Slovenija

'Spraševal sem se, kako si je lahko takšen superman dovolil postati tako šibek'

Ljubljana, 28. 11. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
112

"Ko si na določeni točki izgorelost pripravljen sprejeti, te ne porazi, ampak preobrazi. Je nekakšno ponovno rojstvo," pripoveduje znani kreativec Aljoša Bagola, avtor knjižnega prvenca Kako izgoreti? Po izkušnji izgorelosti je vzel življenje v svoje roke. Kdo je Aljoša danes? "Predvsem postavljam meje. Ko naredimo inventuro svojih ravnanj, ugotovimo, kaj nas resnično krepi in kaj nas žene na rob prepada."

Aljoša Bagola
Aljoša Bagola FOTO: Miran Juršič

Aljoša Bagola je znano ime v slovenskem oglaševalskem prostoru. O njegovem delu, za katerega je prejel številne nagrade, lahko beremo v presežkih. Že skoraj dvajset let snuje največje tržnokomunikacijske projekte v Sloveniji in širši regiji. Poleg tega je kolumnist, predavatelj, oče, mož in po novem tudi avtor knjižnega prvenca Kako izgoreti? Ujeli smo ga še pred prvo predstavitvijo, ki bo v petek na konferenci medijskih trendov Sempl v Portorožu. Knjiga prinaša iskreno izpoved o soočenju z izgorelostjo, ki jo je Aljoša izkusil na lastni koži in triletni poti do okrevanja. "Nekega jutra sem se zbudil v serijo dvotedenskih migren," pripoveduje. Počutil se je vse slabše in leta 2017 na oddihu izgorel. Poudarja, da te izgorelost lahko preobrazi in ne porazi, če si jo pripravljen sprejeti, in je lahko nekakšno vnovično rojstvo.

Knjiga nosi naslov "Kako izgoreti?", zato se prvo vprašanje kar samo postavlja – kako torej izgoreti?

Najprej uživaš v svojem talentu in zalogah neskončne energije. Nato si ob uspehih oprtaš vedno več obveznosti, predvsem tiste od drugih ljudi, se podrediš pričakovanjem, predvsem tistim od drugih ljudi, in tudi ko ugotoviš, da si ne delite istih vrednot, vztrajno ignoriraš dejstvo, da te to resno izčrpava. Zato povratno zanko skleneš tako, da se pred tem skriješ za še več dela. To zdaj postane tvoj pobeg, a življenju ne moreš pobegniti. Čeprav se trudi, da bi ti dovoljkrat nastavilo ogledalo, upajoč, da se v njem končno pravilno uzreš, je na eni točki primorano pred tebe postaviti zid. Pri nekaterih je to telesna bolezen, pri drugih izgorelost.

Strokovnjaki pravijo, da izgorevanje poteka v več fazah in ena faza lahko traja tudi več let. Kako ste vi ugotovili, da ste izgoreli?

Ko sem po petnajstih letih zelo uspešne kariere pri 35 postal oče, si nisem bil pripravljen priznati, da nimam več dovolj energije, da bi bil še naprej v čisto vseh vlogah zgolj najboljši. Žena je takrat imela izjemno naporno sezono v gledališču, zdoma je bila skoraj 300 večerov, hčerka Sofia je bila stara dve leti. Bil sem požrtvovalen in odgovoren vodja enega največjih kreativnih oddelkov v državi, ki je nizal kreativne in poslovne uspehe drugega za drugim, ob tem sem še predaval na fakulteti, pisal kolumne, strokovno komentiral, in vse skupaj se je seštelo v skrajno preobremenjenost. Tako sem se nekega jutra zbudil v serijo dvotedenskih migren. Moje telo je bilo povsem izčrpano, kljub še več poslovnim uspehom in nagradam, ki so na tisti točki že povsem izgubili smisel, sem se počutil vse slabše in januarja 2017 sem na oddihu izgorel – doživel sem panični napad, ki mi ga je za silo uspelo samemu ublažiti, in Iva mi je tisti dan po "guglanju" simptomov postregla z dejstvom, da gre za izgorelost.

Svetovna zdravstvena organizacija je maja letos najprej izgorelost uvrstila med bolezni, a se pozneje umaknila nazaj in dodatno pojasnila, da ne gre za bolezensko stanje ... A gre vsekakor za temo, ki ji namenjamo vedno več prostora, in prav je tako. Zakaj ste vi začutili, da morate o tem napisati knjigo?

