Slovenija

Po odhodu še zadnjih dveh otroških srčnih kirurgov prihodnost programa pod vprašajem

Ljubljana, 08. 11. 2017 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Medtem ko je vodstvo UKC Ljubljana poslancem zagotavljalo, da so razmere na otroški kirurgiji in kardiologiji varne in da delo poteka brez težav, to še zdaleč ne drži. Še zadnja dva slovenska otroška srčna kirurga namreč zapuščata program. Informacija je šokirala tudi državno sekretarko na ministrstvu za zdravje, ki je v prvem odzivu ocenila, da je v tem primeru resno ogrožena prihodnost tega programa v Sloveniji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: UKC Ljubljana o urejenih razmerah, a še zadnja slovenska srčna kirurga zapustila program
    02:33
    Iz 24UR: UKC Ljubljana o urejenih razmerah, a še zadnja slovenska srčna kirurga zapustila program
  • Iz 24UR ZVEČER: Odhajata zadnja dva slovenska kirurga
    02:13
    Iz 24UR ZVEČER: Odhajata zadnja dva slovenska kirurga
  • Iz 24UR ZVEČER: Je politični obstoj pomembnejši od zdravja otrok?
    06:39
    Iz 24UR ZVEČER: Je politični obstoj pomembnejši od zdravja otrok?
  • Iz 24UR ZVEČER: Česa se bojijo starši bolnih otrok?
    02:16
    Iz 24UR ZVEČER: Česa se bojijo starši bolnih otrok?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako namerava ministrstvo rešiti ta program?
    03:04
    Iz 24UR ZVEČER: Kako namerava ministrstvo rešiti ta program?

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je dejala, da ni seznanjena z informacijami o odhodu dveh kirurgov, ki sta se izobraževala v programu otroške srčne kirurgije. Informacija jo je šokirala, je priznala v prvem odzivu ob robu seje parlamentarnega odbora za zdravstvo. Ocenila je, da je v tem primeru resno vprašanje o prihodnosti tega programa v Sloveniji.

"Vsi napori ministrstva temeljijo na tem, da bi s pomočjo tujega centra, ki bi izobrazil prav omenjena mlada kardiokirurga, uspeli skupaj postaviti nov center za obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi boleznimi. Sem v bistvu šokirana, ker so zdaj naši načrti, ki so na tem temeljili, padli v vodo," je dejala.

Po njenih besedah je v tem primeru resno vprašanje, kaj bo s prihodnostjo tega programa v Sloveniji, saj "nam je baza sedaj padla v vodo".

Razlog za odhod omenjenih kirurgov so slabi medsebojni odnosi s kardiologi in nezaupanje, so poročali v oddaji 24UR. Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je po današnji seji parlamentarnega odbora dejala, da o tem nima uradnih podatkov, posredno pa je potrdila njun odhod. A tudi zatrdila, da ni posledica slabih odnosov.

Odhajata še zadnja dva slovenska otroška srčna kirurga, vodstvo UKC s prstom kaže na novinarje

O stanju na področju otroške srčne kirurgije so danes znova razpravljali na odboru DZ za zdravstvo. Medtem ko so predstavniki UKC za afere s prstom pokazali na novinarje, pa so člani odbora opozorili, da so vse afere prišle iz UKC in so najverjetneje posledica slabih medsebojnih odnosov. 

Program otroške srčne kirurgije sta zaradi nemogočih razmer zapustila še zadnja dva slovenska srčna kirurga. Kot glavni razlog za odhod sta navedla slabe medosebne odnose. Svoj odhod sta upravičila s tem, da otroškim kardiologom preprosto ne zaupata več in da z njimi ne moreta več sodelovati.

Njuni nadrejeni so ju sicer poskušali že večkrat prepričati, naj ostaneta, a sta strokovnjaka postavila pogoj: ali ostaneta v UKC in operirata odrasle paciente ali pa bosta odšla iz bolnišnice. V programu otroške srčne kirurgije namreč ne želita več sodelovati, sta povedala. 

