Slovenija

Direktor STA: Nikogar nisem pozival k nezakonitemu ravnanju, so pa v to silili mene

Ljubljana, 28. 12. 2020 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, U.Z., STA
Komentarji
294

Pogodbene obveznosti do STA bodo izpolnjene takoj, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo, je sporočil premier Janša. Poziv direktorja STA Bojana Veselinoviča k vnovični vzpostavitvi rednega financiranja STA je označil za posmeh vladavini prava. Veselinovič pa pravi, da direktor Ukoma Urbanija s svojim samovoljnim ravnanjem vlado peha v kršenje zakonodaje. "In prav to je eden večjih posmehov vladavini prava, ki si za žrtev jemlje zaupanja vredno STA in njene sodelavce," dodaja.

"Neodzivnost ministrskega zbora se ne sme nadaljevati, saj sicer na pragu 30-letnice naše medijske hiše ne bo resno ogrožena le naša prihodnost, ampak tudi naš obstoj," opozarjajo na STA.
"Neodzivnost ministrskega zbora se ne sme nadaljevati, saj sicer na pragu 30-letnice naše medijske hiše ne bo resno ogrožena le naša prihodnost, ampak tudi naš obstoj," opozarjajo na STA. FOTO: Bobo

Vodstvo Slovenske tiskovne agencije (STA) je danes v pismu Vladi RS pozvalo premierja Janeza Janšo ter vse ministrice in ministre, naj podprejo zahtevo kolektiva za plačilo nadomestila za javno službo za opravljeno delo STA v zadnjih mesecih iztekajočega se leta.  

Urad Vlade RS za komuniciranje (Ukom) je namreč po tem, ko je kljub zakonski obvezi zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe za oktober, 24. decembra z dopisoma sporočil, da zavrača tudi zahtevek za izplačilo nadomestila za javno službo za november in plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije za oktober in november. "Ob tem poudarjamo, da je do oktobra Ukom redno poravnaval obveznosti do STA, normativna ureditev pa se ni v ničemer spremenila," so sporočili z STA.

"Ustavitev financiranja s strani Ukoma je nezakonita, Ukom je s samovoljno zaustavitvijo financiranja opravljanja javne službe tako presegel zakonska in pogodbena pooblastila. To je v svojem mnenju ugotovila Služba Vlade RS za zakonodajo, temu pa pritrjuje tudi pravno mnenje, ki ga je pridobila uprava STA," so še dodali.

STA navkljub prekinitvi financiranja še naprej opravlja z zakonom predpisano javno službo ter tako izpolnjuje svoj del obveznosti, vlada pa se kljub nenehnim pozivom še vedno ni opredelila do početja Ukoma.

Sprašujemo se, ali je STA talec direktorja Ukoma in do kdaj bo vlada to mirno dopuščala.

Ukom plačevanje mesečnih nadomestil za opravljanje javne službe še naprej pogojuje z dostavo nekaterih dokumentov, čeprav nikoli navedel ne pravne osnove za to niti se ni izkazal z ustreznim pooblastilom za pravico do dostopa do informacij STA. "Na to smo opozarjali v svojih odgovorih Ukomu in poudarjali, da so skladno z veljavno zakonodajo želene informacije  lastniku vedno na voljo," so ob tem zapisali na STA.

Poleg tega so bili šele v začetku decembra seznanjeni, da ne obstaja pravni akt, s katerim bi Vlada RS pooblastila Ukom, da nastopa v njenem imenu v razmerju do STA. To izhaja iz odgovora, ki ga je po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja od Ukoma tega dne pridobila poslanka SMC Janja Sluga. Tega dejstva ne upošteva niti informacija Ukoma o nezmožnosti izvajanja letne pogodbe o opravljanju javne službe, ki jo je še pred tem (konec novembra) obravnavala vlada na eni izmed dopisnih sej, so jasni na STA.

"Ob tem še enkrat poudarjamo, da je naše poslovanje transparentno, da ga sproti spremljajo za to pristojne institucije in da ga letno pregledujejo notranje in zunanje revizije. Primarno je za nadzor poslovanja in vodenja družbe pristojen Nadzorni svet STA, imenovan v državnem zboru z absolutno večino vseh poslancev, ki kot organ nadzora podpira prizadevanja celotnega kolektiva za zagotovitev financiranja naše dejavnosti," so zapisali.

Direktor Ukoma Urbanija je v odzivu na pismo zapisal, da "če Veselinovič že piše ministrom, naj jim pošlje še vse dokumente, pa bo stvar hitro rešena". "Ampak ne - on bi rad denar, hkrati pa prikrival, kako posluje." 

