Slovenija

Depolitizacija Policije? 'To spominja na ravnanje prejšnje vlade'

Ljubljana, 03. 12. 2022 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadej Grešovnik, STA
Komentarji
249

Ob vse glasnejših namigovanjih, da ministrica Tatjana Bobnar ne uživa več zaupanja premierja Roberta Goloba, se vrstijo ostri odzivi in pozivi vladajoči politiki. Odločitev vlade, da ne podeli polnega mandata šefu Policije Boštjanu Lindavu, spominja na ravnanje prejšnje vlade, ki ni želela imenovati evropskih tožilcev, so se ostro odzvali v Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij. Zaskrbljeni so tudi v Sindikatu policistov Slovenije, saj da se v javnosti pojavljajo imena akterjev iz ozadja, ki so si v preteklosti že skušali podrediti Policijo.

Trenja na relaciji Golob - Bobnar in izjava ministrice, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja Policije, so po besedah šefa sindikata policistov opozorilo, ki nas lahko skrbi."Upam in si želim, da so te govorice samo govorice. V nasprotnem primeru pa mislim, da je to zelo resen signal in alarm celotni slovenski družbi, da se kaj takšnega ne sme dogajati," je dejal Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije.

Na nogah so tudi nevladniki, ki od oblasti pričakujejo, da bo izpolnila predvolilne obljube o depolitizaciji Policije. Neimenovanje Boštjana Lindava, ki očitno uživa zaupanje ministrice, lahko razumemo tudi kot poseg v delovanje Policije.

"Tu se mora politika ustaviti, takšno vmešavanje je nedopustno. Situacija morda lahko spominja na neimenovanje tožilcev v prejšnji vladi," je dejala Katarina Bervar Sternad iz Pravne mreže za varstvo demokracije, ki je dodala, da so takšnemu vedenju nasprotovali že takrat in mu bodo nasprotovali tudi zdaj. 

Nekdanji notranji minister v vladi Janeza Janše je prepričan, da se politika tako ali drugače vpleta v delovanje Policije. "To so neke floskule. Vpliv na Policijo vedno je bil in vedno bo. Lahko pa se strinjam z Bobnarjevo. Verjetno, predpostavljam, je celo resno mislila s tem, da se bo polika ustavila pred vrati generalnega direktorja Policije. Pa se ne!" je dejal Vinko Gorenak, ki sicer dvomi, da bi predsednik vlade sam presojal, ali je Lindav primeren za vodenje Policije.

Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar
Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar FOTO: Luka Kotnik

"Posebej se mi zdi problematično dejstvo, da se pojavljajo imena ljudi iz ozadja oziroma nekih akterjev, ki so tudi v preteklosti že pokazali tendence po obvladovanju Policije," je izpostavil Mlekuš.

Krhanje idile v vladnih vrstah pozorno spremljajo tudi v politični opoziciji. "Poglejte, ti signali me lahko skrbijo. Upam pa, da temu ni tako. Tako kot upam vedno," je dejal poslane NSi Jernej Vrtovec. Dodal je, da je treba narediti "res velik zid in distanco".

Na stranko Gibanje Svoboda smo naslovili več vprašanj, med drugim: zakaj vlada ni podelila polnega mandata vršilcu dolžnosti generalnega direktorja Policije in ali drži, da bi utegnila Bobnarjeva zaradi nesoglasij zapustiti vladno ekipo. Kot so sporočili, bodo nejasnosti pojasnjevali prihodni teden.

'Pripravljamo zakonodajo, ki bo NPU-ju omogočila večjo samostojnost'

Na ministrstvu za notranje zadeve in Policiji medtem pripravljajo novelo zakona o organiziranosti in delu v Policiji, s katero bodo spremenili način imenovanja in razrešitve generalnega direktorja Policije in direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), in sicer na način, da ne bosta odvisna od vsakokratne volje politike, so sporočili.

Novela bo, kot navajajo na ministrstvu, NPU omogočila večjo samostojnost.

Policija
Policija FOTO: Luka Kotnik

Glede namigov, da naj bi Bobnarjeva Golobovo podporo izgubljala, ker naj bi prepočasi odpravljala posledice domnevnih političnih posegov prejšnje vlade v Policijo, med drugim v NPU, so na notranjem ministrstvu zatrdili, da ima NPU že zdaj vse možnosti za delo, kot jih je imel pred 2020. "Julija je bila namreč sprejeta sprememba zakona o organiziranosti in delu v Policiji (civilna iniciativa), ki je odpravila škodljive spremembe, ki jih je uvedla predhodna vlada," so zapisali v izjavi.

