Slovenija

Sprememba režima: za parkiranje pod Sv. Joštom nad Kranjem dva evra na dan

Kranj, 26. 02. 2023 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
9

Kranjska občina bo še pred poletjem pod priljubljeno kranjsko izletniško točko – Svetim Joštom – uvedla plačljiva parkirišča. Parkirnina bo znašala dva evra na dan in 50 evrov na leto. "S tem ne bomo uvedli nič takega, kar ne bi bilo že uveljavljeno v drugih, tudi gorenjskih občinah," pravijo na občini, kjer razmišljajo tudi o uresničitvi načrtov za dodatna parkirna mesta pred vzponom s kolesarskimi stojali ali celo kolesarnico, sistemom KrSKolesom in postajo javnega prevoza.

V začetku februarja so kranjske svetnice in svetniki potrdili sprememb Odredbe o določitvi območij parkirnih con in območij za pešce, s katerimi se bodo vzpostavila plačljiva parkirna mesta za pohodnike na priljubljeno izletniško točko Sveti Jošt nad Kranjem. 

Pobudo za uvedbo parkirnine je dala Krajevna skupnost Jošt, zbrana sredstva pa bodo porabili za sofinanciranje vzdrževanja parkirišč in ceste ter nadzora in delovanja sistema zaračunavanja parkirnine. Mestna občina Kranj bo zagotovila tudi proračunska sredstva za vzdrževanje poti na Jošt. 

Dva evra na dan ali 50 evrov na leto

Kot so za 24ur.com pojasnili na občini, nameravajo parkirnino uvesti še pred poletjem, uvajanje pa bo postopno. "Najprej pa bomo obiskali Krajevno skupnost Jošt in KS Stražišče ter jim predstavili celostne rešitve, obenem pa opravili razgovore še z upravljavcem parkirišč in parkomata," so zapisali. 

Na petih parkiriščih je danes skupno na voljo 82 parkirnih mest. Parkirnina bo znašala dva evra na dan in 50 evrov na leto. 

"S tem ne bomo uvedli nič takega, kar ne bi bilo že uveljavljeno v drugih, tudi gorenjskih občinah (izhodišča za pohodnike v Bohinju, pri turističnih točkah na Bledu, poleti pod Krvavcem, pod Šmarno goro ...)," so poudarili.

Pogled z vrha Sv. Jošta nad Kranjem
Pogled z vrha Sv. Jošta nad Kranjem FOTO: Urša Zupan

Načrtujejo izgradnjo dodatnih parkirnih mest pod Joštom

V srednjeročnem obdobju na občini načrtujejo izgradnjo še dodatnih parkirnih mest pod Joštom. V teku je tudi projekt prestavitve Pševske ceste. Nova cesta se bo odcepila od ceste v Laze proti Pševski cesti takoj za obstoječimi stanovanjskimi hišami, kar bo izboljšalo dostop do Jošta in vasi ob njem. Trenutno je Mestna občina Kranj sredi postopka pridobivanja gradbenega dovoljenja. Ko bo slednje pravnomočno, bo uvrščen projekt v proračun. 

Ker je na omenjeni seji več svetnikov izrazilo pomisleke, da bi bilo parkirni sistem treba urediti celostno in da bodo ljubitelji gora po vsej verjetnosti še vedno parkirali na zelenicah, kot so to množično počeli tudi med epidemijo koronavirusa, na občini odgovarjajo, da razmišljajo tudi o uresničitvi načrtov za dodatna parkirna mesta pred vzponom s kolesarski stojali ali celo kolesarnico, sistemom KrSKolesom in postajo javnega prevoza. Javni linijski avtobusni prevoz do Planice (pod vrhom Jošta) pa je že vzpostavljen in ga glede na trenutno zasedenost ne nameravajo večati.

"Nadzor nad plačilom parkirnine bo izvajal upravljavec parkirišč, medobčinski redarji pa nadzore iz svoje pristojnosti (parkiranje na cesti, bankini, ovinku ... ), še posebej v popoldanskem času in ob koncih tedna," so še napovedali. 

V prihodnjih dneh bodo natančno pregledali signalizacijo in določili načrt dela za vse vpletene. 

Lokalni prebivalci dlje časa opozarjajo na problematiko 

Kot smo že poročali, lokalni prebivalci že dlje časa opozarjajo na problematiko, s katero se vsakodnevno srečujejo zaradi številnih ljudi, ki peš ali z avtomobili obiskujejo Sv. Jošt in okolico. "Oviran promet, manj pregledna in nevarna cesta, zastoji ... Občina je v zadnjih dveh letih uredila več novih parkirišč, a veliko ljudi še vedno parkira na travnikih, ob robu ceste, na gozdnih poteh ... Gre v glavnem za zasebna zemljišča in lastniki včasih ne morejo do gozda, pašnikov in polj. Ob zadnjem sneženju se je celo zgodilo, da izvajalec, ki skrbi za pluženje in vzdrževanje ceste v zimskih razmerah, ni mogel do skladišča peska za posipanje vozišča, ker je bilo zaparkirano z avtomobili. Razmere na poledeneli cesti so bile zato zelo slabe, na cesti in sredi vasi so nastajali zastoji," je lani našteval Peter Zaletelj, tedanji predsednik sveta KS Jošt. 

Pri ureditvi parkiranja ne pomagajo niti obiski medobčinskih redarjev, saj lahko ti ukrepajo le na lastnini Mestne občine Kranj, ne pa tudi na zasebnih zemljiščih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
27. 02. 2023 16.11
+1
To ni sprememba režima parkiranja, pač pa sprememba cene. Je razlika.
WD40
27. 02. 2023 08.50
+1
dandanes ni nič zastonj !!! v svoji hosti bom računal nabiranje ,kostanjev ,borovnic in gob
SlepiSlovenc
26. 02. 2023 16.05
+1
Prepoceni je to...Zaračunajte prosim 5€ na uro. 🤣
Foxn.ca
26. 02. 2023 15.58
+3
Na Joštu so bile celo maše zastoj, vsak je plačal korikor je le hotel, po svoji volji.*+
ata_jez
26. 02. 2023 15.49
+3
No pa so le izboljšali turistično ponudbo kraja. :-)
pain_killer
26. 02. 2023 15.15
+12
Ljudje so id ioti. Če bi se dalo z avtom na Triglav, bi se jih 95% peljalo na vrh. Naredilo selfi in malo nasmetili naokoli. Tako pač je.
oježeš
26. 02. 2023 15.14
+3
V bistvu bo v glavnem parkirnina 2 EUR za 2 do 3 ure. Glede na nered nič katastrofalnega, je pa zanimivo, če bobo še naprej parkirali na zasebnih zemljiščih kako bodo to rešili? Ljujde so brezobrazni in veliko jih skrbi le za sebe, pa če sosed, čigar zemljišče je tega ne more uporabljati, enako gozdne poti. Bo res treba aktivirati še policiste, da bodo nekateri dojeli, da niso doma.
Cene Novak
26. 02. 2023 15.05
+8
Če je samo to problem potem v Kranju ni problemov!!!! Živel Kranjsterdam!!!!
Looney Tunes
26. 02. 2023 13.55
+16
Lepo, če bodo dejansko potem denar porabili, kot govorijo. 2 eur za cel dan ni nič strašnega, glede na to, da imajo garažne hiše v povprečju 1-2eur/h :)