Za razmere v UKC naj bi bili krivi - novinarji.
Za razmere v UKC naj bi bili krivi - novinarji. FOTO: Damjan Žibert

Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marija Pfeifer je na seji odbora poudarila, da so otroci njihova prva skrb. Primeri neustreznega zdravljenja so se po njenih zagotovilih zgodili v preteklosti, letos pa da ni bilo v otroški srčni kirurgiji nobenega zapleta ali spodrsljaja.

Po njenem mnenju je bilo poročilo o varnostni analizi smrti 37 dni starega dojenčka iz leta 2015, ki je v medije prišlo konec avgusta, del medijskega gibanja, "ker so morali preusmeriti pozornost drugam in prikazati, da so razmere na pediatriji katastrofalne". Pravi razlog za te zgodbe pa vidi v borbah dveh sil, novih in starih na programu.

Pfeiferjeva: Odnosi so homogeni, delajo timsko

Pfeiferjeva je po seji parlamentarnega odbora za zdravstvo dejala, da so odnosi na kardiološkem oddelku pediatrične klinike sedaj homogeni in delajo timsko, saj ni več motečih ljudi.

Tako po njenih navedbah tudi ne drži, da se otroški kirurgi, ki sodelujejo v programu otroške kirurgije, s kardiologi ne razumejo. Kot je dejala, je bila na več sestankih, kjer so sodelovali tudi kirurgi in kardiologi, in je bilo videti, da bolje sodelujejo. Ni bilo trenj in prepirov, je dodala.

"Ne razumem, da bi bil nesporazum s kardiologi razlog za odstop, kot pravite, teh bodočih srčnih kirurgov iz Ljubljane," je dejala. Čeprav Pfeiferjeva, kot trdi, o odstopih uradno ni obveščena, pa je dejala, da je danes prejela sporočilo sms, "v katerem so mi tisti, ki so govorili s konkretnim kirurgom, ki je najbolj napredoval v poučevanju, dejali, da to ni razlog". "Pač pa da je razlog, da se v tem času, ko tri leta delal v programu, ni uspel dovolj izobraziti, ker mu očitno nismo dali dovolj priložnosti," je dodala.

Na vprašanje, kaj to pomeni za prihodnost programa, je dejala, da so podpisali pogodbo s praškim centrom za otroško srčno kirurgijo. Tako je prvi pediatrični srčni kirurg od ponedeljka že v UKC in se je po njenih navedbah vklopil v delo. Prihodnji teden pride izkušen kirurg, ki bo izvajal operacije.

Predlog novega programa je, da bodo kirurgi tukaj ves teden. Pfeiferjeva verjame, "da se bo naš otroški srčni kirurg še udejstvoval v tem programu in si bo morda premislil, ko bo videl, da sedaj program poteka varno, bolje organizirano".

Generalni direktor UKC Andraž Kopač je dodal, da podatki o smrtnosti v programu otroške srčne kirurgije kažejo na to, da se stanje v programu izboljšuje.

Tudi strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je s prstom pokazala na novinarje, češ da zlorabljajo starše, ki pred kamero govorijo o svoji stiski zaradi bolezni otroka. Priznala je, da so bile storjene napake in da je bilo slabo medsebojno razumevanje zaradi pomanjkanja zdravnikov. "A pod medijskim pogromom je izredno težko delati. Vse to, kar se v medijih odvija proti nam, neposredno škoduje zdravljenju otrok in ovira naše delo v izboljševanju razmer."

Program otroške srčne kirurgije sta zapustila še zadnja slovenska kirurga.
Program otroške srčne kirurgije sta zapustila še zadnja slovenska kirurga. FOTO: Thinkstock

Po opozorilih poslancev za problem otroške kardiologije niso krivi mediji, ampak slabi odnosi zaposlenih

Poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki je tudi predlagal sklic seje, je ob tem vprašal, ali je problem medijsko poročanje o nepravilnostih na pediatriji ali so problem nepravilnosti. Sicer pa Vrtovec meni, da je za stanje na otroški kardiologiji kriva ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je imenovala svet UKC in vodstvo. Ministrice danes na odboru sicer ni bilo

Tudi poslanec SDS Marjan Pojbič meni, da mediji niso krivi za škodo v slovenskem zdravstvu, pač pa je težava to, da se v zdravstvu želijo nepravilnosti skriti.

