Slovenija

STA bo morala jasno ločiti povzetke novic za javno službo od ostalih novic

Ljubljana, 08. 06. 2021 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Osnutek uredbe o opravljanju javne službe STA določa, da mora STA za javno službo pripravljati povzetke novic, ki so jasno ločeni od celotnih novic, ki jih STA prodaja v okviru tržne dejavnosti. Uredba določa način izračuna nadomestila za javno službo, kakšne tržne storitve lahko STA izvaja, in določa nadzor, ki ga nad STA opravlja Ukom. "Če bo uredba sprejeta, bomo za njeno izpodbijanje in začasno odredbo uporabili vsa pravna sredstva, kajti za obSTAnek gre," je med drugim v sporočilu za javnost zapisal direktor STA Bojan Veselinovič. Da je osnutek uredbe neustaven ocenjujeta tudi DNS in SNS.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Osnutek uredbe za STA
    02:04
    Iz 24UR: Osnutek uredbe za STA
  • Iz SVETA: Osnutek uredbe o STA
    03:25
    Iz SVETA: Osnutek uredbe o STA

"Tako spisana uredba Vlade RS, ki so jo pridobili mediji, je novi manever, da bi zaobšla dva zakona, ki ju vlada krši že vse od začetka tega leta," je prepričan direktor STA Bojan Veselinovič. Po njegovih besedah je PKP 7 jasen in vladi nalaga financiranje STA, četudi ni podpisana pogodba. "Zdaj so se domislili uredbe, ki ni v skladu ne z ustavo in tudi ne z zakonoma. In medtem ko nam predsednik Borut Pahor napoveduje podelitev državnega odlikovanja, Janševa vlada očitno želi zabiti še zadnji žebelj v krsto pred 30-letnico STA," je sporočil. 

"Jagoda na tej smrtonosni torti je vladino sklicevanje na EU uredbo, pri čemer je Evropska komisija jasno sporočila, da zdajšnji sistem financiranja ni nedovoljena oblika državne pomoči. To je nov šok pred našim praznovanjem in še večji bi bilo samo besedilo pogodbe, ki jo omenja uredba. V zvezi z njo nas seveda nihče ni nič vprašal, kar pa bi se ob njenem nastajanju moralo zgoditi, če bi nam z njo hoteli kaj dobrega," je zapisal v sporočilo za javnost. 

Pojasnil je še, da predlagana formula izračuna nadomestila za javno službo posredno pomeni popolno demotivacijo za opravljanje tržne dejavnosti, pri čemer ni nobenega jamstva, da bi dobili dva milijona nadomestila, saj so sredstva za to samo rezervirana. "Presojo, ali bi jih dobili in koliko sredstev, pa so spet pripisali direktorju Ukoma. Kot da ne bi imeli nadzornega sveta STA, ki je po zakonu primarno pristojen za nadzor poslovanja," je dodal.

"Če bo Uredba sprejeta, bomo za njeno izpodbijanje in začasno odredbo uporabili vsa pravna sredstva, kajti za obSTAnek gre," je sklenil. 

Po oceni DNS in SNS osnutek uredbe o opravljanju javne službe STA neustaven

V Sindikatu novinarjev Slovenije (SNS) in Društvu novinarjev Slovenije (DNS) nasprotujejo osnutku uredbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije. Kot so ocenili, je osnutek uredbe neustaven ter posega v uredniško in upravljavsko avtonomijo STA. V DNS zato pozivajo vlado, da osnutka uredbe ne sprejme.

Predlog uredbe pomeni uresničevanje politično motiviranega cilja aktualne vlade, ki mu je sledila v doslej nezakoniti prekinitvi financiranja javne službe STA, to je podreditvi javnega servisa in uničenju njegove uzakonjene neodvisnosti, še opozarjajo v SNS.

