Slovenija

ANIMACIJA: Zaradi 'sredozemske kuhinje' bo teden siv in moker, v alpskih dolinah bo snežilo

Ljubljana, 11. 11. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tudi v tem tednu se bodo vrstili oblačni in mokri dnevi. Največ padavin pričakujemo v torek in sredo, ko bo snežilo do višjeležečih alpskih dolin. Na območju Kranjske Gore in Rateč lahko zapade od 10 do 25 centimetrov snega. Pogostih padavin bomo deležni vse do konca tedna. V visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov se bo snežna odeja odebelila še za več kot meter. Nevarnost snežnih plazov se bo ob tem močno povečala, zato obisk visokogorja v prihodnjih dneh odsvetujemo.

Za vremensko dogajanje nad Evropo je v teh dneh značilen velik temperaturni kontrast med ohlajenim zahodnim in občutno toplejšim vzhodnim delom celine. Ob spuščanju nove zaloge hladnega zraka na južno stran Alp se nad še vedno toplim Sredozemskim morjem pogloblja ciklon, ki bo v torek in sredo vplival tudi na vreme pri nas. Še dva ciklona se bosta v bližino naših krajev pomaknila ob koncu tedna. Zaradi tako imenovane sredozemske kuhinje bo k nam od juga dotekal zelo vlažen zrak, zato si prav veliko sonca tudi v prihodnjih dneh žal ne moremo obetati.

V prihodnjih dneh bomo spet odpirali dežnike.
V prihodnjih dneh bomo spet odpirali dežnike. FOTO: Dreamstime

Prve padavine bodo zahodne in osrednje kraje zajele že sredi dneva

Danes se bo povsod pooblačilo. Primorsko in Notranjsko so že sredi dneva zajele manjše padavine, ki se bodo popoldne širile tudi nad Gorenjsko in osrednje kraje. Temperature bodo temu primerne in bodo v večjem delu države ostale pod 10 stopinjami Celzija. V alpskih dolinah bo le 5 stopinj Celzija. Precej topleje bo na Primorskem, kjer se bo ogrelo do 15 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Od torka do nedelje bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije predvidoma padlo od 150 do več kot 250 litrov padavin na kvadratni meter. Osrednja in južna Slovenija bo prejela od 70 do 140, vzhodna pa od 30 do 60 litrov dežja na kvadratni meter.

Padavine se bodo okrepile in razširile nad vso državo

Jutri čez dan se bo nad našimi kraji zadrževala fronta, zato se bodo padavine okrepile. V spodnji plasti ozračja bo k nam od severovzhoda dotekal razmeroma hladen zrak, višje pa se bo krepil dotok toplejšega in vlažnega zraka iznad Sredozemlja in severne Afrike. Torek bo tako oblačen s pogostimi padavinami, ki bodo najobilnejše v hribovitem svetu zahodne Slovenije. Precej deževno bo tudi v vzhodni Sloveniji, kjer je bila sicer količina padavin v preteklih dneh zelo majhna. Vetrovno bo. Po nižinah bo pihal zmeren severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Višje se bo veter obračal na južno smer in se še dodatno okrepil. V večjem delu države bomo izmerili od 5 do 8 stopinj Celzija, v alpskih dolinah bo le malo nad 0, na Primorskem pa od 12 do 15 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi sreda bo oblačna s pogostimi padavinami. Jugozahodni veter bo postopno segel vse nižje in bo čez dan prepihal tudi nekatere nižine. Temperature bodo zato kljub oblačnemu in deževnemu vremenu v sredo višje kot v torek. V vzhodni Sloveniji bodo presegle 10 stopinj Celzija.

Zaradi stika dveh različnih zračnih mas bo temperaturna slika v torek in sredo zelo pestra. Najhladnejši zrak se bo zadrževal nad severozahodno Slovenijo, kjer bo snežilo do višjeležečih alpskih dolin, drugod bo meja sneženja nad 1800 metri nadmorske višine ali še višje.
Zaradi stika dveh različnih zračnih mas bo temperaturna slika v torek in sredo zelo pestra. Najhladnejši zrak se bo zadrževal nad severozahodno Slovenijo, kjer bo snežilo do višjeležečih alpskih dolin, drugod bo meja sneženja nad 1800 metri nadmorske višine ali še višje. FOTO: ARSO

