Slovenija

Spremembe na področju dela: 30-urni delavnik in pravica do odklopa

Ljubljana, 27. 06. 2023 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za delo je v ponedeljek v javno obravnavo poslalo osnutek novele zakona o delovnih razmerjih, ki med drugim prinaša oskrbovalni dopust in 30-urni polni delovnik ter posebej naslavlja pravice žrtev družinskega nasilja. Socialni partnerji pogajanj niso zaključili, se pa s sprejemom mudi zaradi rokov za implementacijo evropske zakonodaje.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Zakon o delovnih razmerjih
  02:23
  Iz 24UR: Zakon o delovnih razmerjih
 • Iz SVETA: Spremembe na trgu dela
  02:59
  Iz SVETA: Spremembe na trgu dela

 

Ministrstvo se je za poseg v zakon o delovnih razmerjih, ki velja za malo delavsko ustavo, odločilo, ker mora Slovenija v nacionalni pravni red prenesti dve evropski direktivi, hkrati pa je želelo vanj vnesti še druge spremembe. Prvi osnutek novele je bil pripravljen konec lanskega leta, pogajanja v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) pa so se začela decembra. Glede na objavljen dokument se je minister za delo Luka Mesec odpovedal sprva predvideni obvezni božičnici in dodatku za sobotno delo.

Delavec bi lahko po šestih mesecih zahteval redno zaposlitev za nedoločen čas.
Delavec bi lahko po šestih mesecih zahteval redno zaposlitev za nedoločen čas. FOTO: Adobe Stock

Na strani e-uprava objavljeni osnutek v sklopu prve direktive spodbuja bolj predvidljive zaposlitve. V tej luči delavcu denimo omogoča, da po šestih mesecih zaposlitve zahteva zaposlitev za nedoločen namesto določen čas ali zaposlitev s polnim namesto krajšim delovnim časom.

Delodajalec bo delo na domu lahko zavrnil le z utemeljitvijo, uvaja se pravica do odklopa

V sklopu druge direktive medtem spodbuja usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Veljavno ureditev instituta dela na domu dopolnjuje tako, da ga bo mogoče odrediti z aneksom k pogodbi o zaposlitvi, medtem ko je zdaj treba skleniti novo pogodbo, delodajalec pa se bo moral v primeru, da bo delavec zaradi potreb usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja zahteval delo na domu, odzvati in podati razloge za morebitno zavrnitev.

Prekomerno delo
Prekomerno delo FOTO: Dreamstime

Osnutek v tem delu prinaša tudi pravico do odklopa, saj "nove informacijske in komunikacijske tehnologije omogočajo nenehno dostopnost delavca, kar povzroča intenzifikacijo dela" ter "zameglitev meje med službenim in zasebnim časom". Glede na zapisano bi bil delodajalec po novem delavcu dolžan zagotoviti, da v času izrabe pravice do počitka oz. upravičene odsotnosti ni na razpolago.

Skladno z drugo direktivo se predpisuje tudi petdnevni oskrbovalski dopust za nego družinskega člana ali osebe v skupnem gospodinjstvu, ki pa bo v nasprotju s prvotnimi načrti neplačan.

Žrtve nasilja v družini v skrajšan delavnik, za vse ostaja možnost 30-urnega delavnika

V drugem delu prenove zakona izstopajo rešitve, s katerimi se naslavlja žrtve nasilja v družini, ki naj bi jih bilo vse več. Na novo je predvideno, da lahko delavec, ki je žrtev takšnega nasilja, predlaga zaposlitev za krajši delovni čas, v primeru urejanja zaščite, pravnih in drugih postopkov na institucijah ter odpravljanja posledic nasilja v družini pa je upravičen do desetih dodatnih dni plačane odsotnosti, pri čemer mora delodajalcu predložiti ustrezno potrdilo pristojnega centra za socialno delo. Delodajalec naj takemu delavcu ne bi smel odpovedati pogodbe o zaposlitvi.

