Slovenija

SPS: Nikakor ne moremo sprejeti argumentov, da socialni dialog ne poteka

Ljubljana, 17. 09. 2020 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
39

Po včerajšnji novici, da se je Svet Policijskega sindikata Slovenije preoblikoval v stavkovni odbor, se je oglasil še Sindikat policistov Slovenije. "Nikakor ne moremo sprejeti argumentov o tem, da socialni dialog ne poteka," pravi predsednik Kristjan Mlekuš in pojasnjuje, da z vodstvom MNZ in Policije že ves čas potekajo pogovori. Dodal je, da je cilj stavkovnega odbora SPS realizacija odprtih zavez stavkovnega sporazuma, nikakor pa ne javno obračunavanje s politiko.

V sredo je Policijski sindikat Slovenije (PSS) sklical novinarsko konferenco, na kateri so javnost obvestili, da se je Svet Policijskega sindikata Slovenije preoblikoval v stavkovni odbor. Za to odločitev so navedli več razlogov, predvsem pa jih moti nezadovoljiv način komunikacije vodstva ministrstva za notranje zadeve. 

"Sindikat in predstavniki sindikata smo podvrženi širjenju laži in drugim nizkotnim oblikam ravnanja," pravi Rok Cvetko, predsednik PSS in dodaja, da odnos ministra Aleša Hojsa z zadnjega sestanka ocenjujejo kot "zelo odkrit poizkus izsiljevanja ali ustrahovanja sindikata in neposreden vpliv na svobodo njegovega delovanja". Najvišji organ PSS, Svet sindikata, je enotno prejel stališče, "da na takšna izsiljevanja ministra ne pristaja in jih zavrača," je dejal.

"Preoblikovanje ob primerni reakciji vodstva MNZ še ne pomeni izvajanja stavkovnih ali drugih sindikalno zaostrenih ukrepov," dodaja Cvetko. Namen preoblikovanja v prvi fazi je, da delodajalec prepozna potrebo po konstantnem in strpnem vodenju dialoga, pravi in dodaja, da če se to ne bo zgodilo, se v okviru stavkovnega odbora lahko formirajo posamezne aktivnosti, ki lahko vodijo tudi v sindikalni konflikt. 

Odzval se je še drugi sindikat policistov – Sindikat policistov Slovenije

"Oblikovanje stavkovnega odbora pomeni pričetek izvajanja aktivnosti sindikata po Zakonu o stavki, torej stopnjevanje sindikalnih aktivnosti zaradi za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic in interesov zaposlenih, ki izhajajo iz dela," pojasnjuje Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) in dodaja, da je razlog oblikovanja stavkovnega odbora PSS povsem drugačen.

Opominjajo, da ima SPS že dlje časa oblikovan stavkovni odbor. "In sicer od 16. aprila 2019, torej več kot eno leto," pravi Mlekuš. Njihov stavkovni odbor je bil oblikovan "izključno zaradi neizvršitve Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev in ima kot tak ustrezen pravni temelj", dodaja. 

Dodali so še, da je SPS 7. februarja letos sam izvedel 4-urno opozorilno stavko in da se takrat PSS, kot sopodpisnik sporazuma, njihovim aktivnostim ni želel pridružiti. "Še več, ob napovedi in izvedbi opozorilne stavke smo bili deležni celo zelo ostrih besed. Zakaj je PSS sedaj, kljub popolnoma enakemu dejanskemu stanju, kot je danes, pred več kot letom (in vmesnem času) sprejel drugačno odločitev, nismo seznanjeni," pravi.

Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije
Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije FOTO: Aljoša Kravanja

"Nikakor ne moremo sprejeti argumentov o tem, da socialni dialog ne poteka"

"Ne želimo pa prejudicirati, da ima takšno ravnanje politično ozadje, posebej zato ne, ker se v aktivnosti vključuje tudi druge sindikaliste, ki imajo jasno in javno opredeljeno politično ozadje," je dejal Mlekuš, ki pravi, da SPS nikoli ni potreboval ali se posluževal "okrepitev" iz raznih sindikalnih zvez in konfederacij.