Poslanec SMC Jani Möderdorfer je dejal, naj se vodstvo UKC ne izgovarja na novinarje. "Ta duh, ki je ušel iz skrinjice, ste ustvarili vi na pediatriji. Vodstvo UKC pa se ni znalo odzvati in je še prililo olje na ogenj," je dodal in izrazil prepričanje, da niti svet UKC ni opravil svoje naloge.

Poslanka Alenka Bratušek pa je opozorila, da je razmere v zdravstvu odgovorna vlada. To, da zdravniki razpravljajo preko medijev o napačnih zdravljenjih in diagnozah, se ne bi smelo dogajati, pač pa bi morali to rešiti za zaprtimi vrati znotraj UKC.

Odbor je danes sprejel sklep, s katerim ministrstvu za zdravje predlaga, naj v enem mesecu poroča o ukrepih za ureditev razmer v službi za kardiologijo pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Poslanec DeSUS in predsednik odbora Tomaž Gantar je prepričan, da je treba v ta problem "ostro zarezati, ga prekiniti in začeti delati drugače". Opozoril je, da je kot minister za zdravje poslušal enaka zagotovila od tedanjega vodstva UKC, da je s programom otroške kardiologije vse v redu, pa danes vidimo, da temu ni tako.

Po mnenju poslanke SD Bojane Muršič je bilo ministrstvo za zdravje predolgo potrpežljivo, zato je del odgovornosti za stanje na otroški kardiologiji tudi na ministrstvu. Izjavo Pfeiferjeve o boju med starim in novim vodstvom pa je označila za neprimerno.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je dejala, da se ministrstvo ne otepa odgovornosti, ukrepa pa v skladu s svojimi pristojnostmi.

Gantar: Ministrica očitno ne obvladuje zadev in že dolgo ne uživa naše podpore

Izjemno velika škoda je, da sta se dva mlada usposobljena kirurga odločila, da gresta stran, nesprejemljiv pa je tudi razlog za njun odhod, ki je znan že od samega začetka, pa je v omenjeni oddaji povedal vodja Odbora za zdravstvo in nekdanji minister Tomaž Gantar.

Po njegovem mnenju se program otroške srčne kirurgije vrti v začaranem krogu, podobno, kot se vrti tudi vodstvo UKC Ljubljana in v določeni meri tudi ministrstvo. "Potrebni so pravi in temeljiti rezi, a dejstvo je, da ministrstvo ne more iskati vsebinskih rešitev, lahko samo zamenja določene ljudi, če niso sposobni zadeve rešiti."

Kot pravi, ministrica očitno ne obvladuje zadev in že dolgo ne uživa njegovega zaupanja. "Mene osebno ona niti ne zanima več. Moje podpore ni imela ne pri prvi ne pri drugi interpelaciji," je še dejal.

Predsednik vlade je bil tisti, ki bi lahko omogočil sprejem potrebne zakonodaje, pa tega ni storil, ona pa je edina ministrica, ki je imela od njega tolikšno podporo, je še dodal. "Tu že pred časom ni šlo brez ostrih rezov in odločitev in tudi zdaj ne bo šlo, zato res upam, da bo ta odločitev končno sprejeta." Od ministrstva pričakuje odločne poteze in ne sprejema odgovora, da se ne da nič narediti.

