Slovenija

Nekdanja šefa Petrola in Pošte zanikala vplivanje na politiko oglaševanja

Ljubljana, 28. 02. 2024 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nekdanja predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović in nekdanji generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot sta pred preiskovalno komisijo DZ o sumih nezakonitega financiranja strank zanikala, da bi poskušala vplivati na politiko oglaševanje v družbah, ki sta jih vodila. Tudi nekdanji predsednik uprave Telekoma Cvetko Sršen je zanikal posege v odločitve, kam se namenja oglaševalski denar.

Nada Drobne Popović je uvodoma pojasnila, da je Petrol pri oglaševanju sodeloval z dvema medijskima družbama. Pri tem so zasledovali cilj, kako se s kampanjami čim bolj približati kupcem, je poudarila.

Koliko denarja je Petrol letno namenjal za oglaševanje ni razkrila, je pa spomnila, da je družba v času epidemije covida-19 utrpela veliko škodo iz naslova prodaje, zato so bili primorani v ukrepe stroškovne učinkovitosti. V letu 2020 so zato močno znižali proračun za oglaševanje, v letu 2021 pa je bil ponovno takšen, kot je bil prvotno načrtovan.

Nova uprava Petrola
Nova uprava Petrola FOTO: Bobo

V času svojega mandata na čelu Petrola tudi ni bila seznanjena, koliko denarja je družba namenila za oglaševanje v posameznem mediju. Je pa kot predsednica uprave vedela, kakšen je razrez oglaševalskega proračuna po posameznih medijskih kanalih. "Kot uprava smo bili seznanjeni, kolikšen je letni proračun, katere marketinške akcije so načrtovane in kje se bodo med letom oglaševale," je odgovorila.

Po njenih pojasnilih Petrol ni sam plasiral medijskih oglasov, temveč so imeli v ta namen sklenjeni pogodbi s podjetjema Publikum in Pristop. Pri zakupu medijskega prostora so zasledovali cilj, ali so dosegli ciljno publiko. Strokovne službe so pripravile razrez, na mesečni ravni pa se je spremljalo, da je bil zakupljen prostor zapolnjen, je poudarila.

Na vprašanje, ali je Petrol v obdobju, ki ga preiskuje preiskovalna komisija, oglaševal tudi na portalih Nova24TV in Požareport, je odgovorila, da je bil delež oglaševanja na teh portalih majhen. Podatek o gledanosti oziroma ogledih omenjenih portalov pa so posredovale agencije, s katerimi je Petrol sodeloval.

Zanikala je tudi, da bi dajala "kakršnakoli navodila" v zvezi z razdelitvijo oglaševalskega denarja, saj sama, kot je dejala, ni marketinški strokovnjak. Uprava kot kolektivni organ je določila zgolj letni znesek, je dodala.

Poudarila je tudi, da v upravi ni bila zadolžena za področje marketinga in trženja. Vsak od članov uprave je imel področje, za katerega je bil zadolžen, skrbel je tudi za sestanke z direktorji posameznih področjih oziroma je nadzoroval njihove načrte. Za oglaševanje je bil v Petrolu sicer zadolžen marketinški oddelek, ki ga je vodila Mojca Avšič in je imela približno 40 zaposlenih.

Pred preiskovalno komisijo je stopil tudi nekdanji generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot. Kot je pojasnil, so v času njegovega vodenja podjetja od aprila 2021 do septembra 2022 v medijih oglaševali preko letnih načrtov in s pomočjo zunanje agencije Medialog. Pogodbo z omenjeno agencijo je imela Pošta Slovenije sklenjeno že pred njegovim mandatom, je pojasnil. Za oglaševanje so v tem obdobju namenili okrog 500.000 evrov.

Letni načrt oglaševanja je po njegovih besedah pripravila medijska agencija, določal je obseg oglaševanja in proračun zanj ter okvirno določil, na kakšne načine in v katerih medijih se bo oglaševalo. Predlog je nato potrdilo poslovodstvo podjetja. Na vprašanje, v katerih medijih je Pošta Slovenije oglaševala, je naštel Radiotelevizijo Slovenija, POP TV, Novo24 TV, Demokracijo, Necenzurirano in Reporter, ni pa vedel, kako je bil oglaševalski kolač med njimi razdeljen.