Ko se mi je ob vseh teh uspehih zgodila izgorelost, sem strt in obupan iskal podoben primer kakšnega uspešnega posameznika ali posameznice. A zadetkov ni bilo. Zdelo se mi je nemogoče, da se to še nikomur ni zgodilo, zato sem, ko sem si dovolj opomogel, začel o tem pisati. In tako je to terapevtsko pisanje počasi vodilo do knjige, ki popisuje moje skoraj triletno okrevanje. To s svetovno zdravstveno organizacijo pa je bila popolna farsa, in očitno je, da če takšna institucija le dan po objavi svojo odločitev prekliče, da v ozadju delujejo močni lobiji z izjemnimi finančnimi interesi.

Poklicno delujete v oglaševalskem poslu, ki velja za precej neizprosnega. Čeprav so k izgorelosti bolj nagnjeni tisti z nekimi specifičnimi osebnostnimi lastnosti – pridnost, perfekcionizem, postavljanje sebe na zadnje mesto, pa sodobni vodje, ki jim "dihajo za vrat", nosijo svoj del odgovornosti. Ste strinjate? Kakšen šef ste vi danes, ko ste "bogatejši" za to izkušnjo? Ali kot vodja čutite odgovornost, da poskrbite za zdravo delovno okolje?

Res je, oglaševalska industrija je lahko zelo neprizanesljiva. Podvržena nenehnim časovnim in finančnim pritiskom, obenem pa zaprisežena kreativnosti in učinkovitosti, postane na določeni točki izčrpavajoča za še tako prekaljene kadre. A seveda še zdaleč ni edina.

Izgorelost ne izbira več po branžah. Svetovna finančna kriza pred desetimi leti je močno tlakovala pot epidemiji izgorelosti. Po njej smo ustvarili svet nezaupanja in v njem sistem korporativnih vrednot, kjer so po finančnih kriterijih lahko uspešni predvsem vodje, ki so pripravljeni za doseganje kratkoročnih rezultatov iz zaposlenih iztisniti vse in jih nato zavreči. Nihče si ne more več niti za hip oddahniti, tudi odgovorni vodje ne.

Ko sem se po izgorelosti vrnil, sem se odpovedal vsem vodstvenim položajem, saj mi je bilo deset let vodenja ogromne in uspešne ekipe v ogromnem in uspešnem podjetju dovolj. Vračanje na delo po izgorelosti je že samo po sebi peklenska izkušnja, in nujno je, da na prvo mesto tokrat postaviš skrb zase.

Pred tem sem si kot vodja oddelka prizadeval ustvariti in voditi uspešno ekipo, ki bi v kakovostnem vzdušju ustvarjala izvrstne izdelke, in ponosen sem, da je to tudi del moje oglaševalske zapuščine. Zdravo delovno okolje pa mora biti tudi nekaj, za kar si morajo prizadevati vsi zaposleni, ne le vodje. Ko vidijo, da sistem vrednot izgublja pravo smer, ko opazijo, da delajo v kulturi izčrpavanja, morajo spregovoriti. Ker jih je strah, da bi bili ob službo, so pripravljeni prenašati karkoli. Kar je voda na mlin za nenehne finančne šprinte podjetij. Zato smo priča epidemiji izgorelosti, zato smo priča ustvarjanju kulture strahu in kariernemu brutalizmu, pri čemer tudi Slovenci s svojo pregovorno debelo kožo in požrtvovalnostjo, ki si ju slikamo kot kreposti, zagotovo predolgo vztrajamo v razmerah, ki ogrožajo naše telesno in duševno zdravje.

"Moje telo je bilo povsem izčrpano, kljub še več poslovnim uspehom in nagradam, ki so na tisti točki že povsem izgubili smisel, sem se počutil vse slabše," pripoveduje Aljoša.
"Moje telo je bilo povsem izčrpano, kljub še več poslovnim uspehom in nagradam, ki so na tisti točki že povsem izgubili smisel, sem se počutil vse slabše," pripoveduje Aljoša. FOTO: Tadej Bernik

Ste si, tudi zato, ker se na Semplu združujejo strokovnjaki iz medijskega sveta in oglaševanja, ta dogodek izbrali za svojo prvo predstavitev?

Ta dogodek lepo sovpada z izidom knjige. A v tem primeru gre za prvo predstavitev strokovni javnosti oglaševalske industrije, predstavitev splošni javnosti pa bo na začetku decembra v Cankarjevem domu.