Otrok
Otrok FOTO: POP TV
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Levcekk
09. 11. 2017 15.18
Ma naj jih bo sram vse po vrsti od zdravnikov do politike in konec koncev naroda,ki podpira taksne svinarije posredno ali neposredno.Kva ce se jim zepe napolni se pa lahko hitro vse uredi,mar clovesko zivljenje res ni nic vredno?
resslovenka
09. 11. 2017 09.26
Spopad egov, pametovanje na politicni sceni , kako je v vse v redu , kaj je potrebno storiti in kaj ni bilo storjeno. Tisoč in ena floskula. Vse to plačujemo. Merjenje moči nad najšibkejšimi. Imam le eno sporočilo 》Sramujte se!
maligospod
09. 11. 2017 05.38
+9
sramota za ministrico in vlado, da ne naredijo red!
Iztok Strel
08. 11. 2017 22.57
+5
treba je snežilko tako na desni kot na levi in pa v UKC.....prej ne bo nič. Če boste pometal sam nalevi al pa samo na desni je to prelaganje smeti iz kota v kot in nič drugega. To je samo borba za pozicije med desnimi in levimi pa kdo bo mel več svojih v UKC. Kle se pa kregate kodo je desni in kdo levi, medtem pa se vam veljaki iz obeh strani smejejo in JEB..... se nim za vas.......
helter skelter
08. 11. 2017 22.46
+4
ja, to ste izvolili dragi Slovenci, izvolili ste levake, ne zdaj jokat.....
metronom
08. 11. 2017 22.50
+13
metronom
08. 11. 2017 22.50
+12
alfa77
08. 11. 2017 22.42
+11
Resnica je v globalnem dejstvu, da je potrebno onemogociti slovenske strokovnjake na vseh podrocjih druzbe. Pac tako delajo komunisti po nalogu sionistov.... ( npr Soros in partnerji) Zaradi nemogoceih delovnih razmer ter neperspektivne prihodnosti v sloveniji ter zelo slabih plac, ( ...V Sloveniji je zdravnik specialist povprecno pov placan z 1100 Eur neto).npr. slabse kot cistilka v Avsrtiji!.... ha Izobrazeni in sposobni mladi slovenski kadri odhajajo. S tem odpirajo moznost, da prihajajo v drzavo tujci (.... tudi zdravniki) in zasedajo delovna mesta, ki bi jih lahko zasedali nasi sposobni slovenci. Za izobrazevanje slovenskih stokovnjakov placujemo in smo drago placevali davkoplacevalci. Tujina pa dobiva nase izobrazene ljudi ze izsolane in usposobljene. Tudi v zdravstvu. Dejstvo je, da je celotni placni sistem v Sloveniji sesul Virant s spremembami in racionalizacijo v javnem sektorju itd... Podobno je sesuval in tudi sesul sistem solstva po vsebini in razvoju ''strokovnjak za solstvo'' Gaber. Itd. To sesutje se samo nadaljuje.... .. Sami moralno politicni neoporecni strokovnjaki. Sami specialisti. Seveda pa je je dejstvo to, da smo v Sloveniji samo lutke na sahovnici resnice globalnega ''razvoja'', ki ga dirigira sionisticni bancni sistem z izvrsilnimi sluzabniki v Bruslju (EU) ter v odlocnem sodelovanju z vodstvom iz Nemcije.. V Sloveniji tako leva kot desna politicna opcija z ''voditelji'' vseh strank ne delajo drugega, kot zdruzeno potaplajo vrednoste slovenstva in unicujejo tiste dobrine, ki so jih nasi predniki zgradili skozi obdobja. Tujci samo cakajo, da se ami unicimo in razvrednitimo, da poberejo skoraj zastonj vse kar je uporabnega in dobrega. Kdo je ze rekel o slovencih.... za hlapce rojeni?! Ni vsega kriv Kucan.... in Forum 21 ....tudi niso vsega krivi strici iz ozadja..... Zbudite se Slovenci!
Krematorij666
08. 11. 2017 22.49
+3
V Sloveniji je zdravnik specialist povprecno pov placan z 1100 Eur neto........no pa sem kar nehal brati....
gremnamorje
08. 11. 2017 22.41
+9