Obenem je zatrdil, da ni nikoli poskušal vplivati na to, da bi se oglaševalo v določenih medijih. Tudi na vprašanje predsednice komisije, ali je komu kdaj naročil, da se poveča kolač oglaševanja v točno določenem mediju, je odgovoril nikalno. Kot je dejal, so ta kolač poskušali zmanjševati, hkrati pa se vedno bolj usmerjati v spletno oglaševanje. Na vprašanje o osnovnih kriterijih za razdelitev oglaševalskega denarja pa je Kokot dejal, da je z analizami, na podlagi katerih je pripravila letni načrt, razpolagala medijska agencija.

Zaslišanje Kokota je nato preiskovalna komisija nadaljevala na zaprti seji.

Zanikal tudi Sršen 

 Tudi nekdanji predsednik uprave Telekoma Cvetko Sršen je zanikal posege v odločitve, kam se namenja oglaševalski denar.  Sršen je pojasnil, da so tako kot za druga področja tudi za področje marketinga na ravni uprave podali okvirne strateške plane, torej določili tudi proračun za oglaševanje. Ko je bil proračun potrjen, pa so bili za njegovo izvrševanje pristojni znotraj stebra za marketing, kjer so tudi poročali o realizaciji.

Zanikal je, da bi posegal v to, kam se namenja oglaševalski denar, in da bi se nanj kdaj obrnil kdo s priporočilom ali željo o tem, kam naj se namenijo oglaševalska sredstva. Pojasnil pa je, da so bili vedno neformalni pogovori o višini in razpršenosti oglaševanja v smislu "oglašujmo tam, kjer lahko za to nekaj dobimo".

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: Bobo

Izpostavil je tudi nekatere že pred njegovim prihodom podpisane pogodbe. Takšna je bila po njegovih besedah tudi pogodba s Planet TV, pri kateri se ni spomnil aneksa, podpisanega približno teden dni po njegovem prihodu. Pojasnil je, da je bil Telekom na tej televiziji dolžan oglaševati zaradi zavez iz kupoprodajne pogodbe, podpisane pred njegovim prihodom marca 2021. Anekse pa so verjetno morali podpisovati vsako leto, je dodal.

Na vprašanje, ali ve, da je bil Telekom velik oglaševalec na Novi24TV, je odgovoril, da je vedel, da je oglaševalec, ne pa, kako velik. Na vprašanje, ali ni nenavadno, da bi neko podjetje oglaševalo v mediju, ki ga merjenja sploh ne zaznajo oziroma ga spremlja izjemno malo ljudi, je odgovoril s primerjavo z zagonskim podjetjem. "Nihče zares ne ve, kaj se bo s start-upom zgodilo, pa ljudje zelo veliko vlagajo vanj, redki tudi dobijo," je dejal. Sršen verjame, da je nekdo sprejel takšno odločitev za oglaševanje s tehtnim razlogom, ker je pač lahko videl učinek. "Če ni finančni učinek, je lahko druge vrste učinek," je dejal in pojasnil, da se z vsakim medijem krog gledalcev ali poslušalcev širi.

Predsednico komisije Tamaro Vonta je zanimalo, ali torej nič ne ve o tem, da so se z nastopom njegovega mandata tokovi oglaševanja v podjetju bistveno spremenili. Sršen je odgovoril, da je sam gledal letno poročilo, če so bili izvršeni zastavljeni cilji. "In ti so bili, niso bili preseženi, ko gre za stroškovno stran," je dejal.

Vontova je navedla tudi nekatere ugotovitve revizije računskega sodišča, da Telekom ni v celoti zagotovil preglednega načrtovanja sredstev za oglaševanje, da se je za vrednost zakupa oglasnega prostora odločil brez kriterijev, ki bi med drugim odražali gledanost medija, odločitev o izboru izvajalcev pa premalo utemeljil. Sršen je odvrnil, da verjame, da so bile odločitve utemeljene drugače, "da ni bilo na pamet".

