Slovenija

Spremembe v ZD Ljubljana, nov način komuniciranja z zdravnikom

Ljubljana, 17. 08. 2022 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
202

Do konca leta bodo vse ambulante družinske medicine v okviru ZD Ljubljana prešle na nov način elektronske komunikacije, in sicer prek portala za paciente, ki bo v celoti nadomestil obstoječi način komuniciranja prek elektronske pošte. Kot so nam pojasnili v ZD Ljubljana, se nov način uvaja zaradi pomanjkljivosti elektronske pošte, ki so jo zaznali v začetku epidemije covida, in z namenom razbremeniti zdravnike in zdravstvene delavce. Prvi so novi sistem začeli uvajati v enoti Šentvid. Medtem v združenju Srebrna nit opozarjajo, da nimajo vsi starejši niti znanja niti opreme za tovrstno komunikacijo.

Registracija na portal je mogoča z osebno registracijo ali registracijo z digitalnima potrdiloma SigenCa ali SigovCa ter si-Passom. Po opravljeni registraciji pacient vstopa v portal z dvofaktorsko avtentifikacijo. Uporabniki portala komunicirajo z ambulanto tako, da odprejo novo temo in napišejo sporočilo. Sporočilo prejme ambulanta avtomatično v zdravstveno-informacijski sistem IRIS, ki ga uporablja pri delu, kar je ena izmed največjih prednosti in novosti. To pomeni, da z uporabo portala ambulante družinske medicine razbremenimo precejšnjega administrativnega dela (npr. zdravil, naročenih prek portala, ni potrebno ročno vnašati v modul e-recepti), pojasnjujejo v ZD Ljubljana. 

Kot prednost novega načina omenjajo varnejšo komunikacijo med pacienti in ambulanto družinskega zdravnika ter številne druge funkcionalnosti. Na portalu bodo imeli uporabniki dostop do seznama predpisanih oz. izdanih zdravil in napotnic. Pacienti bodo lahko naročali zdravila, ki jih redno prejemajo in kontrolne napotnice pri specialistih, pri katerih so vodeni. To v ZD Ljubljana označujejo kot pomembno novost, saj opažajo, da pacienti pogosto ne vedo, katera zdravila prejemajo, ali jim recept oz. napotnica še velja. 

V kratkem bosta mogoča tudi vpogled in naročanje medicinskih pripomočkov, ki jih redno uporabljajo, ter vpogled v bolniške staleže ter izdajo bolniških listov. Nadalje bo mogoče e-naročanje na pregled v ambulanti družinske medicine (pri zdravniku ali diplomirani medicinski sestri) ter na odvzem krvi v laboratorijih. 

Registracija na portal je mogoča z osebno registracijo ali registracijo z digitalnima potrdiloma SigenCa ali SigovCa ter si-Passom.
Registracija na portal je mogoča z osebno registracijo ali registracijo z digitalnima potrdiloma SigenCa ali SigovCa ter si-Passom. FOTO:

Kakšni so odzivi v ZD Šentvid?

Portal že uporabljajo v ambulantah družinske medicine v enotah Šentvid, Bežigrad in Vič-Rudnik. V enoti Šentvid so s 1. junijem na spletni portal preselili zgolj komunikacijo prek elektronske pošte, ob tem pa poudarjajo, da imajo še vedno vsi pacienti na voljo vse druge možnosti dostopa do ambulante, torej prek telefona, navadne pošte ali osebno. 

Na vprašanje, kako so se na nov način navadili pacienti, odgovarjajo, da so njihovi odzivi vedno boljši, sploh ko ugotovijo vse prednosti, ki jih portal prinaša, tudi to, da ob odsotnosti izbranega zdravnika sporočilo avtomatično prejme nadomestni zdravnik. 

Kaj pa nov način pomeni za osebe, ki niso vešče komuniciranje prek spleta? V ZD Ljubljana poudarjajo, da bodo tem osebam nudili podporo osebno, ob obisku v ambulanti in po telefonu. V ZD Šentvid imajo dodatno odprte posebne termine za osebne obiske brez naročanja, ki so namenjeni osebnim registracijam v portal, pooblastilom za svojce in pomoči pri uporabi. Osebam, ki sploh niso vešče uporabe spleta ali ga ne želijo uporabljati, ostajajo na voljo vse druge komunikacijske poti, poudarjajo. 