Seveda ste krivi tudi vi... Pluvate, zaničujete in pomanjšujete ali poveličujete oz. kakor vam paše... Celo glede dejstev poročate s telesno mimiko in tonom glasu pristransko in cinično.... lahko bi rekli na nivoju Sveta na Kanalu A.... Če vam je to cilj, bravo, ste na dobri poti, vrhunski.
Madeni
08. 11. 2017 22.28
+6
IZROJENA LEVICA pustoši uničila je gospodarstvo, narod DRŽAVO ..v celoti..
falcon11
08. 11. 2017 22.12
-6
Zanima me koliko bosta zdravnika, ki sta odstopila vrnila v blagajno, ker smo jih izšolali in plačali specializacijo.
gremnamorje
08. 11. 2017 22.34
+6
koga si ti izšolal, kaj si plačal? ti nisi hodil v šolo? kdo je tebe plačal? škoda ker ti ni plačal še, da končaš osemletko, srednjo šolo, 6 let faksa in še verjetno desetletje ali več kardiokirurgije.
Dracul Va Domni DinNou
08. 11. 2017 22.08
+5
vazn da ima Pfeiferja polna usta botoksa!!! pfuj!
Frane Šajn
08. 11. 2017 21.57
+0
No toliko o vrhunski Slovenski medicinski akademiji in njenih produktih.
Frane Šajn
08. 11. 2017 21.58
+1
Hrvaški Srbski in bosanski zdravniki jim lahko držijo predavanja iz medicine!
valjhunsinkajtimara
08. 11. 2017 21.55
+0
Ma še kdo fetiš na medicinske sestre al sem samo jz čuden?
heidi_
08. 11. 2017 21.54
+3
V Lj ni nobenega slovenskega otroskega srcnega kirurga, ki bi samostojno izvajal operacije. Obstaja dr Weiss, ki je mlad srcni kirurg in se je sele izobrazeval za otroskega, on je verjetno eden izmed teh dveh. Kdo je drug mi ni jasno. Operacije opravljajo tuji kirurgi, ene trije iz Prage hodijo in dva iz Italije. Dr Weiss je asistiral in se od njih ucil, a nikoli delal samostojno. Dolocene otroke, ki imajo tezne napake, pa operirajo tudi v pragi in italiji, ker so bolj izkuseni teami. Kako vem? Ker je moj otrok ne dolgo tega imel operacijo in smo ze nekaj let v tej zgodbi. Skoda je da dr Weiss odhaja na drugo pozicijo(domnevam da on), sem prepricana da bi postal dober otroski kirurg. Glede na kardiologe, ki so na oddelku ostli, me pa to ne cudi. Tudi strarsi jima nevzaupamo vec, ker sta storila prevec napak
kr--en
08. 11. 2017 21.17
+7
Otroška srčna kirurgija je del medicine v katerem se, kljub strokovnosti in trudu, dogajajo tragične zgodbe. Težko si predstavljam občutke kirurgov in drugih udeleženih pri zdravljenju, ki jim je umrl otrok čeprav so mu poskusili pomagati po najboljših močeh. V medijih jih istočasno pribijajo na križ in obsojajo kot najhujšege negativce. Žal je to področje tako ozko specializirano in zahtevno, da dobrih specialistov ne najdeš za vsakim grmom, o njihovem delu pa lahko sodi le ozek krog strokovnjakov, nikakor pa ne zmanipulirana javnost in prizadeti starši. Slednji si zaslužijo poštene odgovore in zagotovila, da bo za njihove otroke poskrbljeno po najboljših močeh. Očitno bosta odšla še zadnja dva otroška srčna kirurga. Je kdo pričakoval kaj drugega?
ainl
08. 11. 2017 21.28
+11
Ta kaos vlada ze od leta 2005, odkar je odsel odliceeeeen srcni kirurg SOJAK. Skoda za vse te otroke. Moj otrok pa je danes zal ze med angeli.
dostojevski II
08. 11. 2017 21.14
-9
Program otroške srčne kirurgije sta zaradi nemogočih razmer zapustila še zadnja dva slovenska srčna kirurga..... KAKO LAHKO KAR ODIDEŠ ?..... Še snažilka ima odpovedni rok. Ko da odpoved, mora delati še en mesec, da delodajalec dobi novo delavko. Inženirji pa imajo odpovedni rok vsaj 3 mesece. Kaže, da bogovi nimajo odpovednega roka.
KungFuPanda
08. 11. 2017 21.34
+7