V DNS pa izpostavljajo, da je predlog takšne uredbe nepotreben, saj delovanje STA opredeljuje zakon o STA, njeno financiranje za leto 2021 pa dodatno omogoča določba sedmega protikoronskega paketa. Sprejetje osnutka uredbe bi po oceni DNS povečala nadzor Ukoma in njegovega direktorja nad neodvisnim javnim medijem ter omogočila nadaljevanje izsiljevanja in izvajanja pritiska na STA.

Vlado zato pozivajo, da v skladu z veljavno zakonodajo STA poravna zapadle obveznosti za izvajanje javne službe, še preden jo k temu prisili sodišče. Na Okrožno sodišče v Ljubljani pa "apeliramo, naj spor obravnava prednostno, saj je njegova časovna komponenta izredno pomembna in lahko prepreči stečaj STA ali nadaljnje manipulativne manevre vlade", so zapisali v sporočilu za javnost v DNS.

STA 30-letnico praznuje v senci boja za obstanek.
STA 30-letnico praznuje v senci boja za obstanek. FOTO: Miro Majcen

Kaj je zapisano v osnutku uredbe?

Medtem ko zakon o Slovenski tiskovni agenciji (STA) določa, da STA opravlja javno službo vsakodnevnega ustvarjanja, pripravljanja, arhiviranja in posredovanja povzetkov novic, ki vsebuje ključne, najbolj bistvene podatke o dogodku, o dogajanju v Sloveniji in po svetu v slovenskem jeziku in angleškem jeziku, pa osnutek uredbe o opravljanju javne službe STA, ki ga je pridobila STA, nekoliko drugače opredeljuje javno službo.

Kot piše v besedilu osnutka, STA v okviru javne službe objavlja povzetke novic v slovenskem jeziku, tako da so ti jasno ločeni od celotnih novic, ki jih agencija prodaja medijskim in drugim naročnikom, in brezplačno dostopni vsem pod enakimi pogoji. Enako velja za prevode povzetkov novic v angleškem jeziku. V okvir javne službe spadajo tudi besedila radijskih novic, avtorsko zaščitene fotografije o najpomembnejših dogodkih ter v celoti vsebine o manjšinah, ki morajo biti objavljene v posebni rubriki.

Uredba tudi določa način določanja zneska za nadomestilo za opravljanje storitev javne službe. Določi se tako, da se posamezno poslovno leto opredeli v višini neto stroškov, ki nastanejo pri opravljanju storitev javne službe STA. Neto stroški se izračunajo kot razlika med celotnimi stroški, potrebnimi za opravljanje javne službe, in prihodki, ki so jih ustvarile storitve javne službe, ter presežki iz tržne dejavnosti STA.

Ob tem se med prihodke javne službe vključijo dotacije ali druga namenska sredstva, ki jih STA pridobi neposredno ali posredno za financiranje razvoja svojega poslovanja iz državnih, lokalnih ali drugih javnih virov. Hkrati osnutek določa, da se nadomestila izplačujejo mesečno glede na opravljen obseg storitev javne službe v preteklem mesecu.

Letno pogodbo o opravljanju javne službe skleneta STA in vlada, pri čemer je za pripravo, podpis in izvajanje pogodbe pooblaščen direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Sicer pa uredba tudi določa, da če pogodba za letos o opravljanju javne službe STA ni sklenjena, se storitve javne službe plačujejo v skladu s sedmim protikoronskim zakonom, zakonom o STA in to uredbo.

Finančne posledice znašajo dva milijona evrov

Ocenjene finančne posledice uredbe, navedene v osnutku, sicer znašajo dva milijona evrov. Poslovni načrt STA, po katerem bi morala država v skladu z zakonodajo financirati javno službo STA, predvideva nadomestilo za javno službo STA v višini 169.000 evrov na mesec.