Prej sem uporabila izraz "bogatejši" za izkušnjo izgorelosti, ker sem v enem od vaših zapisov zasledila, da ste za izgorelost hvaležni. Zakaj?

Ko si na določeni točki izgorelost pripravljen sprejeti, te ne porazi, ampak preobrazi. Je nekakšno ponovno rojstvo. Če si se pripravljen spremeniti in se opilek za opilkom znebiti železnih srajc starih navad, te izgorelost nagradi z novim pogledom na svet.

Na začetku je pa seveda zelo surovo – oropan si radosti, energije in poln nepredstavljivih strahov. Zato nimaš druge izbire, kot da globoko brskaš po sebi in poleg vsega, kar te je do tega pripeljalo, tam odkriješ tudi svojo izjemno notranjo moč. Nato se počasi, korak za korakom, opogumljaš za življenje, kot ga želiš živeti.

Izgorelost mi je prinesla tudi priložnost, da ljudem s svojo izkušnjo pomagam ravnati bolje in bolj v skladu s tem, za kar smo ustvarjeni. Prepričan sem, da smo poklicani, da udejanjimo svoj talent. Da svoje darove v skladu s svojimi vrednotami izmenjujemo s svetom. To je osnova za srečno in izpolnjeno življenje. Prepoznati svojo edinstvenost, v zdravi meri ovreči pričakovanja drugih in v polni ravnati v skladu s svojimi pomeni biti v dobrem odnosu s samim seboj. Le če si v redu s seboj, si lahko v redu s svetom.

Ste razmišljali, da se ne bi več vrnili v svet oglaševanja? Kako ste vedeli, da ste dovolj močni, da se vam izkušnja ne bo ponovila?

Razmišljal sem marsikaj (smeh). A sem se odločil, da svojega talenta za izpolnjeno življenje ne morem trajno zamrzniti. Prvi dve leti v službi sta bili izjemno naporni, saj se izgoreli ob vračanju na delovno mesto soočamo s posttravmatsko stresno motnjo. A korak za korakom, kampanjo za kampanjo sem si povrnil zaupanje vase, in zdaj, po treh letih, sem se s kreativnostjo znova docela pobotal. S stresom pa še ne docela. (smeh)

Bi rekli, da ste s temi notranjimi demoni, če lahko tako poimenujemo tiste lastnosti, ki so vas popeljale do izgorelosti, opravili ali 'le' razvili orodja, kako se z njimi bolje spopadati?

Zanimivo, da ste rekli notranji demoni ... Eudaimonia ali po starogrško sreča, veselje, blagoslovljenost je sestavljena iz dveh besed "eu" –  dober, in "daimon" – duh oz. demon. Demoni torej niso le zli, ampak tudi dobri. Gre za to, katere krepimo. Pri izgorelosti so na delu najprej najhujši demoni – strahovi, ki te spravijo na kolena, in občutek imaš, da iz tega brezna ne boš nikoli splezal. Počutil sem se, kot da sem razočaral vse okoli sebe, strahovi so bili tako močni, da nisem upal niti verjeti, da si bom lahko kadarkoli dovolj povrnil moči, da bom lahko še naprej skrbel za družino in da bom še kadarkoli vsaj približno tako uspešen. Spraševal sem se, kako vendarle si je lahko takšen superman dovolil postati tako šibek, in očital sem si ignoriranje očitnih znakov in takšen življenjski spodrsljaj. A potem sem ugotovil, da nisem bil šibek, ampak da sem bil predolgo premočen. In takrat sem odkril svojo notranjo moč in si jo končno dovolil uporabljati.

Aljoša poudarja, da te izgorelost lahko preobrazi in ne porazi.
Aljoša poudarja, da te izgorelost lahko preobrazi in ne porazi. FOTO: Urša Premik

Bi mogoče znali opredeliti ključno spremembo v vašem delovanju, ki ločuje Aljošo pred izgorelostjo in po njej?

Predvsem postavljam meje. Ko naredimo inventuro svojih ravnanj, ugotovimo, kaj nas resnično krepi in kaj nas žene na rob prepada. A če hočemo živeti zvesti sebi, se moramo naučiti preprostega magičnega izreka. To je beseda "ne", ki jo moramo zdravo odmerjati. To je pa težko, saj nezavedno vsi hlepimo po tistem trenutku starševskega odobravanja, ko smo bili pridni in smo naredili, kot nam je bilo naročeno. Zato smo tudi v odraslem življenju nemalokrat le otroci, ki potrebujejo dovoljenje in odobravanje. V službah to zamenjujemo z naklonjenostjo nadrejenih, v partnerskih odnosih s partnerji, na družbenih medijih z vplivneži ... Čeprav imajo na naše življenje vpliv različni ljudje, je odgovornost za našo srečo le v naših rokah.