Ja in? Ti govoriš o snažilki, kjer takoj lahko dobiš novo. Vsak se lahko dogovori drugače. Poznam primer, ko je dal odpoved en precej pomemben možak (ne bi o imenih) in so v firmi seveda takoj odvzeli vse dostope in računalnik zaradi varovanja poslovnih skrivnosti. Potem je en mesec hodil v pisarno brat časopis, potem so pa ugotovili, da nima smisla in so se sporazumno dogovorili o takojšnjem prenehanju delovnega razmerja. Sicer pa ne piše, da sta dala odpoved danes. Lahko sta ga pred tremi meseci. Ali pa sta ga danes in odhajata, ampak bosta še tri mesece tukaj. In ali pričakuješ, da bodo v UKC našli nadomestnega kirurga v tem času? To, o čemer pišeš je še najmanj pomembno v celotni zgodbi.
heidi_
08. 11. 2017 22.02
+4
Slovenci le asistirajo, operacije pa izvajata dva kirurga iz Masse v IT ter trije iz Prage. Plan pa je bil, da se tudi lokalne zdravnike usposobi da bi izvajali operacije najbolj tipicnih napak kot so asd in vsd. Ampak je tezko ker je populacija majhna, primerov malo, premalo da bi se kirurg lahko usposobil. Zato so jih posiljali tudi v tujino. Ampak prej al slej vsi odidejo, ker res vlada kaos.....
dostojevski II
08. 11. 2017 22.07
+0
...Bu.Da... lako bi dodal še La.....Si kdaj delal ? Si kdaj imel Pogodbo o zaposlitvi ? V vsaki takšni pogodbi o zaposlitvi je OBVEZNO naveden odpovedni rok. Ki je pomemben zato, da delodajalec dobi novega delavca in mu ta delavec, ki odhaja preda posle. Če v službi samo mešaš zrak, politiziraš, spletkariš... potem lahko danes odideš iz firme in nihče te ne bo zamenjal, nihče pogrešal.... Potem resnično ne potrebuješ odpovednega roka.
heidi_
08. 11. 2017 22.12
+4
A niste brali. Nista dala odpovedi delovnega razmerja. Ampak zelita na drugo delovno mesto znotraj ukc- operacije odraslih. ce tega ne bo,bosta pa odsla
rasturator
08. 11. 2017 20.58
+31
Novinarji so pred časom ubili mariborskega ravnatelja, pa ni nihče odgovarjal.
trdovrat
08. 11. 2017 20.44
+11
Ni mi popolnoma razumljiva ta intenzivna medijska gonja proti zdravnikom, zavarovalnice pa lepo v miru žrejo naš denar. Ljudstvo, če to nahujskano nerazmišljajočo hordo sploh lahko imenujem ljudstvo, pa pač ravno tako, kot pred 2000 leti kriči "križaj ga"! S tem vsem, tistim slabim in dobrim preprečujete normalno delo!
Skunk Works
08. 11. 2017 20.36
+7
NNNP - se še spomnite.....Nič Nas Ne sme Presenetiti.....priljubljena zadeva iz stare juge, no tale NNNP pa nam po zaslugi jugonostalgičnih slovenskih volilcev sedaj pride prav dobesedno vsak dan, ko spremljamo in doživljamo dogajanja na tisoč in enem področju življenja in bivanja v tej državi...sploh ob spremljanju dnevnoinformativnih oddaj....Priporočamo torej NNNP, da boste vse to prenesli brez, da boste zraven znoreli.......pa saj hočete tako državo, a ne?....
komarec
08. 11. 2017 21.21
+4
Ja tvoji bi rekli: Pomagaj si sam in bog ti bo pomahal. V bistvu je to parola z enakim pomenom.
Frane Šajn
08. 11. 2017 22.02
+1
Roseann - transi si pa vstrajen to ti pa moram priznati ja no saj so tudi vsi drugi biki od pamtiveka nastrojeni na rdečo barvo!
Teofil
08. 11. 2017 20.33
+1
"Imamo najboljše zdravstvo v Evrop"i,pa kaj vi mislite da smo mi nori
trdovrat
08. 11. 2017 21.07
+1
novakirena
08. 11. 2017 20.26
-4
Seveda krivijo novinarje. Njim bi bilo ljubse da bi se naprej ubijali nedolzne otroke. Naj program pade in naj gredo ti otrocki k Zdravnikom in ne mazacem
trdovrat
08. 11. 2017 20.48
+6
Težke besede uporabljaš! Pazi na jezik, kajti izrečena beseda je isto kot izstreljena puščica, ki je ni mogoče več ustaviti! Se pa strinjam, da so za ta hujskaštva krivi tudi novinarji, v skrbi za več klikov in boljše mesto v prehranjevalni verigi!