Pacient lahko pooblasti tudi drugo osebo (svojce/skrbnike/prijatelje), če sam nima lastnega elektronskega naslova in mobilne telefonske številke, ki bo lahko z ambulanto komunicirala v njihovem imenu, kar se dogaja večinoma že zdaj tudi pri uporabi elektronske pošte. 

V ljubljanskem zdravstvenem domu poudarjajo, da dostop do zdravnika ne bo otežen.
V ljubljanskem zdravstvenem domu poudarjajo, da dostop do zdravnika ne bo otežen. FOTO: POP TV

Kako do zdravnika?

Kaj pa nov način pomeni za osebni dostop do zdravnika, bo otežen? Osebni dostop do zdravnika zaradi uvedbe portala ne bo otežen. Ta bo le nadomestil elektronsko pošto. Še vedno, seveda, ohranjamo druge poti komuniciranja z ambulanto, torej preko telefonskega klica, navadne pošte ter osebno v ambulanti, poudarjajo v ZD Ljubljana. 

Medtem so v združenju Srebrna nit nad spremembo zaskrbljeni. Kot pravi predsednica Biserka Marolt Meden, nimajo vsi starejši niti znanja niti opreme za tovrstno komunikacijo. Zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov so velike težave, dostopnost do zdravnika se vedno bolj odmika, opozarja. "Ne zdi se nam tudi prav, da bi morali starejši, ki ne znajo uporabljati sodobnih poti naročanja, za pomoč prositi sorodnike ali znance in jim razkrivati svoje zdravstveno stanje tudi, če tega ne želijo." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
18. 08. 2022 15.33
-2
Z zdravnikom komuniciraš ko prilaufa k tebi, drugače pa komuniciraš s tajnicam in medicinskim sestram. Zdravnik laufa od sobe do sobe, tam pa že vse pripravljeno za pregled pacienta.
Timy15
18. 08. 2022 14.07
Za plačilo zdravstva ni ovir,te pa že nastajajo z vedno novim načinom komuniciranja z zdravnikom.
dr. Mario Fafatič
18. 08. 2022 12.32
Lahko kdo pove mnenje, ki je že poskusil portal? Berem samo neke jezne komentarje brez vsebine...
Danny Veliki
18. 08. 2022 10.55
+1
Zdravniki so postali kot tisti vedeževalci preko 090 linije. Zanima me ali bo v prihodnje potreben samo tečaj, da postaneš zdravnik. Večinoma je že vse na Goo gle-u.
Emtisunce
18. 08. 2022 10.50
+0
Loredan Pešić naj takoj odstopi! Tole je le dokaz njegove nesposobnosti.
Tomvojo
18. 08. 2022 10.07
Malo naj gredo na prakso na deželo, v kakšen manjši kraj, vse laufa ko dobro namazana urca.
MladInPerspektiven
18. 08. 2022 11.06
+6
Hahahahah kaj je zate manjši kraj??? Jaz sem tako rečeno v manjšem kraju in moj zdravnik ima DVA zaposlena pa ČE IMAŠ srečo dvignejo telefon. Sem bil v čakalnici nikjer nobenega in sem klical ... se je slišalo zvonjenje a nihče ni dvignil. Zato sem dobro potrkal in čudež VSi so bili NOTER ...tak je to po KORONA KRIZI BOGI SO in bodo rabilo 10 let da se opomorejo
User1538643
18. 08. 2022 09.42
+2
Pa tole sploh ni več komunikacija z zdravnikom. Tudi do zdaj si najdlje prišel do sestre in igre 'gluhega telefona'. Zdaj še tega ne bo.
nilly
18. 08. 2022 08.51
+6
