Slovenija

Spremembe volilne zakonodaje bi lahko šle v smeri kombiniranega sistema

Ljubljana, 21. 10. 2021 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Današnji posvet v DS je nakazal smer, v katero bi lahko šle spremembe volilnega sistema, da bi volivcem zagotovili odločilni vpliv na izbiro poslancev. V društvu Sinteza so predstavili predlog sprememb zakona o volitvah v DZ, s katerim bi uveljavili dvokrožni kombinirani volilni sistem, razmišljajo pa tudi o uvedbi instituta odpoklica poslanca.

V nacionalnem svetu za demokratično spremembo volilnega sistema, ki deluje v okviru društva, so tako pripravili predlog sprememb zakona o volitvah v DZ.
V nacionalnem svetu za demokratično spremembo volilnega sistema, ki deluje v okviru društva, so tako pripravili predlog sprememb zakona o volitvah v DZ. FOTO: Shutterstock

Posvet sta pripravila komisija državnega sveta za državno ureditev in društvo Sinteza, na njem pa so spregovorili o slabostih trenutnega volilnega sistema in možnih rešitvah, ki bi dale volivcem večjo moč pri volitvah poslancev. Kot je uvodoma spomnil predsednik DS Alojz Kovšca, smo že leta priča pogostim kritikam na račun obstoječega volilnega sistema, pogosto se zastavlja vprašanje o nujnosti nadgradnje oz. izboljšave volilnega sistema, ki bi volivcem prinesel več vpliva ter v DZ zagotovil bolj enakomerno in pravičnejšo zastopanost vseh krajev v Sloveniji. "A kaj dlje od besed in splošnih kritik do danes nismo prišli," je poudaril Kovšca.

Tudi uresničitev odločb ustavnega sodišča smo po njegovih besedah doslej zmogli le z minimalnimi popravki volilnih okrajev. "Naša skupna naloga je, da pripravimo strokovne podlage na odprt in transparenten način, šele tako bo lahko imela politika možnost vzpostaviti skupen dogovor brez fige v žepu," je še dejal.

Da trenutna ureditev ne ustreza času in potrebam, temveč namesto demokracije prinaša strankokracijo, je poudaril Emil Milan Pintar iz društva Sinteza. Tako ne uresničuje ustavnega načela o odločilnem vplivu volivcev, ne omogoča sorazmerne zastopanosti in je civilno družbo izrinila iz kandidacijskih postopkov. Zaradi naraščajočega nezaupanja, ki se kaže kot nižja volilna udeležba, pa se dogaja negativna kadrovska selekcija, zato na listah strank kandidira "zbor ljudi, ki so drugje neuspešni".

Z rešitvami, ki so jih pripravili v nacionalnem svetu, bi uvedli še dve pomembni novosti: institut začasnega suspenza poslanca, ki je v sodnih postopkih, in možnosti odpoklica poslanca.
Z rešitvami, ki so jih pripravili v nacionalnem svetu, bi uvedli še dve pomembni novosti: institut začasnega suspenza poslanca, ki je v sodnih postopkih, in možnosti odpoklica poslanca. FOTO:

 

V nacionalnem svetu za demokratično spremembo volilnega sistema, ki deluje v okviru društva, so tako pripravili predlog sprememb zakona o volitvah v DZ. Ta prinaša uvedbo dvokrožnega kombiniranega volilnega sistema, ki po besedah ustavnega pravnika Cirila Ribičiča združuje prednosti proporcionalnega in večinskega sistema. Kot je pojasnil Pintar, bi imeli volivci dva glasova; s prvim bi poslance na ravni volilnega okraja volili neposredno, in sicer bi jih na tak način izvolili 44.

Z drugim glasom pa bi volivec na ravni volilne enote oddal glas za politično stranko oziroma listo, pri čemer bi uvedli obvezni in absolutni prednostni glas, s katerim bi volivci izbirali med posameznimi kandidati z iste liste. Na tak način bi povrnili zaupanje volivcev in jim zagotovili odločilni vliv, povečali volilno udeležbo ter omogočili stabilnejše delovanje parlamentarne večine in vladne koalicije, je pojasnil Ribičič.