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1908615
28. 02. 2024 18.02
-5
levaki druge ocenjujejo po sebi
SlobodaNE
28. 02. 2024 17.28
+3
Sama kvaliteta kadrov v tem sds
peresni
28. 02. 2024 17.25
+2
In svizec vsem prinese denar ....
Betuul
28. 02. 2024 17.15
-4
Tako je Nada Drobne Popovič je čist OK in bi lahka bila min za zdravstvo!
Brakedirt
28. 02. 2024 16.48
+3
ce je gledanost svecke tv 1% potem to pomeni da 19% sveck ne gleda oddaje kdo vam laze....
bor99
28. 02. 2024 17.00
+3
Brakedirt
28. 02. 2024 17.11
+0
dobro, sem mislil na to ko jih je samo 20%, tista boga manjsina
RedCell
28. 02. 2024 16.46
+4
Cvetko startup poštar...
Vizi892
28. 02. 2024 16.42
+6
Nihče ne prizna pri nas. Klasika.
Bombardirc1
28. 02. 2024 16.38
+4
Tale cvetko je tudi model, financira norotv, ki ima manj kot 1% gledanosti i to potem primerja s startupom...
bandit1
28. 02. 2024 16.35
-1
Preiskovalna komisija DZ , kaj je to? Preberite si kakšen odlomek o Ustavnem pravu pa boste vedeli da so to šeme ki vlečejo dodatke brez epiloga. Pa saj ga do sedaj tudi ni bilo iz nobene preiskovalne komisije DZ.
Apoteka
28. 02. 2024 16.34
+6
Zanimiva je "karierna" pot tele "dame". Marsikaj je morala požreti ,in to dobesedno.
lokson
28. 02. 2024 16.30
-4
Vi levajzarji, ste totalno ausglajzali. Ni problem milijon za Dnevnik, katerega ne bere skoraj nihče in za radikal Levico katera poneumlja folk z Mladino. Zdaj je problem par jurjev za časopis, keteri ni levajzarski. Katastrofa.
Bombardirc1
28. 02. 2024 16.42
+4
Tvoji desnuharji z bagri nakladajo javni denar v svoje obskurne firmice, v tistem na srečo kratkem času, ko jim uspe priti na oblast.
Brakedirt
28. 02. 2024 16.04
+4
a je to postalo nalezljivo v ukradeni stranki da se ne spomnejo? mogoce je pa brat posodil.
Brakedirt
28. 02. 2024 15.51
+1
svecka tv, medij ki ga merjenja sploh ne zaznavajo..... hohohohohoho
JApajaDAja
28. 02. 2024 15.48
-4
poslovodstvo geni-i,preko odv.bandlja zahteva od DS rRSlo, da prepreči ustanovitev preiskovalke o dogajanjih v firmi pod nekdanjim vodenjem -pv r slo!
Dark Fairy
28. 02. 2024 15.45
+9
pol miljona evrov za oglaševanje POŠTE????
Jack Herer
28. 02. 2024 15.33
+7
Jao kako laže.
šemalopabo
28. 02. 2024 15.29
+9
pričanje sds direktorja telekoma potem , ko je kradel na telekomu in nakazoval na janšatv: se ne spomnim, ne vem kako mi je ime, nisem nič videl nič nisem slišal.verjemite mi v sds smo vsi pošteni
zdravkob
28. 02. 2024 15.21
-2
Poglejte finančna poročila strank. Kako je SD dobival najemnino od inštituta, katerega lastnica je sama Fajonova. Tule imajo neko komisijo za insinuacije.
Brakedirt
28. 02. 2024 16.03
+3
hitro kazati s prstom na druge da se ne bi govorilo o lopovih v ukradeni stranki
rogla
28. 02. 2024 15.16
+8
Seveda vse zanikajo. Z zanikanjem lažejo! Mnogim je znano, da je v ozadju SDS, ki je sploh znana po lažnivostih, zavajanjih ... a
proofreader
28. 02. 2024 15.16
+1
Potem pa pogledaš zneske in je šlo za drobiž v primerjavi z milijonskimi nakazili levim medijem.