Če sva začela z vprašanjem, kako izgoreti, bi nam lahko za konec svetovali, kako NE izgoreti?

Sodobne tehnologije so nas uspešno udomačile v prepričanju, da moramo biti nenehno na razpolago. Zato smo stalno priklopljeni – na mejle, sporočila, komentarje in obvestila. Namesto da bi jo zavarovali, svojo energijo nenadzorovano pršimo naokoli. Zato sem v izgorelosti takoj izklopil vsa obvestila na mobilnem telefonu, vključno SMS, kar mojo ženo še danes neštetokrat spravi ob živce (smeh). Ko sem to storil, sem lahko spet začel razporejati svoj čas, in ugotovil sem, kako prenapihnjena je ta nenehna rekrutacija naše pozornosti.

Druga utvara sodobnega sveta je zahteva nenehne sreče ali kot temu pravim v knjigi – optični optimizem. Ljudje smo bitja s kompleksnim čustvenim ustrojem in biti nenehno srečen je nemogoče. Zato si moramo dovoliti vsa razpoloženja in šele tako lahko delamo v smeri kakovostnega napredka. Tudi če se nam kdaj kozarec zdi na poln prazen, lahko življenje še vedno zajemamo s polno žlico.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smešno
05. 11. 2020 21.07
..”znani kreativec”. Ok, uredu. Povabite pa kdaj “v goste” še kakšno kreativno, izgorelo osebo iz realnega gospodarstva.
Max Mall
05. 11. 2020 20.36
tipični produkt tega časa-narcisoidni blefer
krnekilojz
29. 11. 2019 13.28
+3
bogi, bogi aljo5 na 1919!
veronqa
29. 11. 2019 12.39
+7
Tudi svojo bolezen je pretočil v knjigo, ki je predmet oglaševanja. Mh, kaj si lahko človek misli ob taki podjetnosti.
Volga Malek
29. 11. 2019 09.40
+7
Kdo je ta model ? Prvic slisim...
JohnsonJohnson
28. 11. 2019 17.33
+23
vsake 14 dni ta model. Nehite s temi slikami, ker je otroke strah.
BLUECUBE
28. 11. 2019 16.55
+37
Če Pristop ne bi dobival poslov pri državnih podjetjih mimo vseh razpisov, bi tale "oglaševalski genij" še naprej molzel krave v rodnem Prekmurju. Ne poznam nikogar od Pristopovih klientov, ki ga ne bi imel .
carpenter
28. 11. 2019 16.45
+44
Res je brihtol, tale Bagola. Na 24ur ga kar radi kličejo, on ve kako se rečem streže. V enem članku govori zakaj smo bili poslani na svet- da bi bili srečni, tule pa opisuje lastno izkušnjo o izgorelosti. Treba je basat, čim bolj basat, da se lahko čim boljše prodaš, k`nede.
carpenter
28. 11. 2019 16.41
+2
Ricketts
28. 11. 2019 16.33
+20
A da je izgorel? Od česa pa, od dela?
Dinho8O
28. 11. 2019 16.35
+12
Dinho8O
28. 11. 2019 16.24
+12
Bogi revez, upam da bo vse v redu z njim.
scorpion23
28. 11. 2019 16.23
+9
V delu je rešitev
fracola
28. 11. 2019 15.56
+43
Raje posvetite dejansko stanje oz. Članek enemu navadnemu fizičnemu delavcu,ki po cele dneve dejansko dela v različnih izmena, da preživi svojo družino in ima od dela "šmiraste" roke. To je izgorelost, ne pa kvazi medijske lutke, ki mislijo da je izgorelost to ,da se če se javno kažes hodiš po večerjah in se družil da ugajaš in si všečen....Za piko na i spišeš knjigo in doživiš katarzo. Res ste ubogi za take reklame, ki niti slučajno niso približek temu...pojma nimate kako je biti izčrpan.
fracola
28. 11. 2019 15.40
+28
Ta še ve ne kaj je izgorelost od fizičnega napora oz.dela .
26277
28. 11. 2019 15.48
+12
Pokliči v Bosno,S. Maked... In Kosovo.... ti povejo iz prve.
ćurkl
