Slovenija

Spremembe javnega plačnega sistema: 'Nihče ne bo na slabšem kot sedaj'

Ljubljana, 09. 02. 2023 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K., STA, D.J.
Komentarji
521

Vladna stran je izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju predstavila sindikatom. Med glavnimi cilji plačne reforme bodo zagotovitev ustreznega plačila zaposlenim v javnem sektorju, povečanje učinkovitosti javnega sektorja ter zagotavljanje kakovostnih in dostopnih javnih storitev. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je ob tem izpostavila, da "nihče ne bo na slabšem, kot je sedaj". Sindikati pa po predstavitvi nastopajo nekoliko zadržano. Kot ugotavlja vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, je pri izhodiščih "še veliko nejasnosti".

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Spomladi val protestov in stavk?
    09:04
    Iz 24UR ZVEČER: Spomladi val protestov in stavk?
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje glede prenove plačnega sistema
    03:25
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje glede prenove plačnega sistema
  • Iz 24UR: Izhodišča novega plačnega sistema
    03:23
    Iz 24UR: Izhodišča novega plačnega sistema
  • iz SVETA: Katere rešitve predlaga ministrica?
    05:23
    iz SVETA: Katere rešitve predlaga ministrica?
  • Ajanović Hovnik o plačni reformi
    26:00
    Ajanović Hovnik o plačni reformi

"Danes smo po dvomesečnem čakanju končno predstavili izhodišča za prenovo plačnega sistema vsem 45 reprezentativnim sindikatom javnega sektorja," je uvodoma povedala Sanja Ajanović Hovnik. V sklopu te predstavitve so jim predstavili analizo stanja v javnem sektorju. Govorili so o razlogih, ki so pripeljali do plačne reforme, o ciljih in o rešitvah, s katerimi bodo pristopili do plačne reforme. 

Analiza je pokazala, da je javni sektor v vseh segmentih neprivlačen za mlade iskalce zaposlitve. Nova plačna reforma bo zato skušala odpraviti ta segment. Cilj bo spreminjanje starostne skupine v javnem sektorju. "Povprečna starost v javnem sektorju je 50 let. Moramo se vprašati, kdo bo storitve, ki jih opravljamo v javnem sektorju, opravljal čez nekaj let," je povedala Ajanović Hovnikova. S plačno reformo bodo zato skušali javni sektor narediti bolj privlačen za mlade. 

"Naš ključni cilj je, da država v najširšem pomenu besede znova postane zaželen zaposlovalec, ki bo znal privabiti mlade. Prav zato nova plačna lestvica predvideva najvišje zvišanje plač v najnižjih plačnih razredih, kjer svojo karierno pot začenjajo mladi," je povedala Ajanović Hovnikova.

Širše pa so med glavnimi cilji plačne reforme zagotovitev ustreznega plačila zaposlenim v javnem sektorju, povečanje učinkovitosti javnega sektorja ter zagotavljanje kakovostnih in dostopnih javnih storitev. 

Sanja Ajanovič Hovnik
Sanja Ajanovič Hovnik FOTO: POP TV

Za dosego teh ciljev bodo potrebne tako plačna reforma kot druge strukturne prenove. Kot je opozorila ministrica, samo prenova plačnega sistema ne bo dovolj. Med drugim je omenila, da bilo treba ustrezno prenoviti kriterije za nekatere pravice javnih uslužbencev, kot so letni dopust, dodatek za stalnost, poklicno zavarovanje. 

Bistvene rešitve za dosego teh ciljev so nova plačna lestvica, vzpostavitev plačnih stebrov, ponoven pregled sistemov nagrajevanja in ponoven pregled potreb po ostalih spremembah po javnem sektorju.

Najprej pa bo treba odpraviti anomalije, je izpostavila ministrica. V javnem sektorju bi odpravili plače, ki so nižje od minimalne. Med najnižjo in najvišjo bi vzpostavili razmerje ena proti sedem in poiskali skupno osnovo za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev. 

Temu bo sledila ustanovitev plačnih stebrov, ki bi veljali za posamezne skupine javnega sektorja. "Pri plačnih stebrih smo gledali predvsem samo naravo dela in prišli do treh večjih poglavij. Ta razdelitev je vladni predlog, smo pa odprti tudi za predloge sindikalne strani," je dejala. Prvo poglavje so funkcionarji in direktorji, drugo poglavje so javni uslužbenci v širšem smislu (uradniki na ministrstvih, v neodvisnih regulatornih agencijah, policisti, vojaki ...). Tretje poglavje pa bodo javni uslužbenci v javnih zavodih (turistične organizacije, zavodi, kulturne organizacije, zdravstvo, socialno varstvo ...). 

