Slovenija

'Sprejeta resolucija nas postavlja ob bok državam, kot sta Madžarska in Poljska'

Bruselj / Ljubljana, 16. 12. 2021 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
152

Evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (LMŠ/Renew Europe) sta po glasovanju v Evropskem parlamentu glede resolucije o vladavini prava v Sloveniji povedala, da nas takšen izid "žal vnovič postavlja ob bok državam, kot sta Madžarska in Poljska, kjer je demokratično ureditev države oblast prelevila v avtoritarno družbo vladavine oziroma interesnih skupin ene stranke". Medtem v desnosredinski EPP ocenjujejo, da gre za poskus škodovanja slovenski vladi.

Joveva in Grošelj menita tudi, da je trenutna vlada v Sloveniji s svojim delovanjem dodobra uničila ugled naše države, ki je še do nedavnega v Evropi služila kot primer zgledne demokracije.
Joveva in Grošelj menita tudi, da je trenutna vlada v Sloveniji s svojim delovanjem dodobra uničila ugled naše države, ki je še do nedavnega v Evropi služila kot primer zgledne demokracije. FOTO: Shutterstock

Po besedah evropskih poslancev Irene Joveve in Klemna Grošlja besedilo sicer vključuje zgolj nekatere ključne težave, ki se pojavljajo pri vladavini sedanje oblasti. "Gre za problematike, ki se stopnjujejo in na katere opozarjava že dlje časa," menita.

Da je trenutna vlada v Sloveniji s svojim delovanjem dodobra uničila ugled naše države, ki je še do nedavnega v Evropi služila kot primer zgledne demokracije, sta še prepričana Joveva in Grošelj. "Cilj take politike je avtokracija, v ozadju avtokracije pa je kleptokracija. Ob tem ne smemo pozabiti, da gre tudi za slabitev položaja Slovenije znotraj EU, v kateri se bodo z nastopom francoskega predsedstva in nove nemške vlade začeli pomembni reformni procesi," sta še zapisala v svoji skupni izjavi.

Po mnenju Tanje Fajon gre pri resoluciji za dokument, ki "ni politične narave, ampak vsebuje dejstva. Evropski parlament slovensko vlado poziva k spoštovanju pravne države, kar ravno vlada s poseganjem v policijo, blokiranjem imenovanja državnih tožilcev ter nespoštovanjem sodb sodišč sicer resno ogroža".

Z resolucijo v parlamentu "vplivne javne osebnosti in politike pozivamo, naj vodijo z zgledom ter zagotovijo spoštljivo in civilizirano javno razpravo, brez ustrahovanja, napadov, žaljenja in nadlegovanja", je opozorila.

Milan Brglez pa je izrazil obžalovanje, da "se Evropski parlament sploh ukvarja s Slovenijo na tak način. Sam bi si namreč želel, da temu ne bi bilo tako. Resolucijo sem podprl, ker opozarja na odprte probleme, ki jih v Sloveniji imamo. Pričakujem tudi, da bodo pristojni naredili vse, da se težave, na katere opozarja resolucija, rešijo čim prej," je sporočil poslanec iz druge največje politične skupine S&D, ki je bila ob liberalcih, zelenih in levici med predlagatelji resolucije.

Po mnenju poslanke Romane Tomc (EPP/SDS) je resolucija o Sloveniji "kljub vsem naporom popolno nasprotje tistega, kar so avtorji na začetku pričakovali. V vodo sta padla dva glavna očitka vladi, na drugi strani pa nam je razprava ponudila možnost, da podrobneje pojasnimo zapleteno slovensko realnost. Gre torej za še en poskus KUL opozicije, ki se je povsem ponesrečil," je dejala poslanka, ki meni, da gre pri resoluciji za "izkrivljen politični pamflet, izvožen s strani slovenske opozicije z namenom škodovati vladi".