28. 11. 2019 15.35
+21
In, če se sme vprašati, koliko je bil gospod Šibica plačan za svoje "strokovno" mnenje??
ćurkl
28. 11. 2019 15.31
+36
Ja, ubogi revček, no! Za mnenje raje vprašajte nekoga, ki je "izgorel" ob minimalni plači, ne pa nekoga, ki za predajanje "megle" izstavlja račune z o-ho-ho zneski. Spet nekdo, ki s "polno ritjo" pridiga, kako "zdravo je - postiti se".
ćurkl
28. 11. 2019 15.33
+12
Saj res, tisti na minimalcu nimajo kaj jambrat. Sami so si krivi, da nimajo "fensi-šmensi" biznisov, ki te totalno izčrpajo!
Zev0
28. 11. 2019 15.25
+22
A je ta gospod predsednik sveta? Ovenčan z bliščem superlativov. Zdi se kot modrec, videc, maneken in prerok.
26277
28. 11. 2019 15.34
+5
Ne, to je človek, ki je povedal, do kam te pripelje sistem. Ti očitno nisi tak.
26277
28. 11. 2019 15.35
-8
Po komentarju in uri si sedaj končal šiht... Robot.
jazzie12
28. 11. 2019 13.59
+17
Depra je hudic
nightifly
28. 11. 2019 13.13
+21
gospod B. , vse v redu, socustvujem z vami , toda -ce je kariera zakoncev oz. prekomerno bogatenje bolj pomemno od recimo osebne stabilnosti in zdravja ,da ne govorimo o otroku. Kaj je bolj vazno ?
nightifly
28. 11. 2019 13.15
+16
..........pa se to ,,, clovek zboli , deli svojo izkusnjo v nekem intervjuju ,, kar se veda ni dovolj ,ker je nedobickonosno (ali pa) in napise se knjigo o svoji ´´bolezni´´ ,izgorelosti zaradi prekomernega dela (mogoce pohlepa) in zeli se s tem zasluziti . Ne vem no ,meni je to tuje in nehigienicno .
flexilbe principles
28. 11. 2019 14.19
-10
Kakšno bogatenje neki! Zaslužki v marketingu so mizerni. Bagola igra vlogo, kot jo vedno je.
26277
28. 11. 2019 14.44
+5
Nigh... nehigijenične so cene v Hiši Franko, da ne govorimo o klientih, malo v razmislek. Lp
26277
28. 11. 2019 15.14
-2
Night... vse ok, samo tvoje pronicljive ciničnosti, res ni potrebe podajat javnosti. Lp
thetech
28. 11. 2019 15.26
+6
@flexilbe principles Res? Zaslužki v marketingu so pri nas v primerjavi z drugimi panogami odlični.
JohnsonJohnson
28. 11. 2019 15.31
+4
nightifly
28. 11. 2019 15.33
+9
flexible ...ali flexilbe ,,kakorkoli - verjemite mi , da v nekaj desetletjih dela v tujini ,in to zelo blizu - v sodelovanju z ,in za medijske hise ,ki se s tem bavijo ,zelo dobro vem kaksen denar se v tem obraca . Govorim na splosno za tujino ,svet . Kaj se pa v Sloveniji dogaja , o tem pa res nimam pojma . Verjamem pa ,da takega kalibra kot je ta gospod B . ne prosjaci po cestah ali na Karitasu . Dajte no . Prehodil sem pot od od moje zavestne odpovedi sluzbe leta 90 in se podal v svet . Trd zacetek , spodobno in uspesno nadaljevanje . Toda clovek mora imeti eno mejo .Velikokrat se ti ponudijo enkratne priloznosti , vendar je vse to najveckrat povezano z izgubo casa, svobode , osebne integritete ,spanca in zakonskega zivljenja . Nekatere zanese in koncajo izgoreli , veliko pa na drogah in na koncu izgoreli odvisniki dela in drog . Ne gre drugace v tem svetu . Treba je znati reci NE.
Tretja Švica
28. 11. 2019 15.49
+4
Menu150 €, z vinsko spremljavo 225 €. Na osebo, da se razume!
Tretja Švica
28. 11. 2019 15.51
-1
Menu 150 €, z vinsko spremljavo 225 €, na osebo, seveda!
Svalbard
28. 11. 2019 12.00
+10
To je življenje, to ni reklama!