Mlekuš je poudaril, da je stavkovni odbor SPS svoje delo nadaljeval tudi po menjavi Vlade RS."Cilj stavkovnega odbora SPS je izključno realizacija še odprtih zavez stavkovnega sporazuma, nikakor pa ne javno obračunavanje s politiko," pravi in dodaja, da z vodstvom MNZ in Policije že ves čas potekajo pogovori v tej smeri. "Pa tudi o drugih odprtih vprašanjih, zato nikakor ne moremo sprejeti argumentov o tem, da socialni dialog ne poteka," je dejal.

Pravi, da so njihovi predstavniki podali več pobud za sestanek z vodstvom MNZ in Policije in da je bil vsakokrat tudi organiziran sestanek, bodisi z ministrom, katerim od državnih sekretarjev ali generalnim direktorjem policije. "Samo za primer lahko navedemo, da je ravno rezultat teh pogovorov bila takojšnja sprememba Uredbe o pomožni policiji, za katero smo si prizadevali že od leta 2017, vendar posluha s strani takratnih ministrov ni bilo," pravi. 

Povedal je, da naj bi 8. septembra potekal sestanek ministra za notranje zadeve z obema sindikatoma, vendar do tega, zaradi njim neznanih razlogov, ni prišlo. Sestanek je z vsakim sindikatom potekal ločeno in po Mlekuševih besedah so prav na tem sestanku dosegli pomembne napredke. "Zato so nam toliko bolj nerazumljive navedbe o zaostreni komunikaciji z vodstvom MNZ ali Policije in grožnjah in izsiljevanjih, saj možnosti to videti in slišati niti nismo imeli," pojasnjuje.

"Nikoli se nismo in nikoli se ne bomo politično opredeljevali"

Iz SPS so povedali še, da se nikoli niso in se nikoli ne bodo politično opredeljevali. "Prav tako ne bomo služili nobeni politični struji pri medsebojnem obračunavanju," pravi Mlekuš in razlaga, da se prav zato v zadnjih mesecih ne vpletajo v politični boj glede tem, ki s sindikalnim delovanjem nimajo nobene povezave (kadrovske zadeve, razmerje med MNZ in Policijo ipd.). "Če bo s strani delodajalca prišlo do kršitve pravic zaposlenih, pa bo SPS s svojimi mehanizmi vsakemu članu ali članici nudil ustrezno zaščito," so zatrdili iz SPS.

Meni, da podrejanje posameznim političnim strujam ali sodelovanje z njimi za doseganje političnih ciljev škodi sindikalnemu delovanju v policiji, zaposlenim v policiji in sami policiji kot instituciji. "Policija in njeno delovanje je bilo vse od osamosvojitve Slovenije dalje predmet številnih političnih spopadov, ki so rezultirale v raznih aferah, posledično pa krnile delovanje in ugled policije in njenih zaposlenih," je prepričan.

Kot je pojasnil, so bili v preteklosti priča tako zglednemu sodelovanju z ministri kot popolni ignoranci socialnega dialoga. "Tudi z aktualnim ministrom smo v preteklih mesecih imeli ostre besedne spopade glede posameznih ravnanj, ki so posegali v ekonomske, socialne in interesne pravice zaposlenih (izstopajoč primer je policist – motorist na protestih v Ljubljani), kar pa seveda ne pomeni, da dialog ni mogoč," je dejal in dodal, da glede na to, da dialog poteka, ne vidijo razloga, da bi stavkovni odbor SPS zaostroval retoriko ali stopnjeval sindikalne aktivnosti. "V trenutku, ko to ne bo več mogoče, bomo seveda po teh ukrepih tudi posegli kot legitimnih pravicah sindikatov v socialnem boju," pravi. 

