Slovenija

Srečanje planincev na Lisci

Sevnica, 14. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V okviru dneva slovenskih planincev se je na Lisci zbralo približno 6000 ljubiteljev gora. Planince je nagovoril predsednik DZ Borut Pahor, srečanja pa so se udeležili tudi predstavniki planinskih društev iz cele Slovenije.

Okoli 6000 planincev je nagovoril predsednik DZ Borut pahor
Okoli 6000 planincev je nagovoril predsednik DZ Borut pahor FOTO: Dare Čekeliš

Ob svojem nagovoru planincem je Pahor dejal, da je namen letošnjega mednarodnega leta gora obuditi zavest o pomenu gora, spodbuditi njihovo zaščito, omogočiti višjo kakovost življenja njenih prebivalcev, skratka, skrbeti za njihov trajnostni razvoj. Vire gora je ob tem treba izkoriščati tako, da se imajo možnost obnoviti po naravni poti, velik prispevek k temu pa imata že danes gorski turizem in planinstvo. Planinska zveza Slovenije bo prihodnje leto praznovala 110. obletnico in se je izoblikovala v enega od najpomembnejših instrumentov civilne družbe, ki izvaja svoj program v javnem interesu. Slovensko planinstvo tako predstavlja močno družbeno silo, ki pomaga pri krepitvi zavesti o trajnostnem razvoju gorskega prostora, je med drugim še poudaril predsednik DZ. Srečanja sta se kot predstavnika vlade udeležila tudi minister za kmetijstvo Franc But in minister za okolje in prostor Janez Kopač.

Dan slovenskih planincev je bil po 20-ih letih in prvič v samostojni Sloveniji spet na Lisci, ob tej priložnosti pa je Planinska zveza Slovenije podelila tudi svoje častne znake. Predsedniku Slovenije Milanu kučanu so podelili naziv častni član Planinske zveze za širjenje planinske ideje, zlati častni znak pa je prejelo tudi šest ministrstev slovenske vlade. Srebrne častne znake pa so prejeli Miran Bogataj z ministrstva za obrambo, Jože Karan iz letalske enote slovenske vojske ter Jože Brudar iz policijske letalske enote.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3