Slovenija

Spremembe činov v Slovenski vojski

Ljubljana, 04. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska vojska bo prihodnji teden ukinila srebrne čine. V veljavi bodo ostali le osebni, torej zlati, ki so si jih pripadniki vojske pridobili z usposabljanjem in izkušnjami. Ponovno pa bodo uvedli čin generalmajorja. Ta naziv je že pridobil načelnik generalštaba Ladislav Lipič.

Lipič je generalmajor postal letošnjega 20. maja, čin pa mu bo prihodnji teden na posebni slovesnosti podelil vrhovni poveljnik SV in predsednik države Janez Drnovšek. Lipič si je čin generalmajorja prislužil med drugim tudi zaradi uspešne profesionalizacije Slovenske vojske.

Najbolj problematičen kader v Slovenski vojski so častniki

Polkovnik David Humar iz Generalštaba Slovenske vojske je povedal, da se bodo v drugi polovici junija odločali kako rešiti težave: z dodatnim izobraževanjem, premestitvijo na nižja in manj plačana delovna mesta ali pa celo s spremembo zakona.

So pa danes govorili tudi o kadrovskih problemih. Več kot petina pripadnikov namreč nima ustrezne izobrazbe za delo, kakršnega opravljajo, najbolj problematičnih je nekaj več kot 500 častnikov. Z uveljavitvijo zakona o obrambi bodo morali pridobiti ustrezno izobrazbo ali pa jih bodo prerazporedili na nižje delovno mesto z nižjo plačo. Te dni z njimi opravljajo informativne razgovore.

Trenutno kadrovsko stanje v SV

Vojska šteje okoli 5900 pripadnikov. Največ je še vedno podčastnikov, in sicer nekaj čez 2000, častnikov je okoli 1500, vojakov pa je le nekaj več kot 1400. Civilnih oseb je nekaj čez 750. Častniki, podčastniki, vojaki in civilne osebe so torej v razmerju 1 : 1,5 : 1 : 0,5, medtem ko je ciljno razmerje približno takšno, kot je v prvi brigadi Slovenske vojske. Tam je namreč omenjeno razmerje 1 : 3,4 : 11 : 0. Cilj je do leta 2008 doseči takšno razmerje za celotno vojsko.

Kandidatov za vojake je dovolj

Humar je pojasnil, da je trenutno stanje posledica hitre rasti vojske v preteklih letih, neskladja pa so nastala tudi zaradi naborniškega sistema, ko so potrebovali predvsem častnike za usposabljanje nabornikov
Humar je pojasnil, da je trenutno stanje posledica hitre rasti vojske v preteklih letih, neskladja pa so nastala tudi zaradi naborniškega sistema, ko so potrebovali predvsem častnike za usposabljanje nabornikov FOTO: POP TV

Humar je še pojasnil, da je zaenkrat dovolj kandidatov za vojake, saj se na vsako razpisano mesto prijavita po dva. Kljub temu po njegovih besedah ni dovolj narejenega za promocijo zaposlovanja. "Priznamo, nismo dovolj profesionalni pri tej zadevi in delamo tudi napake, vendar tisti, ki delajo in se trudijo, pri delu naredijo tudi kakšno napako," je dejal polkovnik. Glede tega je stotnik Simon Korez iz GŠSV dejal, da promocijo trenutno izvajajo na dveh ravneh. Ena je priprava celovite podobe promocijskega materiala za novačenje, ki naj bi bila izdelana v tem letu, trenutno pa poteka priprava promocijskega materiala za letošnje novačenje. V ta namen so že izdelali zvezke, značke in kravatne igle, v pripravi pa so tudi plakati.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA