Slovenija

Srebrna nit: Urad za demografijo ni niti približek tega, kar potrebujemo

Ljubljana, 20. 04. 2022 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
3

Podatki Sursa iz leta 2020 kažejo, da živi v Sloveniji 424.000 starejših od 65 let, do leta 2050 pa naj bi bilo v državi okoli 620.000 prebivalcev v tej starostni skupini, opozarjajo v društvu Srebrna nit in dodajajo, da so že pred več leti predlagali ustanovitev ministrstva za starejše. Namesto tega je bil ustavljen Urad za demografijo, za katerega pa v društvu pravijo, da ni niti približek tega, "kar potrebujemo, pričakujemo in kar smo si želeli". Dodajajo, da gre "samo še za en primer organa, v katerega vladajoče stranke koalicije, predvsem najmočnejša SDS, umeščajo svoje strankarske kadre".

Še vedno vztrajamo pri zahtevi po samostojnem ministrstvu za starejše, so zapisali v društvu Srebrna nit.
Še vedno vztrajamo pri zahtevi po samostojnem ministrstvu za starejše, so zapisali v društvu Srebrna nit. FOTO: Shutterstock

V društvu Srebrna nit izpostavljajo "zanemarjanje celovite skrbi za starejše v zadnjih dvajsetih ali celo tridesetih letih". Po osamosvojitvi so se politiki odločili za tržni model, ki pa nikakor ni skladen s stanjem na področju višine pokojnin v Sloveniji, menijo. "Zgolj bogatejši del starejših si lahko privošči storitve, ki so pogoj za dostojno starost, velika večina pa ne," so kritični v društvu.

Kot navajajo, je v Koalicijski pogodbi 2020–2022 zapisano "veliko dobrega za starejše, zelo malo pa je realizirano". Sprašujejo se, kje je pet javnih domov za starejše. "Nedokončano investicijo v Vrtojbi so prodali zasebniku, namesto da bi ustanovili javni zavod. Pogodba za dokončanje Osilnice je bila podpisana prejšnji teden – tik pred volitvami, kot še en predvolilni bonbon," izpostavljajo.

Oktobra 2020 je bil ustanovljen Urad za demografijo, ki ga je aprila letos, spet tik pred volitvami, slavnostno odprl predsednik vlade Janez Janša. "Ko beremo, kdo vse je tam zaposlen, ni to niti približek Urada za demografijo, ki ga potrebujemo, ki smo si ga želeli in ki ga pričakujemo. Gre samo za še en primer organa, v katerega vladajoče stranke koalicije, predvsem najmočnejša SDS, umeščajo svoje strankarske kadre, med katerimi je težko najti osebe s primernimi (kaj šele dobrimi) strokovnimi in zaposlitvenimi referencami za delo na področju urejanja medgeneracijskih razmerij, predvsem pa urejanja nezavidljivega položaja blizu 430.000 ljudi, starejših od 65 let," so ostri v društvu Srebrna nit.

Od Urada za demografijo, kakršen je bil predstavljen javnosti, si po njihovih besedah ni mogoče obetati kaj več kot objavo statističnih podatkov in pretakanje dodeljenega denarja v birokratske postopke, za starejše pa se, kot so prepričani, ne bo prav nič izboljšalo. "Še naprej se bodo z njimi ukvarjali prekarno zaposleni zdravstveni in negovalni kadri, ki bodo pregorevali v pogosto neprimernih (prevelikih in z nižjim bivalnim standardom) domovih za starejše, ter družinski člani in drugi bližnji," menijo.

Ugotovitve Srebrne niti, ki so bile, kot opozarjajo, večkrat predstavljene javnosti, v zadnjih mesecih pa tudi političnim odločevalcem, so "žal nespremenjene in še vedno držijo". Kot pravijo, je starejša populacija znova potisnjena na obrobje družbe, noben državni organ se sistematično in celovito ne ukvarja z njo. "Razmere na tem področju jasno izkazujejo in potrjujejo potrebo po ustanovitvi samostojnega ministrstva za starejše, ki bo v celoti in s kontinuiteto delovanja odgovorno za ta del prebivalstva Slovenije."

V Srebrni niti tako še vedno vztrajajo pri zahtevi po samostojnem ministrstvu za starejše. "Volitve 24. aprila 2022 so mejnik, ko pričakujemo bodo utemeljena pričakovanja glede njegove ustanovitve zapisana v skorajšnji koalicijski pogodbi političnih strank, ki jim bo volilno telo podelilo mandat, koalicijska pogodba pa bo novo vlado RS zavezala k udejanjenju te zahteve," so zaključili v društvu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr_en_moz
04. 05. 2023 13.06
Mi ne rabimo nobenih ministrstev, uradov, celo vlade ne rabimo. Rabimo samo nekaj drustrv in NVO-jev, ti so pametni za celo slovenijo. Plešimo, dokler jim še presstituti držijo štango
RdečaKapica
21. 04. 2022 11.59
+0
A bejžte no, a res ni to, kar bi potrebovali? Takoj, ko sem videla, kdo bo "šef" urada, mi je bilo jasno, da nima veze s konkretno skrbjo za starejše :( Lepo, da se je o tem zdaj tudi javno spregovorilo in da bodo tudi ustrezne sankcije ter spremembe. Služb, ki so same sebi namen, imamo že tako ali tako preveč.
Sokril
21. 04. 2022 08.28
+1
Poglejmo podatke: 2002 je bilo 1,964,036 prebivalcev. Leta 2021 pa 2,108,977. v Dvajsetih letih približno 150.000 tisoč ljudi več v Sloveniji. To je več kot cel Maribor. Sedaj pa to številko vgradite v vse probleme s katerimi se soočamo.