V današnji krajši izjavi za javnost so jo posredno podprli tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije, kjer so zapisali, da podpirajo prizadevanja za strokovno in zakonito delo ministrstva za notranje zadeve in Policije. "Nasprotujemo vsakemu političnemu vmešavanju v delo represivnih organov, saj to predstavlja grožnjo spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vladavini prava. Opozarjamo tudi na nedopustnost samovoljnega sklicevanja nosilcev politične moči na pričakovanja in zahteve 'protestniške' civilne družbe. Za varstvo demokratične in pravne države, ki bo na temelju zakonitega, transparentnega in strokovnega delovanja zagotavljala enake pravice za vse, smo si pri Pravni mreži prizadevali pod prejšnjo oblastjo in si bomo tudi v prihodnje," so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Challenger71
05. 12. 2022 15.57
+1
Čas je za nov zakon o kadrovanju in vodenju v vseh vrstah javnih služb, vključno s policijo, pa ne bo več težav z vpletanjem politike 😃
borjac
04. 12. 2022 14.10
+7
Golob bo moral biti v tem primeru biti zelo, zelo pazljiv in utišati jastrebe v lastnem kabinetu, predsednika Vlade, kajti odstop Notranje ministrice ne bo odmeval samo v Sloveniji ampak tudi v Evropi, kajti Notranje ministrstvo je v Demokracijah najbolj pod lupo, ker je represiven organ, še posebej ker Bobnarjeva navaja kot vzrok možnega odstopa, mešanje Politike-Goloba- v delo in kadrovanje Policije, in kar naenkrat se bodo volivci vprašali, v čem pa je Golob različen od Janše ?? samo v dolžini las, torej Golob pazljivo, zelo pazljivo, očiščenje policije lahko izvedeš tudi malce bolj potiho, ne pa z takim hrupom., kajti nezaupanje, kritike, padec podpore ne bo pokasiral jastreb Črnec in .........., ampak ti predsednik Gibanja Svobode in premier Slovenije, v slučaju popolnega padca, pa bo Črnec pač zamenjal gospodarja, on je namreč "najemniški vojak".
Vitruvio
04. 12. 2022 13.09
-5
Bobnarjeva ne razume delovanje vlade. Sprejemanje lastnih odločitev ministrov v vladi je pokazal Počivalšek ,ki je zanemaril finančno ministrstvo pri svojih poizkusih ustvarjanja slovenskega gospodarstva po vzoru neoliberalizma .Vlada ima skupne jasne cilje vseh ministrstev in morajo se dogovoriti o tem . Trmoglavljenje je otroško .
Castrum
04. 12. 2022 13.07
-3
Dejansko se mi Bobnarjeva prav smili. Je bila izkoriščena na račun populizma. Klofuta, ki ji jo je dal Robert je res ponižujoča. Časten bi bil njen odstop, ker v nasprotnem primeru bo samo ponižna izvrševalka.
piu
04. 12. 2022 11.52
-2
nič od vas.......sama teorija in retorika....
piu
04. 12. 2022 11.50
-4
Lewaci, rešitev je preprosta, odpokličete Bobnarco in Lindava, ki so bili politično kadrovani, nato spremenite zakon o delovanju policije v delu, ki določa imenovanje funkcionarjev na položaje in problem je rešen......
piu
04. 12. 2022 11.51
-4
Šele potem bo Bobnarca lahko govorila o depolitizaciji policije......
M_teoretik
04. 12. 2022 11.14
+0
Nad Janezom je bilo lahko le modro nebo. Tega zdaj ni, in to smo tud hotli. Svečkarji, ki tega na zastopjo, pa proslavljajo, ampak to je njihov problem!?
M_teoretik
04. 12. 2022 11.09
+1
Mi , ki smo glasovali 24 aprila za to vlado smo čist zadovoljni. To smo hotli, več glav več ve, pravo demokracijo. Zaenkrat smo se prav odločal!?
M_teoretik
04. 12. 2022 11.05
+2
Golob ima zadnjo besedo, ker je tudi dobil mandat, da je najbolj odgovoren. To pa še ne pomeni, da ostali v vladi ne smejo imet svojega mnenja. To politiko in ta način smo volili In Tatjana le potrjuje, da se teh naših volilnih želja tud držijo!? Da si pa svečkarji to razlagajo in lažno lupajo, je pa to njihov problem!?
rambojanša
04. 12. 2022 11.03
-3
Ja ta dva še dve leti usposabljenja v TACN potem bo pa šlo.
M_teoretik
04. 12. 2022 10.59
+1
Tatjana je dokaz, da v tej vladi ni enoumja, da je demokracija!?
Brakedirt
04. 12. 2022 11.02
+8
ukradeni stranki je cudno kako si upa kdo ugovarjati predsedniku vlade, tega niso navajeni
SLObunkeljn
04. 12. 2022 10.58
+1