"Sindikat policistov Slovenije javno apelira na vse deležnike h konstruktivnemu dialogu in umiritvi strasti, predvsem pa k reševanju problemov (tudi najbolj perečih) navznoter in nikakor ne navzven. In predvsem skupaj," so zaključili. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

najboljšisosed
17. 09. 2020 18.29
Malo spremljam in se mi zdi, da ta sindikat SPS igra na glasbo SDS.
Rudar
17. 09. 2020 17.34
+0
Obljuba službe? Samo vprašam.
riss
17. 09. 2020 12.06
+0
Evo ti ga na, partija ima vpliv na vse, v vseh porah je tasidrana, tako policije, vojske in sodstva. Nihče nam ne more pomagati. Treba sprejet zakonodajo in depolitizirati vse našteto, pa vse kršitelje takoj odpustiti. Tudi policijo zlorabljajo za nadaljevanje leve sramote.
sinhron
17. 09. 2020 11.31
+6
Nepreklicno odstopljeni notranji minister Hojs striktno izvaja naloge , ki jih dobi od Janše , zato ta tudi noče pristati na njegov odstop ! Želijo si podrediti policijo in iz nje narediti politično policijo , ki bo izpolnjevala le njihove zapovedi !
resslovenka
17. 09. 2020 11.24
-1
Mah... 🙄 Sej, a je bilo kaj drugega pričakovati? Stara zgodba, kdo ima prav in kdo ne. Zakaj ne more ta država laufat po eni pametni poti, ne pa da se napenja kdo je močnejši in kdo bo koga? Boj egov. Pa nič drugega. 😎
provni
17. 09. 2020 12.29
+6
Država ne more teči po pametni poti, ker gre premalo ljudi na volitve. Zaradi tega pa dobi bivši zapornik od svojih zaslepljencev toliko procentov glasov, da se ne da nič narediti. Zaradi tega se obuja 80 let stare stvari, ki nobenega več ne zanimajo.
provni
17. 09. 2020 11.15
+9
A se Mlekuš strinja, da mu pokvarjena politika in Hojs gledata v kazenske zadeve po računalniku, za kar je pristojen le državni tožilec ?
mali.mato
17. 09. 2020 10.38
+2
Cvetko je Šarcev kader. Dokazano.
resslovenka
17. 09. 2020 11.25
+5
A ja, če hočeš delat pošteno si pa kr kader nekoga, ki ga ne maraš? Kako bolano razmišljanje. 🙄
CtrlDelete
17. 09. 2020 10.37
+7
A bo Mlekuž nov kandidat za ministra pri Janši?
123soba
17. 09. 2020 10.22
+10
Majo dobre windstoperje.
Hej Slovani
17. 09. 2020 10.24
+10
Pa res. Sigurno Novo letno darilo sindikata!
lojzema
17. 09. 2020 10.12
+15
SPS je bil ustanovljen pod pokroviteljstvom SDS. Ni slučajno, da se SPS ne strinja z PSS. Sicer pa naj se pogleda članstvo enega in drugega sindikata in delovanje enega in drugega. Če ste slučajno pozabili je bil prejšnji predsednik SPS in nekaj vidnih članov odstavljen z mesta predsednika, prav tako mu je bila izrečena izredna prekinitev pogodbe o zaposlitvi. Mlekuž s svojimi prometniki naj raje ureja promet.
Hej Slovani
17. 09. 2020 10.42
+8
Bravo. Točno tako in ker javnost tega ne ve, imamo občutek, da se sedaj ne morejo zmenit med sabo v bistvu pa to kukavičje jajce (SPS) samo drek zgleda. Oni se nočejo o politiki pogovarjat v javnosti je izjavil ta kristjan mlekož!!! Pišuka, politika namuničuje organizacijo imneovano MNZ in je v sam vrh pripeljala same kriminalce. Pa sem prepričan, da tudi tistim na desni ni vseeno, ko vidijo, da tam sedi kangler, ki se sigurno ne ukvarja s sistemom policije ampak notri išče kaj vejo o njemu in njegovih kriminalnih kompanjonih!
1kala
17. 09. 2020 10.08
+15
No Mlekuž je tako SDS-ov, zato ga nič ne moti.
DKR
17. 09. 2020 11.12
-1
Cvetko je pa Šarčev, zato ga pa vse moti.
User1536496
17. 09. 2020 10.06
-3