Zato v upravi STA od Vlade RS pričakujejo, da bo ponovno vzpostavila financiranje STA za leto 2020 in podpis letne pogodbe o financiranju javne službe STA v letu 2021. "Če se to ne bo zgodilo, bo izvajanje naše javne službe, določene z zakonom, okrnjeno ali zaustavljeno, kar bi  pomenilo nezakonito stanje," so ponovno opozorili.

Ustavitev financiranja STA, za kar se je odločil Ukom, je dodobra načela stabilnost našega poslovanja, pravijo tam zaposleni. "Sprašujemo se, ali je STA talec direktorja Ukoma in do kdaj bo vlada to mirno dopuščala. Dopustitev takšnega stanja kliče k odgovornosti vse člane vlade, da zastavijo svojo besedo in skladno s svojimi pooblastili storijo vse za vzpostavitev rednega financiranja dejavnosti STA. Neodzivnost ministrskega zbora se ne sme nadaljevati, saj sicer na pragu 30-letnice naše medijske hiše ne bo resno ogrožena le prihodnost, ampak tudi obstoj STA," so še sklenili.

Poziv Vladi RS so v vednost poslali tudi vodjem poslanskih skupin in nadzornemu svetu STA ter predstavniškim organom kolektiva STA.

Pogodbene obveznosti do STA bodo izpolnjene takoj, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo, je sporočil premier Janez Janša.
Pogodbene obveznosti do STA bodo izpolnjene takoj, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo, je sporočil premier Janez Janša. FOTO: Miro Majcen

Počivalšek: Vlada mora še letos rešiti zaplet s financiranjem STA 

Prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek glede tega opozarja, da STA izvaja pomembno javno službo na podlagi zakona in pogodbe z Uradom za komuniciranje (Ukom), ki določa izvedbene obveznosti za opravljanje in financiranje te javne službe.

Pogodbo je na strani STA podpisal direktor STA Bojan Veselinovič, zato bo Počivalšek zahteval pojasnila, ali Veselinovič dejansko krši pogodbene obveznosti, kar mu sicer očita direktor Ukoma Uroš Urbanija. Hkrati bo zahteval pojasnila, ali je odločitev Urbanije, da ustavi financiranje STA, skladna s pogodbo in zakonom, so sporočili z ministrstva.

"Vsekakor mora vlada urgentno, to je še letos rešiti ta zaplet, ker je STA zelo pomembna institucija in njeno delo ne sme biti ogroženo, še posebej pa je nujno zagotoviti sredstva za plače zaposlenih, ki svoje poslanstvo korektno izpolnjujejo," je dejal Počivalšek, ki bo zaradi različnih interpretacij vladi predlagal sklep, s katerim bodo Ukomu "dali jasna pooblastila in navodila za izvajanje s tem povezanih nalog".

Tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec si želi, da se ta nepotreben konflikt, ki se dogaja na plečih zaposlenih, nemudoma razreši, da se spoštuje pravne zaveze in da STA nadaljuje z opravljanjem funkcije osrednje nacionalne medijske agencije v državi. V izjavi za STA je poudarila, da je treba obojestransko spoštovati vse dolžnosti in obveznosti.

V kabinetu predsednika DZ Igorja Zorčiča pa so pojasnili, da si bo Zorčič aktivno prizadeval za rešitev tega problema in bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se problem reši čim prej. Več o tem bo po njihovih navedbah znanega v torek, so še navedli, a podrobnosti niso pojasnjevali. Za STA pa je Zorčič dejal, da podpira prizadevanja kolektiva STA in pričakuje, da bo vlada upoštevala sklepe odbora ter čim prej zagotovila vzdržno financiranje STA. 

V NSi so izpostavili, da je treba že opravljeno delo iz naslova javne službe STA skladno s pogodbenimi določili plačati, plačilo pa se mora izvesti takoj, ko STA Ukomu posreduje zahtevano dokumentacijo. Z le-to se po mnenju NSi zagotavlja transparentnost porabe javnih sredstev iz naslova izvajanja javne službe. Vodstvo Ukoma in STA pozivajo, da "v dobro vseh novinark in novinarjev STA nastali spor čim hitreje razumno in dogovorno razrešita".