Trgovka
Trgovka FOTO: Adobe Stock

Tudi v novem osnutku kljub javnemu nasprotovanju nekaterih predstavnikov delodajalcev ostaja možnost 30-urnega polnega delovnega časa, k uvedbi katere se je koalicija zavezala v koalicijski pogodbi. Subvencioniranje podjetij, ki bi se odločila za to, ni predvideno. Zdaj je minimum za poln delovni čas določen pri 36 urah.

Spremembe so še vedno predvidene tudi pri agencijskem delu, s čimer se "zasleduje temeljna funkcija agencijskega dela, ki je zagotavljanje delovne sile za primere začasno in občasno povečane potrebe po delu". Ministrstvo želi uvesti dodatno omejitev števila agencijskih delavcev v podjetjih na 15 odstotkov (zdaj 25 odstotkov, pri čemer to velja le za velike delodajalce). Načrtuje se še, da bi agencijski delavci na čakanju, ki zdaj prejmejo 70 odstotkov minimalne plače, po novem prejeli 80 odstotkov plače iz preteklega meseca.

Dodaja se nov člen o subsidiarni odgovornosti, skladno s katerim je za izplačilo plač delavcev podizvajalcev, če jih ti ne poravnajo, odgovoren delodajalec, ki je podizvajalca najel, in sicer ne le v primeru čezmejnega izvajanja storitev kot trenutno, temveč vseh.

Osnutek tudi zaostruje postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, za kar se je že v času prejšnje vlade zavzel Sindikat policistov Slovenije. V DZ je poskušal s svojim predlogom novele, a neuspešno.

Hkrati prinaša dodatno zaščito delavskih predstavnikov. Če bi sindikalni zaupnik v sodnem postopku uveljavljal nezakonitost odpovedi, bi se zadržanje odpovedi podaljšalo do odločitve v sporu na prvi stopnji. V času, ko bi mu delodajalec prepovedoval opravljanje dela, pa bi bil upravičen do zvišanja nadomestila plače.

Med drugim so predvideni še 48-urni tedenski počitek enkrat mesečno, v zvezi s katerim je bilo prav tako že zaznati uradne pomisleke delodajalcev, možnost izredne odpovedi delavca zaradi neizplačila nadomestila plače, nadgradnja pravil glede posredovanja pisnega obračuna plače ter uporaba zastaralnega roka petih let za denarne terjatve iz delovnega razmerja.

Pogajalska skupina socialnih partnerjev bi morala minuli četrtek izvesti še en krog pogajanj o osnutku, a je ministrstvo srečanje odpovedalo. Komentarje v javni obravnavi je mogoče oddati do 10. julija, spremembe naj bi bile kmalu tudi na vladi. Sloveniji se namreč zelo mudi, če se želi izogniti plačilu kazni zaradi neimplementacije evropske zakonodaje.

 • Prenosnik Lenovo
 • Garmin ura
 • Wasup sup deska
 • Mitsubishi klima
 • Hisense TV
 • Krovni