Z rešitvami, ki so jih pripravili v nacionalnem svetu, bi uvedli še dve pomembni novosti: institut začasnega suspenza poslanca, ki je v sodnih postopkih, in možnost odpoklica poslanca, je dejal Pintar. Po besedah znanstvenega svetnika na fakulteti za družbene vede Rada Bohinca predlagajo tudi vrsto dodatnih razlogov, zaradi katerih bi poslancu prenehal mandat, in sicer če bi bil obsojen na nepogojno zaporno kazen ali bi mu izrekli varnostni ukrep. Prav tako bi mandat prenehal davčnim neplačnikom in če bi bil poslanec obsojen "civilnega delikta", denimo zaradi razžalitve.

Glede možnosti odpoklica pa razmišljajo, da bi ta institut prišel v poštev, če bi nastopili razlogi za prenehanje mandata, pa DZ tega ne bi ugotovil. Prav tako bi bil odpoklic možen ob izgubi zaupanja volivcev, postopek pa bi izpeljali tako kot volitve. Bohinc je ob tem pojasnil, da možnost odpoklica razburja tudi strokovne kroge in bo treba rešitve v javni razpravi dobro argumentirati ali pa poiskati.

S predlogom želijo povečati tudi enakopravno zastopanje žensk in moških. Po Pintarjevih besedah bi spolne kvote s 35 dvignili na 40 odstotkov, Ribičič pa je pojasnil, da morajo to vprašanje še doreči. Le s povišanjem kvot namreč ne bi prispevali k enakomerni zastopanosti žensk in moških, če bi politične stranke ženske kandidatke uvrstile na listo v okraje, v katerih niso izvoljive.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
21. 10. 2021 21.02
. voliti bi morali osebe . ne stranke . / te osebe pa bi morale (iz)postaviti" svoj življenjepis...( podobno kot ga moramo VSI v prošnjah za DELO ) . in .. iz vseh strank bi moralo biti izbranih po enako število oseb za Tja Gor ; ker sicer ne Zmaga Demokracija … ampak Stranka
flojdi
21. 10. 2021 21.08
. . ker levosti in desnosti imam prePowhn kufr / ker kolikor vem , imamo vsi in levi in desni pol možgančkov. en ne deluje .. treba je sodelovanja
kakafonijaprava
21. 10. 2021 18.03
+0
volilni sistem je trenutno pravilen! edino kar lahko uveljavimo je odpoklic poslanca s polovico volilnimi glasovi iz okroža, mora pa se to zapisat v ustavo! dovolj imamo kombinatorike sds, nsi in smc!
Korintos11
21. 10. 2021 16.24
Saj toti sistem kateri sedaj imamo sploh ni slab, samo morajo poštenjaki kandidirati.
flojdi
21. 10. 2021 21.04
.. hihi. take odstranijo … tako.. ali.. drugače ...
Uporabnik1864454
21. 10. 2021 15.26
+1
A ta zakon bomo na referendumu potrdili volilci, ker tega noben poslanec, ki sedi v parlamentu, sploh ti, ki so sedaj tam oz. večina, ne bo sprejel!
plotter123
21. 10. 2021 15.18
+2
No ja do naslednjih volitev, ki bodo leta 2080 , ko bomo poizkušali spraviti iz stolčka Janševe PRA PRA VNUKE zaradi zatiranja lastnega naroda in poveličevanja Albancev v Sloveniji , se bodo menda že zmenili kakšne volitve bodo.
inet
21. 10. 2021 15.04
+2
No saj počasi pa še bo, dobro da obstaja naravna selekcija in da v večnost ne gre. Nič ne boste nesli s seboj. Lah bi tud uvedel da nad 50 let ne moreš delat v politiki. In se spremeni vse že sedaj.
zelen
21. 10. 2021 15.07
+3
res noben nič ne bo nesu s seboj dobr bi pa blo če bi mal prnesl nazaj kar se je pokradlo zadnjih 30 let.
Luka Zagrajšek
21. 10. 2021 15.03
+5
Sicer mi ni jasno zakaj bi komplicirali s podajanjem tega parlamentu. Ni ga parlamenta pri nas, ki bi te spremembe podprl z 2/3. Enostavno referendum. Menda ja ima ljudstvo pravico do izbire tega na referendumu !
Luka Zagrajšek
21. 10. 2021 14.50
+5