Trenutni predlog za vzpostavitev nove plačne lestvice je, da se osnovne plače največ povišajo v spodnjem delu. Ob tem je ministrica izpostavila, da so plače varovane in da se ob prevedbi ne bodo nikomur znižale. "Nihče ne bo na slabšem, kot je sedaj," je zagotovila. 

Nova plačna lestvica bi izhajala iz minimalne plače in odpravila uvrstitve pod minimalno plačo. Ali drugače: prvi plačni razred bi bil po prevedbi plačne lestvice določen v višini minimalne plače. Novo plačno lestvico bi sestavljalo 67 plačnih razredov, pri čemer bi bilo razmerje med najnižjo in najvišjo plačo ena proti sedem.

Vrednost plačnih razredov plačne lestvice pa nameravajo usklajevati enkrat letno. Z usklajevanjem sicer nameravajo začeti takoj, predviden datum uveljavitve pa je do predvidoma 1. 1. 2024.
Vrednost plačnih razredov plačne lestvice pa nameravajo usklajevati enkrat letno. Z usklajevanjem sicer nameravajo začeti takoj, predviden datum uveljavitve pa je do predvidoma 1. 1. 2024. FOTO: Shutterstock

S predlaganimi plačnimi stebri bodo ločeno urejali specifike, ki veljajo za posamezne dejavnosti. Pri tem ostaja načelo enakega plačila za enako delo, bi pa znotraj stebra zagotovili primerljivost posameznih poklicev, torej enako plačilo za primerljivo delo znotraj posameznega stebra, je pojasnila ministrica.

Ob novi plačni lestvici in stebrih so med bistvenimi rešitvami predlagane reforme še prevetritev sistema napredovanja in nagrajevanja ter pregled vseh dodatkov v javnem sektorju in potreb po ostalih spremembah v javnem sektorju.

Vlada predlaga tudi zamrznitev napredovanj in redne delovne uspešnosti. To bi po besedah ministrice zamrznili, dokler ne začnejo v celoti izvajati novega plačnega sistema. Kot je dejala, namreč ravno v sistemu napredovanj ugotavljajo anomalije, saj se odlične ocene, ki so podlaga za napredovanje, "delijo kar vsepovprek". Obenem ta napredovanja pomenijo velika javnofinančna sredstva, ki jih lahko usmerijo v hitrejše uveljavljanje novega plačnega sistema.

Vrednost plačnih razredov plačne lestvice pa nameravajo usklajevati enkrat letno. Z usklajevanjem sicer nameravajo začeti takoj, predviden datum uveljavitve pa je do predvidoma 1. 1. 2024.

Te izsledke so na vladni strani danes predstavili sindikatom. Naslednje srečanje sindikatov in javnega sektorja bo 20. februarja – do takrat se bodo sindikati opredelili do vladnih izhodišč. 

Sestanek vlade in sindikatov javnega sektorja
Sestanek vlade in sindikatov javnega sektorja FOTO: Bobo

Sindikati ob izhodiščih za plačno reformo z nekaterimi pomisleki, predlog zamrznitve napredovanj zanje sporen

Po današnji predstavitvi izhodišč za reformo plačnega sistema v javnem sektorju vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj ugotavlja, da je še veliko nejasnosti. Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek napoveduje dolgotrajna in naporna pogajanja. Za oba pa je sporen predlog zamrznitve napredovanj.

Kot je v izjavi ob koncu ugotavljal Počivavšek, je današnja razprava potrdila, da bodo pogajanja zagotovo dolgotrajna in naporna, kar je bilo sicer pričakovano, saj gre za precej zahtevno materijo. Če se nekateri vladni predlogi prekrivajo s tistimi, ki so jih podali sindikati, pa bodo po njegovih predvidevanjih nekateri povzročali izjemno velike težave oz. bodo deležni nasprotovanja. Kot je poudaril, pa so pravo mesto za reševanje teh vprašanj pogajanja. Prvič se bodo na njih sestali 20. februarja.

Štrukelj je po predstavitvi izhodišč ugotavljal, da se je danes postavilo več vprašanj, kot so dobili odgovorov. "Konkretnih rešitev ni, tiste smeri, ki so nakazane, so lahko čisto v redu, lahko so pa tudi problematične in to moramo razčistiti v naslednjih krogih," je menil.

