Slovenija

Angleški servis STA je okno v svet: 'Gre za majhno spremembo, ki ima ogromen pomen'

Ljubljana, 27. 01. 2021 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
7

Državni zbor je opravil drugo obravnavo novele zakona o STA, ki širi naloge angleškega servisa STA s poročanjem o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah. Sprejel je dopolnilo glede začetka uporabe določbe, zato bo glasovanje o noveli na naslednji seji. V razpravi je bilo sicer slišati predvsem opozorila opozicije o ogroženosti neodvisnih medijev pri nas.

Področje prostovoljstva in nevladnih organizacij je v zakonu o STA navedeno med področji, o katerih poroča v slovenskem jeziku, med področji, o katerih poroča v angleškem jeziku, pa ne. "Predlagatelji ne vidimo razloga, da je temu tako, nevladne in prostovoljske organizacije so namreč izjemno pomemben segment slovenske družbe," je poudaril Luka Mesec iz Levice.

Vlada predloga po besedah ministra za kulturo Vaska Simonitija ne podpira in spremembo vidi kot nepotrebno, saj že veljavni zakon STA omogoča, da v angleškem servisu poroča tudi o dogajanjih na področju prostovoljstva in nevladnih organizacij. "Moramo pa se zavedati, da STA kot nacionalna agencija ni globalni igralec in angleški prevodi dogajanja v nevladnih organizacijah bodo le stežka prišli v kategorijo globalnih novic," je navedel Simoniti.

"STA kot vse ostale novinarske agencije opravlja vlogo vratarja, ki določa, katere napovedi dogodkov in katere dogodke bodo objavljali. Objektivnosti ni, je mit, lahko pa so profesionalnost in novinarska poštenost in nepristranskost v uredniških odločitvah, kateremu dogodku v slovenskem in angleškem jeziku bodo dali pozornost," je dejal minister. Dodal je, da je z zakonom zagotovljena uredniška in novinarska avtonomija STA.

Po mnenju ministra je sprememba nepotrebna.
Po mnenju ministra je sprememba nepotrebna. FOTO: Bobo

Ob tem je spomnil tudi, da vladna stran pripravlja novelo zakona o STA, ki je bila lani že v javni obravnavi in jo bodo po uskladitvi z vladnimi resorji in koalicijskimi partnerji poslali v sprejem DZ. Novela se po ministrovih besedah nanaša na vsa ključna področja v zakonu o STA.

Predstavitev stališč poslanskih skupin v tokratni drugi obravnavi ni bilo, saj je DZ že opravil splošno razpravo o predlogu zakona. Je pa nekaj opozicijskih poslancev razpravljalo v okviru predlaganega dopolnila opozicije k določbi o uveljavitvi zakona, po katerem bi se zakonska sprememba začela uporabljati 1. junija letos, in ne 1. januarja, kot je bilo predvideno v prvotnem predlogu besedila.

'Gre za majhno spremembo, ki ima ogromen pomen'

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je poudarila, da je angleški servis STA okno v svet. "Gre za majhno spremembo, a ta ima ogromen pomen," je ocenila. V LMŠ si po njenih besedah ne želijo, da "se nam zgodi 'madžarizacija'". Kot je dejala, je na Madžarskem oblast tamkajšnjo agencijo sprva prevzela kadrovsko, nato pa so prilagodili vsebino poročanja, da je ostalo samo tisto, kar je vladi naklonjeno, in po državi se je začelo širiti enoumje.

Glede vladnega predloga novele zakona o STA je dejala, da med drugim posega tudi v sestavo nadzornega sveta, saj si vlada želi, da bi neposredno imenovala štiri od petih nadzornikov STA, nadzorniki pa bi imeli po novem pristojnost predčasno razrešiti direktorja STA. "To je predlog vlade in kaj je potem to drugega kot uvajanje enoumja oziroma diktature? Nič," je dejala.

Ob tem je spomnila na tvit predsednika vlade Janeza Janše ob ponedeljkovem imenovanju generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andreja Graha Whatmougha, v katerem je govoril o novi metli na RTVS. "A mislite, da nas tam čaka kaj drugega?" je dejala glede STA. Omenila je, da gre za težnje po "discipliniranju, pokoritvi, za pritisk na medijsko svobodo, na novinarsko neodvisnost in pa uredniško avtonomijo". Poudarila je, da STA ni nikakršna nacionalna sramota, kot je pred časom prav tako tvitnil predsednik vlade, ampak da STA svoje delo opravlja korektno, objektivno in profesionalno. "In tako naj tudi ostane," je dodala.

