Slovenija

STA s pozivom Ukomu, naj vendarle poravna obveznosti

Ljubljana / Dunaj, 07. 12. 2020 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
156

"Pogojevanje izplačila z zahtevo po podatkih, za katere Ukom nima pooblastila, je nedostojno." Tako so jasni na Slovenski tiskovni agenciji, ki vladni urad za komuniciranje pozivajo, naj vendarle poravna obveznosti, ki jih ima do agencije. V nasprotnem primeru Ukom nase prevzema odgovornost za usodo okoli 100 zaposlenih, dodajajo. Da gre za zadnji primer širšega prizadevanja sedanjih oblasti za spodkopavanje in stigmatizacijo javnih medijev v državi, pa medtem ocenjujejo partnerji MFRR.

Vodstvo Slovenske tiskovne agencije (STA), uredniški kolegij, svet delavcev, zastopstvo in sindikat novinarjev STA opozarjajo, da mineva že 12. dan, ko ostajajo brez plačila za delo, ki so ga v okviru javne službe opravili v oktobru. Urad Vlade RS za komuniciranje (Ukom) in vlado ob tem pozivajo, naj spoštujeta zakon o STA, Ukom pa naj v skladu s podpisano pogodbo za letošnje leto poravna obveznosti, ki jih ima do agencije.

Slovenska tiskovna agencija

Kot so zapisali v pozivu, "pogojevanje izplačila z zahtevo po podatkih, za katere, kot se je izkazalo tudi po pojasnilih samega Ukoma poslanki SMC Janji Sluga, Ukom nima pooblastila, pač pa je do njih upravičena le vlada", ocenjujejo kot nedostojno. "Ukom s tem nase prevzema odgovornost za nezakonito odtegovanje sredstev agencije in za usodo okoli 100 zaposlenih, ki jim pred prazniki grozi, da ostanejo brez plačila."

"In to v letu, ko zaposleni opravljamo izjemno delo pri obveščanju javnosti o epidemiji, ko smo naredili bistveno več vsebin kot lani in to v izjemno zahtevnih okoliščinah, ko smo bili tudi sami dnevno izpostavljeni nevarnosti okužbe," poudarjajo.

Brez sredstev za javno službo pa se lahko STA poslovi od okoli 70 zaposlenih, kar pomeni, da ne bo več mogla opravljati svojega poslanstva in bo ogroženo delovanje agencije. "Ali drugače: Ukom želi očitno ukiniti STA, ki bi sicer prihodnje leto skupaj s samostojno državo praznovala 30 let," so jasni podpisniki.

Zato znova pozivajo ministrski zbor in vse koalicijske partnerice, da ukrepajo in se postavijo za agencijo, ki dnevno poroča tudi o njihovih aktivnostih. "In to še preden bo prepozno. Z zagotavljanjem likvidnostnih sredstev lahko vzdržimo še nekaj časa, prav dolgo pa ne," pravijo.

Ob tem pa se tudi zahvaljujejo vsem, ki so jim v zadnjih dneh izkazali podporo. "Ta nam veliko pomeni, saj dokazuje, da delamo dobro. Vsem naročnikom zagotavljamo, da bomo, vse dokler bomo obstajali, delali po istih profesionalnih standardih še naprej," še sklenejo.

Partnerji MFRR izrazili zaskrbljenost zaradi ustavitve financiranja STA

Partnerji Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR) pa so danes izrazili resno zaskrbljenost zaradi nedavne odločitve vladnega urada za komuniciranje, da ustavi financiranje STA, je na spletni strani objavil Mednarodni inštitut za tisk (IPI) s sedežem na Dunaju.

Podpisani so poleg IPI še Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF), Evropska zveza novinarjev (EFJ), Neomejeni svobodni tisk (FPU) ter Balkanski in kavkaški observatorij Transeuropa (OBCT).

Ob tem so partnerji MFRR izrazili prepričanje, da bo začasna ustavitev financiranja STA resno ogrozila njeno obveščanje državljanov med pandemijo covida-19 in po njej ter da gre za zadnji primer širšega prizadevanja sedanjih oblasti za spodkopavanje in stigmatizacijo javnih medijev v državi.

IPI na spletni strani še navaja, da je 30. novembra direktor Ukoma Uroš Urbanija vladi sporočil, da ne more implementirati pogodbe s STA z obrazložitvijo, da STA ni odgovorila na večkratne pozive za posredovanje informacij, na podlagi katerih bi lahko ocenili sredstva za leto 2021.

Direktor STA Bojan Veselinovič je v odgovor zatrdil, da ni nobene pravne podlage za zaustavitev financiranja, ter Ukom obtožil, da je prekoračil svoj mandat, ko je posegal v uredniško avtonomijo. Opozoril je, da odtegnitev sredstev ogroža operativno stabilnost STA. Sedanji pogodbeni spor je tako osredinjen na to, ali ima Ukom zakonsko pravico zahtevati dokumente, informacije in podatke, ki so povezani s tržno dejavnostjo STA, kar lahko po trditvah STA zahteva le vlada sama.

STA, splošna

Vlada še ni sprejela sklepa o prenehanju financiranja STA. V luči tega razvoja MFRR poziva koalicijsko vlado premierja Janeza Janše, naj takoj razveljavi odločitev o prekinitvi financiranja ter za nazaj izplača vsa začasno ustavljena mesečna plačila.

"STA je preveč pomemben del slovenske medijske krajine, da ne bi delovala," je zapisano na spletni strani IPI.

Bistvenega pomena je sicer po mnenju partnerjev MFRR kompromisni pristop, med STA in vlado pa bi moral potekati dialog za razrešitev spora. Ob tem so tudi izrazili prepričanje, da ta spor presega postopke in sega v politiko.

"Zdi se, da pripravljenost Ukoma za prekinitev financiranja odraža širšo politiko vladajoče stranke do javnih medijev v državi, ki jo poganjajo osebne zamere in jo upravičujejo z nepravičnimi obtožbami institucionalne pristranskosti," je še objavljeno na spletni strani IPI.

Ob tem dodajajo, da si hkrati z odvzemom sredstev STA vlada prizadeva tudi za spremembo zakona o STA, da bi dobila več pooblastil za izbiro nadzornikov in razrešitev direktorja. To se dogaja v širšem ozadju predlaganih zakonodajnih sprememb, ki bi finančno oslabile javno radiotelevizijo.

Naše organizacije so pozorno spremljale, kako so v zadnjih mesecih javni predstavniki, vključno s samim premierjem, nadaljevali s poskusi diskreditacije in spodkopavanja zaupanja javnosti v delo STA in RTV Slovenija.

"Ti neupravičeni napadi spodkopavajo mednarodni ugled Slovenije kot države z visoko stopnjo medijske svobode. Slovenska vlada se mora nehati vmešavati v delo javnih medijev in zagotoviti dolgoročno in finančno stabilnost tako STA kot RTV Slovenija," pozivajo partnerji MFRR.

