Slovenija

Srečanje Rupla in Anana

New York, 21. 09. 2005 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
0

Zunanji minister Rupel je generalnemu sekretarju ZN Ananu predstavil predlog za reformo OVSE.

Minister Rupel se je po torkovem govoru na vrhu ZN srečal s Kofijem Ananom
Minister Rupel se je po torkovem govoru na vrhu ZN srečal s Kofijem Ananom FOTO: POP TV

Zadnji dan udeležbe na Generalni skupščini ZN se je minister Rupel na sedežu ZN srečal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Kofijem Ananom, s katerim sta govorila o zaključnem dokumentu Vrha ZN, o dialogu in zavezništvu med civilizacijami, reformi ZN ter sodelovanju OVSE in ZN. 

Vrh ZN je po mnenju večine, z izjemo peščice držav, kot so Kuba, Belorusija in Venezuela, kljub vsem pomanjkljivostim pomenil določen korak naprej, čeprav "prekratek".

Minister Rupel je izrazil podporo nadaljnjim aktivnostim pri uresničevanju obvez iz zaključnega dokumenta. Dejal je, da je dokument dobra osnova in usmeritev za nadaljnje delo. Predsedujoči OVSE je ob tem dodal: »Reforma OZN je izredno pomembna in prihaja ob pravem času. To je čas sprememb v mnogih mednarodnih organizacijah, spreminjata se tudi Evropska unija in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi. Zavedamo pa se, da so spremembe vedno težavne,« dodaja Rupel, ki je Ananu predstavil predlog za reformo OVSE. 

»Letos praznujemo trideseto obletnico Helsin
ške sklepne listine oziroma OVSE. Pred 30-imi leti se je začelo združevanje Vzhoda in Zahoda, danes je naša poglavitna naloga povezovanje civilizacij. Ena od sprememb bi morala biti namenjena dialogu med civilizacijami. Morda je ravno v tem poglavju največja vrednost sklepnega dokumenta,« pravi Rupel in dodaja, da bo prav zavezništvo in spodbujanje dialoga civilizacij v prihodnosti nedvomno ena izmed osrednjih tem tudi organizacije, ki ji letos predseduje Slovenija. 

Anan je kot "največjo luknjo", ki je na vrhu niso zakrpali, označil odsotnost dogovora o neširjenju jedrskega orožja. Kot pravi, to dopušča možnost, da se tovrstnega orožja polastijo teroristi, kar predstavlja veliko nevarnost. Če mednarodna skupnost ne bo rešila nesoglasij glede neširjenja jedrskega orožja, po Ananovih besedah grozi, da bo "vrh ZN v zgodovini zapisan kot konferenca, na kateri državam ni uspelo zaustaviti razpada režima neširjenja jedrskega orožja".

Anan je pohvalil aktivnosti Slovenije kot predsedujoče OVSE in poudaril pomen sodelovanja OZN z regionalnimi organizacijami na številnih področjih.

Ob koncu sta sogovornika govorila tudi o prihodnjem statusu Kosova in se strinjala, da mednarodna skupnost ne sme dopustiti destabilizacije regije.


SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni