Slovenija

Sprejet dopolnjen proračun

Ljubljana, 03. 11. 2005 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela dopolnjeni predlog proračuna za prihodnji dve leti. Dodatni milijardi bo dobilo ministrstvo za delo.

Vlada je na današnji seji sprejela dopolnjeni predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti, v katerem je ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve zagotovila dodatni dve milijardi tolarjev, ki sta potrebni, ker niso bile sprejete predlagane spremembe usklajevanja socialnih transferov. Vlada je upoštevala tudi dopolnila odbora DZ za finance in monetarno politiko, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Andrej Bajuk.

Finančni minister Andrej Bajuk
Finančni minister Andrej Bajuk FOTO: POP TV

Bajuk je poudaril, da se v dopolnjenem predlogu proračuna za leti 2006 in 2007 proračunski primanjkljaj ne spreminja od prvotnega predloga. V letu 2006 je tako predviden proračunski primanjkljaj v višini 101,5 milijarde tolarjev oz. 1,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v letu pozneje pa 93,1 milijarde tolarjev oz. 1,2 odstotka BDP.

Predvsem zaradi predvidenih dodatnih sredstev iz proračuna EU za strukturno politiko se v dopolnjenem predlogu proračuna za leto 2006 prihodki povečujejo za 266,9 milijona tolarjev. Za isti znesek se povečujejo tudi proračunski odhodki, in sicer prav tako predvsem na račun evropskih sredstev za strukturno politiko. Dodatni dve milijardi tolarjev za zagotavljanje sredstev za transferje posameznikom se zagotavljata s prerazporeditvami znotraj ministrstev, je pojasnil Bajuk.

Vlada je ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve zagotovila dodatni dve milijardi tolarjev
Vlada je ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve zagotovila dodatni dve milijardi tolarjev FOTO: POP TV

Vlada je pri pripravi dopolnjenega predloga proračuna za leto 2006 upoštevala tudi edino dopolnilo, ki ga je podprlo matično delovno telo DZ, namreč o zagotovitvi dodatnih šest milijonov tolarjev za Zvezo vojnih invalidov in veteranov NOV v Trstu. Dopolnilo odbora za finance z enako vsebino je vlada upoštevala tudi pri dopolnjenem predlogu proračuna za leto 2007, poleg tega pa še dopolnilo o zagotovitvi 216,6 milijona tolarjev za rekonstrukcijo objekta osnovne šole Vincenzo de Castro v Piranu.

V dopolnjenem predlogu proračuna za leto 2007 se sicer prav tako predvsem na račun evropskih sredstev tako proračunski prihodki kot tudi odhodki zvišujejo za 71,9 milijona tolarjev. Tudi v letu 2007 je glavna sprememba na odhodkovni strani proračuna pri transferjih posameznikom zaradi že navedenega razloga.

Vlada se je seznanila tudi z dopolnjenim proračunskim memorandumom za obdobje 2006-2007, je še povedal Bajuk. Bistvenih sprememb sicer po njegovih besedah ni, je pa vlada vanj vključila najnovejše podatke državnega statističnega urada o višini BDP. V skladu s prekinitvijo obravnave predloga zakona o usklajevanju transferov posameznikom in gospodinjstvom pa so iz memoranduma izločeni vsi tisti ukrepi, ki so se nanašali na zavrnjene spremembe mehanizma usklajevanja socialnih transferjev, je še povedal Bajuk.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3