Dodajajo še, da je vse bolj jasno, da si je treba prizadevati za depolitizacijo dela Ukoma, ki je bil, kot smo letos že videli, obtožen, da deluje bolj kot podaljšek vladajoče stranke kot koalicijske vlade. MFRR je napovedal, da bo v prihodnjih tednih še naprej pozorno spremljal razmere v Sloveniji, in se zavezal, da bo v prihodnjih mesecih v Sloveniji pripravil posebno misijo za svobodo tiska. "Ne dvomimo, da bo financiranje STA visoko na dnevnem redu."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bema1201
08. 12. 2020 11.04
Zakaj 24 ur ne objavi pogodbe v kateri jasno piše da je treba ustanovitelju, to je državi predati poročilo o porabi sredstev če jih le ta zahteva. Ne, ne objavijo samo kritizirajo UKOM, potem pa umaknejo članek v arhiv.
milan-hisan
07. 12. 2020 20.29
+8
100 zaposlenih. Direktor pa svojim plačilom noče dati podatkov..
Sabina113
07. 12. 2020 20.26
+6
Tisti ki vas financira ima vsa pooblastila ane lop*ovi.
Arabo Hest
07. 12. 2020 20.14
+6
Ha,ha,ha,ha,... In kdo jim mora dati pooblastilo? Lastnik (vlada/Ukom)? Tem očitno ni vse jasno ali pa je to namerno. Slednje je že kriminal.
Arabo Hest
07. 12. 2020 20.14
+6
Ha,ha,ha,... bodo kot "partizani, borci in čuvari tekovina bivše juge" zažgali vse arhive?
Arabo Hest
07. 12. 2020 20.15
+6
Da ne bi spet prišle ven razne jame in imena odgovornih kriminalcev....
FOP
07. 12. 2020 20.13
+6
Ali je STA zasebna agencija ali državna?
b4life
07. 12. 2020 20.03
+0
"UŽIVAJTE DOKLER LAHKO"
Ben Hur
07. 12. 2020 20.03
+8
Bravo JJ. Ne se pustiti levakom. Pravi Slovenci smo z aktualno vlado. Kot je napovedal Pozar...napadi na JJ na polno. Se malo,semalo pa bodo levakom peruti porezane😂😂😂
b4life
07. 12. 2020 20.09
-5
Ša sama sreča da JJ nobenega ne napada.....30let komunističnih travm vsak dan pobruhano na twitterju od predsednika vlade!!!
7654321
07. 12. 2020 20.01
+6
Veselinović naj da podatke,ki jih Ukom zahteva od njega,pa bo nakazilo. Sicer pa mi je vseeno,ali ta agencija STA obstoji,ali propade. Večino resnih novic preberem na tujih portalih. Tole,kar se piše pri nas,je nesorazmerno pisanje,ki je popolnoma neuravnoteženo.Zato Slovenska Tiskovna Agencija ni pravo ime,saj to ni agencija,ki s korektnostjo nagovarja vse slovenske državljane,ampak le en del njih.
b4life
07. 12. 2020 20.05
-2
felixkp
07. 12. 2020 20.18
-4
7654321...daj se pomiri in že enkrat razumi, da so članki, ki bili po tvoji volji laž, izmišljotine in podpiranje klerofašizma...nekaj o čemur normalen človek ne more napisati nič pozitivnega.
Z0r98xyw
07. 12. 2020 19.54
-4
Najprej izplačila za noro24 in demokracijo
bc123456
07. 12. 2020 19.46
-4
V KOLIKOR NE GRE Z BESEDO REŠITI PROBLEM FINANSIRANJA STA, SE JE POTREBNO POSLUŽITI RADIKALNI NAČIN
DKR
07. 12. 2020 19.53
+5
Slovenščina pa ni tvoj materin jezik, kaj ne ?
Teflonka
07. 12. 2020 19.46
+3
Še malo,pa se bo ta mafija znašla na sodišču.
Jožajoža
07. 12. 2020 19.40
-7
nimamo politike, ki bi ji državljani zaupali. Premierju zelo zaupa samo 9 odstotkov ljudi, 51 odstotkov ljudi pa mu sploh ne zaupa. Vprašaš se, ali si v takšnih razmerah sploh lahko privoščimo tako vlado.
DKR
07. 12. 2020 19.54
+8
Dvojni Joža z novimi "preverjenimi podatki", direktno iz pisarne Levice :)))
mitjaa17
07. 12. 2020 19.30
+14
Tisti ki jih plačuje hoče podatke in upogled...a ni to razumljivo in povsem normalno? Če ti naročnik plača potem mu daj kar zahteva...kaj bi mu skrival če vse zakonito delaš
bc123456
07. 12. 2020 19.49
-6
TUKAJ SO DRUGI VZROKI ZA ANARHIJO, TO VE SAMO JANEZ JANŠA
felixkp
07. 12. 2020 20.20
-2
mitjaa17...naj dajo zakonsko pravilni zahtevek in naj zahtevajo tisto kar lahko zahtevajo...a je to res tako preprosto razumet?? JJ &co namensko podajajo te zahtevke, da lahko ukinjajo plačevanje STA...bo šlo?
asgard
07. 12. 2020 19.27
+7
Pa če jim direktor STA odstopi kako plačo ?
b4life
07. 12. 2020 19.27
-10
No če Janša to ne bi počel že prej, bi še človek verjel. Svetujem mu naj še naprej kuha žabe v mlačni vodi, ker drugega ne zna!!! Ko ni šel RTV, pa gremo po drugem ovinku je tako Janez...
bonkintos
07. 12. 2020 19.51
+8
b4life...TI ne kuhaš žabo ti mešaš drek... TI imaš firmo z sto zaposlenim nastaviš direktorja ga dobro plačaš ko pa nestane večji minus in zahteva od tebe denar , mu ga kar daš ??? ...KAJ BOŠ NAREDIL KUHAL ŽABE V MLAČNI VODI ???
bonkintos
07. 12. 2020 19.52
+6
ali zahteval poročilo zakaj ni denarja...
deltex
07. 12. 2020 19.25
-8
Nič bati, SDS si dnevno nabira nove sovražnike, napenja tetivo, ki se bo kmalu strgala. Vsekakor pred rednimi volitvami.
Jaka Jack
07. 12. 2020 19.25
+15
Je STA že poslal željeno plačniku?
DKR
07. 12. 2020 19.55
+4
100 % lastniku! In plačniku istočasno. Izgleda, da še ne. Je treba še kakšno pogodbo za nazaj sestaviti:))))
Hecnaokuzba
07. 12. 2020 19.22
+17
100 ljudi solato redi. Mesa vec ni, za obleko na kolenih klici. Nakladanje ne prinese kruha. Bo treba delat, ne pa zijala past
VZORNIK
07. 12. 2020 19.20
+24
Dokler ima direktor tolikšno plačo, imajo kje šparat ........ pa tudi "novinarji" imajo verjetno veliko rezerve za šparanje .............
kr_en_moz
07. 12. 2020 19.13
+24
Kaj dela teh 100 ljudi? Leta 92 jih je bilo 12, se je povečal obseg dela? Povečalo število novic? Koliko denarja gre za STA, Delo, Večer, Mladino.... in še ne vem koliko ustanov, zavodov in agencij? Zakaj razmišljajo da njihov obstoj mora biti zajamčen? Drugače pa ERAR.SI pokaže veliko tega, novinarjem ki pokurijo cca 2mil./mesec pomagajo še zunanji novinarji in razni zavodi z ljudmi prave pasme, leve pasme
DKR
07. 12. 2020 19.18
+18
V bistvu pokurijo 3, 8 MIL EUR letno. Iz proračuna dobijo cca. 2, 35 Mil, ostalo dobijo na trgu ( vsem zaračunavajo svoje storitve , tudi na spletu moraš plačati, če hočeš prebrati njihove novice). Torej pokurijo slabe 4 Mil za prepisovanje novic iz tujih medijev.
Hecnaokuzba
07. 12. 2020 19.23
+15
Ja zlahto je treba spravit not. So kot Adria.