Osnutek uredbe o opravljanju javne službe STA se dotika tudi tržne dejavnosti agencije. Med drugim določa, da lahko STA izvaja le takšne tržne storitve, ki niso v konfliktu interesov s splošno sprejetimi strokovnimi standardi za uresničevanje načel resničnosti, točnosti, objektivnosti, neodvisnosti, nepristranskosti in javne odgovornosti pri opravljanju storitev javne službe STA.

Ne glede na to, da zakon o STA določa nadzorni svet za nadzornika poslovanja družbe, osnutek uredbe določa, da STA na tri mesece poroča Ukomu o izvajanju poslovnega načrta STA. Ukom vsako leto izvede redna preverjanja ali poskrbi za izvedbo teh preverjanj, da STA ne prejema nadomestila za opravljanje javne službe, višjega od neto stroškov.

Pri izvajanju nadzora nad prekomernimi nadomestili je STA v skladu s predlogom uredbe dolžna pooblaščenim osebam na Ukomu omogočiti vpogled v podatke in informacije o notranji organizacijski in računovodsko-finančni strukturi izvajanja poslovnih procesov, ki so potrebni za izvedbo tega nadzora.

Sprejetje uredbe so minuli teden napovedali med drugim v ministrstvu za kulturo, z njo pa naj bi odpravili nejasnosti, ki da obstajajo v zakonodaji, ki ureja financiranje STA. Agencija sicer že 159 dni opravlja javno službo brez zakonsko zagotovljenega plačila države zanjo.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (282)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
09. 06. 2021 16.22
STA-NEPLAČEVANJE DOLOČENEGA ZNESKA OD DRŽAVE,TER POISKUSI Z PISMOM O KRIVICI,KI DA SE GODI JANŠI TU IN V EU,TER SVETU. DAJATI VTIS,DA NI RES KAR ŽE VRABCI ČIVKAJO----Da se Janša že boji svojih izjav na twiterju,pove dejstvo,da so mu "njegovi strumni kameradi"priskočili na pomoč z pismom medijem v EU a BREZ HASKA IN USPEHA!Pisali so:Dr.Jerovšek predsednik KATEDRA SVOBODE,župnik Jože Mlakar za PREBUDIMO SLOVENIJO,France Cukjati za ZBOR ZA REPUBLIKO,bivši župnik,zdravnik,član sds,bivši poslanec,upokojenec!KRASNA ZDRUŽBA.A V EU VIDIJO STANJE V SLOVENIJI Z SVOJIMI OČMI,TEDAJ SO TAKŠNA PISMA LE POVOD ZA PODROBNEJŠO RAZISKOVALNO NOVINARSTVO.TER SE JE ŽELELO USTVARITI"ZAŠČITO"JANŠI,A RAZISKAVE,POZIVI NOVINARJEV,NAZIVI KOT SO:PODALPSKI TRUMP,MARŠAL TWITO,.OPRAVILNO NESPOSOBEN SO LE IZRAZI,KO JIH KOT ODGOVOR NA NEUMNIOSTI PONUJA SLEDILCEM JANŠA NA TWITERJU!POGLEJMO "JUNAKE" PODPISNIKE POŠTE ZA MEDIJE V EU:JEROVŠEK SOLASTNIK NOVE UNIVERZE Z OGROMNO PROGRAMI,TER BI MORALI IMETI VSAJ 100 ŠTUDENTOV,TER OGROMNO PREDAVATELJEV.TO PA ZAHTEVA ŠE IN ŠE EVROV ZA PLAČE,TER DRUGA PLAČILA,TER DRUGE STROŠKE.A JIH NI,ZATO JEROVŠEK V LJUBLJANO PO FINANČNO POMOČ.REKTOR JE BIL TUDI RUPELJ,SEDAJ Z 75 LETI PONOVNO ZAPOSLEN,KOT NEKAKŠEN DRŽAVNI KNJIŽNIČAR!TER SEVEDA ŽE 85 LETNI PETRIĆ,KOT PREDAVATELJA!NEKOČ NA TEJ NOVI UNIVERZI!!!JOŽE MLAKAR JE ŽUPNIK.VSE POVEDANO.JANŠA ŽUPNIKOM PO 700€ MESEČNO,ONI "DRUKAJO"ZANJ,VEDNO PERAJT!ZBOR ZA REPUBLIKO:CUKJATI NEKOČ ŽUPNIK,NATO POROKA,PA ZDRAVNIŠKO DELO,PA ČLAN SDS,PA POSLANBEC,PA PENZIONIST,KI ŠE MALO"MIGA".DRUŽBO MU DELATA DVA IZVEN TE CIVILNE INICIATITE POMOČNIKA:RUPEL(JA KJE ŽE VSE NI BIL,KOLIKO STRTANK ZAMENJAL?),TER "MORALNI TEOLOG IZ MARIBORA,IVAN JANEZ ŠTUHEC ŽUPNIK,DIREKTOR ŠKOFIJSKE GIMNAZIJE,JAHALEC KOBILE VELVET.,TER LJUBIMEC (KO NI POBEGNIL V OBJEM DRUGI)SODELAVKE ALENKE ŠVERC,V PROSTEM ČASU ŠE OČE NJUNEGA SINA.TUDI SAM JE SIN ŽUPNIKA LUDVIKA DUH,TER MATERE FRANČIŠKE RAJH.A NOSI PRIIMEK PO TETI(MAMINI SESTRI),TAKO JE V KNJIGO ROJSTEV ZAPISAL NJEGOV OČE,TEDAJ ŽUPNIK V KRAJU SVETINJE,PRI ORMOŽU(KJER JE POČIVALŠEK VODO KONSUMIRAL).IN TI GOSPOIDJE BI STA "POŽRLI DO NAZGA"SAMI PA ODKRITO PODPIRALI JANŠO.,NE LE V SLOVENIJI ŽE TUDI V EU?ZABLODA.KER SE BOJO RAZISKAVE PRIČELE.,TER VSE ODKRILO.
proofreader
09. 06. 2021 11.12
+2
Če mediji potrebujejo STA naj jo pošteno plačujejo. Brez nekih kompenzacija za nepotrebne oglase.
proofreader
09. 06. 2021 11.11
+2
Agencija ki poroča o Jugoslaviji leta 1992? Ni vredno počenega groša.
Evkaliptus
09. 06. 2021 09.12
+1
Naravnost cudovita novica, dol s STA
sinhron
09. 06. 2021 08.50
+4
S takimi posegi v Slovensko tiskovno agencijo , ki naj bi služila kot vir informacij za vse poročevalske hiše v Sloveniji , zahteva SDS , da se preusmeri samo na njim prilagojene informacije , ostale pa zanemari , cenzura !? Torej zahtevajo , da STA preide na enoumje tipa NOVA 24 ali Požarjev portal !
ni_mi_vse_eno
08. 06. 2021 21.50
-8
Veliko smo napredovali, saj se že od zime dlje vleče ta zadeva, kako naj bi UKOM in Janša kršil uredbe. Na primer "STA ostaja brez plačila za javno službo, Ukom čaka na mnenje Evropske komisije - Ljubljana, 8. januarja - Slovenska tiskovna agencija (STA) kljub določilom sedmega protikoronskega zakona že 43. dan ostaja brez plačila. --- UKOM opravlja nadzor nad STA, ste zapisali, zato lahko rečem, da ste napredovali v resnici. Siol: "Šef Ukoma: Financiranje STA ni mogoče, ker direktor Veselinovič skriva podatke" --- Pogodbo je kršil Veselinovič, saj za njega bi bilo razkritje podatkov "NAPAD NA MEDIJSKO SVOBODO" Beri pogodbo: "Republika Slovenija, Urad Vlade RS za komuniciranje (UKOM), Gregorčičeva ulica 25, 1000 Ljubljana in in Slovenska tiskovna agencija, d.o.o. (STA)„ Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana, sklepata na podlagi 1. alinee prvega odstavka 20. člena Zakona o Slovenski tiskovni agenciji (ZSTAgen, Uradni list RS. št. 50/2011) Pogodbo št. 81/2019 o opravljanju javne službe v letu 2020 Skupna vrednost pogodbe znaša 1.978.000,00 EUR. --- 6. člen --- Izvajalec se zavezuje, da bo vsake tri mesece predstavniku ustanovitelja poročal o izvajanju javne službe in namenski porabi proračunskih sredstev. Izvajalec mora predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno , pravno, vsebinsko). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja, če izvajalec krši sodelovalno dolžnost iz prvega odstavka tega člena oziroma se ne odzove, ko se od njega zahteva pojasnilo ali dokumentacija, izvajalca pisno pozove k spoštovanju sodelovalne dolžnosti in mu določi 15 dnevni rok od prejema poziva za predložitev zahtevanih dokumentov. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja v primeru. da izvajalec tudi po pisnem pozivu ne sodeluje oz. molči, ustavi plačevanje po tej pogodbi ali celo od pogodbe odstopi s pisno izjavo brez odpovednega roka, v tem primeru pa lahko tudi zahteva vrnitev že izplačanih sredstev po tej pogodbi s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev dalje
iz onega v one
08. 06. 2021 20.47
-7
zaprite dol ta sta itak ni nič z njimi sam odteka dnar k njim pa še metelkovo podrite pa bo mir
poneumljanje
08. 06. 2021 20.57
+3
ŽigaLausegger
08. 06. 2021 20.24
+6
Če se STA financira iz JAVNEGA denarja, potem nima kaj za opravljati tržne dejavnosti. Kot državljan, ki to butasto ustanovo financiram, želim imeti dostop do absolutno vseh objavljenih novic. Te pa so trenutno dosegljive izključno proti plačilu! Preverite spletno stran... Prav je, da se tukaj stvari spremeni.
AcidSt0rm
08. 06. 2021 19.31
+6
Ma bogi.. Še jokate za obSTAnek? Kaj ko bi manj lagali in ne bli psi drugim, ki vas majo na povodcu? Možje v sencah.. Vemo vsi kako delujejo mediji in komu se odgovarja.
primorec2
08. 06. 2021 19.14
+2
"Dol janšizmu" in svoboda sužnjem Trstenjakove. Pomolimo se bratje za uboge duše izgubljene v peklu pohlepa in bratomornega sovraštva...Molimo skupaj, da se zavedene duše vrnejo na pota gospodovega in duhu njegovega evangelija in njegove SEDME božje zapovedi...Molimo bratje...
jackgaton
08. 06. 2021 19.29
+5
Malinha
08. 06. 2021 19.36
+5
jacgatići, jugonostalgik, baje si včeraj bil v Kumrovcu.
franko žgavec
08. 06. 2021 19.55
-3
primorec komentiraj s pravim imenom res vas je polno takih ,ki nimate podomače jajc ,da bi pisali v svojem imenu
primorec2
08. 06. 2021 19.14
-2
"Smrt janšizmu" in svoboda sužnjem Trstenjakove. Pomolimo se bratje za uboge duše izgubljene v peklu pohlepa in bratomornega sovraštva...Molimo skupaj, da se zavedene duše vrnejo na pota gospodovega in duhu njegovega evangelija in njegove SEDME božje zapovedi...Molimo bratje...
jackgaton
08. 06. 2021 19.29
+1
Petur
08. 06. 2021 19.11
+1
ob tolikih krsitvah bi morali vlado proglasiti enostavno za nelegitimno,in ne upostevati njenega delovanja do nadal j ega
sinhron
08. 06. 2021 19.08
+6
S takimi posegi v Slovensko tiskovno agencijo , ki naj bi služila kot vir informacij za vse poročevalske hiše v Sloveniji , zahteva SDS , da se preusmeri samo na njim prilagojene informacije , ostale pa zanemari !? Torej zahtevajo , da STA preide na enoumje tipa NOVA 24 ali Požarjev portal !