KOMENTARJI (356)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
28. 06. 2023 18.22
+0
Sploh pa ne vem zakaj ljudem v službico; 30urno ali 50urno! Doma naj bodo tisti;ki imajo vsega dovolj! Nekdaj so bile ženske z otroki doma ; očetje so delali! Dan danes pa mami ; oči službo! Babi; dedi penzijon! Pol vikende na morju! Pol hiško pa vrt okol ali neko malo posestvo ipd! A tak človk sploh rabi službo! Potreben bi bil socialni selekt! Kdo na račun službice” bogati”; in kdo jo res potrebuje!
Amasakul
28. 06. 2023 16.50
+1
Vsak vikend se odklopim, edin problem imam v pon. v službo, ker me je samega strah, toliko je bilo vsega norega ...
Gašper15
28. 06. 2023 14.33
-6
Ma mi smo Švica. Zato se pa danes mladim ne da več delati raje malo preprodajajo kot pa da bi filali državni proračun. En delavec dela dva tedna in pol zase en teden in pol za državo ter enega za podjetje. Rad pa bi videl vse tiste ki so pametni in vidijo samo dobre stvari in ne vidijo ozadja prosim odprite svoje podjetje ;)
el capitano
28. 06. 2023 14.59
+2
Ti Švice nisi vidu od daleč ,ker Švica v bistvu ni Švica ,ampak država tuge..
oježeš
28. 06. 2023 13.12
+4
Ljudje postajamo vedno bolj pomehkuženi. Kje so bili časi, ko je pouk v osnovni šoli potekal tudi v sobotah, ko so ljudje garali v tovarnah, pa ni bilo nobenih stresov in pregorenj. Delalo se je in ustvarjalo, kar so potem nekateri zapravili, ljudi pa pomehkužili. Danes se za pehanjem denarja izmozga ogromno ljudi, kljub uporabi neštetih tehničnih pripomočkov pa ljudje ne morejo več normalno opravljati dela ali pa si ga zakomplicirajo do skrajnosti, namesto da bi se delo poenostavilo in pomehkuženosti dalo malo pavze.
oježeš
28. 06. 2023 13.14
+3
Pa da naj dodam. Zakaj v privatnem sektorju kljub temu, da marsikdo izkorišča delovno silo ni toliko teh pregorenj in stresov.
User2169913
28. 06. 2023 14.16
-5
el capitano
28. 06. 2023 15.00
+3
Cupko
28. 06. 2023 13.08
+0
Ti levaki bi delali zakone za delo, pa nimajo niti dneva zaposlitve v gospodarstvu. Ko bojo kdaj kaj ustvarili z rokami in ne samo v javnem sektorju, pa naj se javijo
el capitano
28. 06. 2023 15.01
-1
No..v slovenskem gospodarstvu ,delajo manj izobraženi ljudje .
jutri_pa_res
28. 06. 2023 10.52
-1
Levico so volilci na zadnjih volitvah skenclali za polovico na 4.3% in je torej za 0,3% sploh prestopila parlamentarni prag. Kljub temu ima nesorazmerno velik vpliv na delovno, davčno in gospodarsko politiko Slovenije, zaradi česar se dela nenormalna škoda gospodarstvu, ki je v strmem padu (letos za cca. 8%) in ne vem, kam bo šlo naprej. Tudi uspešna tuja podjetja odhajajo v A ali DE, saj je pod temi pogoji in glede na to, v katero smer delovnopravna zakonodaja gre, tukaj nemogoče konkurenčno poslovati.
jutri_pa_res
28. 06. 2023 10.55
-2
V letu 2022 nas je prvič po gospodarski razvitosti prehitela Češka, ki je leta 1991 začela s pol manjšim BDP kot Slo. Komu zdaj še ni kaj jasno in kaj je še treba, da levaki pridejo k pameti?
JApajaDAja
28. 06. 2023 12.47
-5
levica je v zadnjih urah "štetja" prestopila parlamentarni prag...te resorje so dobili, ker so edini od te vlade imeli program-pa kakršenkoli je že bil!
jutri_pa_res
28. 06. 2023 10.49
+0