Sneg na območju alpskih dolin

Najhladnejši zrak se bo v prihodnjih dneh zadrževal nad severozahodno Slovenijo, kjer bo tudi meja sneženja najnižje. K dodatnemu nižanju te bo v zaprtih alpskih dolinah vplivala intenziteta padavin. Tako bo na območju Zgornjesavske doline, Kota, Krme, Vrat in Planice ob dovolj intenzivnih padavinah v torek in sredo snežilo. Ob ugodnem scenariju lahko zapade več kot 20 centimetrov snega. Povsem drugače bo le nekaj deset kilometrov južneje, kjer bo zaradi narivanja toplejše zračne mase na južna pobočja Julijcev meja sneženja bistveno višje, večinoma nad 1800 metrov nadmorske višine.

Višjeležeče alpske doline bo v torek in sredo obiskala zima.
Višjeležeče alpske doline bo v torek in sredo obiskala zima. FOTO: Dreamstime

Kaj lahko pričakujemo do konca tedna?

V četrtek bo ciklon razpadel, zato se bo vreme prehodno nekoliko izboljšalo. Padavine bodo večinoma ponehale, predvsem v vzhodni Sloveniji bo tudi nekaj sončnih žarkov. A že v petek se nam bo približal nov ciklon, ki mu bo predvidoma v nedeljo sledil še en. Od petka do nedelje bo tako spet oblačno s pogostimi in predvsem na zahodu tudi obilnimi padavinami. Razmeroma toplo bo z najvišjimi temperaturami po nižinah malo nad 10 stopinj Celzija.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov zmerna, druge stopnje, nižje ter drugod v naših gorah pa majhna, prve stopnje. Prožijo se lahko posamezni manjši plazovi nesprijetega snega z dovolj strmih pobočij.

Na območju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov, kjer bo temperatura v tem tednu vztrajala ves čas pod ničlo in kjer bodo tudi padavine najobilnejše, se bo snežna odeja do konca tedna odebelila še za več kot meter, kar pomeni, da bo na Kredarici in Kaninu zelo verjetno presegla dva metra. Tako debela snežna odeja v novembru ni zelo pogosta. Novembrski rekord je iz leta 2010, ko so ob koncu meseca na Kredarici izmerili kar 275 centimetrov snega. Nevarnost snežnih plazov se bo ob novih padavinah močno povečala, zato obisk visokogorja v prihodnjih dneh odsvetujemo.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: POP TV
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lisec7
11. 11. 2019 12.15
-8
19. marca , na Jožefovo, naj zapade 1m snega . Prej nič, potem je pa itak pomlad. Glede teh front: kaj če bi posnemali Orban in madžare-postavimo visoko mrežo pa ne bo snega in nebo onih, ki mislijo v Slovenijo branit demokracijo.
MiamiNights1984
11. 11. 2019 11.53
+8
Ta članek sem danes potreboval.
mojito88521
11. 11. 2019 11.27
+7
Animacija ne dela.
Ni corone
11. 11. 2019 11.15
+14
Pri meni sije sonce vedno
ni_mi_vse_eno
11. 11. 2019 18.22
Ni corone
11. 11. 2019 11.14
+5
Bo ali ne to je vprašanje veliko kot vedno
Intimnanega3
11. 11. 2019 11.05
+2
a ni druzga kot običajno vreme na naslovko dajat??
Igi31
11. 11. 2019 10.46
+8
sneg bo mogoč, mogoč pa ne bo mogoč. A veš?
jspatipaon
11. 11. 2019 10.25
+5
Kero depresivno vreme že 2 tedna mah... se bo treba na obalo preselit
Magdalenca
11. 11. 2019 09.34
+9
Hočem zelo toplo zimo z veliko, veliko, res veliko snega :) Da me ne bo zeblo in se bom lahko sankala vso zimo :-)
bmwgs
11. 11. 2019 09.29
+12
Zima mora bit samo naj počaka vsaj do decembra .
tarzan13
11. 11. 2019 09.09
+8
naslov pa je kr neki noo
Ni corone
11. 11. 2019 08.53
-2
Hocem toplo zimo brez snega
asdfghjklqwertz
11. 11. 2019 08.51
+49
Hočem, da zapade meter snega po celi sloveniji, pa se obdrži čez celo zimo!