Jakob Počivavšek
Jakob Počivavšek FOTO: 24ur.com

Sama napoved vzpostavitve plačnih stebrov, znotraj katerih bi se urejala plačna razmerja za posamezne skupine v javnem sektorju, po Štrukljevih besedah ni toliko problematična, kot je zanj problematično, če bodo med stebri razlike na primer tudi, ko gre za obseg napredovanj, za višino sredstev, ki bodo rezervirana za delovno uspešnost, in podobno. V tem delu pričakujejo dodatne odgovore, je dejal Štrukelj.

Prav tako po njegovih navedbah niso bila povsem enoznačna vladna pojasnila, kako se bo odpravljajo plačna nesorazmerja. Da so glede odpravljanja plačnih nesorazmerij v tem trenutku še nejasnosti, je ocenil tudi Počivavšek. "Na kakšen način točno se bo preverjalo primerljivost med delovnimi mesti in povzročena nesorazmerja, je danes ostalo še nekako v zraku," je dejal.

Branimir Štrukelj, SVIZ
Branimir Štrukelj, SVIZ FOTO: POP TV

Tako za Počivavška kot Štruklja pa je sporen vladni predlog zamrznitve napredovanj. Gre za zelo, zelo tvegano napoved, še posebej, ker nekateri deli javnega sektorja brez napredovanj tako rekoč ne morejo funkcionirati, je menil Štrukelj. Počivavšek je predlog za zamrznitev napredovanj in izplačevanja delovne uspešnosti izpostavil kot enega najbolj spornih vladnih predlogov. Precej težav vidi tudi v tem, kako je vlada opredelila razmerja med posameznimi stebri in to, kaj naj bi se v njih urejalo. Ocenjuje namreč, da utegne to voditi do velikih razlik v plačah med posameznimi dejavnostmi.

