Slovenija

Srečanja z manjšino ne bo

Celovec, 18. 01. 2007 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki slovenske manjšine na Koroškem se ne bodo sestali z deželnim glavarjem Jörgom Heiderjem.

Predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem se s Heiderjem ne nameravajo sestati zaradi njegovih izjav proti dvojezičnim napisom.
Predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem se s Heiderjem ne nameravajo sestati zaradi njegovih izjav proti dvojezičnim napisom. FOTO: POP TV


Politični predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem se ne bodo odzvali na vabilo na pogovor z deželnim glavarjem Jörgom Haiderjem, ki ga je ta sklical za petek, kar sta potrdila predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Matevž Grilc in predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm. NSKS in ZSO sta povabilo zavrnila zaradi najnovejših Haiderjevih izjav proti dvojezičnim krajevnim napisom. "Če nekdo grozi z vstajo ljudstva za primer, da se izpolnijo odločbe ustavnega sodišča o dvojezični topografiji, in če trdi, da bo sam na njenem čelu, in če kdo trdi, da se večinsko prebivalstvo bori za človekove pravice, kadar se upira dvojezičnim krajevnim tablam, potem pogovor s takim človekom nima smisla," je odločitev pojasnil predsednik NSKS.

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik pa se še ni odločil, kako se bodo odzvali na povabilo, saj čaka še na sejo upravnega odbora SKS, na kateri naj bi se nocoj dokončno odločili o morebitni udeležbi ali neudeležbi. Sicer pa tudi Sadovnik ocenjuje, da Haiderjeve najnovejše izjave absolutno niso sprejemljive.

V sredo, ko je Haider je na pogovor o vprašanju dvojezične topografije, so predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem potrdili pripravljenost za sestanek, vendar je predsednik NSKS že tedaj opozoril, da bo to lahko samo neobvezujoč pogovor, nikakor pa ne pogajanja. Tudi predsednik ZSO Sturm je dejal, da je treba za ureditev področja dvojezične topografije najprej počakati na predloge nove avstrijske vlade.

Zvezna tožba proti Heiderju?

Haiderjev čas se izteka. Na avstrijskem Koroškem bodo kmalu spet vladale ustavne razmere, trdi predsednik avstrijskega upravnega sodišča.
Haiderjev čas se izteka. Na avstrijskem Koroškem bodo kmalu spet vladale ustavne razmere, trdi predsednik avstrijskega upravnega sodišča. FOTO: Reuters

Predsednik avstrijskega upravnega sodišča Clemens Jabloner je dejal, da avstrijska zvezna oblast proti deželnemu glavarju avstrijske Koroške Jörgu Haiderju zaradi njegovega ravnanja glede vprašanja dvojezične topografije lahko vloži tožbo. Obenem je ocenil, da se "politični čas deželnega glavarja izteka in da bodo na avstrijskem Koroškem zelo kmalu spet vladale ustavne razmere".

Tudi avstrijska pravosodna ministrica Maria Berger iz vrst socialdemokratske stranke (SPÖ) je omenila možnost, da bi proti Haiderju lahko uvedli postopek za njegovo razrešitev. Vodja poslanske skupine koalicijske ljudske stranke (ÖVP) in nekdanji kancler Wolfgang Schüssel je ta predlog zavrnil in dejal, da "pravno to preprosto ni mogoče". Predsednik dunajske odvetniške zbornice Harald Bisanz pa je potrdil, da vsekakor obstajajo pravne možnosti, da bi proti Haiderju uvedli postopek, ki bi posledično lahko celo privedel do njegove razrešitve.

Kot je pojasnil Jabloner, je vprašanje dvojezičnih krajevnih tabel urejeno z Avstrijsko državno pogodbo (ADP). Za izvršbo so pristojne posamezne avstrijske zvezne dežele, pri čemer pa ima zvezna raven pravico nadzora. S tem v skladu bi moral avstrijski minister za promet na avstrijskem Koroškem dati navodilo za postavitev dvojezičnih krajevnih tabel.

Če navodilo ne bi bilo izpolnjeno, bi avstrijska zvezna raven lahko vložila na ustavnem sodišču tožbo zaradi neizpolnjevanja navodil, in sicer proti deželnemu glavarju kot proti pristojnemu deželnemu svetniku. Posledica bi tako lahko bila razrešitev kot tudi ukor, v skrajnem primeru pa bi lahko sledil celo odvzem političnih pravic. Kot je še dodal Jabloner v pogovoru za ORF, bi se to "lahko zgodilo zelo hitro". Jabloner je glede svoje ocene, da se Haiderjev "politični čas izteka", pripomnil, da je to njegovo osebno mnenje.

Medtem so tudi drugi avstrijski pravni strokovnjaki potrdili stališče predsednika upravnega sodišča Jablonerja, da je proti Haiderju mogoče vložiti tožbo na ustavnem sodišču, če ta ne bi izpolnil ministrovega navodila za postavitev dvojezičnih krajevnih tabel. Izvedenec za ustavno pravo Bernd-Christian Funk je glede tega sicer opozoril, da bi s tem "orali pravno ledino". Tudi ustavni pravnik Heinz Mayer ugotavlja, da je Jablonerjevo stališče teoretično izvedljivo, vendar pa sam doslej ne pozna takšnega primera.

Sodnik, ki politizira?

Haider je stališča predsednika avstrijskega upravnega sodišča takoj zavrnil in zatrdil, da glede odločb ustavnega sodišča o dvojezični topografiji nikdar ni kršil prava. Hkrati je Jablonerju očital, da je "sodnik, ki politizira".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.