Kako pa kaj raste Kordiševa firma? Baje so plače od 2 jurja navgor, dela se 30 ur/teden, kdor želi, lahko dela od doma, dopusta je 50 dni/leto, regres in božičnica sta maksimalna in masten dobiček se deli med zaposlene, namesto da bi ga pograbil kakšen kapitalist. Narod, pozanimaj se...
JApajaDAja
28. 06. 2023 12.49
-2
bo mihec zopet "malo obšel" zakon-on sme!
Zalchi
28. 06. 2023 10.48
+2
V privat sektorju to ne bo ugledalo luči. V javnem pa že zdaj delajo max 3 dni v tednu, pa še to ne 8h/dan. Tako, da se bo vse skupaj poznalo samo na papirju.
JApajaDAja
28. 06. 2023 10.00
-1
žena trpi,ker je nekje "tam"...en otrok je "nekje tam",dva otroka sta malo tu-malo "tam"...ljubica pa tesno ob njem...ja,takšne ženske rabijo zaščito!
zdravkob
28. 06. 2023 09.12
+2
Pol se pa še "naslavlja" žrtve!!! Za božjo voljo! Ne morem brat naprej.
JApajaDAja
28. 06. 2023 10.01
+0
...in tako se prožijo problemi z neomejeno časovnico,kljub vsem analizam in opolnomočenostim!
zdravkob
28. 06. 2023 09.09
+6
Spet "naslavljate" pravice! Slovenščina!!! Kdo nam jo bo čuval. če ne vi novinarji.
An ban pet podgan
28. 06. 2023 08.40
-2
Ja,dokler bo hladilnik poln.
An ban pet podgan
28. 06. 2023 08.39
-3
Še 30 ur bo preveč, sploh za mlade,ki bi delali 1dan,dva dni ne pa spet 1dan. Aja pa še to v pisarni,ker mamice ne pustijo v proizvodnjo.
Esprit
28. 06. 2023 08.16
+3
kot nekateri v komentarjih zagotavljajo. Človeški razvoj ni mogoč. Razvoj družbe ni mogoč. Razvoj družbenoekonomskih sistemov ni mogoč. Razvoj duševnosti ni mogoč. Vse mora biti ohranjeno iz 18. - 19. stoletja, v katerem je bil uveden 8-urni delavnik. Dejstvo je, da se ljudje na žalost tehnološko zelo hitro razvijamo, ob tem pa naša osebni razvoj, naše vrednote, etika, miselnost, filozofija, socialno-ekonomski sistemi, ki iz tega sledijo...nikakor ne sledi hitrosti razvoja tehnologije. In to ustvarja našo družbo, zakone, socialno-ekonomske sisteme...vso ''normalnost.'' Družbeno se razvijamo izredno počasi, in ohranjamo sisteme, ki so bili ustvarjeni v poznem 18. stoletju....in tukaj v komentarjih je mnogo mnenj...ki zagotavljajo, da drugega kot ohranjanje zakonov iz 18. stoletja ni mogoče narediti.....
mackon08
28. 06. 2023 08.13
+9
Kje pa bodo jemali delavce kjer se dela 24/7 dni na teden? Tam kjer jih je zdaj 5 jih bo moralo biti 7.
mackon08
28. 06. 2023 14.24
+1
Minusarji malo matematike vam ne bi škodilo.
Krneki 00
28. 06. 2023 08.04
+4
sliši se lepo a neizvedljivo....z tem nas bodo samo še par stopničk nazaj postavili..... bedarija
Fatima 388
27. 06. 2023 21.59
-4
Zdaj ,ko imamo našo svobodo ne bomo več rabili delati samo še proslave in zabave .
TOP MOJSTER
27. 06. 2023 21.59
+1
Kako je sedaj? Ta pct potrdila še mormo met al kako? Še veljajo al ne, policaji še zahtevajo? Kaj je sedaj z qr kodo???????
Miran Petek
27. 06. 2023 21.56
+5
Pa tole so pa že res komedije, be toliko zaradi 30urnega delovnika (to je bilo po dogovoru že sedaj možno, pač za nižjo plačilo), pač pa tole s pravico do odklopa, kot da je to nekaj, kar ni samoumevno (tistim, katerim ni, so očitno matohisti!!)… pa koga to zafrkavajo⁉️🤦‍♂️
btbslo
27. 06. 2023 21.49
+12
Vse vlade v samostojni drzavi so bile slabe. Korupcije, prodaja nasih podjetij, omogocanje bogatenja tajkunov itd. Samo tako slaba kot ta, se pa ni bila. Nisem ne na levi in ne desni