V Sindikatu državnih organov Slovenije po drugi strani v vzpostavitvi plačnih stebrov vidijo priložnost, da nekaj dosežejo tudi za uradništvo. Kot je dejal predsednik sindikata Frančišek Verk, so bili doslej vedno nekje na zadnjem mestu, prednost pa so imele velike skupine, kot sta zdravstvo in šolstvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (521)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
10. 02. 2023 14.48
+1
Kaj najbolj moti sindikaliste ob načrtu Hovnikove, to da ne bodo mogli več procentov uspešnosti po simpatijah, pa tudi nezasluženih napredovanj ne, 20.000 ljudi preveč je v Javnih službah, tiste poslati domov, in ostali naj spijejo jutranjo kavico do 8h, ter začnejo delati in ne do 9h kot do sedaj, potem pa kontrolirati kdeo porabi za kosilo 1 h in ne 2 h kot to počenjajo, in to izvajajo tako da jim sodelavci, sodelavci tolčejo kartico kot da bi delali, gospe pa v shoping, in delo se konča ob 15h in ne da spravljajo mizo že ob 14.30h, in vse bo OK., pa tudi sindikalisti naj povedo če sploh kaj delajo, razen sindikalnega dela.
prašek
10. 02. 2023 15.15
+1
Kaj pa naj sindikalist dela, če ne sindikalno delo ??????? sam prašam
kr en 123
10. 02. 2023 11.12
+0
Najbolj zabavno je, da je Goloba izvolil javni sektor, ki bo zdaj šel na ulico protestirat...
Ugovor vesti 133.člen
10. 02. 2023 10.52
+1
Dokaz, ko je nekaj že vnaprej obsojeno na propad. Razmerja 1:4, masa za plače ostane ista, znižajo se visoke in srednje visoke plače, zvišajo se najnižje in tiste, ki so vmes do srednjih plač. Najnižja 1.500 €, najvišja 6.000 € bruto. Pa ga imamo, nov, vzdržni in pošten plačni sistem. Napredovanja in dodatki pa samo znotraj razmerja 1:4. Ne rabimo stebrov, ker se bo z njimi tudi vse podrlo, kot z razmerjem 1:7, ki je sedaj. Če bi se zmišljeval, karkoli, bi manj kiksnil od te vlade.
ŠKIS
10. 02. 2023 10.41
+0
Samo upokojenci
ssbobo
10. 02. 2023 10.31
+0
Da..... predvsem zaslužni člani komsomoljata pa odpisani politiki...... boh sonca pa soli
zibertmi
10. 02. 2023 10.26
+0
Nekako se razume, da vsakdo,še posebej desni, ne razume recitala Svetlane Makarovič, ki ga je imela na koncu proslave ob podelitvi Prešernovih nagrad Cankarjev dom 7.2.2023. JE PA VSAKEMU JASNO KAJ JE DAVNEGA LETA 2013 PRED TV KAMERAMI IZJAVIL Janez Janša pa še danes uničuje državo in deli ljudstvo na vse mogoče načine in zmeraj najde nov način, da mu ljudje nasedajo sedaj recimo se je spravil RUŠITI sedanjo vlado preko UPOKOJENCEV.izjavil je ,da če bo napredek se bo upokojil.v vsem ga je takratna vlada prehitela
ssbobo
10. 02. 2023 10.32
+0
Žviš v diktaturi neobveščanja ....... lol
zibertmi
10. 02. 2023 11.01
+1
18 koledarskih let, kar je bil princ teme na položaju,pa res
zibertmi
10. 02. 2023 10.24
+3
kot je izjavila rosvitka na rtv je virant za reformo plačnega sistema v JU potreboval 4 leta.je pa pozabila ,da sta skupaj z janezem,da ne rečem čigavim,čez noč ustvarila zujf,ki je vsem upokijence,ne samo tistim,kiniso imeli pogojev za upokojotev takrat, vzel veliko denarja.je pa covit vlada res dala samo tistim bonbončke,ki niso šli v pokoj z oddelano dobo in starostjo.ostali so bili čez cenzus pomoči
ROMELS
10. 02. 2023 10.57
-3
če ni bilo rešiteljice Slovenije, EU Trojke, je to bil še premalo restriktiven ZUJF., ki je nekako zaviral preveč požrešno javno porabo.
zibertmi
10. 02. 2023 11.00
+2
tole bo ja.pejt v cerkev pa še zame daj nekaj v puščico
ROMELS
10. 02. 2023 11.06
+2
ROMELS
10. 02. 2023 11.08
+0
zibertmi
10. 02. 2023 11.31
+3
saj je vseeno kam.dejstva te ne zanimajo ali pa niso res ,po tvoje ali vaše.vlada leta 2012 mi je z zujfom ukradla 8.5% pokojnine,kot tudi ostalim,kiso takrat bili v pokoju.in pric je izjavi,da se bo upokojilleta 2013 na takratni javni rtv,če bodo parametri v slovenijio šli navzgor.in so šli ,ona še vedno sedi ,kot edini pravnomočno obsojeni poslanec,verjetno na svetu,v parlamentu
zibertmi
10. 02. 2023 11.34
+2
Če je Janez Janša mož beseda, se bo upokojil kot politik. In mirno užival v blagostanju gospodarske rasti... "Če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast ... potem ... se jaz upokojim kot politik in bom užival v tem blagostanju", je pred skoraj tremi leti javno obljubil Janez Janša. Slovenija od leta 2014 beleži več kot 2—odstotno letno gospodarsko rast.Slavko Bobovnik, ki je 19. decembra 2013 vodil Tarčo na TV Slovenija, očitno ni bil presenečen nad takšno suvereno izjavo