A mora policija res vse delat, mogoče bi se naloge malo porazdelile med organi, ki skrbijo za red in zakonitost, področij je enostavno preveč. Najbolj smešno pa je je, da lahko vojska in policija stavkata in se morata boriti za svoje pravice, mogoče bi jih morali razpustiti
jastreb13
17. 09. 2020 10.06
+11
To je pa to, ko se gredo simdikalisti politiko, ki ni v njihovi pristojnosti. namesto, da bi se borili za pravice svojih članov in boljše pogoje dela se gredo politiko in to vse zaradi par posameznikov, ki jih je minister zaradi svojega ne dela vzel pod drobnogled. Eno vprašanje za oba sindikalista. Zakaj imajo pisarniški policaji (vodstvo) pooblaščenost, če se ves čas skrivajo po pisarnah?? Zakaj dobivajo dodatek k plači za pooblaščenost, če skriti po pisarnah prelagajo papir?? Pooblastil na terenu ne izvajajo zato jim ta dodatek po zdravi kmečki logiki ne pripada a glede na njihove plačne razrede dobijo do nekajkrat višji dodatek za pooblaščenost, kot policaj na terenu, ki ta pooblastila dejansko ves čas izvaja.
Jenkec
17. 09. 2020 09.55
+19
Ne vem zakaj hojsa sploh kdo upošteva. Saj je vendarle odstopil.
sosed5
17. 09. 2020 09.53
+23
Skregaj in vladaj
jastreb13
17. 09. 2020 10.12
+5
Nič novega , vsi sistemi v tej državi temeljijo na tem, sploh pa v policiji zato pa je toliko raziskanega organiziranega kriminala. Zmeraj bolj pa obvladajo politična podtikanja in diskriminacijo drugače mislečih oz. tistih, ki niso naši.
resslovenka
17. 09. 2020 11.26
+3
Bogdan Kranjc
17. 09. 2020 09.46
-1
Tudi Mlekuž brez njegovega emblena nebo napredka pri pogajanjih,ali ima sedaj drugačen znak je zamenjal svastiko.
BlazTom
17. 09. 2020 09.30
+18
No, zdi se mi da ima tudi Janša v policiji svoj sindikat.
?alamadi
17. 09. 2020 09.22
+32
Mlekuž ne seri klamf in ne ritolizi, a prav.
jastreb13
17. 09. 2020 10.20
+3
Povedal je samo resnico, zdaj pa hop po njem. Tudi Petrovič je prevečkrat povedal resnico zato je bil konkurenčnem sindikatu velik trn v peti in ga je bilo potrebno pod nujno diskriminirat in "likvidirat". Pa je bil zdaleč najbolši sindikalist in osebno se je zavzemal za svoje člane na terenu proti krivicam povzročenim s strani vodstva.
Amasakul
17. 09. 2020 09.19
-9
plača za policista, vojaka in med. sestro min 2000 eur + dodatki !!!
DKR
17. 09. 2020 11.13
+4
BITINOVINAR
17. 09. 2020 09.15
+1
Je kdo primerjal plače in obveznosti policistov na eni strani, ter medicinskih sester in vojakov na drugi. Odgovornosti so primerljive, morda jih je na strani sester celo več. Pa poglejte mesečne izpiske, potem pa presodite ali je politično ali ne. To je podatek, ki bi ga predočil neodvisen novinar.
BITINOVINAR
17. 09. 2020 09.18
-2
Zelo konkreten primer. Primerjajte plače vojaka in policista, ki varjujeta mejo pred migranti. Je razlika in KOLIKŠNA. NOVINARJI ZELO ENOSTAVNO, ZELO HITRO IN ZELO PRIMERLJIVO
provni
17. 09. 2020 09.21
+21
Vojaki in medicinske sestre niso pooblaščene uradne osebe, kar pa policisti so.
BITINOVINAR
17. 09. 2020 09.48
+0
Torej naziv pooblaščena uradna oseba določa višino plače. Policistom privoščim dobro plačo. Vendar ko njihov sindikat podaja dodatne zahteve, se morajo dolžnosti in pravice med enakovrednimi javnimi poklici analizirati. Če so odstopanja v škodo policistov, se strinjam, krivice je potrebno popraviti. Če ne potem naj ne težijo, ker SO HUDIČEVO TEŽKI ČASI IN NAJ MALO POGLEDAJO NAOKOLI