Pogodbene obveznosti do STA bodo izpolnjene takoj, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo, je sporočil tudi premier Janez Janša. Zapisal je, da je bila aktualna pogodba, ki ureja medsebojne obveznosti med STA in Ukom, podpisana decembra 2019, v času vlade Marjana Šarca. Direktor STA ob podpisu pogodbe po navedbah Janše "ni imel nobenih pripomb na Ukom kot predstavnika vlade". Zato je po njegovem mnenju "nesprejemljivo, da danes išče različne izgovore in ne upošteva podpisane pogodbe. Če Ukom ne bi bil pristojen za podpis pogodbe, potem bi bila ta enostavno nična in bi morala STA proračunu vrniti še ves denar, izplačan od januarja letos," je še zapisal in dodal, da je "pozivanje k nezakonitemu ravnanju v korist direktorja agencije, ki eklatantno krši pogodbo in ogroža socialni položaj zaposlenih, posmeh vladavini prava".

Veselinovič: Urbanija s samovoljnim ravnanjem vlado peha v kršenje zakonodaje

Veselinovič je nato naknadno sporočil, da kot direktor ni nikoli izjavil, da Ukom nima pooblastila za podpis pogodbe s STA. "Podpisal sem jo ne le v obdobju Šarčeve vlade, ampak tudi takrat, ko je bil direktor Ukoma Anže Logar, pa tudi z vsemi ostalimi direktorji Ukoma vmes. Opozoril pa sem, da na podlagi podpisa pogodbe Ukom nima pooblastila za družbeniške pravice za želene listine in vpogled v nekatere zahtevane podatke."

Da bi koga pozival k nezakonitemu ravnanju ne drži, še pravi, pač pa ga je v prav to kot direktorja STA silila serija dopisov, ki si jih je privoščil direktor Urbanija. "S svojim samovoljnim ravnanjem krši ne le pogodbene obveznosti do STA, ampak Vlado RS, ki je po zakonu o STA dolžna zagotoviti financiranje naše javne službe, peha v kršenje zakonodaje. In prav to je eden večjih posmehov vladavini prava, ki si za žrtev jemlje zaupanja vredno STA in njene sodelavce," je še dodal.