Najboljši način komuniciranja je bil, ko smo pri vratarju vzeli številko, se usedli v čakalnico in počakali, da pridemo na vrsto in si vedel, da boš tisti dan zdravnika tudi videl v živo. Nihče ni ostal pred vrati, vsi smo imeli svojega osebnega zdravnika, bili smo pacienti, ki so potrebovali zdravstveno oskrbo; danes smo glavarinski količniki, mnogi brez osebnega zdravnika in v milosti ali nemilosti dežurnih. Najnovejši umotvor komunikacije bo pred vrati ordinacij pustil še več pacientov; v začetku bo še možen stari, telefonski način, kmalu bodo to opustili, avtomatski odzivnik bo povedal, da se lahko komuniciraš le preko aplikacije. Kakorkoli že, vsak njihov nadaljni korak je za paciente slabši od predhodnega.
AlexReal
18. 08. 2022 08.37
+6
Nič bat. Z novimi bombončki , ki jih je zasnovala Janševa vlada, bo vse rešeno. Kakih 5000 od 650000 upokojencev bo lahko kupilo vso opremo za računalniško pismenost. Zlasti , ker so diskriminirani v primerjavi z mladimi. Mladi lahko bone združujejo in si kupijo dobre ajfon slušalke, medtem, ko starejši bonov ne smejo združevati. Narobe svet !
zaba67
18. 08. 2022 08.13
+1
za te starejše je bilo namenjeno digitalno izobraževanje pa so nalašč izločili simbiozo ipd. obljubljajo še vedno tudi naročanje po telefonu, nekateri smo se temu odpovedal že dolgo nazaj, ker si čakal po pol ure, da si dobil povezavo ali sestro...
Tomvojo
18. 08. 2022 10.04
+1
V službi sem rabil comp kot doma kramo in lopato, zdaj me bo pa neki žgoljavec o računalnikih učil.
1x2x3x4....
17. 08. 2022 21.58
+1
SIRI bo najin novi zdravnik.
Betuul
17. 08. 2022 21.32
+5
Pomembnost vsega tega je : da so pred časom imeli terminale na zdr kartice ; in potem se je začelo vse spreminjati ! Pomanjkljaj zdravnikov; neki izpadi zdravnikov in 80. Letniki ostanejo kar naenkrat brez zdravnika ipd ! Slaba organizacija in ti portali tega ne bodo rešili!
User1321823
17. 08. 2022 21.24
+6
torej bo to postalo brezosebno zdravstvo..........pa je to še normalno?
MladInPerspektiven
17. 08. 2022 21.24
+8
Hahahaha kaj pa starejši ljudje, ki se ne zastopijo na net .... bodo morali prosit vnuke naj jih najavi pri zdravniku .... bolanooo
Betuul
17. 08. 2022 21.33
+3
putanesca
17. 08. 2022 21.24
+9
No, naša mati, 80+, že zdaj komaj ujaga dohtarja, da ji damo pa računalnik, da bo komunicirala, je pa isto, kot če ji dam vesoljsko ladjo. Še z dvema daljincema za tv, ima včasih problem. 😁Neupirabno.
Belibog
17. 08. 2022 21.13
+3
S klicanjem in mel-i nimam problema, kadar kličem dobim dr., res pa je, da je koncesionar.
zaba67
18. 08. 2022 08.14
+1
koncesionarja ali privat se vedno dobi...toliko o Meščevem, javnem zdravstvu...
štrekeljc
17. 08. 2022 20.54
+8
Nazaj na sistem brez naročanja! Ta ne obremenjuje nobene medicinske sestre, ovladajo ga vsi in uravnava sam sebe. Greš k dohtarju, če je vrsta in tebi ni hudega, se obrneš in greš. Takoj piol pacientov manj! Če pa si res bolan, boš že počakal. Nobene administracije, nobenih problemov, nobenega dodatnega dela za nikogar!
brezvode
17. 08. 2022 20.50
+8
koga vi farbate, za to naj plačujem vsak mesec 40 €???????
SlepiSlovenc
17. 08. 2022 20.11
+3
Ne morrm do dohtarja pa boga. Pa me vse matra. Tud stanje na mobiračunu mam prazn.
User1538643
17. 08. 2022 19.50
+8
V tej smeri bo šla celotna družba. Še včeraj je tole bilo ZF ali teorija zarote. Popolna avtomatizirana dehumanizacija prihaja.