ROMELS
10. 02. 2023 11.38
+1
po krivem obsojeni. Koliko so pa ukradli moškim upokojencem po letu 2013-2021????? pa ni bilo nobenega zujfa ali EU trojke.
Cunku Fani
10. 02. 2023 10.03
-2
zoran pušenjak
10. 02. 2023 09.45
+8
Gospodarstvo bo na slabšem, tega pa nesposobna ministrica ne ve
Anion6anion
10. 02. 2023 09.35
+4
Ker se proračun fila s plačami iz gospodarstva kjer je že večina ljudi na minimalni plači , lahko javna uprava ,le sanja o povišanju plač. Aja , se bomo zadolžili , spet!
Davidoff297
10. 02. 2023 09.30
-2
Od besed je težko živeti 😠😡🤬
misekmali
10. 02. 2023 09.26
+1
Če bodo nekateri mnogo na boljšem, so in bodo ti na dnu čedalje na slabšem. Zato ministrica ne laži.
Anion6anion
10. 02. 2023 09.25
+8
45 sindikatov se bo pogajali z vlado. Ljudje 45!!! Sindikatov ???? Koliko ljudi se torej napaja iz članarin delavcev??? Marš pa sindikati. Skrbijo za lastne vidike plače.
Mister iks
10. 02. 2023 09.05
+5
Vse ok naj imajo pač minimalca itn. Ampak kako jih bomo pa prepričali da naj delajo hitreje, ne pa kot slow moušen?
zajebant1
10. 02. 2023 09.05
+2
Levi nateg noben ne bo imel slabše to je res imel bo pa tako še naprej
Patriot79
10. 02. 2023 09.02
+7
Se pravi, vsi bodo dobili več, nihče ne bo na slabšem, budget za plače se bo občutno povečal -cca pol milijarde - kaj sledi? Novi davki, splošna obdavčitev nepremičnin, povečanje obdavčitve dela...na koncu bomo vsi imeli manj, kot zdaj....bravo, zdaj je Svoboda in lahko plešemo...
zajebant1
10. 02. 2023 09.05
+1
Patriot79
10. 02. 2023 09.08
+5
zajebant1 - zakaj bi pa potem podpisal novo pogodbo, če ne dobim več? Morali bodo dati več, če ne ne bo splošnega strinjanja javnega sektorja...
Anion6anion
10. 02. 2023 09.23
+6
V gospodarstvu je tako, če ne podpišeš nove pogodbe ,se ti prekine delovno razmerje. V javni upravi ste pa zaščiteni kot kočevski medvedi.
Japa Jade
10. 02. 2023 10.15
+2
Anion, ni čisto tako, tudi v JU lahko dobiš odpoved z danes na jutri. Ali pa tako kot je delal ČERNAČ ((JJ jeva desna roka ), ki je enostavno rekel, ali čakanje doma ali pa odpoved. To je bilo v času vladavine Janše, ko je bil Černač na koheziji še minister. Sek že prej napisal, da so za napredovanja najboljše veze, za odpovedi, pa če nimaš vez, aja, pa še prestavjo te lahko kadar jim paše do 70 km stran od tvojega stalnega bivališča. Tolk o medvedih.
vezuv_
10. 02. 2023 15.52
še huje so zaščiteni in tudi od korita se nočejo odlimati in od državnega seska tudi ne.
snežek
10. 02. 2023 08.49
+3
Kakorkoli obrnemo, sindikatom ni všeč. Ni jim všeč, kako je sedaj, ni jim všeč, kako naj bi bilo po reformi, čeprav so povabljeni k sodelovanju z vlado, da skupaj ustvarijo nek plačni sistem, ki bo vzdržen. Ministrica je fenomenalna, ekstremno jasna in konstruktivna, Štrukelj je bil prav nebogljen v svojem govorjenjem brez repa in glave. Ministrica jasno pove, da bodo prevetrili vse dodatke in privilegije in postavili nov sistem iz temeljev, kar je povsem logično. Sindikati naj pomagajo vladi ugotoviti specifike glede nagrajevanja in napredovanja, ki pa mora biti povezano tudi s kvaliteto dela. Uradnik, ki od državljana pri okencu vestno zahteva birokratski nesmisel, še ni dober uradnik. Dober bi postal, če bi se zavzemal, da bi tako neumnost odpravili in državljanu olajšali življenje. Ko bodo postavili taka merila, se bo kar na enkrat zmanjšalo število birokratskih operacij in posledično se bo pojavil višek zaposlenih uradnikov v JU. Sistem nagrajevanja mora biti tak, da bo torej omogočal samoočiščenje in samoozdravitev JU. Žal je sedaj očitno tako, da si uradniki z izmišljanjem birokratskih operacij sami ustvarjajo delovna mesta. Tak način je potrebno presekati, kar naj bi omogočala sedaj ta reforma. To mora biti cilj!
vezuv_
10. 02. 2023 08.48
+2
Sprejeti zakon, da ko oseba dopolni 60 let in ima delovno dobo 40 let, da takšna oseba odide v penzijo. Na ta način se sprosti delovno mesto za mlajše. Z dvigovanjem delovne dobe in starostne meje za upokojitev, to se ne bo doseglo in mladi bodo odhajali, saj do zaposlitev ne morejo pridet, ker delovna mesta zasedajo starejši, manj efektivni ljudje.
Dejan Krk
10. 02. 2023 08.44
+2
Jaz bi tisto razmerje 1:7 postavil tako da bo realno deficitarni kader (npr kuhar) sluzil 7k mesecno, magister v pisarni pa minimalc. To je trzno gospodarstvo.
zmerni pesimist
10. 02. 2023 08.42
-2
Na boljšem razen posameznikov tudi ne