Tudi po mnenju Franca Bogoviča (EPP/SLS) so predlagatelji z resolucijo želeli očrniti slovensko vlado, Slovenijo kot celoto in odlično izvedeno predsedovanje Slovenije Svetu EU.

"Dokument je vsebinsko nedosleden in prazen, dva ključna očitka - glede imenovanja tožilcev in financiranja STA - sta rešena, priporočila v njem pa tako splošna, da bi dejansko lahko veljala še za več drugih držav članic EU. Dokument tudi ne naslavlja resničnih izzivov, s katerimi se v Sloveniji soočamo v procesu še nedokončane tranzicije v določenih sistemih družbe," je v odzivu zapisal Bogovič.

Za EPP ni bilo podlage za resolucijo o Sloveniji, socialisti za spoštovanje pravne države

V desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP) glede izglasovane resolucije o vladavini prava v Sloveniji menijo, da je slovenska vlada naslovila glavna očitana vprašanja iz resolucije, zato zanjo ni bilo podlage. Pri socialistih (S&D) pa so Slovenijo pozvali, naj da zgled, ko gre za spoštovanje pravne države.

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel resolucijo o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji, s katero izraža veliko zaskrbljenost zaradi globoke razklanosti v državi. Zanjo je glasovalo 356 poslancev, proti 284, 40 pa se jih je vzdržalo. Med poslanci, ki so glasovali proti, je bila tudi večina iz vrst EPP.

"Na žalost je levica ponovno uporabila pravno državo v strankarskopolitične namene v Evropskem parlamentu. Ker je slovenska vlada naslovila vprašanja v povezavi z evropskim javnim tožilstvom (EPPO) in tiskovno agencijo (STA), ni bilo podlage za nadaljevanje s to resolucijo. Zato je skupina EPP glasovala proti," je po glasovanju sporočil vodja največje politične skupine v parlamentu Manfred Weber.

Ob tem je v imenu EPP čestital slovenski vladi "za konstruktivno sodelovanje pri teh vprašanjih" in za uspešno predsedovanje Svetu EU, ki se s koncem leta izteka.

V drugi največji politični skupini socialistov in demokratov (S&D) pa so Slovenijo pozvali, naj po mesecih političnega vmešavanja v medije in sodstvo "spremeni smer in da zgled, ko gre za spoštovanje pravne države".

Pri tem so bili kritični do glasovanja EPP. Po njihovem je zaskrbljujoče videti, kako skupina EPP "znova zakopava glavo v pesek, ko gre za pravno državo, in postavlja interese svojih političnih zaveznikov pred interese evropskih državljanov".

EPP je bila namreč v preteklosti deležna očitkov, da ni bila dovolj kritična do stranke Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana zaradi nespoštovanja vladavine prava. Fidesz je bil član EPP, a so njegovo članstvo najprej zamrznili, marca letos pa je stranka sama izstopila iz EPP.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
17. 12. 2021 09.49
+2
Slovenija je pokazala, da nismo bruseljski hlapčki. Če se bo pri nas slučajno oblast menjala, bomo v bruslju spet na kolenih.
ivcekivcek
17. 12. 2021 09.56
+0
Slovenija je pokazala da ne spada med razvite demokracije ker se vedno vladajoči Titovi omladinci sanjajo diktaturni sistem.
Nimasmisla
17. 12. 2021 09.46
+1
Saj tja tudi spadate
rjurij
17. 12. 2021 09.44
+2
Voditeljske države EU čisto nič bolše ne počnejo(in nikol niso) z EU, tej pa nasi hlapci tam svoje agende izvajajo..na koncu pa tako samo drek mešajo...ali pa luft, odvisno od dneva.
User2003936
17. 12. 2021 09.31
+0
To je ta Kranjska, dežela naša, balkanski biser, lokaliziran fevdalizem Ilirije in vzvišenost nad vulgarnim ljudstvom, zbranim iz bratskih južnih republik. Če bi ne bila rajnka Jugoslavija že v osnovi izključujoča na račun (nemara rahlo izdajalske) Bolgarije, bi zdaj imeli urejeno gospodarstvo in pripadajočo nam avtonomijo, Karantanija (seveda le znotraj sedanje Avstrije) pa bi ne bila le pravljica in vir medslovanskega jezika, temveč predvsem nam vsem nujna zveza z ostalimi Slovani. Tako pa trpimo sramoto okupatorske Rusije in tako dalje sploh se mi ne da doktorske disertacije tukaj puščati; v glavnem: slovenski fevdalizem je gnil, Evropa pa še bolj - vse gre v curak.
janez horvat
17. 12. 2021 09.23
+5
Če bi bila pri nas res diktatura, se ti štirje v Slovenijo več ne bi vrnili! Sram naj jih bo v dno duše. Če jo imajo.
muci007
17. 12. 2021 09.16
+4
Fajonovo odpoklicati iz funkcije eu poslanke in jo postaviti pred sodišče zaradi laži, podtikanj, povzročanja škode Sloveniji in blatenje lastne države. Ženska dela sramoto za Slovenijo. Ne verjamem, da ima še katera EU država tako pokvarjene EU poslance, kot so naši levi v Bruslju.
Štanjkol
17. 12. 2021 09.43
-1
Se kae janezek sam potrudi za sramotenje LOL
muci007
17. 12. 2021 09.11
+3
Poleg organizacije rednih petkovih protestov je ta izsiljena resolucija na temeljih laži in pidtikanj edina stvar, ki je Fajonovi v zadnjem času uspela v Bruslju.
Janez Francl
17. 12. 2021 09.11
-2
Plešec vsaka čast ! JM !!!
torendo
17. 12. 2021 09.09
+4
Joveva in Grošelj sta se na vse pretege mučila oblatiti Slovenijo v Bruslju, oblatila pa sta sama sebe z lažmi in neverodostojnostjo. Prava politična pokvarjenca!
Hribovec
16. 12. 2021 21.58
+1
To so zrihtali predvsem naši rdeči. So se kar namučilo :)
Janez Francl
17. 12. 2021 09.12
-2
igy02
16. 12. 2021 21.47
-4
Jutri se na to resolucijo ne bo nihče več spomnil.
šavrin
16. 12. 2021 21.38
-4
Fajonka za lasten politični kapital, žrtvuje celo Slovenijo.
Space Voyager
17. 12. 2021 09.56
-1
Senzor
16. 12. 2021 21.37
+3
Ne gre za levo, desno, rdečo ali belo ideologijo. Nobena ni pomembna, če nisi svoboden v svojih odločitvah. Vse je samo nakladanje in preusmerjanje pozornosti v spore in delitve naroda.
Kačon Jelko
16. 12. 2021 21.34
+3
Bravo JaJčman, očitno si tlakuješ beg v te države, ker po volitvah bo treba hitro spokati...
torendo
17. 12. 2021 09.10
-1
Kaj je rdeči kmerček, sedaj boš pa še grozil?
Senzor
16. 12. 2021 21.32
+4
V državi, kjer ni več svobode si nihče ne želi živeti, brez človekovih pravic. EU diktira tempo prisile in ne svobode. Floskule o demokraciji, ki je ni več.
Kana-1
16. 12. 2021 21.14
+2
Pač očitno tja pašemo..
CIGU MIGU
16. 12. 2021 21.12
+5
po 30 letih si švasamo železno zaveso
Cloudyzzz
16. 12. 2021 20.52
-5
Ta resolucija je zaradi poseganja psirane Tanje Fajon v poročilo tako kompromotirana, da je brezpredmetna in brez vrednosti.
txoxnxy
16. 12. 2021 20.48
-2
Sam da nas nazaj pod bok na Balkan več ne tiščijo.
Ugovor vesti 133.člen
16. 12. 2021 20.41
-3
WITF Joveva in Grošelj?