primorec2
08. 06. 2021 18.43
+4
Podkalibrski troli Trstenjakove kleti. Vam poleg 13.urnega delavnika, firer dovoli malico? Organizirajte svoj sindikat in veselo na štrajk. No, v kolikor bi si upali to zahtevati. Najprej pa je potrebno priti iz tiste luknje. Možno tudi, da vam Pahor podeli odlikovanje, nikoli se ne ve pri tistem manekenu ...
ni_mi_vse_eno
08. 06. 2021 18.32
-1
Mogoče so svečkarji tisti, ki imajo previsoko temperaturo in so dobili svečko, da znižajo svojo telesno temperaturo.
prašek
08. 06. 2021 18.34
+5
In previsoko temperaturo pred sodiščem hladijo s svečkami !☺☺☺
Biti biti
08. 06. 2021 18.43
+3
Mi levičarji moramo čimveč donirati da ohranimo našega tov Veselinoviča...🧛
prašek
08. 06. 2021 18.46
+5
Ti nič nimaš, kako boš potem doniral ????
Biti biti
08. 06. 2021 18.50
+1
Če bi imel bi samo sem reven pa pozivam druge ,ki imate ,da pomagate živeli...🧛
poneumljanje
08. 06. 2021 21.02
+1
Muca.. ima samo veliko nickov, drugaga nič , razen 320 evrov " invalidne penzije" kakor sam napiše.
prašek
08. 06. 2021 18.29
+2
Nadvse spoštovane Koprive, ne bo vam uspelo !!!!!!!
prašek
08. 06. 2021 18.31
+2
Ne bo vam uspelo STA narediti poslušno !!!!!!!!
Biti biti
08. 06. 2021 18.32
-3
prašek
08. 06. 2021 18.34
+5
marela .......... Kaj bi ti dal, da bi imel 5€ ☺
Biti biti
08. 06. 2021 18.44
+1
Bolfenk2
08. 06. 2021 18.19
+4
Če ne bi sedaj toliko pisali o nefinanciranju STA sploh ne bi vedel, da obstajajo. A poleg vseh medijev danes res potrebujemo še STA?
primorec2
08. 06. 2021 18.27
+5
Potrebovali nismo državnega avio prevoznika, ladjarja, svojo lastno banko...jutri ne bomo države? Vsaka država ima nekaj osrednjih inštitucij in infrastrukture, katero vzdržuje, včasih tudi na račun izgube. Vir informacij mora biti zanesljiv in neodvisen od zlorabe politike ali kapitala.
Looneh
08. 06. 2021 18.46
+1
tudi sta je prekleto pristranski, kot je tudi rtv. v takih oblikah jih ne rabimo.
Juraj Brecelj
08. 06. 2021 18.12
+5
Golo dejstvo da so strici iz ozadja pripravljeni iz lastnega denarja financirati STA pove kako pomemben jim je monopol nad novicami! Zakaj so novice iz STA pretežno balkanske? Zakaj ni sorazmernega stevila novic iz Avstrije, Nemčije, Italije, Madžarske, Švice Francije.... Ker se mora Slovence balkanizirati po levi diktaturi z orodjem STA!
Kaktus111
08. 06. 2021 18.16
+6
V zahodnih državah ni svečkarjev ,,, so normalni ljudje in ni nič zanimivega ........
reike
08. 06. 2021 18.10
+8
Predaj dokumente... Ne neboš, saj pridejo tvoje rabote ven... Lump
Kaktus111
08. 06. 2021 18.14
-2
Kakšne dokumente .......??????????????????'
Juraj Brecelj
08. 06. 2021 18.15
+3
o financiranju novinarjev za pristransko poročanje!
NoExit
08. 06. 2021 18.09
+1
Novinarjev je v Sloveniji 2x preveč!!