To je ena izmed ključnih stvari prepotrebne reforme. Problem je samo, da vse stare generacijske stranke tega ne bi podprle, ne samo SektaDS. Starim in nesposobnim paše "samo nastavljanje" v parlament.
zelen
21. 10. 2021 15.05
+2
seb sigurn ne bojo sral v skledo potreben bo referendum.
totinori
21. 10. 2021 14.47
+3
Sanjala je svinja o koruzi. Sednja ablast bo na vse možne načine skušala preprečiti takšen trend, saj so sami veliki zagovorniki večinskega sistema, ki bi jim po hitrem postopku omogočil avtokratsko diktaturo in ne bi bilo tega postopnega kuhanja šentflorjanskih žabic in krot s katerim veliki diktator počasi prihaja k istemu cilju !
Luka Zagrajšek
21. 10. 2021 14.53
+3
totinori - Verjem, da janezu tudi ne paše večinski sistem. V primeru večinskega sistema, recimo primer cerarjeve zmage, njegovi "droti" sploh ne bi prišli v parlament. cererjeva zmaga je pa bila hkrati katastrofa za Sloveniji, saj so imeli 2/3 večino pa niso naredili niti ene spremembe volilnega sistema, nastavljanja politike....to kar zdaj šinfamo pri janezu.
zelen
21. 10. 2021 14.17
+9
ko bom dal svoj glas poslancu in ne stranki bom šel volt
Luka Zagrajšek
21. 10. 2021 14.48
+2
zelen - Na volitev moraš iti že zdaj, imaš pa prav o neposredni izbiri poslanca.
zelen
21. 10. 2021 14.57
+5
resno vprašam koga naj pa volim?a mogoče veš ti? preden mi svetuješ vzemi na znanje da sem videl vse vlade in rezultate zadnjih 30 let.
SLObunkeljn
21. 10. 2021 15.18
+1
Voliti je treba, tako ali drugače, če tako kot jaz, ne podpirš nobenega, voli vsaj "manjše zlo". Če bo šlo na volitve samo tistih 13-18%, ki točno vedo koga bodo spet volili, bo le še slabše.
bronco60
21. 10. 2021 14.13
-2
Želim vam levo vlado, da se vrnemo v brezskrbno življenje, kurjava na pol zastonj, vsi na fičkote, plače 500€, vsi zaposleni, pa vsi počitnice z pašteto, kdor lahko dela, naj dela, komu se ne da, naj gre na dolgotrajno bolniško, v penzijo pri 50-tih, Lukeca pa za dosmrtnega predsednika in se nam bosta cedila med in mleko, al pa tud ne.🙈😁
JohannDoe
21. 10. 2021 14.18
+5
Pa sej smo zdej tam, prjatu, če ne spremljaš TV zadnje čase. Kurjavo nam bodo podarili "zastonj" z vaučerji. Morje v Strunjanu in frizerja so nam podarili "zastonj" z vaučerji. Pašteto nam bodo kmalu podarili na vaučerje, ko pridejo podražitve. Potem pa pridejo volitve, pa bo glava bolela druge. Tebe in mene in naše potomce.
big_foot
21. 10. 2021 14.19
-1
Zadtonj lajaš. Veliki večini je šlo v tistem grozno slabem režimu bolje kot sedaj.
JohannDoe
21. 10. 2021 14.24
+3
@bigfoot Saj ko pride naslednja vlada se bomo tud slabše počutili, ko bodo podražitve brez vaučerjev. Hkrati pa bo treba še prejšnje vaučerje plačat. Sigurno se bodo vsem zdeli boljši časi, ko smo dobili vaučerje pa še plačat jih ni bilo (takrat) treba.
St. Gallen
21. 10. 2021 14.28
+0
in ravno zato se je toliko avstrijcev in nemcev preselilo k nam. TITO je izumil WC papir, Kardelj pa kolo. Dolanc je izumil očala, Moša Pijade pa Ulico Moše Pijadeja. Bil je čas razcveta in blaznega napredka. Brez Jugoslavije bi kapitalizem, ki je vse prevzel od komunizma in socializma, še ročno uro Zenit, propadel
Banion
21. 10. 2021 14.29
+2
Takrat policija ni na cestah pretepala ljudi in streljala na njih, tudi vodnega topa niso uporabljali,
Space Voyager
21. 10. 2021 14.39
+2
big_foot: Nikakor. Kot poje Balaševič: "a slike postaju sve bleđe i bleđe, pa lepe potiskuju ružne". Ljudje se velikokrat spomnijo samo še dobrih stvari. Česa vse pa nisi mogel dobiti, pomanjkanja goriva in elektrike, goli otok, strah pri govoru o partiji pa to - to pa marsikdo pozabi.
Luka Zagrajšek
21. 10. 2021 14.55