Violeta Tomić (Levica) je spomnila tudi na nedavno ustavitev financiranja STA. "Opažamo, da vlada, kadarkoli hoče nekoga disciplinirati, mu pač ukine osnovni vir preživetja. Po drugi strani pa ta denar odhaja v neke čudne posle članov in podpornikov vlade," je dejala. Kritična je bila tudi do odnosa vlade do nevladnih organizacij. "Popolnoma nič me ne čudi, da tako sovražite nevladnike, kajti njihov denar je treba pobrati in dati drugam," je dejala.

Prepričana je, da so nevladne organizacije temelj EU in da bi lahko bili v Sloveniji ponosni na to, da imamo močno tradicijo civilnodružbenih gibanj. Po njenem mnenju je prav, da STA o nevladnih organizacijah obvešča tudi v angleškem jeziku. Omenila je konstantne napade na STA in RTVS ter ocenila, da so neodvisni mediji v Sloveniji močno ogroženi. Poudarila je, da mora STA ostati neodvisna, profesionalna in stabilno financirana in da je nedopustno, da se politika vtika v njeno delovanje.

Po mnenju Sama Bevka (SD) ima vlada prazne argumente, s katerimi nasprotuje predlagani noveli zakona o STA, ko pravi, da zakon tovrstno poročanje že omogoča in da bo vlada sama predlagala temeljito nadgradnjo obstoječega zakona. Prepričan je, da veljavni zakon tega ne omogoča, navedbe, da bo vlada zadevo sama celoviteje uredila, pa da spadajo "v klasičen žargon vsakokratne koalicije, ki po principu nasprotuje vsakršnim še tako dobronamernim predlogom opozicije". Gre za poročanje o prostovoljnem delu in nevladnih organizacijah tudi v angleškem jeziku in s tem seznanjanje o tem pomembnem segmentu našega družbenega življenja, je glede predloga povedal Bevk.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
27. 01. 2021 20.01
+1
A samodržec in samoupravljalec Veselinović je še v sedlu? Lastniki so preveč popustljivi, ker takšen direktor ne more ostati na položaju niti minute, če ne pove kako je zapravljal denar. Ostanki zavržnega sistema, kajti levim vladam ni bil dolžan polagati računov, važno je bilo, da je pihal v njihov rog, kar počne STA tudi po zamenjavi oblasti. Gre pa samo za realno poročanje in ne pristransko komentiranje.
Bavci11
27. 01. 2021 16.20
+3
o mennju so pa vprasali ha ha ha Mesecnika ...ki se izza lune ne ve kaj je realnio zivljenje in kaj pomeni sluziti denar v potu svojega obraza
Bavci11
27. 01. 2021 16.19
+4
he he prevodi STA iz Anglescine so na nivoju "google translate" ce ne se slabsi. Itak vedno dodajo se kaj kar v originalu ni ...da navijajo ve se za koga se vidi se iz orbite okol zemlje
Belabreza
27. 01. 2021 16.07
-3
Tega simonitija bo treba po novem zakonu TAKOJ upokojiti, ker takrat, ko je prišel na to mesto je bilo že prepozno. Vasko s flaško najbolj paše v pokoj.
kiropraktik
27. 01. 2021 16.01
+8
Mesec je za luno! Slike njegovih NVO so se pokazale v ROGU
09ZarMan10
27. 01. 2021 15.57
-3
je škoda truda. Podporniki trenutne politike dlje kot do Kolpe žal ne vidijo! Oprostite, na Severu do Müre mogoče! Za njih je edino okno v svet tisto, katerega vsak dan odprejo, da si prezračijo stanovanje. Saj veste, da je med drugim tudi STA njihov velik sovražnik, ker informira prebivalstvo, jih s tem razsvetljuje in jim posledično "ogroža volilno bazo". Saj poznate dejstvo, da kdor misli, ne voli SĐS-a!
09ZarMan10
27. 01. 2021 16.01
+1
Zato bi raje ves denar, ki ga ..., hočeš nočeš s prisilo zaenkrat še morajo nakazati za financiranje delovanja STA raje nakazali Cerkvi. Bi bilo verjetno več "haska" in manj matrarije!