1°C

Srečanje trilateralne strokovne skupine o Jadranu bo 20. januarja v Rimu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /U.V. /
KOMENTARJI
18
Tristranska delovna skupina o sodelovanju v Jadranskem morju, o kateri so se decembra lani dogovorili zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije decembra, se bo prvič sestala 20. januarja v Rimu. Namen srečanja je pripraviti predloge za srečanje na ministrski ravni. Vlada je danes vzpostavila slovenski del te skupine.

Vlada je danes sprejela sklep o ustanovitvi delovne skupine za tristranske pogovore s Hrvaško in Italijo o sodelovanju na območju severnega Jadranskega morja. Slovenski zunanji minister Anže Logar ter njegova kolega iz Italije Luigi Di Maio in Hrvaške Gordan Grlić Radman so se za okrepljeno sodelovanje na politični in strokovni ravni dogovorili na srečanju v Trstu decembra lani in v ta namen ustanovili tristransko delovno skupino o sodelovanju v Jadranskem morju.

PREBERI ŠE
Logar: Izjave o skupnem upravljanju področja Jadrana nismo podpisali

Delovna skupina bo zadolžena za pripravo strokovnih podlag za sodelovanje pri krepitvi tristranskega sodelovanja v severnem Jadranskem morju, in sicer na področju gospodarskega razvoja, povezljivosti, modrega gospodarstva in celovite zaščite Jadranskega morja, pojasnjujejo na Ukomu.

Slovenski del te skupine je tako danes vzpostavila vlada. Vodilo jo bo ministrstvo za zunanje zadeve, sodelovali pa bodo še predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstva za okolje in prostor, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstva za infrastrukturo, ministrstva za notranje zadeve ter ministrstva za obrambo.

Italija in Hrvaška sicer nameravata v Jadranskem morju skupaj razglasiti vsaka svojo izključno gospodarsko cono. Slovenija pa možnosti razglasitve te cone nima. To je odločilo tudi arbitražno sodišče, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. 

Prvi delovni sestanek bo po navedbah Ukoma gostila Italija v drugi polovici januarja. Na seji hrvaške vlade so napovedali, da se bo to zgodilo 20. januarja v Rimu. 

Namen srečanja je konkretizirati področja sodelovanja in pripraviti predloge za srečanje na ministrski ravni, ki je predvideno v prvem četrtletju letošnjega leta, so še danes sporočili iz Ukoma.

Anže Logar, Gordan Grlić Radman in Luigi di Maio.
Anže Logar, Gordan Grlić Radman in Luigi di Maio.FOTO: Zunanje ministrstvo

Zunanji minister Anže Logar je sicer v začetku tedna po seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko povedal, da naj bi srečanju zunanjih ministrov sledilo še srečanje premierjev vseh treh držav, ki naj bi podpisali tudi skupno izjavo, vse to pa naj bi se odvilo še do konca januarja, ali "v kakšnem tednu več". 

Državni sekretar na hrvaškem zunanjem ministrstvu Frano Matošić je danes predstavil amandma hrvaške vlade na odločitev o razglasitvi hrvaške izključne gospodarske cone v Jadranu. Določili so, da bodo hrvaško izključno gospodarsko cono uveljavili s 1. februarjem letos. Dejal je tudi, da bo hrvaško delegacijo 20. januarja v Rimu vodila njegova kolegica, državna sekretarka Andreja Metelko Zgombić

PREBERI ŠE
'IEC bo slovenskim ribičem odvzela možnost ribolova na odprtem morju'

Koronavirus pasica november