+3
bronco60 - Članek govori o pravični in prepotrebni spremembi volilnega sistema, ti pa v polni napad. Te je strah, da v primeru direktne izbire poslancev, še tvoji sektaši ne bi zbrali hojseke, mahnjene in razne grimske, ki držijo štango janezu psihotičnemu.
ad21
21. 10. 2021 14.11
+1
Se mi zdi , da o tej željeni spremembi govorijo že leta. Torej AKCIJA ali bodite TIHO.
big_foot
21. 10. 2021 14.09
+4
Ha ha ha... saj ajde, pri ostalih bi že še šlo, ampak da bi SDS tole podprl pa nikakor ne bo šlo. Bo treba po volitvah ko ne bojo imeli glasov. Drugače pa ja... to bi slovenija potrebovala
JohannDoe
21. 10. 2021 14.08
-1
Ni mi jasen ta odpoklic.... a to pomeni, da bi jaz, recimo, na volitvah glasoval za Serpentinška, potem pa pri odpoklicu glasoval za odpoklic Tonina? To mi deluje malo zmedeno.
JohannDoe
21. 10. 2021 14.10
+2
Edino sprejemljivo bi bilo, da bi za odpoklic Tonina lahko glasovali samo tisti, ki so ga pred tem izvolili. Kdo ga je izvolil, pa se ne ve, ker so volitve tajne. Tako da je to en navaden BS.
big_foot
21. 10. 2021 14.18
+2
Odpoklic poslanca je čisto OK zadeva, le da bi morali kriterije pod kakim pogojem se ga odstavi moral biti dokaj visoko postavljen da ne bi prihajalo do zlorab. Recimo 75% glasov in dosežen kvorum.
JohannDoe
21. 10. 2021 14.29
-1
Problem je samo ta, da če jaz glasujem za Šarca, ker hočem t.i. kul v parlamentu, ne morem potem objektivno glasovat za to, da odstranimo nekega poslanca iz nasprotne opcije. Ker to bi pomenilo, da imam dva glasova, za razliko od nekoga, ki je voli ono drugo opcijo. Edino smiselno in sprejemljivo bi bilo to, da o odpoklicu poslanca lahko glasuje samo tisti, ki ga je izvolil v parlament.
big_foot
21. 10. 2021 14.37
+1
Lahko da je bilo mišljeno da stranka odpokliče poslanca kot sedaj v desusu kjer poslanci delajo čisto po svoje.
atx007
21. 10. 2021 15.13
-1
Kaj pa če pa stranka Desus dela po svoje, in ne poslanci...?
sinhron
21. 10. 2021 14.04
+4
Edino pravilno pri nas bi bilo , da se ukinejo volilni okraji , uvede prednostni glas in institut odpoklica poslanca , sistem pa je lahko enak sedanjemu ali dvokrožni kombiniran !
assassin911
21. 10. 2021 13.51
+4
Volilni prag za izvolitev dvignite na 15% pa bo vse bolje ker ne bo nekih malih strank ki samo izsiljujejo.
Apostol1
21. 10. 2021 13.48
+7
Zadeva je preprosta , oblikujejo naj se dve struji , recimo leva in desna in potem so tisti na vladi , ki jih izvoli narod. če narod misli , da ne opravljajo svojega dela kot morajo , po enem letu referendum in po potrebi odpoklic vlade. Drugače povedano , tudi če vsako leto pade vlada zato nam ne bo nič slabše , slabše je lahko samo v primeru kot je sedaj 20% ljudi vlada 80% procentom ljudi v Sloveniji. Kaj je pa iz tega nastalo pa vidimo. Nemiri vandalizem , razcepljeno ljudstvo namesto pocepljeno , da o lopovščini sploh ne govorimo.
JohannDoe
21. 10. 2021 14.14
-3
Seveda, ker v tvojem primeru pa ne bi 20%, ki oddajo glas, vladalo vsem ostalim.
tech
21. 10. 2021 13.47
+10
Dokler imamo stranke in vse njihove gnojniške podsisteme, noben popravek zakona ne bo izboljšal stanja v državi. Potrebne so korenitejše spremembe, ker je gn.oj dosegel vse pore birokracije.
Komendator
21. 10. 2021 13.42
+8
Absolutno se strinjam s predlaganim modelom volitev, takoj sem pripravljen tudi dati za to svoj glas na referendumu!
metaloh
21. 10. 2021 13.29
+14
Tako je, spremenimo volilni sistem in to čimpreje.
Prototip
21. 10. 2021 13.40
+13
Sami ga ne bodo nikoli, ker je tak kot je idealen za strankarskomafijaške projekte.....