Če bo Golob pustil Bobnarjevo na prepihu, bo na prepihu tudi sam. Žal. Policija ne potrebuje novih Hojsov, Olajev in Mahničev.
M_teoretik
04. 12. 2022 10.56
+0
Je pa očitna razlika med Logarjem in Bobnarjevo politiko.Tatjana pove insitu in vse vemo, pove da ima pri šefu Golobu tud kakšno besedo. Pri Logarju pa še zdej ne vemo, če je kdaj reagiral na Janezove twite, Vizjakovo trenje jajc,.,!?
Brakedirt
04. 12. 2022 10.49
+8
kako si v ukradeni stranki predstavljajo demokracijo, nekdo ki je dobil podporo jo mora imeti naslednjih 30 let, tako kot v partiji
JohannDoe
04. 12. 2022 10.52
-5
No, z malo sreče jo spet nazaj dobite tudi vi pri svojih. Držim pesti za vas, da ne boste stalno jokali in se cmerili po starih.
Brakedirt
04. 12. 2022 10.54
+7
mi pri svojih. za nas. zastonj me rines med levake.
JohannDoe
04. 12. 2022 11.04
-4
Seveda te zastonj, ker se preseravam po komentarjih pro bono. Za razliko od marsikoga. Se pa opravičujem za špekulacijo. Poanta pa ostaja.
JohannDoe
04. 12. 2022 10.48
+0
Bomo kaj biciklirali? Nika, desna roka Lukca, s prijateljicami se menda že slika z biciklom pred parlamentom. Orbanizacija je dobra in upravičena, ko gre za "prave" cilje. Eh, kako originalno! Slovenci nikoli nismo marali demokracije, najbolj srečni smo bili pod dobrim cesarjem in dobrim Josipom. Zdej pa hrepenimo po tem, da se pojavi nov in nas odreši. Levi, desni - ista fekalija. Gre za kulturo in folkloro prostora.
Brakedirt
04. 12. 2022 10.55
+8
cas je da se spravite na ulico, v 30 letih se niste dojeli da jokcanje po forumih nima ucinka.
JohannDoe
04. 12. 2022 11.07
-1
Kako da ga nima? Vsak večer, ko gremo spat, smo presrečni kako smo ponovno rešili in spremenili svet.
M_teoretik
04. 12. 2022 10.42
+1
Mesec je teku, da je Bobnarjeva fobra ministrica.Izjave Goloba in ostalih bomo dobil jutr. Janez pa hitr na ponedeljkov telefon!?
HauSSer
04. 12. 2022 10.22
+0
Toliko o zaupanju vlade notranji ministrici; "..skoraj 13 ur je trajala interpelacija notranje ministrice Tatjane Bobnar in bila pričakovano neuspešna. Interpelacijo je podprlo 24 poslancev, 50 poslancev državnega zbora pa jo je zavrnilo." Dežurni vikend - sektaši, ste pozabili??
Castrum
04. 12. 2022 10.33
-4
Saj prav v tem je paradoks! V razmaku par dni vidimo podporo notranji ministrici in klofuto nezaupanja s strani istih, ki so jo podprli.
Jožajoža
04. 12. 2022 10.11
+4
Pri davku na nepremičnine gre tudi za to, da tiste, ki so dobili v procesu denacionalizacije in privatizacije, je prav, da vsaj en delež tega vrnejo državi in nam davkoplačevalcem Ta zakon torej ima pravično noto.golob,si na pravi poti. ne bomo več poslušali 150 000 janšistov in pokvarjenega komunista janše. neee komunistom smo rekli že leta 91
Castrum
04. 12. 2022 10.15
-4
🤣🤣🤣kekojoni!.......Naprej so jim v Jugi nacionalizirali (ukradli) zasebno lastnino , ki so jo potem v demokratični Sloveniji vrnili kar je edino prav in civilizacijsko! In zdaj bi morala država to kar jim je bilo vrnjeno, spet vzeti???? Torej zagovarjaš komunistične, fašistične metode???
Uporabnik1908615
04. 12. 2022 10.05
-2
GOLOBNJAK Z DEPOLITIZACIJO NA VSEH PODROČJIH UVAJA DIKTATURO, ENOUMJE IN PONEUMLJANJE SLO NARODA KOT V ČASU ENOPARTIJSKEGA SISTEMA, KAR JE SMRT ZA DEMOKRACIJO V SLO in to pomeni za državo in državljane velik korak nazaj na vseh področjih življenja in dela
Jožajoža
04. 12. 2022 10.13
+1
kdo je pa bolj enoumen,ko ste sektaši janševe sekte. nORA23 vas poneumlja.logar je pa spegledal,ko se je podal v kampanijo po sloveniji se se začel družit s slovenci. samo, ker je janšist, mu ni za zaupat.
Castrum
04. 12. 2022 10.31
-4
Nova24TV ima gledanost par odstotkov prebivalstva. Malo ali nič! Torej v tem kontekstu govoriti o enoumju, je patetično oziroma smešno .
nebulae ngc6720
04. 12. 2022 09.47
+0
Zadnjič sem velikega zdraharja, lažnivca, manipulanta, lepljenkota gledal v Erikini Tarči, ta mora biti na močnih antidepresivih, po 4 porazih!
Castrum
04. 12. 2022 10.00
-1
Samo tistim najbolj obsedenim, se prikazuje Janša v članku , ki govori o Golobu, Lindavu in Bobnarjevi.