Slovenija

Sprožali so se plazovi

Ljubljana, 08. 12. 2008 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na dovoz do hiše v Bukovem Vrhu pri Škofji Loki se je usulo 15 kubičnih metrov zemlje. Srečo v nesreči je imel tudi voznik, ki je z avtom obtičal na poplavljenem vozišču.

Zaradi obilnega deževja, ko so nekateri vodotoki v Vipavski dolini prestopili bregove, sta se v zaselkih Potok in Čuklje na območju Dornberka v petek popoldan in zvečer sprožila plazova. Najprej se je sprožil na območju Potoka, kjer je zemlja le kak meter oddaljena od dveh hiš, v katerih živi šest ljudi, nato pa še v zaselku Čuklje, kjer v dveh hišah nad in pod plazom prebiva osem ljudi.

Petkovo deževje je povzročilo težave po vsej Sloveniji (simbolična fotografija).
Petkovo deževje je povzročilo težave po vsej Sloveniji (simbolična fotografija). FOTO: Jani Dolinšek
Srečo je imel voznik, ki je v petek obtičal na poplavljenem cestišču. Reka Idrijca je prestopila bregova in zalila cestišče. Na poplavljenem vozišču med Slapom ob Idrijci in Dolenjo Trebušo je obtičal avtomobil. Iz objema poplavljene reke so ga izvlekli gasilci.

Čeprav se nahajata v neposredni bližini nekaj hiš, niso tako ogrožene, da bi morali ljudi izseliti, je povedal poveljnik civilne zaščite novogoriške občine Bogdan Zoratti. "Prebivalce smo opozorili, a jih nismo izselili," je pojasnil. Po njegovi oceni je plaz v Potoku, ki se je sprožil na zelo strmem pobočju, širok 20 in visok osem metrov, drugi pa je večji, saj v dolžino meri 30 in v višino 25 metrov. Civilna zaščita plazišče že pokriva s polivinilom, da ne bi novo deževje povzročilo dodatne škode, območje pa si ogleduje tudi geolog.

Včeraj okoli 11.30 pa se je pod lokalno cesto, ki jo uporabljajo kot dovoz do hiše v Bukovem Vrhu pri Škofji Loki, usulo 15 kubičnih metrov zemlje. Bližnji objekti niso ogroženi, sanacijo načrtujejo v prihodnjih dneh.

Ponekod zaprte ceste

Sicer pa so zaradi močnega deževja nekateri vodotoki v spodnji Vipavski dolini v petek prestopili bregove, sprožilo pa se je tudi več manjših plazov. Tako je bilo več cest zaprtih za promet, nekatere so še vedno. Na cesti med Colom in Godovičem je polovična zapora zaradi udora ceste, cesta Rakov Škocjan–Podskrajnik pa je zaprta zaradi poplavljenega vozišča. Več o stanju v prometu ...

Nevarnost snežnih plazov

Pred nami sta dva sončna dneva, že v sredo pa bo spet oblačno, padavine bodo že zjutraj zajele zahodne kraje in se do večera razširile nad večji del Slovenije. Po nižinah bo večinoma deževalo. V četrtek in v petek bo oblačno s padavinami. Meja sneženja bo v severni Sloveniji med 700 in 900 metrov, v južni pa nad 1000 metrov. V gorah je veliko snega, na Kredarici so namerili 170 centimetrov snežne odeje. Zaradi novozapadlega snega je v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank velika nevarnost snežnih plazov. Več o vremenski napovedi ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

www.NaVrsti.si
08. 12. 2008 21.24