Slovenija
Oglas

Spremembe pri samooskrbi v letu 2024 in kateri datumi so pomembni za investitorja

Ljubljana, 23. 10. 2023 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Spremembe v obračunavanju električne energije iz samooskrbnih sončnih elektrarn so napovedane za leto 2024, a ne bodo vplivale na tiste, ki boste svoje vloge za soglasje za priključitev oddali do konca letošnjega leta.

Neto obračun ostaja v veljavi za obstoječe sončne elektrarne

Vendar velja izpostaviti, da za tiste, ki že imajo delujoče samooskrbne sončne elektrarne, ne bo nobenih sprememb. Dokler bodo te sončne elektrarne delovale, se bo za njih obračunavanje oddane in prevzete električne energije še naprej izvajalo na letni ravni skladno s sistemom neto meritev.

Sončni sistemi

Pomembni roki: december 2023 in december 2024 

Tisti, ki razmišljajte o namestitvi samooskrbne sončne elektrarne na streho svoje hiše in želijte izkoristiti sistem neto meritev, se morate zavedati dveh ključnih datumov. Prvič, najpozneje do 31. decembra letos je potrebno oddati vlogo za soglasje za priključitev sončne elektrarne.

Drugi pomemben datum pa je 31. december 2024. Do tega datuma je treba pridobiti soglasje elektrodistributerja, namestiti in priključiti sončno elektrarno na omrežje. To pomeni, da imate po izteku roka za vlogo še eno leto časa, da vgradite sončno elektrarno in jo povežete z omrežjem.

Nov način obračuna za vloge oddane v letu 2024

Za tiste, ki boste vlogo za priključitev oddali po koncu letošnjega leta ali pa tudi če boste to storili, vendar ne bodo uspeli priključiti svoje sončne elektrarne do konca leta 2024, bodo dobavitelji začeli zaračunavati prevzeto in oddano električno energijo ter omrežnino po novem sistemu. Trajanje obračunskega obdobja in način obračuna dobavljene električne energije bosta v tem primeru določena v pogodbi o samooskrbi in bo odvisno od izbranega dobavitelja električne energije.

Nova uredba o samooskrbi

Nova uredba za samooskrbo, ki bo uveljavljena leta 2024 bo prinesla spremembe in poenotenje standardov glede soglasij za priklop sončnih elektrarn. S tem se pričakuje tudi sprememba obračunskega obdobja za proizvodnjo in porabo električne energije. Zato pohitite, čas za priklop sončne elektrarne po obstoječem net meteringu, je samo še do konca leta.

Sončni sistemi

Pri izdaji soglasij za priklop malih sončnih elektrarn na omrežje ima pomembno vlogo SODO, sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo. Investitorje spodbujajo, da zahtevke za soglasje vlagajte prek pooblaščencev, da se zmanjša verjetnost zavrnitve zaradi nepopolnih vlog.

Baterijski hranilniki so prihodnost

Baterijski hranilniki so postali rešitev za tiste, ki se srečujete z omejenimi soglasji ali visokimi cenami električne energije. V podporo temu je država ponudila subvencijo za baterijske hranilnike skupaj z sončnimi elektrarnami, kar je spodbujalo prihodnje lastnike, da razmislite o tej rešitvi.

Pričakuje se, da bo v prihodnosti prišlo do spremembe obračunskega obdobja za proizvodnjo in porabo električne energije pri sončnih elektrarnah. Zaradi tega bodo hibridni sistemi, ki vključujejo sončne elektrarne in baterijske hranilnike, verjetno najbolj optimalna izbira za dosego energetske učinkovitosti.

Prednosti hibridnih sistemov pri sončnih elektrarnah vključujejo:

1. Zanesljiva dobava električne energije: Zaradi kombinacije različnih virov energije je mogoče bolje zagotoviti neprekinjeno oskrbo z električno energijo.

2. Učinkovitost: Hibridni sistemi lahko povečajo učinkovitost proizvodnje energije tako, da izkoristijo različne vire energije glede na različne pogoje in potrebe.

Hibridni sistemi pri sončnih elektrarnah se pogosto uporabljajo v oddaljenih območjih, kjer ni zanesljive dostopnosti do električnega omrežja, pa tudi v komercialnih in industrijskih obratih, kjer je pomembno zagotoviti neprekinjeno oskrbo z električno energijo.

Sončni sistemi

Požarna varnost sončnih elektrarn

Sodobni inverterji imajo zelo visoko stopnjo požarne varnosti. Ohišje je iz aluminijskega kalupa, ki preprečuje, da bi se v primeru okvare v inverterju požar razširil na okolico.

Sodobne baterije imajo samo ugasljivi sistem in so ognjevarne.

Dodatno lahko komponente zaščitimo z samodejnim gasilnimi ampulami oz gasilnim aparatom, ki se v primeru požara samodejno sproži in vsebuje posebno mešanico, ki zelo uspešno pogasi vse vrste požara vključno z požari na baterijskih sistemih. Ta posebna mešanica povzroči odvzem energije ognju oz. trenutno ohlajevanje v prostoru. Kot stranski proizvod endotermne reakcije se sprostita še majhni količini dušika in ogljikovega dioksida, ki preprečujeta dostop kisika do goreče površine. Na površini tekočine tvorijo zaščitni film, ki preprečuje ponovni vžig.


Naročnik oglasa je Sončni sistemi d.o.o.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3