Urbanija je za tem zapisal, da je Veselinovič podpisal pogodbo, da je Ukom "predstavnik ustanovitelja". Ko je ta "predstavnik ustanovitelja" zahteval dokumentacijo, pa se je spomnil, da Ukom ni "predstavnik ustanovitelja".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (294)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nicor
29. 12. 2020 18.44
Največji posmeh vladavini prava je jajo sam! STA je njegov talec, oni Urbanija je samo izvrševalec njegovih ukazov.
soncendan22
29. 12. 2020 17.43
Meni pa se ravnanje Ukoma ne zdi čisto nič sporno... Če smo pravna država veljajo predpisi za vse enako... Torej, če Ukom zahteva in ima STA čisto vest...zakaj ne bi predložila zahtevane dokumentacije?? Kdo pa je STA, da jim to ni treba?? Saj smo pravna država. Prvo, ki mi kot laiku pade na um je, da STA nekaj prikriva. Morda se motim... Kaj pa če se ne??
yanay
29. 12. 2020 08.53
-1
'Sprašujemo se, ali je STA talec direktorja Ukoma in do kdaj bo vlada to mirno dopuščala'. Spraševati se to, je brezpredmetno. Bo dopuščala, dokler bo vladal Janša, saj je on porinil Urbanijo po kostanj v žerjavico!
vlahov
29. 12. 2020 08.08
dobil sem 321 e .
vlahov
29. 12. 2020 08.01
+2
Veselinović ima 3.700 neto in je čas da lastniku pokaže željeno! Jaz danes dobim 318e invalidne pokojnine in dodatek tako , da bom poravnal položnica 320 e v lastniškem stanovanju .JJ naj še letos zamenja Veselinoviča , in zapre STA , ki je aut akter in pribežališče prijateljev na super plače.
Promotor
28. 12. 2020 21.55
+2
S komunizmom uničena država je raj za kontinuiteto zla z največjo krajo davkoplačevalcev. Kakšen odstotek bi bilo manj excesov in kraje , če bi slovensko srbska vuko&ebina bila podobna državi...!?
Belabreza
28. 12. 2020 21.33
-2
Ko vidim to nagravžno cinično faco, mi mine do vsega. Njemu noben pravnik ne more razložiti kako se dela v demokraciji. Sram me je, kakšne posrance plačujemo s tem bolnikom na čelu. Kmalu bo prišel čas, ko bo bežal, če bo le mogel. Orban je malo daleč.
riss
28. 12. 2020 21.49
+7
Belabreza: a so mišljeni poslanci (meni so brisali komentar, ker sem ponovil tvojo besedo za poslance, dokaz čigav je ta medij) iz obeh strani, ali so mišljeni samo desnosredinski?
Promotor
28. 12. 2020 21.26
+0
Šele sedaj ko vlada JJ vidimo in slišimo kakšna kraja, dobesedno KRIMINAL davkoplačevalcev se dela sredi belega dne po Sloveniji katere še Hitler ne reši...!?
Salting
28. 12. 2020 21.30
+2
Ja res, zgleda, da JJ vse to vidi, ko sam sebi ogledalo postavi. Grozno!
Jaka Jack
28. 12. 2020 21.25
+2
Pokaži račune in stroške pa bo denar. Pravilno, samo kradejo, kjer se da.
NeMoresVerjet
28. 12. 2020 21.24
+1
STA je ocitno edino podjetje v Sloveniji, ki misli, da mu ni treba prikazati poslovanja za tekoce leto. Le kaj skrivajo :)
pero982
28. 12. 2020 21.24
+0
Pa daj dokumente da bo mir u PM.
uporabnica portala
28. 12. 2020 21.13
+14
Od novinarjev zahtevam, da Urbanija javno in natančno opredeli pojem manjkajoče dokumentacije❗
Nzugu Hoffman
29. 12. 2020 08.33
-1
saj je, vso poslovno dokumentacijo mora prinesti. Če hoše še naprej €110.000 letne plače. Vsak pošten človek bi še bonboniero nesel zraven, 110 davkoplačevalskih jurjev plače. A niso levičarji za enakost, od kdaj branijo plače od 110k tega, 250k Vesela ipd.? Janša 3.0 je upor proti elitam in neazsluženim privilegijem, brez teh parazitov bi imeli ljudje 2x višje plače.
oježeš
28. 12. 2020 21.12
-1
Da se pa predsednik vlade spravi izsiljevati, je pa tudi več kot kaznivo dejanje. Zato bi v neki demokratični državi isti trenutek odletel s položaja kakor je dolg in širok. Imamo organe zato, da rešujejo take zadeve, ne pa da jim kar sam predsednik vlade prekine financiranje. Če so ugotovili, da se ta služba ne potrebuje, se začne postopek razrešitve in ukinitve po uradnem delu. Da pa se izsiljuje je pa navaden kriminal, ki se ga on pač lahko privošči, drugi pa gredo sedet brez vikend zapora. Nov škandal v vedno bolj diktatorski Sloveniji. Ne vem zakaj potem parlament potrebuje ljudi, zakaj sedi toliko ljudi v vladi, če vse opravi en sam človek kakor se njemu zdi da mora biti?
Nzugu Hoffman
29. 12. 2020 08.36
+0
vse to ste sami s svojo glavo pogruntali ali samo ponavljate, kar so vam korumpirane elite z žlico dale v usta prek njihovih medijev? Ali sploh ločite kaj so vaše lastne misli in kaj je propaganda?
Diabloss
28. 12. 2020 21.11
+5
Bo to jj na silvestrovanju rešil sam ko bo imel dopisno sejo vlade
tečnež
28. 12. 2020 21.07
+2
proklet faši-t firer se dela norca iz vseh nas
Nzugu Hoffman
29. 12. 2020 08.37
+0
tudi sam se strinjam, da direktor STA ravna povsem neprimerno, ni pa za to še nujno faši-t, samo pokvarjen in pohlepen.
Ciril Jenko
28. 12. 2020 21.06
+2
STA-ja Republika Slovenija ne rabi, zato naj ga vlada likvidira. Trdim da preko 90% ljudi ne ve kaj delajo in za kaj porabljajo vse tiste milijone davkoplačevalskega denarja.
slovenc59
28. 12. 2020 21.05
+4
Če vam kaj ni jasno, glejte nova tv, pa radio kamin poslušajte ! Več ne rabite ker ste ovce ! Tako razmišlja ta vlada in njeni podrepniki !
resslovenka
28. 12. 2020 21.05
+7
Smo se kot izgleda že navadili, da JJ krši Ustavo, kadar ni kaj po njegovi volji. V bistvu se, sprašujem, a mu res ne more nihče stopiti na prste? Mu pokazati vrata? Kar je najbolj žalostno v tej Sloveniji pa je, da se vse to dokaj mirno gleda. Od državljanov se zahteva striktno prav vse. In se kaznuje, če se ne upošteva. Tile vladni pajaci pa harajo kot njim drago. Pa nikomur nič. 😎
Nzugu Hoffman
29. 12. 2020 08.39
-2
to vi kot strkovnjakinja za ustavno pravo ugotavljate ali samo pridno kot robot ponavljate, kar so vam servirali režimski mediji?
Slovenskimuri
28. 12. 2020 21.00
+9
Pralnica denarja sta
brillen
28. 12. 2020 20.49
+12
Zakaj že ne pošlje zahtevanih podatkov??? Le zakaj?