijskega postopka za zapolnitev razpisanih prostih mest v institucijah EU.

Na Fakulteti za upravo se od leta 2022 izvaja izobraževalni program EPSO PRIPRAVE, ki iskalce zaposlitve v institucijah EU pripravlja na selekcijski postopek.
Na Fakulteti za upravo se od leta 2022 izvaja izobraževalni program EPSO PRIPRAVE, ki iskalce zaposlitve v institucijah EU pripravlja na selekcijski postopek. FOTO: Arhiv ponudnika

Pripravite se za kariero, ki si jo želite

Po pomoč se obrnite k strokovnjakom, ki vas bodo pripravili za prav vsako stopnjo izbirnega postopka. EPSO priprave so slovenski izobraževalni program, ki je namenjen vsem, ki se želijo zaposliti v institucijah Evropske unije (ne glede na že doseženo stopnjo izobrazbe) in si želijo strokovno podporo pri opravljanju izpitov v selekcijskem postopku za prosta delovna mesta. Ti na vodenih EPSO PRIPRAVAH spoznajo metodologijo t.i. EPSO izpitov, hkrati pa se naučijo vsebinsko in časovno obvladati različne oblike testov.

Izobraževanje EPSO priprave se sicer izvaja zgolj nekajkrat na leto, zato je pomembno, da se jih pravočasno udeležite. Zadnje priprave v letu 2023 bodo organizirane 9. decembra, in sicer za dva vsebinska sklopa, ki bosta potekala vzporedno in vključujeta tudi simulacijo izpita EPSO. Prvi zajema priprave za teste sklepanja (ang. Reasoning Skills Tests), v drugem sklopu pa se bodo sodelujoči pripravljali za študijo primera in test poznavanja EU (ang. Case Study & EU Knowledge Test). Na EPSO priprave se lahko preprosto prijavite preko spletnega obrazca, v katerem izberete sklop priprav, ki vas zanima. Priprave se izvajajo v živo na Fakulteti za upravo v Ljubljani, kar pomeni, da imajo udeleženci ves čas na voljo strokovnjake, ki jim lahko odgovorijo na različna vprašanja.


Naročnik oglasa je Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3